Инсталирање на drywall на ѕидовите со свои раце

 • admin
 • 29 август 2013 година
Инсталирање на drywall на ѕидовите со свои раце

Современиот градежен пазар нуди мноштво мултифункционални и високо-технолошки завршни материјали кои имаат нови можности во дизајнот на секој ентериер и решаваат неколку задачи истовремено. Експертите сметаат како универзални материјали како гипс картон. Со високи перформанси и безбедност на животната средина, способноста да се создадат уникатни елементи за внатрешни работи и леснотија на инсталација, го одредуваат неспоредливиот успех на гипс-картон во поправниот и градежниот сектор. И покрај очигледната тежина на инсталирање на drywall на ѕидот, секој изведувач сè уште може да го врши самостојно, со малку напор и трпеливост.

Див ѕид во дизајнот на ентериер

Drywall - уникатна завршувањето материјал, им овозможува за брзо комплекс Завршни работи на било сложеност, да обезбеди дополнителни звучна и топлинска изолација, прегради и да се создаде оригинални дизајни на различни конфигурации за внатрешна декорација.

Гипс картон работа, се разбира, се претпоставува дека на професионализам и вештини на извршната власт, одредени вештини и искуство на таква работа, сепак, со точност од набљудување технологија процесот, ќе бидете во можност да го инсталирате на површината на ѕидот и да се изгради на едноставен и обичен градежни drywall.

Инсталирање на drywall на ѕидовите со свои раце

Треба да се напомене дека специјалистите разликуваат два методи за монтирање на суви ѕидови: без рамка (инсталација на гипс картон на лепак) и користење на претходно поддржан метален профил.


Вториот начин, кој има многу предности, овозможува да се постигне:

 • идеално усогласување на ѕидни површини со сите видови на разлики;
 • голема брзина на извршување на операции во отсуство на валкана и прашина работа;
 • безбедно скриено прицврстување на различни инженерски системи во слободниот простор помеѓу ѕидната површина и рамката;
 • совршен, совршено мазен изглед на ѕидовите и одлична основа за понатамошна завршна обработка - wallpapering, сликање или облицовка.

Во овој случај, вреди да се запамети постојните недостатоци на drywall. Меѓу нив, намалувањето на корисното подрачје на просториите и ниската одржливост доаѓаат во прв план.

Инсталација на drywall на ѕидовите: подготвителната фаза

Прелиминарната фаза бара изведувачот да изврши голем број работи за подготовка на потребните материјали, компоненти и алатки за да обезбеди пристап до работната површина и нејзина подготовка.

За процесот на малтерисување на ѕидови со гипсокартон ќе ви требаат:

 • метален профил;
 • прицврстувачи (самоприслушувачки завртки и спојници, премини, конектори);
 • листови од гипс картон од вистинска големина и во вистинска количина со специфицирани технички и оперативни карактеристики (стандардни, оган или отпорни на вода);
 • професионална алатка: чекан, перфоратор, метални ножици или нож, шрафцигер.


Ние го правиме изгледот на собата

Усогласувањето на површините на ѕидовите со гипс-плочки претходи од работата на означувањето на монтажните делови на ГКЛ. Овие работи се вршат со најголема грижа и одговорност, бидејќи последователното одредување на drywall и неговата потрошувачка зависи од тоа.

За да го направите ова, чекор назад од главниот ѕид за мала јаз да се постават комуникации и изолација и вежба на завртки во аглите на ѕидовите. Прицврстете ги лавите лакови и инсталирајте ги ретровертерите на допирните подрачја со подот. Влечење на кабел помеѓу шрафовите на таванот и го кабелот помеѓу подот со завртки, одбележување на основни линии укажува област прилог на оддел за поддршка. По завршувањето на означувањето, жиците и завртките мора да се расклопат и да се преместат во фиксирањето на потпорната рамка.

За да постигнете максимална ефикасност при вршењето на обележување, задолжително користете излезна линија или ниво на градба. Потоа изврши вертикално обележување на површината на ѕидовите - тоа ќе ги означи местата на прицврстување на полиците.

Монтажа на рамка за гипс картон

За прицврстување на профилот на превозникот на претходно подготвени од страна на удар означување линии на подот и тавански површини следат дупки со растојание од 0,4-0,6 метри и се качи на приклучоци во неа. Користејќи завртки, безбедно ги заштитувајте профилите.

Слично на тоа, фиксирајте го профилот за водич до површината на ѕидот. Како резултат на процесот, сите профил водичи ќе формираат еден авион.

Врз основа на вертикална ознака на ѕидните панели, прицврстете ги штитниците со монтажа на штипки, чија задача е да го држат профилот на решетката и да создадат дополнителна ригидност.

Продолжете да го инсталирате профилот за монтирање на решетката до рамката. Ќе треба да се направи во шуплината на горните и долните профили и да ја поправите области соединение на завртки во исто време и на профилите и на директна суспензија. Формирани уши се наведнуваат внатре во рамката.

Значително може да се зголеми ригидноста на структурата со поставување на попречните профили со нивно поставување на вертикалните елементи.

Инсталација на drywall на ѕидовите

Пред израмнување на ѕидовите со гипс картон, треба да одлучите за изводливоста и потребата за затоплување и звучна изолација на просторијата. Како изолациски материјали, можете да употребите изолационно стакло, стаклена волна, пена, плута, што мора да се постави во шуплината на рамката за поддршка. Не заборавајте да ги поставите потребните инженерски комуникации.

За фиксирање на гипс картон на рамката за поддршка употребувајте завртки за метални завртки. Внимавајте на инсталациониот чекор од 30-40 см.

Квалитативно и сигурно прицврстување на гипс картон е можно со строго почитување на таквите правила како што се:

 • панелот треба да се влече;
 • завртките се навртуваат во гипс картон строго под агол од 90 °, додека главите мора да се удават за 1 мм;
 • гипс картон е безбедно фиксиран и на периметарот и во централниот дел, со исклучок на најмала можност за слободно доделување на материјалот. Во овој случај, краевите на панелите треба да бидат прицврстени на основата на профилот;
 • одредување на лист на завртки, треба да се следи минимално дозволена офсет од краевите на материјал за завршување: за сечење заеднички - 15 mm, фабрика интерфејс - 10 мм;
 • за сечење гипс картон користете монтажа нож.

По покривање на ѕидни површини со гипс картон, можете слободно да продолжите до завршувањето на работите - oshpaklevaniyu, боење или вметнување позадина.

Детали за тоа како да инсталирате drywall на ѕидовите себеси во видео на YouTube.

Можеби сте заинтересирани за: