Уредот на станбена мезанин во модерен стан со свои раце

  • admin
  • 2 април 2015 година
Уредот на станбена мезанин во модерен стан со свои раце

Изградбата на станбена мезанин е одлична можност да се прошири распоредот за соби со високи тавани. Место на мезанин може да биде детски агол, мала студија или просторија за одмор. Како треба да организирам и да го монтирам таквото гнездо?

Приватен мезанин или живеалиште мезанин

Појавата на станбени мезанини се должи на Франција во 18 и 19 век, кога на просториите на опремената зграда почнаа да се поставуваат мали простории за слуги или осаменост и одмор. Со текот на времето, живеалиштето мезанин или станбена мезанин безбедно мигрирале во нашата земја и веднаш се допадна и така се искорени.

54166

Современиот мезанин повеќе не е традиционален шкаф со врати под таванот некаде помеѓу коридорот и кујната. Земете го поладно! Денес мезанин е одличен спандер, канцеларија, библиотека или игра соба, освен ако, се разбира, висината на главната просторија за неговиот уред не дозволува.

o9wdj60rg2pjqx3y8ecc

А пријатна "куќа со мезанин" може да се спореди со луксузна и опремена положба, како и легло на креветот. Мезанинското уредување ви овозможува да го менувате просторот за живеење, да го прекршите во функционални зони и да направите соодветни украси.

krovat-pod-potolkom

Изградба и монтажа на мезанин

Кога го користите мезанин, сопствениците на апартмани со високи тавани се среќни, затоа што е неопходно да се направи станбени мезанин на надморска височина од околу 210 см од подот. Како основни елементи на конструкцијата на мезонинскиот таван се користат дрвени греди или метални конструкции.

antresol_v_pomeshchenii

Сепак, не е неопходно да се збуни ентресолот со населеното полу-ката, полноправно ниво, кое е поврзано со директни врски со структурите на логорите. Затоа, за поставување на мезанин за метал или дрвена, се наметнуваат посебни барања. Ова е создавање на потребната јачина на преклопувањето и структурите за поддршка кои можат да го издржат оптималното дневно оптоварување.

antresol_v_pomeshchenii_305x0_rozmiar-niestandardowy

Покрај тоа, со цел да се дојде до мезанин, треба да инсталирате скалила со одредена големина. Се разбира, уредот и инсталацијата на мезанин мора да започнат со изборот на својата локација.

Како да се избере место за станбени мезанин

За мезанин, соодветни се пространи простории од квадратна форма или продолжена висина. Оптималната висина на мезанин и неговата површина е оправдана ако може да издржи сооднос од 1: 3 до главната површина на собата.

13057403561401_w800h500

Силно не е погодна за поставување мезонин простор над вратата или прозорецот, потсетува на локацијата на горната полица во автомобилот. Знаеме, отидовме повеќе од еднаш. Наместо наводно "спасено" место, можете да добиете цврста и непријатна ниша, во која никој нема да се согласи да се искачи. Но, како ефикасно изгледа внимателно обмислен дизајн на мезанин студио или спална соба.

antesol_nad_spalnem_mestom-2

Еј, ти, таму горе!

За жал, огромното мнозинство на станови со висина на таванот од 250 до 270 см практично не е прилагодено на уредот со целосна мезанин. Но, постои можност за некои зајадливи решенија кои можат да создадат мезанин за детска играчка. За да го направите ова, притиснете го долното ниво.

второ-uroven-v-kvartire-9

Така, на пример, на првото ниво можете да поставите десктоп и да ја ставите платформата на втората линија на мезанин на височина од околу 170 см од подот. Така, од отсечени метри, можно е да се создаде платформа за монтирање на мезанин. И ако го поместите првото ниво пониско и изградите мала гардероба со кутии таму, тогаш второто ниво ќе се зголеми уште поголемо, правејќи простор за мезанин.

middle_php56YWK3

Патем, областа за мезанин е оптимална за големини од 3,5 м. Ова ќе овозможи сместување на спиење или место за игри во него, ако тоа е дополнителен простор за деца. Во спалната мезанин секогаш ужива зголемено внимание и интерес кај децата.

мезанин студио

Дизајнот на мезанинското студио треба да биде отворен и просторен. Затоа, мезанинското студио треба внимателно да се планира, земајќи ја предвид локацијата на посебно натоварените области. Затоа, да се создаде овој тип на мезанин без елементи и скали, нивниот нерѓосувачки челик е неопходен.

Ориентално-Магацин-Лофт-1

За простории со доволна висина за сместување на мезанини, можно е да се создаде соба со галериски тип. Ова значи дека студиото мезанин ќе ги заокружи просториите од тие страни. И една од страните на галеријата може да се прошири на страницата, каде што можете да организирате маса, фотелја и полици за книги.

antresol_nad_dveryu-1

Уништи конечно стереотипни идеи за затворен простор ќе им овозможи користење на спектакуларен материјал - дуплекс стакло и ограда frameless тип. Таквата "транспарентност" ќе ја исклучи строгата доверливост и ќе воведе белешка за отвореност и доверба. Како материјал за греди и потпорни конструкции, препорачливо е да се користи галванизиран челик. Статички фиксни стаклени шини се инсталирани нормално на надолжната оска на покривот и подот.

16918_640

Уредот на станбена мезанин со свои раце

избор на материјали

Според неговиот дизајн, мезанин се состои од потпорни греди и преклопување лоцирани на греди. Во зависност од избраниот модел, елементите за поддршка и греди можат да бидат метални или дрвени. За мезанин уредот ќе ви треба: челичен профил, завртки за прицврстување и основата на подот.

Слика 23

Како база, можете да користите плочи од масло, плочки, иверица и поликарбонатни плочи. Како надворешна кожа, предност се дава на гипс картон. Помеѓу надворешната кожа и таванот се препорачува да се изгради звучен материјал.

sxema1

инсталација на мезанин: joists

Мезанин започнува од означувањето и поставувањето на аголниот профил. Важно е да се запамети дека сигурноста на поставувањето на аголниот профил ќе зависи од веродостојноста на целата структура.

андросол-делем-второй-етаж-в-купола-с-високоми-пополамками-3

Потоа, подови покриваат е поставена. Во случај кога мезонинот е поставен на потпори, потребно е да се земе во предвид карактеристичната за кат на подот. И повторно, прелиминарната пресметка за инсталацијата нема да му наштети.

Кога го градите мезанин со свои раце, дебелината на полицата треба да биде најмалку 20 см, вклучувајќи ја и дебелината на тапацирот и таблата. Ако дебелината на полицата е помала од оваа големина, ќе биде неопходно да се зајакне структурата со воведување на дополнителни затегнувачи.

4253_plan_b

Главните делови на носечката платформа на мезанин се надолжни и попречни греди. Можете да направите греди со свои раце од бар и валани метали - лежишта, Т-греди и канал. Предност за метални конструкции, кои не вибрираат и не се наведнуваат од тежината на мезанин.

 

an3

Но, се препорачува да се користи метална работа за прицврстување по пресметување на товарот на преклопување. За поддршка на мезанин, подобро е да се организираат помошни мислења. Во исклучителни случаи, можно е да се употреби затегнувач на лентите. За прицврстување на ленти употребувајте долги сидри.

Image 39

Избор и монтажа на скали

Поставениот распоред на станбеното мезанин ќе бара инсталација на скалите. Таквото барање може да остави белег на вашите планови за мезанин, бидејќи секое скалило зафаќа многу простор. Така, на пример, за да се искачи на станбена мезанин, висина над 2 метри ќе треба скала со 10-14 чекори.

le1

Најпогодното скалило за подигање до мезанин е летот на скалите. Ако можностите на собата не ви дозволуваат да го инсталирате овој вид скали, можете да ги користите обичните скалила од таванскиот тип.

Можеби сте заинтересирани за: