Покрив отворот, дизајн и инсталација на отворот на покривот

 • admin
 • 06 јули 2016 година
Покрив отворот, дизајн и инсталација на отворот на покривот

За поефикасно и рационално користење на просторот за поткровје, неопходно е да се обезбеди пристап до просториите. Потоа во студената сезона нема да морате да излезете и да се качите по скалите што ќе донесат до таванот. Изградба - пионер, можете безбедно да се јавите на таванот отворот со скалилата. Каков вид на решетки постојат и како можам да ги монтирам?

Тавански отворот, што е тоа?

Мултифункционалниот концепт на модерен пристапен објект - ланецот - се должи на лукарите. Lyukarna го претставува дизајнот на отворање на прозорецот во кровниот покрив или покривот на куполата. Првично, лакарна има строго декоративна цел, па затоа била украсена однадвор со плочи и штитници од штуко.

lyukarna-sluhovoe-okno-04

Со текот на времето, надворешниот изглед на трубата се трансформира во таванско отворање со затворачки капак. Модерната мансарда ја исполни својата главна функција, затворајќи го отворот на таванот. Функционално, таванот на приватната куќа има назначено едноставна, лесна за отворање и затворена структура, едноставна инсталација.

Хоризонтално врата-до-мансарда

По назначувањето се разликуваат инспекциските решетки и решетки.

Имајте на ум дека скоро сите видови на решетки се впишани во таванот, а контурите на отворот се украсени однадвор со агли или рамки.

Shema-ljuka-na-potolke

Видови на покривни решетки

Потребно е да се разликуваат такви видови тавански отвори:

 • скриени решетки
 • дво врата решетки за широк отвори
 • шарки со шарки со скала (хоризонтален, вертикален и мансарден тип).

Portatif_Çatı_Merdivenleri

инспекциски тавански штит за сликање

Скриен таван рејтинг стандард од производителот се дизајн дизајниран за да обезбеди пристап до различни инженеринг комуникации приватна куќа.

Потолочный-люк

Вградениот инспекциски отворот е речиси невидлив на таванот.

На пример, составот на комплетниот покрив на таблата за ревизија Kombi DW вклучува:

 • рамка од алуминиумски профил со засилени агли
 • всушност преклопен отворот со завртка во лагер од плочата Кнауф
 • отстранлива врата
 • систем за заклучување со стоп
 • непропустлив, звучно изолиран печат.

Revo_Standart_2_450

Секој модел на отворот на таванот, чија инсталација може да се направи со рака, е наменета за гипс картонски структури за сликање или облицовки.

инсталација на инспекциски покривни решетки

Димензиите на таванот се како што следува: од 200x200 mm до 600x600 mm. Инсталацијата на скриени решетки за инспекција е направена директно до плочата на таванот од гипс.

Combi_DW_dichtung_300

За да го направите ова, на местото на планираната инсталација во таванот, отсечете ја дупката со соодветна големина. Лоцирањето на отворот е избрано, со што се елиминираат зглобовите на плочите на ХК и поставеноста на профилните шини. Потоа, во дијагонален отвор, се формира рамка, се поставува на место, локацијата се корегира со помош на ниво и се фиксира со TN или ТВ самоприслушување завртки.

Прицврстување на скелети: надворешната рамка и рамката на листот од вратата се направени од алуминиумски агол на гребло 15х25х2 и 15х30х2 мм.

Luk_plitka_nagimnue_1_h250

дво врати покриви решетки

Во некои случаи, кога инспекцискиот отвор за пристап до комунални услуги има значителна големина од 1200x1200 mm (одржување на комплексни системи за климатизација), препорачливо е да се користат решетки со покривање на две врати.

install_learn_left_with_short_sleeves_handles

Ова се должи на фактот дека инсталацијата на таванот со површина од повеќе од 0,5 кв.м. Поради малата вкочанетост на аглите на листот на вратата, може да има тенденција да се одврати. Затоа, најдобра опција за уредување на отворот и рамномерна распределба на напонот е воведувањето на втората врата.

Luk_plitka_dvuxdvernue_3_b525

Структурно, решетките со две врати не се разликуваат од решетки со единечни врати. Општата рамка на отворот со патентиран дизајн на две-линиски шарки, што ви овозможува да отворите однапред и странична врата. Брави со притисок или ролери-клин, со кои рамката се затвора.

Инсталацијата на врати со две врати се изведува на традиционален начин: отворот е инсталиран во подготвениот отвор, а потоа отворот е фиксиран низ дупките на страничната површина на рамката, користејќи штипки и завртки.

Но, најпопуларниот таван е завршен дизајн со капак и скала.

lyuk-v-razobrannom-vide-600x478

Како да се направи отворот со скали

За поставување на отворот на покривот со скала, подобро е да се користи готов дизајниран дизајн со капак, кој мора да биде фиксиран во прозорецот со завртки или прицврстувачки завртки. Најтешкиот елемент е инсталирањето на капакот, кој се отвора на страната на просторијата на која се наоѓа скалилата.

Мансарда до мансарда димензии

пресметка на големината на мансардата - каде што ги води скалите

За изградба на сведување, правиме едноставна пресметка на ширината и аголот на скалата. Ширината на отворот, во зависност од видот на скалите, може да биде од 70 см до 1 м. Препорачаниот агол на наклон на скалата треба да биде не повеќе од 60 °. За интензивна употреба, се препорачува да се инсталира скала под агол од 45 °.

4_cherdachnaya-lestnyza_7-400x400

Ако имате намера да изградите скали со свои раце, тогаш бројот на чекори треба да биде не повеќе од 15, ширината на чекорите е до 30 см, а растојанието помеѓу соседните чекори е 15-17 см.

Поповолно е да се купи подготвена преклопна скала од три дела.

Подготовка и распоред на отворот е подобро да се произведе во внатрешноста на таванот простор.

1356764070_0_62957_1891448_xl

Фази на таванот отворот

 • подгответе го отворот за инсталација во согласност со димензиите на рамката со капакот
 • расклопување рамка структура за поединечни елементи (рамка, покритие и поставата), оставајќи гола рамка
 • инсталирајте ја рамката во отворот на отворот, исправете ја и поправете ја локацијата
 • подигнете го капакот на отворот со одвојување на скалилата со три дела
 • поправете го капакот од едната страна
 • декорација на надворешноста на отворот
 • подигнете ја и зацврстете ја скалата до вратата.

Како да се изгради капак-laz на таванот, е претставен во ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: