Малина, се грижи за малини

 • admin
 • 01-Jun-2016
Малина, се грижи за малини

Сигурно никој градинарски овоштарник не може да стори без малини. Оваа трајни грмушки е способна да дава голема жетва. Некои сорти се собираат двапати по сезона. И корисни својства на прекрасен растение се познати низ целиот свет. Само помислете, од малини можете да готвите џем, компоти, колачи, да се лекувате за настинки. За ова, фабриката треба да биде соодветна грижа: третман, отстранување на штетници, оплодување.

Малина како да се грижи

Грижата за малини е неопходна и за време на сезоната и после неа. Посебно внимание посветувајте на подготовките за летото. Тоа е од ова ќе зависи од приносот на малини.

грижи за малини во пролет

Веднаш по снегот се стопи и почвата се исуши малку, лето жители се брзаат со нивните области за ревизија. Малините, кои заминале од зима, обично се подготвуваат за сезоната жетва. Главната подготовка на малини за жетва е во пролет. Нејзините гранки се одврзат, откако беа положени за зима од студ. Потоа исправи и провери присуство на матирано гранки. Во случај на откривање на таквите, отстранете ги со градинарски ножици на место на снимање.

Кога жива гранка е откриена, но замрзнати пилиња, овој елемент не е отстранет. Времето ќе помине и од аксиларните и пупките за спиење ќе се појават зелени листови. Но, скршените и оштетените гранки мора да бидат изчистени со сапуница.

Кон крајот на мај, отстрани тенки пука. Значи, новата грмушка ќе има повеќе влага и дојдовни хранливи материи. По ренална раст да биде видлива локации за средување, трим малина теми на растојание од 120-150 см. Подоцна во такви Malinnikov биде поголем плод. На крајот на "реновирањето" на пукањата ги врзуваат за жица пергола. Врзи гранки на таков начин како да не се ограничи фабриката.

Грижа за марина облека во пролет

 1. Ако забележите дека грмушки малина лошо обрасната со нови пука, грмушки може да ја заживее со помош на измет. Кошница една грмушка лопата говеда или пилешки ѓубриво, се меша со кофа нитрат или уреа (кибритот разредена 1 кофа со вода). Ова е доволно за целиот плоден период.
 2. Во пролетта да ги задржат влага и минерални материи околу ризоми малинки поставени прекривка. Пред тоа, олабавување на почвата на длабочина од 10 см прекривка -. Овој вид на отпад од жито, сено, хумус, тресет, компост јами содржини.
 3. Пред цветни малини мора да се третираат со инсектицид. Тие ќе го заштитат фабриката од малина буба и муабетот муши кои јадат цветни пука.

грижи за малини во лето

Летната грижа за грмушки од малини се изведува на прекриени места. Останува ред на редови до незначителна длабочина. Пукањето што се појавува во текот на летото обично се отстранува. Оставете за одгледување неколку силни гранки (направете го тоа поблиску до есента).

Исто така, треба да се грижите за малини по цветни. Потребно е да се прскаат гранките и лисјата на растението против штетниците. Кога ќе се појават жолти и суви лисја, извадете ги и изгорете.


грижи за малини во есен

Есенската грижа за малини е прилично едноставна:

 • Пред зимата, неопходно е повторно да се распрснат растенијата, така што нема инсекти што ќе сакаат да прелеат таму;
 • Secateurs отстрани слаби пука и оние кои вроди со плод. Тие се сечат до самиот корен. Ако забележите суви или скршени гранки, тие исто така мора да бидат отстранети на здраво живеалиште;

 • Пука кои пораснале на долги патеки, треба да ископате;
 • Мулч е ископан. Под корените се наоѓаат калиум ѓубрива;
 • По неколку недели, можете да го одврзат пукањето од влоговите (или таписериите) и да ги врзат своите пакети. Врзаните малини треба да се постават што е можно поблиску до земјата, така што во зима ќе биде под слој од снег и не е замрзнат.

Малична болест на малини

Болестите од малини може негативно да влијаат на приносите. И по зимата, фабриката и воопшто може да умре. Затоа, за да се избегнат вакви ситуации важно е да се знае што изгледаат овие или други болести на малина од грмушки. Разликувајте ги со габични и вирусни.

Најчестите габични заболувања на малини се:

 • Антракоза;
 • Гледајќи;
 • Рѓа;
 • Сива Бери гниење.

Меѓу вирусни болести се:

 • Кадрава;
 • Мозаик;
 • Хлороза;
 • Расте.

антракоза

Антракоза е болест која произлегува од пенетрацијата на габата Gloeosporium venetum Speg во лисја, пука и кореновиот систем. Како што е познато, печурките ја сакаат влагата. Затоа, речиси сите малини на влажниот терен страдаат од оваа болест.

Оваа болест може да ја откриете на листовите или стеблата на малини. Ткивата на растението се покриени со сиви кругови со граничен прстен. Може да има и мали точки, и формации, достигнувајќи 3-5 мм. Тие исто така можат да се обединат, а потоа се разделува листот и се формира расцеп. Секое ново место, ова е посебен пораз.

На бобинки оваа болест поминува исклучително ретко. На нив не се забележани места, но нивниот развој го спречува плодот. На пример, ако болеста ја фати боровинка во периодот на истурање, тогаш плодот ќе остане ненасочен. Покрај тоа, тој е мумифициран.

Антракозата се толерира од спори по дожд или за време на роса. Таа, исто така може да се носи со инсекти. Повеќето млади гранки и краеви на гранките даваат начин да победат. Ако погодените области не се третираат на време, фабриката ќе оди на хибернација заедно со болеста. Печурките од Gloeosporium venetum Speg се отпорни на мраз. Со почетокот на пролетта, тие ќе продолжат со нивната репродукција и можат да уништат малини.

лек

Во моментов, антракозата е добро проучена и е подложна на елиминација. Првата и најпотребна мерка за елиминирање на болеста е отстранувањето на заболените лисја и пука. Тие не треба само да бидат исфрлени, туку да изгорат. Грмушки со струја се ископани и изгорени.

Останатите здрави гранки мора да се третираат со мешавина од Бордо (3%). Друга ефикасна алатка е бакар оксихлорид (0,5%).


Анѓелковиќ

Постојат неколку видови на следење:

 • Бела;
 • Виолетова;
 • Во есен.

Бел белег  е прикажан на лисјата на малина. Рабовите на прстенот се кафеави. Со текот на времето, болеста може да се прошири до стеблата. Бело место може да има црни точки на средината - ова се спорите на патогенот.

Виолетова слепост  - една од најштетните сорти на видливост. Тоа влијае на бубрезите, стеблата и лисјата на малина. Знак на болеста се пурпурни жаришта. Тие може да се замагли и да формираат во средината на светлината со присуство на туберкули. Шуплињата се спори на габички-штетници. Плодните пука како резултат на болеста може да се исушат ако не се преземат соодветни мерки.

Есенски слетување - се изразува во формирањето на дамки од темно кафеава боја на лисја од било која возраст. Стеблата не страдаат. Болката на листовите се појавува поблиску до есента. До крајот на август - почетокот на септември. Лисјата почнуваат да се затемнуваат и паѓаат. Ова ги намалува шансите за поставување здрави бубрези.

Третман за лечење

Третманот започнува со елиминација на заболените пука и нивно целосно горење, исечување на грмушки и навремено отстранување на плевелите. Од дрогата се користат фунгициди и трошат прскање од инсекти во три фази (пред цветни, по жетва и пред зимата).

малина од рѓа

Рѓата на црвено грмушки започнува главно во текот на летото. Прво, жолти или портокалови растенија се појавуваат на листовите. До есента, местата стануваат темни. Тешкотиите на болеста се доцнењето во развојот на пука и губењето лисја.

Тоа се третира на ист начин како дамка. Потребно е да се испита областа на малина, да се изгори болната зелка и да се посипе со хемиска течност.

сива Бери гниење

Се појавува директно на бобинки за време на периодот на зреење. Мали точки се зголемуваат додека расте фетусот. Потоа, тие се прекриени со мека шапка поради габични спори. Значи, Бери почнува да изгние.

Неопходно е да се ослободите од ваквите бобинки што е можно поскоро. Третманот на гниењето е навремено спречување на ширењето на болеста. Откако ќе забележите такви формации, отстранете ги. Ако гниење се шири низ грмушката, ископајте го и изгорете го. Не дозволувајте задебелување на територијата, тенки на малина и отстранете вишокот пука.

кадрава малина

Крзно црвени грмушки - ова е вирусно заболување, што не се забележува веднаш. Тие се појавуваат со текот на времето. Прво, вените умираат, аглите на листот се извртени, и до есенските пукања го спречуваат растот и лисјата потемнуваат. По 2-3 години фабриката може да умре, тоа ќе се промени многу. На местото на пукањето, ништо нема да се зголеми. Пукањата ќе станат масивни и кукавички. Борбата против ваквата болест не е лесна. Дури и ако го отстраните грмушката. Во овој момент ново засадената фабрика повторно ќе се инфицира со оваа болест.

Се пренесува еден вид простување. Таа е неактивна, што дава шанса да го елиминира штетник пред да нанесе неразумно оштетување на овоштарниците.

мозаик од малини

Мозаикот се изразува на лисја од малини. Со стекнување на вирусот, тие стануваат разновидни. Може да биде или големи или мали точки, светлина или повеќе заситени. Поради вирусот, малините не се развиваат добро и се намалува приносот. Како резултат на тоа, по 7 години Буш умира.

хлороза

Хлороза - е болест која брзо се шири низ малина. Продира на местото со стекнатото растение. Се состои во фактот дека малина се претвора жолта во лисјата. Болеста се манифестира веднаш откако ќе се отвори од бубрегот. Поради инфективната инфекција, тие го спречуваат нивниот раст. Бобинки за возврат не се разликуваат по вкус. Покрај тоа, тие стануваат мали и суви. Што се однесува до пукањето, тие се многу слаби.

ртење

Расте или вештерка метла е агресивна вирусна болест која може да се прошири на сите малини грмушки. Се зема од садниот материјал. Изразено во изобилен раст на нови пука. Во исто време нема плод. Може да трае неколку години, но до крајот грмушката не умира. За ова време станува само големина на џуџиња. Понекогаш достигнува знак од 12-15 см.

борба против вирусни заболувања на малини

 1. Навремена примена на ѓубрива.
 2. Трикратно прскање.
 3. Набавка на здрава садење грмушки.
 4. Аерација и олабавување на почвата.
 5. Навремена елиминација на инсекти. Дури и мали групи.
 6. Трансплантација само здрави растенија.
 7. Примени на садење отпорни на сорти малини.

Штетници од малина

Главните штетници на малини се:

 • Матични матични клетки;
 • Малиот буба;
 • Вклучување на малина гај маж;
 • Malynnaya матични карфиол;
 • Пупки од малини;
 • Млеко од малина;
 • Пајакот;
 • Ушка.

Матични плочи - продира во стеблото, таму се депонирани ларви. Можно е да се забележи малешка лета кога лисјата и врвот почнуваат да се исушат. Ова се должи на фактот што брашното ги изострува пукачите, а неговото потомство на крајот паѓа и хибернира право во стеблото. Со доаѓањето на пролет, мувите летаат надвор. Тие седат на лисјата и се земаат за нивно уништување.

Можете да го борите со прскање пред цветни, по неа и пред зимата. Кога ги откривате сувите врвови, прекинете ги. Можеби ќе најдете најштетна ларва таму. Направете такви ревизии што е можно почесто.

Малиот бубачки  - Штетен, како матични лета заедно со неговите ларви. Се населува во неотворено цвеќе, таму јајца. По 10 дена, се појавуваат ларви. Тие се хранат исто како возрасните поединци - цветни пупки и растителни стебла. Можете да видите таков штетник на измазнети парчиња околу вените на листот, или во внатрешноста на цветот. Неговите ларви се кријат во бобинки.

Борбата против малината треба да се земе веднаш. Соберат бобинки исполнети со grubs и горат. Во утринските часови пешачете низ местото и собирајте штетници со рака. Оставете под грмушка тоа е невозможно, бидејќи тие можат да се прошират на здрава територија на малина.

За време на есенската берба, внимателно ископајте грмушки. Отстранете го плевел.

Малични галванки  - Штетката за летото прави неколку јајцеви спојки. Како резултат на тоа, ларвите се ископани под кората. Можете да ги најдете на испукани кората на грмушка. Ако се наведнеш на сувиот дел, ќе видите штетници. Јадат внатре. Како резултат на тоа, гранките на малина се исушат и се распаѓаат. Фабриката станува несоодветна за плодни.

Малина жолчка во дршката  - јајцата се поставуваат директно на дното на младите пука. Ларвите навлезат таму. Неколку дена подоцна, таму ќе се формира отечена област. Има и зимски штетници. Ако се најдат такви области, веднаш треба да се отстранат оштетените пука.

Малина пупка крт  - овој штетник е опасен затоа што продира во пупките од малини. Додека јаде содржината, крт оди во длабочините на снимањето, движејќи се пониско и пониско. Како резултат на тоа, Буш останува без жетва. Откриена штетници во пролетта во запуштените пука.

Малина Мите  - Овој штетник се населува под лисјата на малина. Тоа може да се забележи од страна на добиената мрсна дамка на надворешноста на листот. За зимата тие одат под пупки. Дури и на температура од 11 степени ја губат својата активност. Зрели поединци зима под скали на бубрезите и степени на грини од грини стануваат неактивни. Со доаѓањето на пролетта, повторно се разбудуваат.

Пајакот  - се населува на слаби растенија. Главно во суво време. Живее како малина од малини на долната страна на листовите. Само тој е забележлив во неговата мрежа, зафаќајќи лист. Хибернира во близина на малини грмушки во плевел и зеленило.

Ушка  - опасен штетник не само за малина. Постојат неколку варијанти, но тие се подеднакво опасни за градината. Aphids носат вирусни болести. Кога ќе се најде таков штетник, потребно е да се изврши третманот на растението што е можно поскоро.

Контролни мерки против штетници од малини:

Прво на сите, вреди да се знае дека кога се сади заговор со култура на малини, неопходно е да се земат здрави материјали. Уште подобро, ако тоа е ризоми. По бербата, секогаш отстранувајте ги стеблата кои се плодни. Изведете хемиски третман пред хибернација.

Кога се откриваат штетници помеѓу прскањето, може да се користи раствор од фуфанон. Се подготвува на следниов начин: 10 ml шприц се разредува во 10 литри вода. Потрошувачка за 10 грмушки - 2 литри разредена смеса. Сепак можете да го користите пиретроид "Интавир". Една таблета се разредува во 10 литри вода. За 10 грмушки користете 1,5 литри разредена смеса.

Во прилог на хемиски третман, отстранете оштетени и болни пука. Во случај на доминација од страна на штетници, во близина на грмушка потребно е да се отсече земјата дел. Значи, фабриката ќе има шанса за здрав развој и обновување на приносот.

Мали сорти ги разгледува

Поточно, најдобрите сорти малини не можат да се именуваат. Бидејќи перцепцијата на вкусот на различни луѓе е поинаква. Покрај тоа, секоја сорта е единствена на свој начин. Но, можно е да се разликуваат стабилни сорти со добри приноси.

Марија, Ленинградскиот регион.

"Жолта малина засадена малина. Тие ја чекаа првата жетва. Разновидноста е стабилна, ја преживеав зимата. Жолтата бобинки се слатки и големи. "

Навистина малина разновидност џин  или, како што велат нејзините летни жители, жолтиот гигант, е погоден за одгледување во централниот дел на Русија. Просечната зрелост и отпорноста на сортата дозволуваат Буш да даде стабилен принос. Плодовите на жолтиот гигант може да достигнат ширина на сандачето. Пријатна жолта боја на бобинки се разликува од вообичаеното црвено.

Ирина, Коломна, Московска област

"Од големите сорти засадени во земјата dacha и polka. Од раните рубински херакл, метеор. Сите бобинки се слатки. Ние немаме време да се соберат! "

Разновидност Херкулес  Погодна за променлива клима, таа е отпорна на многу штетници и болести. Неселективните грмушки од малини донесуваат голема култура. Секоја Бери тежи околу 10-12 g. Вкусот е слатка и сочна. Буш расте многу моќен и брзо се размножува.

Малина Полка  е класа на коски. Урожож за сезоната два пати. Првата збирка во јули и следната ќе се протега до ноември. Плодовите на Полка се големи - 10 г. Затоа, гранките на грмушка ќе бидат доста моќни. Општо земено, сортата е неселективна и е како за варијабилни климатски услови.

Од раните сорти на малини, земјоделците на камиони прават разлика:

 • Брянск Диво;
 • Бегалецот;
 • Метеор;
 • Рана зора;
 • Вега;
 • Обично;
 • Гигант Руби;
 • Лашка;
 • Пламен;
 • Лазоревская;
 • Патриша;
 • Каскада;
 • Литач;
 • Мичурински десерт;
 • Сонцето;
 • Cumberland;
 • Новокитская.

Сорти на малина со висок принос:

 • Арбат
 • Златниот гигант
 • Molting Promis
 • Сибирианочка
 • Искра
 • Абориџини
 • Volnitsa
 • Maroseyka
 • Калининград
 • Младите
 • Глен Просен
 • Висла
 • Гордоста на Русија

Јуриј, град Гравирон, област Белгород

Со години растеме Огонек и Златен Херкулес (жолта малина). Во нашата област, тие се заедно добро. Исто така постојат и неколку сорти на Гордоста на Русија. Во текот на сезоната, не само што можете да јадете со вашите внуци, туку и да подготвите целосна визба за зимата ".

Оценки од малина доцна во родот:

 • Таганка;
 • Дебели;
 • Бригантин;
 • Мираж;
 • Бирюсинка;
 • Пересвет;
 • Митрополит;
 • Терен;
 • Придружник.

Некои летни жители растат малини за повисоки приноси. Оваа сорта дава колекција со двојна култура. Како по правило, оваа малина нема светли вкусови. Само некои "сорти на бои" се различни во вкусот и големината:

 • Bryansk Divo
 • Златна есен
 • Кајсија
 • Zhuravlik
 • Индиско лето
 • Руби ѓердан
 • Евроазија
 • Mulattos
 • Пингвин
 • Дијамант
 • Атлант
 • Херкулес
 • Жолта џин

Иван, град Саратов

"Еден сосед откри црн малина. Во пролетта одделив неколку грмушки. Сортата се нарекува "Мулато". Има Камберленд. Juicy Бери, а сепак има необичен вкус. Има многу варијанти на мојата земја, се обидувам што е вкусно. Додека престанаа на "Мулатос", "Сончево", "Жолта гигант", "Мороезијака".

Оваа статија ги претставува правилата за грижа за малини, видови болести и штетници и мерки за борба против нив. Исто така сметаат дека се популарни сорти малини и осврти за нив. Не заборавајте да се спроведе навремено санирање на страницата, а потоа нема да се плашите од штетници. Добра берба!

Може да бидат заинтересирани: