Видови вештачки резервоари: динамично езеро, статички базен, каскадни резервоари, водопади, извори, фогтани, езерце и мочуриште. Место под езерцето.

  • admin
  • 7 август 2016 година
Видови вештачки резервоари: динамично езеро, статички базен, каскадни резервоари, водопади, извори, фогтани, езерце и мочуриште. Место под езерцето.

Резервоарот на сопствената локација има посебна привлечност, дава свежина и свежина на жешки летни денови. Водата има сопственост за смирување, подобрување на расположението и враќање на енергијата и благосостојбата.
  Постојат многу видови на вештачки акумулации, кои треба да се изберат - зависи од локацијата - неговата големина, стил на декорација и, се разбира, на личните вкусови и преференции на сопственикот.
  А непречено тече, живописен водопад или фонтана создава ефект на постојано движење. Овие видови на водни тела се многу популарни кај активни и самоуверени луѓе. За оние кои живеат во мирен и измерен ритам, тивок езерцето, базен или дури и мала атмосфера е посоодветен. Секоја езерце мора да има "место" во приградската област, односно, идеално се вклопува во пејзажот и не се меша. Каде да се постави резервоарот, како да се избере вистинското место за најчестите типови на вештачки акумулации, прочитајте подолу.

Форми на вештачки акумулации

Во принцип, сите резервоари за летни колиби можат да се поделат на два главни типа: формални и езера со слободни граници. Првиот е често изведен во форма на едноставни геометриски фигури: правоаголник на квадрат, круг, овал и така натаму.

160

kvadratnuy-prud-na-dache

Понекогаш овие бари се добиваат посложени контури - полигон или елипса. Кога брегот линија има едноставни контури, многу е полесно да се организира со садење растенија, грмушки или дрвја на брегот. Dacha езерото едноставна и уредна форма полесно да се вклопи во речиси секој пејзаж, бидејќи неговата големина е лесно да се пресмета.

Што се однесува до водни тела со слободни граници, тие се посоодветни за големи области, бидејќи местата се прилично пристојно. На крајбрежјето на овој резервоар изгледа повеќе природно, но мора нужно да биде украсено со растенија.

202

Да се ​​направи такво езерце потребно е во ист стил како и местото како целина - треба хармонично да се вклопи во дизајнот.

Видови резервоари за приградската област

динамични водни тела

искусствеббий-руче-своми-руками-1

За такви, на прво место, можете да вклучите водопади. Тие се поставени на терен со нерамномерен терен, кој има различни висини. Разликите создаваат, користејќи прекрасни камења, кои се поставени од корнизи. Контејнер со вода поставен на дното на водопадот е безбедно фиксиран во земјата, и ако е потребно, се прави дренажа. Висината на водопадот, неговата големина и облик, секој сопственик се определува, врз основа на лични преференции и финансиски можности.

Тоа може да биде како скромна конструкција со мали капки и тенок проток на вода и бучен потоп на вриење. Во вториот случај, не заборавајте за радиусот на дисперзија на спреј, особено во ветровито време.

Каскадно езерце.
  Послободна конструкција, е прекрасен ансамбл, кој се состои од неколку водопади кои изгледаат многу хармонично и совршено се вклопуваат во пределот на градината.

За да направите таква конструкција, потребен ви е солидно искуство и значителни финансиски инвестиции - време, работна сила и материјали треба многу. Потребно е правилно да се пресмета интеракцијата на водотеците и нивното одразување од различни површини. Комбинацијата на рамни површини и стрмни карпи создава неопислив ефект на тивок шум и паѓа вода.

Пролет.  Друг тип резервоар, во кој водата постојано се движи. Потребна е мала пристрасност за да се обезбеди динамиката на водата. Може да биде природно и вештачко - за ова, постепено се зголемува длабочината на коритото на изворот, почнувајќи од изворот.

Исто така е неопходно да се обезбеди дренажа на акумулираната вода - најлесно е да се стави вода "во круг" со помош на пумпа назад кон "изворот". Самиот "извор" може да биде украсен како што сакате - под еден куп камења, кои произлегуваат од трупецот, или од прекрасен бокал. Украсете го каналот на градината поток секој може на свој начин - тука нема јасни правила. Може да се изградат декоративни мостови, да се засадат растенијата по должината на бреговите, да се инсталира маскирана вода и така натаму.

Фонтана.  Оваа зграда секогаш изгледа многу импресивно. На воден млаз, менување интензитет, висина, насока или дури и боја, можете да изгледате бесконечно.

Фонтаната со просветлување е особено убава вечер и ноќе. И ако сеуште инсталирате систем кој генерира меурчиња во езерцето, ефектот ќе биде уште посветлен. При изборот на растенија за фонтана, треба внимателно да го проучувате прашањето - не сите водни вегетации можат да живеат активно во врела вода.

статични водни тела

1

Езерцето. Еден од најпопуларните и најчести видови на вештачки акумулации. Совршен за луѓе кои сакаат да се релаксираат во мирна и мирна средина.


Тивката површина на површината на водата на езерцето ги расчистува мислите и дава мир и спокојство. Езерцето и неговите банки може да се декорираат, на пример, со декоративни статуи, крајбрежјето поставено со прекрасни растенија. Извршувањето на акумулацијата на дача може да биде населено со жаби, риби или желки.

Мочуриштето. Ова езерце со стоечка вода е густо населено со разновидна водна вегетација. Мочуриштето е различно од езерцето во мали димензии. Главната "карактеристика" на декоративното мочуриште е присуството на голема количина вегетација со мала количина на вода.

Мочуриштето никогаш не е украсено со песок или камчиња, но користи многу голема количина на вегетација која сака. Ако околината се наоѓа во долината каде што нивото на водата е плитка, можете да креирате мочуриште е многу едноставна - не се потребни никакви посебни трикови - езерцето ќе бидат пополнети на природен начин, водата само треба да се додаде на суша.

Базен. Овој тип резервоар врши неколку функции одеднаш - естетски и практичен. На крајот на краиштата, за да пливаат во врел топлина во чистата студена вода на вашата сопствена летна куќа е сонот на многумина. Базенот треба постојано да се грижи, бидејќи водата во неа мора да се придржува кон прифатените санитарни и технички норми.

На базенот треба да ги купите дополнителна опрема за филтрација, промет и загревање на вода.
Внатрешната декорација на базенот може да биде различна - керамика, ПВЦ, мозаик итн. Поради разновидните облици и бои на материјалот што завршува, можно е да се создадат различни оригинални дизајни на садови. Плажата е украсена со нешто - декоративен камен, плочки, растенија во кади и сл. Во близина на езерцето, можете да направите нешто како плажа, носејќи чадори и шезлонги.

Основни правила и препораки за локацијата на резервоарот во приградската област

локација на езерцето во однос на големината на приградската област

градинарски пруга2

Кажам одеднаш дека одвои под вештачки езерца премногу смисла не се одржи, бидејќи дури и скромна браздичка или мала езерцето може да го подобри расположението, а се организира и се грижи за ова тело на вода е многу полесно.
  При изборот на големината, треба да се има предвид дека езерцето или мочуриштето не треба да биде помало од 3m ². Езерце од оваа големина ќе се исчисти, и нема да има потреба често да се менува водата. Покрај тоа, мал езерцето не бара големи инвестиции на силите и ресурсите.
  За сопствениците на приградски населби со мала површина (до 100 м ²), мини-езерцето, мала фонтана или извор е совршено. За приградски простор со територија од 100m² до 100m ², можете да организирате средна големина езерце, мал водопад, декоративно мочуриште или базен. Што се однесува до сопствениците на големи површини (повеќе од 1000 м ²), тие можат да си дозволат големи езерца: езерце со риби, широк поток со мостови и соодветна декорација, цврста фонтана или голем семеен базен.

Правила за избор на место за различни видови на водни тела

При изборот на локација, треба да се земе предвид дека вештачкиот резервоар не треба да зазема повеќе од 3% од летниот престој. Во мали летни колиби, едноставно е невозможно да се организираат некои видови на водни тела. За големи области, идеалното решение е комбинација на неколку видови на водни тела. Тие можат да бидат поврзани едни со други со потоци или водопади.
  Прво на сите, треба да направите тесна контрола на страницата. Ако има депресија или депресија, тие се идеални места за да се создаде езерце или мочуриште. Не е лошо, ако во близина ќе има некоја градба - водата во езерцето ќе биде засенчена во одредено време од денот. Но, да се постави езерце во близина на цветни кревети или градина не е достоен за тоа - хемикалиите за преработка растенија може да влезат во водата заедно со ветер или дожд вода. Покрај тоа, при изборот на место мора да се земат предвид големината, обликот и длабочината на резервоарот.

фонтана

опашка од риба

Локацијата на оваа зграда на локацијата треба да се третира колку што е можно покосно. Бидејќи фонтаната, всушност, не е само резервоар, туку и орнаментална структура, треба лесно да се види од секаде во земјата заговор. Најдоброто место за локацијата на фонтаната е во центарот на територијата. Спрејовите на вода не треба да создаваат непријатност и да влијаат на движењето на луѓето. Ако објектот се наоѓа во близина на куќата, треба да се земе во предвид нејзината големина: колку е поголема фонтаната, толку подалеку треба да биде од зградите. Не заборавајте за вревата со вода: не треба да се меша со одмор.

водопад

image012

За водопад, обично изберете мала падина во близина на куќата, доколку ги има.
  Околу водопадот совршено изгледаат цвеќиња, мали клупи, белвежини и сл. Местото на одмор во близина на водопадот треба да се направи како погодно и удобно, што е можно, во спротивно самата идеја за создавање водопад го губи своето значење. Исто како и во случај на фонтана, потребно е да се земе во предвид нивото на бучава на вода - не треба да се меша со одмор. Но, тука сè зависи од личните преференции.

пролет

родник

Ова езерце не зазема многу простор и совршено се вклопува во секој пејзаж, без разлика дали станува збор за градина, тревнати тревник или камени платформи. Пролетта е добра за сопствениците на мали парцели.

брук

nasos_dlya_ruchja

За потокот ви треба прилично голема површина - затоа што подолг канал, толку поубаво и природно изгледа езерцето. Потокот треба да се направи на стрмнина, во рамништето водата ќе тече лошо и ќе стагнира. Потокот треба да има мала ширина на каналот, за да не се меша со движењето. За големи потоци се организираат мали мостни мостови.

украсно мочуриште

a_1883_105

Дното на овој резервоар треба да биде добро изолиран. Исклучок е мочуриштето на низините. Декоративно мочуриште најдобро ќе изгледа во мала низина со целосна или делумна засенчување од дрвја или грмушки, може да биде со различни големини - мали или големи. Декоративното мочуриште е многу хармонично со други видови резервоари кои се во близина. Најдобро од сè, ако ова езерце се наоѓа во близина на оградата, во средината на зелени површини.

мини езерце

98637975_p1

Таквите декоративни езерца може да се лоцираат практично на кое било соодветно место, бидејќи нивната големина е прилично мала во споредба со другите видови резервоари. Немојте само да поставите мини езерце на сончево место, за таа цел малку посоодветна површина е посоодветна. Во сенката на водата ќе биде помалку цвеќе, а жителите на водата се чувствуваат поудобно.

слив

30

Бидејќи ова е еден од најголемите резервоари од вештачки тип, тоа треба да биде на отворено, добро сончево место - така што водата ќе се загрее побрзо. Бидејќи базенот е наменет за капење и одмор, подобро е да се скрие од надворешни погледи со помош на грмушки или дрвја. Во овој случај, неопходно е да се заборави дека листопадни насади силно ја загадуваат водата. Пејзажните дизајнери препорачуваат поставување на базен пред куќата, така што може да се види од влезната врата.

Генерално, при изборот на локација за вештачки резервоар, потребно е да се земат предвид следните нијанси:

  • местото треба да биде засенчено. Ова го забавува растот на алгите и цветните води.
  • вештачкиот резервоар треба да биде осветлен најмалку 5 часа на ден. Ова е неопходен услов за нормален развој на водната вегетација и жителите на резервоарот.
  • листопадни насади силно го загадуваат езерцето, неговото чистење ќе потрае многу време.
  • за езерцето е најсоодветен за северната или источната страна на локацијата - ова место е идеално за езерце и садење растенија или дрвја.

Можеби сте заинтересирани за: