Cesspool во приватна куќа, како да пумпа од сапун

  • admin
  • 10 август 2015 година
Cesspool во приватна куќа, како да пумпа од сапун

Централниот канализациски систем не е секогаш достапен за жителите на малите градови и приватниот сектор. Многу често, единствената достапна опција за пренасочување и собирање на домашниот отпад е септичка јама или сад. Тоа е важно кога се планира единица шахта на својата интернет страница во однапред да се пресмета волуменот на отпадните води и начинот на кој тие се транспорт и отстранување, и врз оваа основа, изберете го типот на шахтата. Подолу ќе ги разгледаме типовите на кесали кои може да се направат на сопствениот двор или куќа, како и опрема и методи за транспорт на отпадна вода.

Видови на кеси

Сите кепули може да се поделат на три главни видови:

  • Апсорбирачки гас (јами без запечатено дно).

Апсорбирачка јама.

  • Херметички кесали.

Запечатена јама

  • Септики

септичка јама

Наједноставната и најбезбедна опција за опремување на кеса на гас е конвенционален резервоар за складирање кој нема запечатено дно. Кои се предностите на таквиот сад? Прво, таквиот сад без пумпање може да трае долго време, во зависност од тоа колку густата површина е на локацијата. Второ, таков кесап на куќата може да биде со релативно мала големина, а уредот на гасне засолниште не треба да троши многу пари.

Сепак, таков резервоар има голем број значајни недостатоци. Еден од главните - домашен отпад од јамата падне веднаш во земјата, што може да му наштети на животната средина и здравјето. Покрај тоа, јамата без запечатено дно не може да се справи со голем обем на отпадна вода. Друг недостаток - јамата на крајот тоне. Дури и ако е дел песоклива почва и вода се на почетокот многу брзо исчезнува со текот на времето вода ќе се апсорбира полошо поради акумулацијата на тиња на дното. Јамата постепено станува плитка, и заспива, и неопходно е да се ископа нова. Ова е уште една неповолна положба на газот без дно - полезната површина на заплетот се намалува.

Херметичката цеппит не е опасна за животната средина, многу полесно е да работи. Запечатената јама е затворен резервоар кој не дозволува вода да поминува низ него. Градежниот материјал за таква јама може да биде бетон, тула, пластика, блок на гас силикат, итн. Таквата јама бара чести транспорт, за што ќе биде неопходно да се нарече канализациона машина, а со зголемување на работниот век ќе треба да се прави почесто. И ако во запечатен ѓубриште постојано добива голема количина на отпад, автомобил-вакуум камион ќе треба да се јавите за еднаш неделно, како на дното на јамата ќе се акумулираат тиња, и вакуум камиони посетете трошоци не се толку евтини.

Важна точка: со уредување на приватен канализациски систем, пробајте да го пресметате нејзиниот волумен - тоа треба приближно да се совпадне со капацитетот на канализациската машина. Така, до нејзината следна посета, кешпул нема да има време за претекување.

Најсигурен тип на кеса, кој може да се намести на нејзината локација, е септичка јама. Оваа конструкција е бунар, чиј дното е наредено со дебел слој на кршен камен, чакал или скршени цигли, што служи како филтер за одводни канали. На дното филтер произведува почетно, грубо чистење на мозоци, тогаш водата влегува во земјата, каде што постепено се расчистува. Така, септичката јама е пополнета прилично бавно, а минималната количина на контаминирана вода се влева во почвата.

Септички резервоар може да биде единечен и мулти-коморен. Мултиморалниот септички резервоар се одликува со добрата еколошка стил, бидејќи вклучува длабоко прочистување на водата, што може да се користи дури и за наводнување. Сепак, уредот на мулти-комораниот септички резервоар е трудоинтензивен и скап.

Ако постои желба да се работи самостојно на уредот на сад, и нема дополнителни средства, можете да користите истрошен автомобилски гума.

гума 1

Гуми можат да бидат целосно "ќелави", но без дупки. Оваа опција ви овозможува да се спаси не само на сметка, со други зборови, на отпад што може за еден денар или бесплатно да се стигне до најблискиот сервис за гуми, но исто така и на уредот на бетон бази, кои може успешно да се замени со перница од кршен камен и песок. Неговата дебелина треба да биде околу 40 сантиметри. На врвот, можете да направите 10-15 сантиметри цемент ферман.

За зголемување на волуменот на резервоарот за гума, страничните делови на гумите се сечат.

гума 2

Пожелно е да ги поврзете гумите едни со други со помош на завртки. Внатре во гумената буна се гради канализациона цевка - и кесата е подготвена.

Апсорбира јама од сопствени раце

Овој дизајн ги привлекува сопствениците на сопствената природа со својата едноставност и можноста не често да се прибегнува кон услугите на канализација. Ѕидовите на ѓубривата можат да бидат изложени од тула или гас силикатен блок. Уште полесно и побрзо е да се инсталираат бетонски прстени во бунарот, но во овој случај не можете да направите без краен манипулатор. Размислете за една варијанта на сад со повеќе конкретни бетонски прстени.

Значи, на бетонските прстени со дијаметар од еден метар потребни се три парчиња. Прво, треба да ја ископате јамата, оската, чиј дијаметар треба да го надмине дијаметарот на прстенот за околу 80 сантиметри.

јама

На дното на вратило, по должината на периметарот, направете бетонска ферманка, оставајќи го централниот дел празен. Конусот ќе послужи како основа за долниот прстен. Во најнискиот прстен, дупки се дупчат за да може слободно да се исели од дупката. Може да се купи бетон прстен со подготвени дупки.

?????????????

Дијаметарот на дупките треба да биде околу 5 сантиметри.

Важна точка: не прави добро длабочина од повеќе од три метри, бидејќи цревото од машината за отпадна вода не може да достигне до дното и да извади матна остаток.

Долниот дел од бунарот е покриен со едноставен филтерски состав: скршена тула, чакал и песок. Неговата дебелина треба да биде околу еден метар.

cesspool

Истата композиција заспива и надворешниот простор помеѓу прстените и земјата. Директно пред полнењето, надворешните и внатрешните делови на прстените мора да се третираат со битуменска мастика за водонепропустливост. Можете да заштедите малку битуменска мастика и да ги обложите прстените со слој на мрсна глина однадвор. На крајот од работата, оската на бунарот е затворена со капак со два отвори - една за исфрлање на мозоци, втора за вентилација на садовите.

Ѕидовите на апсорбирачкиот бунар исто така можат да бидат поставени од цигли. За таа цел, и цигла "се користи" - главната работа е тоа што не се распаѓа и не попушта. Тулиштето за тули трае многу повеќе време и напор отколку инсталирање на прстени. Но, за поставување на тули во канализационата оска, вештините на мајсторот нема да бидат потребни - никој нема да ја види спојката во секој случај. Главната работа е правилно да ги врзувате аглите. Тули се ставаат по ред, оставајќи дупки за дренажа на вода.

Цигла јама

Пред почетокот на поставувањето на дното на јамата, цементната ферманка е распоредена околу периметарот - исто како и кај бетонските прстени. Естрисот треба да трае 7-8 дена. Во процесот на поставување тули, неопходно е да се остават дупки под канализационата цевка. Треба да биде под местото на мрзнење на земјата, така што во зима нема проблеми со дренажа. Канализационата цевка треба да има мазна, не премногу стрмна падина од куќата кон садовите.

Гарниран комплет за галванизација

подготвен сет 1

Најсоодветна и најбрза опција е да се создаде гас во согласност со димензиите на точно изработените димензии на готовите компоненти. Единствениот незначителен недостаток е тоа што самиот производител ги поставува параметрите на волуменот на структурата. Но, бидејќи производот е ослободен со очекување на просечен потрошувач, нема да биде тешко да се најде соодветен комплет.

Прво, тие копаат јама, земајќи ги предвид димензиите на бетонските компоненти. На дното на канализационата буна, е поставена конкретна перница и се остава една недела, додека бетонот станува посилен. Во текот на овој период, бетонот е понекогаш навлажнет со вода.

После тоа, можете да нарачате комплет за испорака. Типично, изведувачите обезбедуваат инсталација на делови за бетонски канали користејќи манипулатор монтиран на автомобилот. Кога се инсталира помеѓу прстени, се препорачува да се направи скокач за одделување на нечистотија и третирана вода.

подготвен сет 2

Како што е јасно од горенаведеното, постојат доста методи за уредување на гас на нејзината локација. Останува само од различни опции за избор на најсоодветен, кој ги задоволува индивидуалните потреби.

Препуштање на кеси

Чистењето на садовите за печење може да се направи со помош на вшмукувачите за помош, но можете сами да го направите.

Во специјализирана компанија која се занимава со пумпање и рециклирање на отпадна вода, гарантирано е да се обезбедат соодветни услуги, целосно отстранувајќи го отпадокот од сепса или септичка јама. За ова ќе мора да платите одредена сума.

испумпувајќи со канализациона машина

Покрај тоа, неопходно е да се обезбеди бесплатен влез на гломазниот автомобил во кесарот. Исто така мора да се осигура дека машината го зема целиот отпад до дното, само тогаш кешпул или септичка јама ќе функционира нормално.

Самочистењето на садовите може да се врши рачно или со помош на фекална или фекална дренажна пумпа. Рачното чистење се врши само ако јамата е со мал волумен. Ќе се земе јаже или столб, на кој е прикачена кофата.

јама чистење со рака

Исто така е неопходно да се заштитат сите изложени површини на кожата од контакт со контаминирани одводи. Нема да се меша со облекување на памучна газа или респиратор. Јасно е дека задоволството од таквата работа е многу сомнително, а загарантираниот мирис низ целата страница е загарантиран. За редовно исфрлање од кесарот, подобро е да се купи фекална пумпа и капацитет на соодветен волумен за привремено чување на испуштените канали.

Домашни фекални пумпи за кеси за полнење

Главната разлика помеѓу фекалните пумпи и другите модели е тоа што тие можат да се користат за пумпање на течност која содржи цврсти наслаги без проблеми.

Оваа опрема е многу корисно за сајт сопственици, кои се предмет на редовни поплави подземните води, бидејќи со пумпи за отпадна вода може да биде испумпана не само на отпадната вода од cesspools и септички јами, но водата од подрумот и куќата.

Сите фекални пумпи за методот на дизајн и инсталација се поделени во неколку типови:

  • Површински пумпи.

површна фекална пумпа

  • Потопни пумпи.

потопна пумпа

  • Полу-потопни пумпи.

полупопустима пумпа

Веднаш треба да се напомене дека за транспорт на cesspools површина и потопни пумпи не се соодветни. Постојат неколку причини за ова, но главната работа е отсуството на мелница за цврсти честички. Од транспорт на септички јами и cesspools мора да се врши на дното, неизбежно ќе мора да пумпа да пумпа цврстиот дел, пожелно е дека на пумпата стои на дното на резервоарот. Иако пумпи на површината се полесно да се инсталира и да ги отстрани, сто проценти со само пумпна шахта потопна пумпа рачката. Пред да започнете со работа, внимателно треба да ги прочитате упатствата, бидејќи параметрите и условите за работа на различните модели може значително да се разликуваат.

Потопна фекална пумпа е инсталирана на дното на гасне или септичка јама. Така, на резервоарот ѕид монтирани специјални водичи, прскалка се спушта на дното. Пумпата е спуштена на ланец или кабел. Пумпата е монтирана на брадавицата под тежината на сопствената тежина. Ваквата опрема е популарна поради неговата погодност и лесна употреба.

Моќта на пумпата треба да одговараат на волумен на течност која треба да разбивам и висината на кои е потребно да се подигне. Максималната моќност на потопната пумпа може да биде 40 kW. А моќ пумпа може да испумпа околу 400 кубни метри на час течност, зголемувајќи ја на длабочина од 20 метри. Но, нема смисла да купите таква пумпа за вашата веб-страница. Пресметајте моќ пумпа за секој поединечен случај е многу едноставно со користење на формулата: во длабочината на должината на шахтата црево + / 10. На пример, на длабочина од септичка јама 8 метри, цревото треба 40 метри должина: 8 + 40/10 = 12 метри. Тоа е, кога купување на пумпата треба да се претпочита пумпи за укинување на отпадни води на висина од 12 метри или повеќе. Една мала снабдувањето со електрична енергија ќе им овозможи на пумпа да работат без непотребно оптоварување.

Како што веќе споменавме, како корисна работа како хеликоптер, поставени во главната потопни пумпи.

пумпа со хеликоптер 2

Што се однесува до полу-потопни и површински модели, тие се наоѓаат само во цревото за одвод и се пумпа стои во близина на јамата. Така, сите материи мора прво да лета во текот на целата должина на цревото и мелени веќе на врвот. Поради оваа причина, површинските црева често цреваат црева. Покрај тоа, кај овие модели, helicopter е инсталиран само по барање на купувачот, тоа не е стандардно.

Потопни пумпи немаат конкурент во поглед на заштитата и отпорноста кон агресивни средини. Практично сите модели се дизајнирани 10 години или повеќе. Значи, може да купите таква пумпа за саксија, да ја инсталирате, и тоа е тоа. Автоматизација ќе одговориме во најкраток ниво на отпадни води се крева до одредено ниво, самата пумпа и сите испумпува. Но, постои еден неопходен услов - област мора да бидат опремени со капак систем или прилагодени соодветен сад за отпад следните извоз. Се разбира, може да се наивно донесе црево во најблиската канализација, или само на некои слободни многу надвор од станицата, но во овој случај, да бидат подготвени за фактот дека соседите веднаш информирани за вашата иницијатива ", каде што се применуваат."

И на крај: обидете се да не бидат доведени во искушение од страна на мала цена на кинески ракотворби и изберете пумпи доверлив производители: СПП, Sprut, Grundfos, итн

Можеби сте заинтересирани за:

Што е вклучено во инсталацијата на климатизери? Инсталирање на климатизацијата од себе: инсталација на внатрешна единица, п ...
Студено застаклување на балконот со алуминиумски профил: шема, пресметка на структури, далечински дизајн, да ...
Економичен топол електричен под: пресметување на цената на системот, пресметување на моќноста на грејниот кабел ...
Фото рамки во внатрешноста: видови на фото рамки, материјали за фото рамки, мулти-рамки за фотографии.