Економичен електрични топло кат пресметката на трошоците на системот, пресметка на моќност на греење кабел, кабел вратоврска или термостат плочка.

  • admin
  • 23 мај 2016 година
Економичен електрични топло кат пресметката на трошоците на системот, пресметка на моќност на греење кабел, кабел вратоврска или термостат плочка.

Условите за преживување со вкупни заштеди на трошоците ве натера да ја преиспитате удобноста и удобноста на живеење на нов начин. Без текстови, целосна практичност и тешко пресметување! Избор на подот систем за греење, ќе мора внимателно да ги земат на предности и недостатоци, додека за производство на теоретски пресметки и пресметка на цената на скапа опрема.

Сексуално прашање - контура на погодност

Уредот на топол електричен под е доста скапа вежба. Според проценките на специјалистите 80 отсто од вкупната цена на инсталацијата е за набавка на опрема и електрични материјали, а 20 отсто за инсталација на автоматизација.

електролукс

Ако не ги земете предвид трошоците за монтажни работи, трошокот за инсталирање на системот е означен со две скапи делови. Ова е цената на грејниот кабел или мат и термостатот со сензорот. На природен начин се поставува прашањето за "брак со пресметка", што значи дека сè мора да се пресмета и да се пресмета темелно.

Слика 5

Следните фактори ги одредуваат компаративните карактеристики на цената на системот за подно греење:

• избор на грејниот кабел и негово поставување во естрих или во тенка подлога

• Проценета моќност на системот за греење по 1 кв.м.

• избор на проводник за греење на кабелот: еден или дво-јадрен тип

• избор на уред за контрола на греење (термостат).

grn-kabel-nexans-1j

Затоа, за да се одговори на прашањето: "Што е најдобар електричното подно греење", истражување на пазарот треба да се фокусира на можностите за учење и цена сегмент на кабелот за греење и термостат. Како пресметковен елемент, ја воведуваме дефиницијата: "1 квадрат. метри на топол кат. "

Untitled-5675

Квадратен метар на системот за топол под

Просечната цена на 1 кв.м. Подното греење зависи од специфичноста и површината на греењето на просторијата. Проценетата цена ќе зависи од факторот, дали топлото подот е главен извор на топлина или ќе биде дополнителен.

1457111195_tablica-zatrat-na-otoplenie-ot-elektricheskogo-pola

Познато е дека цената на електрична подно греење цена на квадратен метар која се разликува од неколку десетици илјади Hryvnia, или, во зависност од видот на грејачот жици. Системот на електричен топол филтер е многу поевтин отколку со грејниот кабел и МАТ.

 

ceilhit-teplyj-pol-3

колку е квадратен метар на системот

во Русија

Се проценува дека цената на системскиот комплет во Русија е од 2 до 5 илјади рубли по 1 квадратен М. Инсталирањето и поставувањето на грејниот кабел ќе чини во просек по 500 рубли. за 1 кв.м. на подно греење.

tepliy-pol-elektricheskiy-1

во Украина

На пример, за површина за греење од 20 кв.м. Едножилен кабел со дијаметар од 7 мм со теренот од 12,5 см и систем на "топол под" од производителот, инсталацијата ќе чини околу UAH 12 илјади. Употребата на две жица кабел и инсталација на слични греење област ќе изнесува 20-25.000 UAH. Кога врска греење МАТ греење вредност на системот ќе биде 33.000 UAH.

Трошоците за опремата ќе бидат:

греен кабел

Слика 8

греење МАТ

Слика 10

инфрацрвен филмски кат

Слика 12

Пресметка на системот за подно греење

пресметка на моќноста на грејниот кабел

Препорачливо е да се пресмета моќноста на кабелот со помош на он-калкулатор. Како резултат на пресметката, ќе се добијат минимални вредности на моќност.

Кога се пресметува, мора да се запомни дека следните карактеристики влијаат на параметрите:

  • површината на подот, која е директно зависна од големината на собата
  • тип на простории (правоаголни или обележани со партиции)
  • тип на греење (главен или дополнителен извор на топлина).

маса-1

Можност за користење на грејниот кабел

кабел врска во ферман

За системот за подно греење, важна точка е параметрите на грејниот кабел, односно бројот на грејни проводници и густината на положбата на грејниот кабел. Грејниот кабел е поставен во цементна ферманка, која е стандарден систем за греење. Потсетиме дека чекор на поставување на кабел дебелина од 7-8 милиметри е 12,5 cm за 1 квадратни М.

shema-elektriceskogo-pola

За да се разбере колку троши топол електричен под, треба да се запомни дека кабелот во ферментот прво ја загрева оригиналната бетонска маса. Времето за греење се зголемува и ја зголемува цената на електричната енергија.

20142204142950

Најмногу буџет опција смета избор на две-core греење кабел, иако еден-core кабел две-жица поевтини за 20 проценти. Покрај тоа, едножирниот кабел треба да се постави на површината при креирање на колото, земајќи го предвид враќањето на вториот крај на термостатот. Затоа, поповолна опција е двожичниот кабел.

1365697506_struktura-nagrevatelnogo-kabelya

поставување на МАТ под плочка

Алтернатива за поставување на кабелот во ферментот е поставувањето на тенка топлина под плочката. Со кој принцип да се пресмета и како да се постават електрични топло под, користејќи грејни подлошки?

За матер за греење користете тенок кабел со помала моќност на 1 кв.м. Системот на подно греење кабел не се наоѓа во ферман, туку директно под плочки, намалување на времето на греење и заштеда на потрошувачката на енергија.

Слика 6

показатели за потрошувачка на електрична енергија

Постојат основни и проценети показатели за потрошувачката на електрична енергија од страна на системот. Основните индикатори на потрошувачката се 110-160 W на 1 кв.м. Покрај тоа, вредноста на максималната потрошувачка се проследува во почетната фаза на загревање и достигнувајќи однапред определен температурен режим. Кога ќе се постигне поставената температура за греење, системот само ја одржува зададената вредност на потрошувачката на енергија.

20142204113448

консумира формула пресметка на потрошувачката на енергија е врз основа на апликација во која се вклучени параметри греење област и времето на загревање. Системот за потрошувачка на енергија може да биде од 1,5 kW на 1 кв.м.

Но, за кои индикатори не би ја пресметале потрошувачката на електрична енергија, мора да се запомни дека поладно времето, толку е поголема вредноста на потрошувачката на енергија за греење. Заштеда на потрошувачката на потрошена електрична енергија е поддржана од изборот и инсталирањето на соодветен термостат.

pro2-500x500

Терморегулатор

Изборот на термостат како уред за контрола на греење е 1 кв.м. пол, неопходно е да се посвети многу внимание, бидејќи истата контрола може да се направи со помош на програмски елементи.

salus_091flrf

Едноставен терморегулатор од механички тип ќе биде поевтин. Но, колку е убаво да комуницирате со умен уред кој има адаптивна функција и заштита! Особено ако поставите параметри за долг период на работа. Затоа, додадете на пресметка плус неколку илјади UAH. или Бришење.

По пресметувањето на параметрите на подниот систем, можете да продолжите со инсталацијата.

Може да бидат заинтересирани: