Што е вклучено во инсталацијата на климатизери? Монтажа уред своите раце: инсталација на внатрешна единица, и поврзување на одводната цевка, инсталација на надворешна единица, поврзување на разладното коло и согорување на цевки, електрични конекција, евакуација коло.

  • admin
  • 28 март 2016 година
Што е вклучено во инсталацијата на климатизери? Монтажа уред своите раце: инсталација на внатрешна единица, и поврзување на одводната цевка, инсталација на надворешна единица, поврзување на разладното коло и согорување на цевки, електрични конекција, евакуација коло.

Инсталација на климатизација во стан или приватна куќа не е ограничена само на поставување блокови. Неопходно е единицата да "дише" со сите правила. Квалификуваните и дарежливи домашни мајстори го споделуваат искуството што ќе го сторат за да го направат тоа.

Инсталирање на климатизацијата: што да правам

Инсталирањето на климатик во стан е тешка вежба. Инсталација се препорачува со строго придржување кон технологијата за инсталација и поврзување.

montag-kondicionera-odessa

Трошоците за инсталирање на клима уредот од страна на специјализирани компании ја вклучуваат следната листа на активности:

• инсталација на внатрешна единица

• поврзување на воздушниот канал и дренажа

• инсталација на надворешна единица

• поврзување на ладилното коло

• електрично поврзување според шемата

• Евакуација на колото

• Тест работи со излез на режимот на работа.

standart_plan

Треба да се размисли за локацијата за инсталација на надворешната единица, бидејќи инсталацијата на надворешната единица во високи згради е тешка. Во некои случаи, кога инсталацијата преку отворање на прозорецот на тешката надворешна единица не е можна, приоритет за монтирање треба да им се даде на планинарите. Кој тип на инсталација сакате, правилата за инсталација на климатизери остануваат исти.

montazh condicionera

Како да се инсталира правилно

Ајде да потсетиме на основните правила на инсталација на балсами. Климатизацијата од било кој тип (моноблок или сплит-систем) е инсталирана на стабилна површина која ја издржува тежината на уредот. Електричното поврзување на уредот е направено според шемата за поврзување пријавена од производителот.

20131804112130

Инсталација, инсталација и поврзување се препорачуваат во согласност со правилата и стандардите за ТБ. Усогласеноста со основните правила за инсталација и инструкциите за инсталирање на клима уредот гарантира долг работен век на уредот.

Се качуваме со сопствена рака

Најлесно да се инсталира и поврзе е прозорец светилник. За да го инсталирате прозорецот моноблок, не се потребни посебни вештини и алатки.

okonnie_kondicioneru_foto1

За време на инсталацијата, главната работа е да се избегне превиткување на уредот и да не остава никакви пукнатини помеѓу рамката и куќиштето. Сепак, за сплит системи инсталација на климатизација во станот ќе бара некои вештини во работата и основни познавања.

Првично, ја поставуваме внатрешната единица, а потоа надворешната единица.

1380122265_kapaet-kondicioner-s-vnutrennego-bloka-1

како да инсталирате внатрешна единица

Инсталирањето на внатрешната единица се врши во согласност со препорачаните правила за поставување. На внатрешна единица е ставен на минимална оддалеченост од 15 см од таванот, во висина од најмалку 1,7 m. Плоча за прикачување е се користи за одредување на блок.

Слика 12

фиксирање на монтажната плоча на внатрешната единица

Обележете го ѕидот за да ја лоцирате монтажната плоча. Вежбајте го потребниот број на дупки со дијаметар од 5 mm и инсталирајте ги спојниците за завртките. Инсталирајте ја плочката за монтирање и зашрафете ја.

поставување на гасоводот

Се утврди позицијата на отворите за монтажа плоча цевка и вежба дупка со дијаметар од 65 mm со наклон надворешно. За поставување на гасоводот, ставете амортизерот помеѓу единицата и ѕидот.

По поставувањето на цевководот, отстранете го амортизираниот материјал. Потоа, малку поместување на долниот раб на внатрешната единица, поместете го уредот во сите насоки за да бидете сигурни дека поставувањето е безбедно.

tryboprovod

го поврзуваме нафтоводот и дренажата

За да го поврзете нафтоводот, извадете го приклучокот одзади или лево од капакот. Преклопете го гасоводот, поставувајќи го на висина од 40-45 мм од ѕидот и поправете ги краевите. Цевките што излегуваат од блокот мора да бидат изолирани.

montag-kondensata

Исцедете го цревото со надолен аранжман за да овозможите слободен проток на кондензатот.

Поврзете го гасоводот, цревото за одвод и кабелот со електрична лента.

ние го монтираме надворешниот блок

За да ја монтирате надворешната единица, треба да ги подготвите монтажните држачи. Инсталираната површина мора да биде цврста, неспособна за поддршка на феноменот на вибрации и ширење на бучавата. За да го заштитите внатрешниот вентилатор на уредот, доколку е потребно, инсталирајте надворешни заштитни плочи или екрани.

инсталација-уреди за климатизација

Суспендирање на отворено единица може да биде на бетон или тула основа, обезбедување на стабилна врска на заградата на ѕидот. Надворешната единица има хоризонтална, фиксна прицврстување ореви 08, 010. Надворешната единица мора да се наоѓа за да се овозможи слободен простор околу нив.

Избор-место-инсталација-климатик

поврзување на кола за ладење

Најтешките чекор е создавање и поврзување на разладното коло, бидејќи причина за истекување на фреон се смета супстандардни експанзија цевка. Ладилното коло е создадено со цевки наменети за фреонски цевководи.

sxema-ustanovki-montazha-raboty-i-upravleniya-kondicionerov

цедење на цевки

Цевката е подготвена за поставување: отсечена според потребното растојание помеѓу единиците за климатизација. Потоа исклучете ги навртките за прицврстување на двете единици, инсталирајте ги на цевката со која се отстрануваат бурите. За време на процесот на сушење, цевката се чува исече. Ставиме бакарна цевка во стегачот и поправете ја со вртење на навртката со помош на клуч и клуч кој може да се прилагоди. Мора да се запомни дека по цевките се одмотува, оревите не се инсталирани.

holodnii-kontyr

електрично поврзување

Електрично поврзување е направено според шемата прогласена од производителот. Дијалогот за поврзување се наоѓа на капакот на приклучната кутија. За приклучување, напонот на напојување не може да биде помал од номиналниот напон. Не е дозволено поврзување на други уреди со климатизацијата на климатизаторот. Куќиштето на климатизерот мора да биде заземјено.

елекро-схема-кондиционера

Поврзувањето на надворешните и внатрешните единици е направено со кабел H07RN-F и пресек на жични проводници 1,5 mm2. За да го поврзете кабелот со внатрешната единица, извадете го капакот на електричната единица. Изберете и поврзете ги жиците за поврзување со конекторите и терминалите во согласност со означувањето и означувањето.

elekro-podklichenie-kondicionera

Неискористените жици се изолирани и отстранети, со што се елиминира контакт со металните делови на уредот. Проверете ја затегнатоста на клиповите и заштитете ги. Сега проверете ги параметрите на електричното коло.

проводна-внатрешна-блока-кондиција

евакуација на коло

Вакуумирањето на ладилното коло се врши со цел да се отстрани влагата и воздухот. По убедувањето за правилна инсталација на цевките на единиците за климатизација, ја проверуваме секоја цевка од течните и гасните линии.

1310214835_210

Ние го избираме методот на евакуација, кој зависи од должината на нафтоводот:

• до 5 m користете вакуумска пумпа без додавање на ладилно средство

• во должина од 10 m, користете пумпа и додадете ладилно средство со брзина од 30 g на ладилно средство на 1 метар должина.

Течноста за ладење се додава преку течната линија.

На вакуумската пумпа го поврзуваме цревото за полнење и го исфрламе воздухот надвор од колото.

raspredelitelnii-klapan

За да го направите ова, отворете го регулаторот и разлабавете ја навртската навртка на цевката за гас. Вакумувањето се врши под притисок од 76 mm Hg за 15 минути. По евакуација, регулаторот на вентилот се затвора и ја исклучува пумпата.

Сега можете да направите тест за климатизацијата со излез во режимот на работа.

Дали сакате да знаете сè за инсталирање на клима уред? За тебе тука!

Можеби сте заинтересирани за: