Слепи област на бетонот низ дома: зошто слепи област, цената на слепи областа околу куќата, големината на слепи област, како да се направи слепи област на бетонот низ дома (чекор по чекор).

 • admin
 • 12 јули 2017 година
Слепи област на бетонот низ дома: зошто слепи област, цената на слепи областа околу куќата, големината на слепи област, како да се направи слепи област на бетонот низ дома (чекор по чекор).

Многу луѓе во изградбата на куќата се прашуваат дали им треба слепа област. Во оваа статија ќе се обидеме да одговориме на ова прашање. Исто така, ќе разговараме како да го опремиме околу куќата и да го пресметаме количеството на материјал.

Дали ви треба слепа област околу куќата?

Слепи област е водоотпорна лента околу куќата. Изграден е од бетон или асфалт на периметарот на објектот. И направете го тоа со отстапување од куќата. Тој е дизајниран да ја заштити основата на структурата од атмосферските врнежи.

Во принцип, ги извршува следниве функции:

 • декоративен - му дава куќа на готовиот изглед;
 • заштитна - одмрзнати вода не се во контакт со база, спречување на нејзиното уништување Исто така е можно да се обезбеди одвод врнежи канализацијата или дренажа;
 • изолација - слепи област не замрзнува многу земја во основата, а со тоа намалување на загубата на топлина (на подовите во куќа ќе биде топло);
 • спречување на оток на почвата - ова е многу важно, бидејќи слепа област ќе го спречи овој феномен и фондацијата ќе остане непроменета.

Од погоре, можеме да заклучиме дека просторот е едноставно неопходен. Тоа ќе служи како прошетка низ куќата и ќе ја заштити основата од влага. Затоа, одговорот е очигледен, потребна е слепа област.

otmostka-doma222

Слепи област околу куќата на конкретни цени

Цената на слепата област зависи од областа на куќата и бројот на градежни материјали за него. Кога работите сами, можете да го пресметате бројот на плочи, обемот на глина, песок, чакал и бетон. Не е тешко да се пресметаат димензиите на просторот што треба да се пополни. Ако планирате да ангажирате работници неопходно е да се земе предвид сезонскиот фактор (напролет, а во лето градежните материјали стануваат поскапи). Исто така е неопходно да се проценат пристапните патишта, поедноставената техника за возење, поевтината ќе ја чини работата. Треба да знаете дека просечниот квадратен метар на слепата област чини од 1200 до 3000 рубли.

Неименуван

Како да се направи слепа област околу куќата на бетон

Ние веќе зборуваме за функцијата што ја работи малата страна претходно и не постои сомнеж за нејзината неопходност. Но, тоа мора да се направи правилно. Наједноставната верзија е бетонски коловоз со ширина од 60 см, опкружувајќи ја куќата од сите страни.

За да се осигури дека целосно ги исполнува своите функции, неопходно е да се почитуваат одредени правила:

 • ширината на слепите треба да биде поширока од проекцијата на покривот, минималната големина на покривот треба да биде + 20 см;
 • тоа треба да биде солидна линија околу куќата, тогаш базата ќе биде сигурно заштитена;
 • колку е пошироко слепиот, толку подобро ја штити од влага;
 • потребно е да се направи слепи под агол од најмалку 1,5 степени од куќата, со што ќе се обезбеди добар одлив на вода.

Знаејќи ги овие едноставни правила можете да го опремите слепата површина на вашата куќа, заштитувајќи ја од ефектите на влага.

sooruzhenie

уред слепи област околу куќата на бетон

Долготрајноста на вашата основа и неговата техничка состојба зависи од квалитетот на слепата област. Ова ќе ве спаси од поправка на подот во подрумот и ќе заштедите пари. Таа е составена од два главни слоја. Првиот или основниот слој е дизајниран да создаде рамномерна и густа основа. За нејзина градба користете глина, песок и чакал. Тие се истураат во слоеви и се набиваат. Дебелината на овој слој може да биде 20 мм. Вториот слој се нарекува корица. Служи како водоотпорен слој и заштитува од влага на ѕидот на куќата. Неговата дебелина е 10 мм. Може да се изработи од бетон, асфалт или мал калдрма. Овие слоеви се неопходно присутни во било која област. Знаејќи го својот уред нема да има проблеми при уредување на станови надвор.

Betonnaja1

дебелина на слепа површина на бетон околу куќата

Се разбира, во секој случај, дебелината на слепата област ќе биде различна. Тоа зависи од почвата и теренот на локацијата.

Во просек, оваа вредност е:

 • во основата од 15 см;
 • на спротивната страна 10 см.

Ова се просечни показатели, но дури и оваа дебелина е сосема доволна.

Слепи област околу куќата со свои раце направени од бетон, чекор по чекор

Вие одлучивте да направите самозаштита.

Во почетокот потребно е да се подготват потребните материјали и алатки, имено:

 • песок;
 • кршен камен;
 • глина;
 • зајакнување мрежа;
 • водоотпорниот материјал (на пример, покривен материјал);
 • плочи за опаковки;
 • лопата;
 • мистрија;
 • хербициди.

Целата работа може да се подели во фази.

Ние ги листаме чекор по чекор:

 1. прво од сите е неопходно да се направи обележување и да се отстрани почвата на длабочина од 25 см;
 2. сега е потребно да се третираат почвата со хербициди за дезинфекција;
 3. од одбори правиме кофражни и ја компактираме земјата;
 4. понатаму лежи слоеви на глина, песок, а исто така добро запечатена и на врвот за да се пополни урнатините со дебелина од околу 8 см;
 5. на врвот на задниот дел лежиме зајакнувачка мрежа, која ќе овозможи да го издржи товарот на компресија и истегнување;
 6. во местото на контакт на слепиот простор со основата неопходно е да се направи хидроизолација, материјалот за покривање е прицврстен со битумен во повеќе слоеви, ширината на овој спој е дозволена да биде од 1 до 1,5 см;
 7. сега можете да го истурите растворот во опаковката.

Ова ја завршува работата. Во текот на неделата потребно е да се напојува бетонот за да се спречи сушење и појава на пукнатини.

15-1

Корисни совети

Кога вршите слепи, вие самостојно треба да се придржувате до строгиот тек на работа. Прави ги бавно и прецизно. Ако пукнатините се појават на површината, тие лесно може да се поправат со раствор од течен бетон. Во случај на значително уништување, потребно е да се отстрани овој дел и да се направи дел од слепата област според новиот. Овие совети ќе ви помогнат при градежните работи.

Оваа статија ја опишува слепата област. Се зборува за тоа каква улога ја врши. Ја опишува неговата структура. Благодарение на советот на статијата, можете самостојно да направите слепа област дома и да ја заштитите нејзината основа од прекумерна влага.

Можеби сте заинтересирани за: