Котел со електроди Галан, како да инсталираме котел за електроди

 • admin
 • 04-Mar-2016
Котел со електроди Галан, како да инсталираме котел за електроди

Котлите за греење на домаќинствата беа надополнети со нови модели - котли Галан електрода, кои имаат очигледна предност. За разлика од другите апарати за греење, котвата на електродата не треба да се координира со инсталацијата според сегашните "Правила". Кој е моделот на новиот котел, и кои услови постојат за сопствената врска?

Galant котли, принцип на работа, технички податоци и дизајн

Електричниот котел за греење е ТЕН структура, опремена со материјали од европски производител. Потсетиме дека ова е од нерѓосувачки челик одделение AISI 316L и нихром со зголемен капацитет, издржувајќи долг работен циклус.

galan-geyzer-9 & 15

Принцип на работа  електрода котел галан е да помине електрична струја (електролиза) преку специјална без-замрзнување течноста за ладење.

приврзаност

Електролизата и пренос на топлина на загреаната состојба на електродите се изведуваат со константна струја. Компактниот дизајн на грејните блокови се одликува со мали димензии и тежина на склопокот на котелот. Течноста за ладење на системот за топлинска електрода е антифриз.

96585486cf511

технички карактеристики на котли на електрода

Главната техничка карактеристика на котелот на електродата е моќност.

Опсегот на котли со електроди е претставен со модели на Херт, Гејзер и Вулкан.

Најмалиот котел е серија ЦЕНТАР, со мала потрошувачка на енергија (од 2 до 6 kW), наменета за загревање на површина од 120, 230 и 280 кубни метри.

228776076_2_1000x700_elektricheskiy-elektrodnyy-galan-posledovatelno-s-gazovym-kotlom-fotografii

На пример, бојлерот за галантен галант 3 на Електрода ги има следните карактеристики:

 • вкупни димензии: должина 275 mm, 35 mm, тежина на уредот помала од 1 kg.
 • моќта од 3 kW овозможува да се загрее просторија со површина од 120 м3.

Модели ГЕЙСЕР  просечните перформанси имаат зголемена моќност - 9 и 15 kW со можност за греење на просториите од 340 и 550 м3. Вкупните димензии се 360 и 410 mm, 130 mm, тежина 5 kg.

котел-галан-гејзер-500x382

Најмоќните модели се VOLCANO, со капацитет од 25, 36 и 50 kW и се наменети за греење на простории од 830 до 1650 м3.

Линеарната ефикасност на котелот на електродата може да достигне 96-98%. Во однос на традиционалниот TEN, ефикасноста на котел на електродата е до 50%, поради методот на директно загревање на течноста за ладење.

 

podklyuchenie_elektrodnogo_kotla_k_radiatoru_otopleniya.

дизајн на котли на електрода

Првото нешто што фаќа око кога гледа во котлите на електродата е необичен дизајн. Наместо котел и обемно котел, долги цилиндрични конструкции со две навојни прирабници, означени со стрели со различни бои (дојдовен сино и појавено црвено). Металното куќиште на котелот може да има дијаметар од 40 до 100 mm и должина од 310 до 350 mm.

52788898_w1024_h768_3

Во процесот на електролиза и загревање на течноста за ладење во котелот, внатрешниот притисок се зголемува до 2 ат. Загреаната вода се турка нагоре, обезбедувајќи ги функциите на циркулационата пумпа. Покрај тоа, котлите со галански електрод ја разликуваат достапноста на автоматизацијата на греењето со едноставен систем за контрола на уредот.

00199209_n3

Посебно внимание треба да се посвети на мултифункционалните контролни единици дизајнирани да имплементираат одреден алгоритам за работа на електрични грејачи. Инсталацијата и инсталацијата на котел со електрода без одредени сознанија за производство на рака ќе биде тешка.

Процесот на инсталација се сведува на инсталација на самиот Galan котел, приклучоци, врски, поврзување на електрониката и пумпање во системот за загревање на течноста за ладење.

52787630_w1024_h768_p1270021

Содржина на пакетот

Комплет за испорака на котелот со електрода од производителот вклучува:

 • електрода собранието со моќност од 3-50 kW
 • моќен уред вклучувајќи автоматски прекинувач, модуларен контактор и дигитален регулатор на температурата на водата
 • дигитален термостат со клима уред за контрола на климата.

Прилозите (експанзионен резервоар и пумпа) не се вклучени во опсегот на снабдување, така што нивните параметри се претходно пресметани, а опремата се купува одделно.

Слика 57

Барања за системот за греење

За да се обезбеди нормално функционирање на системот за греење, мора да исполнувате неколку барања:

 • предложениот систем за греење мора да биде дво-цевчен затворен тип со мембрански експанзионен резервоар (волуменски карактеристики 1 / 10L)
 • котелот е монтиран вертикално, без да го надмине нивото на радијаторите
 • при поврзување на котелот, препорачливо е да се забележи соодносот на дијаметарот на котелот (Ø 32), водоотпорен Ø32 (1 "/ 1/4), Ø 25 мрежите, приклучоците за радијатори (Ø 20).

 

Image 59

За поврзување со системот за греење се препорачуваат леано железо, алуминиум и биметаллични типови на радијатори, како и регистерски систем со стандардна опрема и капацитет за ладење.

Поставување на котел на електрода

Следниве компоненти на системот за греење се предмет на цевката на електродата:

 • експанзија
 • циркулирачка пумпа
 • група за безбедност
 • врати кранови и груб филтер
 • петел за ладење
 • печка за одвод на течност за ладење од системот
 • допрете го фидер.

121

Пред да го инсталирате и инсталирате електричниот котел галан, потребно е да се пресметаат компонентите на системот за греење. Моќта на котелот се пресметува според површината на просторијата и висината на таваните, како и материјалот од ѕидовите на куќата или стан. Потоа се утврди локацијата на идната инсталација на котелот и се развие шема и раздвојување на главните линии, тип на радијатори.

Слика 1

Ако е планирано да се инсталира котелот во постоечки систем за греење (во повеќето случаи), пресметката може да биде ограничена на правилно цевководи и поврзување на енергетскиот уред и термостатот.

Го инсталиравме бојлерот Галан

За инсталација на котел Galan користете пластични цевки. Во хоризонтална жици, треба да креирате градиент од 3 степени. Висината на вертикалниот столб треба да биде најмалку 2 m над котелот. Електричниот котел бара заземјување со отпор на земја од 4 оми.

52771480_w1024_h768_p5150011

По инсталацијата на котелот се ставаат експанзиониот резервоар и циркулационата пумпа. Потоплите на гасоводот се инсталираат по враќањето и експанзиониот резервоар. Вентилите се инсталирани пред и по групата на радијатори.

Како да се инсталира котел и шарки со стандардна опрема е прикажан овде.

Дијаграми за поврзување на котелот

Постојат неколку шеми за поврзување на котелот: основен стандард, паралелно поврзување и поврзување со системот на топол кат за номинален напон 220 и 380 V и многу други подеднакво интересни шеми.

Слика 3 дијаграм за поврзување +

Наједноставните шеми се поврзувањето на еднофазен котел со електрода или трофазен котел со електронска контрола, циркулациона пумпа и филтер. Но, она што шемата сакате да ја ставите во практика, основата на инсталацијата е предуслов.

Слика 5 сек

На пример, за котел Galan огништето електрода 3 со номинална потрошувачка од 3kw, во согласност со основната врска коло, на напонот мора да биде на фреквенција од 50 Hz и максимална струја од котелот на фази А и 13,7 напор тековната е 5 А.

Image 4 cc pc

Во исто време, поврзувањето е направено со проводна бакарна јадрена жица со пресек од 4 mm2 и со системот за загревање со помош на 32-мм DN спојка.

Слика 3

Но, котелот на електродата остана обичен котел, ако во системот за греење немаше контролни елементи со блок за мерење и прилагодување на работните параметри на КРОС.

Електронска контрола на котелот

Електронската контрола е уред опремен со сензорска единица, кабел и интерфејс за поврзување со стандарден RS232 интерфејс. Шематски, електронската контрола на котелот (КРОС) се состои од контролори, контролор за котел, електронски контролен клуч за циркулациона пумпа.

1756

Постојат тековни контролери и регулатори за спроводливост на течноста за ладење. Тековниот контролер ја ограничува струјата на работното ниво поставено при стартувањето на системот.

imageKROS

Контрола на спроводливост ги врши функциите за одредување на состојбата на течноста за ладење: го исклучува котелот кога носачот на топлина достигнува критично ниво на спроводливост или продолжува да работи. Сензорите на спроводливоста и температурата на превозникот се оддалечени.

За инсталација на кабли на контролната единица се користи жица со пресек од 0,12-2,5 mm2. Краевите на кабелот за контролните кола се чистат со 7-10 mm. Конечните завртки олабават и инсталираат жици. Прицврстете ги приклучоците со сила не поголема од 2 Nm.

Поврзувањето на контролната единица ќе му помогне на видеото.

По инсталацијата и поврзувањето со системот за греење, електролитот се пумпа и параметрите за греење се прилагодуваат. Да ја следи струјата во системот користејќи виси прстиња.

doc001084489

Можеби сте заинтересирани за: