Како брзо и евтино изгради сауна, скелет бања со рацете во фази: основањето, долната рамка бањи, врзување на дното на рамката, поставување и инсталација на греди на подот, шема и пресметката на ѕид модули, пресметката на висината на штит, монтажа бања рамка.

 • admin
 • 11 септември 2016 година
Како брзо и евтино изгради сауна, скелет бања со рацете во фази: основањето, долната рамка бањи, врзување на дното на рамката, поставување и инсталација на греди на подот, шема и пресметката на ѕид модули, пресметката на висината на штит, монтажа бања рамка.

Познато е дека извонредниот квалитет во изградбата е суптилен стил со можност за заштеда на материјали. Затоа, надлежните проценки и пресметки во проектирањето и градежните организации се вредни за злато. За да научите како да заштедите при извршување на сопствени градежни активности на локацијата на село, на пример, изградбата на бања, можно е. Доволно е да се направи физибилити студија и пресметки на фазите на изградба.

Градење на сауна, повремено и брзо

Сонот на секој инвеститор е присуството на пријатна бања на приградски локалитет. Имајќи го предвид градежниот план и внимателно проучување на сите расположливи материјали, вклучувајќи структури на фото рамки, доаѓа и моментот на градење на бања.

karkas_banya5

Но, пред да се изгради изградба на рамка, не ставајте да ја процените цената на трошоците, со цел брзо и економично да изградите бања. Несомнено, успешната стратегија за изградба ќе се постави во правилно избраниот проект, изборот на локацијата и изборот на материјали.

brus4

Рамковната конструкција, чии проекти може да се најдат на Интернет, само по себе е економична опција. Според статистичките податоци, изградбата на еднокатна бања може да се изврши за една недела.

Слика 1 скромна куќа

Во нашиот случај, кога гради бања со свои раце, развивачот делува како дизајнер, градител и надзорник во исто време. Овде можете да одите и да заштедите малку за доброто на вашиот сопствен паричник.

Затоа, експертите препорачуваат изградба на скелетни бањи од проектот и пресметување на пресметката на трошоците за изградба.

план-karkasnoy-bani

Дизајн и пресметка на скелетен бања

Според технологијата на рамковната конструкција, изградбата на бања започнува со поткрепа на изборот и пресметката на фондацијата. Проектот за изградба треба да ги земе предвид:

 • општ распоред на зградата со големина во однос на теренот
 • звук основа тип
 • фасади со дефект по оски
 • сметка на материјали
 • проценка на трошоците за изградба.

008banea

Проширување на проценки на трошоците и сметка на материјали за изградба на рамката содржи листа на потребни во изградбата на темелите, рамка праг, изградбата на единиците на ѕид, инсталација, греди, кров, сите видови на бои. Проценката на трошоците ви овозможува да ги пресметате трошоците за изградба на рамки.

Калкулация

По утврдување на вкупните димензии на структурата и извлекување на изгледот и фасадите со дефект по оските, продолжете со дизајнот и изградбата на скелетниот модул.

Во оваа фаза, нема да боли да ја пресмета приближната тежина на бањата. Да речеме дека параметарот "приближна" тежина на куќата мора да ја содржи тежината на покривот, подот, порите и товарот. За да се одреди приближната тежина на бањата, постои пресметан коефициент еднаков на производот од 01:00. на височина од 3 метри и тежина од 1,7 тони. За една приказна зграда, се множи со периметарот и коефициентот. 1.7.

Изградба на скелетен бања, фаза по сцена

Главните фази во рамката технологија на бања изградба се:

 • основање ерекција
 • врв на долната рамка
 • труп ерекција
 • уредот на покривот и подот
 • надворешна и внатрешна декорација.

karkas-house04-градење на технологија

подрум на бањата

Скромен сауна куќа има мала тежина, а темелот е изграден со поедноставена технологија.

Можно е да се подигнат такви основи:

 • лента плитка со зајакнување кафез (трудо-интензивна и скапа мерка)
 • подготвени со силно пониско оптоварување (поевтина опција)
 • колонообразен со монолитна решетка
 • дупчење на копа.

4

Оптималната економска опција може да се смета за столбна основа, изработена од азбестни цементни цевки со бетонски полирање. Контурот на подрумот на бањата ќе претставува цврста просторна рамка на која се поставени прицврстувачите и се поставуваат модуларни ѕидови.

Локацијата и висината на столбовите на фондацијата се планираат и пресметуваат. Постои посебна програма за пресметување на темелите.

stroim-banyu-iz-brusa-100-na-150-na-stolbchatom-fundamente

Потсетете се дека, според шемата за дизајн, главните работни елементи се столбовите и решетката. По пресметката, го утврдуваме начинот на зајакнување на елементите и составот на бетонскиот раствор за полирање. Изградбата на фондација во изградбата на рамковна куќа од себеси се смета за најскапа и скапа мерка, на која не вреди да се штеди.

Затоа, постапуваме како што следува:

 • ние купуваме азбестни цементни цевки дијам.100 милиметри
 • ние вежбаме бунари во почвата дијама. 200 мм
 • ние подготвуваме цевки долж должината од инсталационата шема "3х3"
 • инсталирајте ги цевките во дупчат дупки и пополнете ги рабовите со песок
 • подгответе го цементниот малтер и пополнете ги цевките.

Шема-ukladki-fundamenta1

Во моментов, постои тенденција да се изградат бањи на поевтина основа на фондови.

По подготвувањето на темелите, одете на врската на долната рамка.

пониска рамка

Најважните структури бања е долната рамка на која марка на местото на поставување на греди и штици поддршка елементи за прицврстување заврши подот.

Цевки направени од долната рамка бар пресек на 150x150 mm, преклопување на делот греди одбор 50h150 mm, а како помошни поддржува надземни зрак елементи се користат барови на 50x50 mm.

karkasna1

врв на долната рамка

За површини за врзување со дел од 50x100 mm со прелиминарен третман со антисептик. Потоа, ѕидовите се означени со преглед на надворешниот слој. Одборите се поставени со надворешен раб, тие се споени со нокти во врска со поддршката. Монтажата на метални носачи за прицврстување на облогите и најавите се однапред инсталирани.

karkasnaya_banya_3

поставување и монтажа на подни греди

Можете да инсталирате листи на следниве начини:

 • со користење на надземни елементи за поддршка
 • користејќи метални чевли
 • сечење во долната рамка.

Првите два методи се скапи, па затоа, изборот може да се даде лента, дефинирање и пресметување на вертикална димензија на модули ѕидот според висината на просторијата, земајќи ги во предвид дебелината на подот.

шема-pravilnogo-raspologniy-stoek

шема и пресметка на ѕид модули

пресметување на висината на штитот

Шемата на ѕидни модули ќе мора да се пресмета или да се подготви, со нацртани рамки по должината на оските. При пресметувањето на висината на штит ќе бидат присутни: големината на ѕидот на рамка со праг зрак, горната шина и греди, како и конјугација сајтови.

Кога ќе се подигнат ѕидовите на бањата, од особена важност е растојанието помеѓу оските. Вредноста на центарот на центарот на индикаторот треба да биде 0,6 m.

uproschennay-shema-sborki-karkasnih-sten

Оваа вредност мора да се одржи ако врската не го вклучува уредувањето на вратата или отворањето на прозорецот. Посебно внимание треба да се посвети на шемата за монтажни плочки во јазлите на спојување.

Шемата за инсталација на рамковните структури зависи од хоризонталните димензии на собраните единици, кои се избрани и пресметани. Во фаза на монтирање ѕидни модели, можете да ја прилагодите големината на модулите, што ќе доведе до намалување на трошоците за изградба.

Shema-frontona-karkasnogo-doma1

Како да го направите ова? Во зависност од дебелината на селектираниот стандарден сегмент од дрво, има смисла да се користат дополнителни шипки. На пример, за да се зголеми празнината на ѕидниот модул под топлинско-изолациониот материјал, ние користиме блокови 50x50 mm. Пругите се полни на столбовите во чекори од 500-600 мм за ролна пареа и топлинска изолација. Повторно, заштедите на изолација, бидејќи ролна изолација е поевтина од плочка!

steny-oblitsovannye-osp

Покрај тоа, се препорачува да се инсталираат дополнителни полици во областите на ѕидни поврзувања, кои ја поедноставуваат и намалуваат цената на скапата завршна обработка на внатрешноста.

По фиксирањето на трупните плочи од бањата, рамката се проверува за чистота и вертикалност, а потоа се наредени со материјал отпорен на влажност.

монтажа на скелет на бања

Забележано е дека технологиите на жица, во кои рамката е вградена во строг редослед на усогласеност со технолошките мерки, помагаат да се заштеди времетраењето на изградбата.

Стандардна проектна документација вклучува ерекција и изградба на рамка со чекор од 100 см, со користење на штици.

Слика 14

Во прилог на ѕидовите на рамката, бањата е опремена со разделници помеѓу перење, соба за перење и пареа. Слично на рамка тип ѕидови, прегради, исто така, изолирани и филм поплочување и водоотпорност на пареа, поставување на изолација материјал е обложена помеѓу партиции.

За економично и брзо подигање на бања, е поставен фронтонски покрив со систем на гребење.

Подот за рамка бања е поставена на принципот на традиционален дрвен под и со користење на SIP панели.

Затоплување-кабинетите-во-бања

Патем, во фаза на изработка на бањи, тие ја сочинуваат спецификацијата на материјалите.

Материјалната спецификација се состои од:

 • типични плочки (50x120 mm)
 • греди (120x120) и решетки (65x40), плочи за гајба (20-30 мм)
 • сврзувачки елементи
 • цемент и песок
 • изолација.

Слика 20

Традиционално, при составувањето на спецификациите и изјавите од материјалните томови, проценетиот волумен се зголемува за 15%. Оваа незгодна техника се користи од речиси сите проценки. Со сигурност можеме да кажеме дека кај овие 15 проценти можно е многу да се заштеди, бидејќи вишокот на градежни материјали секогаш може да се приложи.

15

Скелетот изградба на куќи и бањи има во својата арсенал типични делови и дизајни кои се лесно да се направи со шаблони со свои раце.

Секој инвеститор има своја нацрт куќа. Можеби ќе ви се допадне овој, понуден во видеото.

Може да бидат заинтересирани: