Челична вода и гас цевка, апликација, како да се избере челични цевки, корисни совети

 • admin
 • 31 јули 2016 година
Челична вода и гас цевка, апликација, како да се избере челични цевки, корисни совети

Сè во овој минлив свет има замена или континуитет, и само за водоводните и гасните челични цевки немаше замена. Незаменливоста на челичниот производ лежи во внатрешноста на цевката, и, поточно, во дијаметарот на условниот трансфер. Минималната количина на знаење од страна на условниот пренос или ознака ќе овозможи поврзување или замена на цевките. И, размисли, со своја рака.

Цевки за челични водопровод

Главниот производ наменет за поставување на водовод и линии за снабдување со гас, како и за поврзување на системите за греење, се челични цевки за вода и гас (VGP).

trubi1

Техничките услови за примена и поврзување на цевки се регулирани со ГОСТ 3262-75. Едноставната технологија за производство на цевки на индустриски начин ја прошири номенклатурата на производи од тркалање на цевки. Опсегот на повеќето челични цевки во градежништвото е незаменлив.

truba-vgp-unik

Високотехнолошката опрема и металот се користат за производство на челични цевки VGP. Производството на VGP цевки, означено со пониска цена од безшевната цевка, го определи сегментот на масовна употреба. Процесот на производство е предмет на повеќестепена контрола, која го одредува високиот потрошувачки квалитет на производите.

prod_11

Цевките безбедно се користат во системи кои не функционираат под висок притисок. Сепак, апликацијата треба да биде оправдана со високата цена на челичните цевки. Со кои критериуми се препорачува да се изберат челични цевки и да се инсталираат, со оглед на односот помеѓу метрички и инчи големини?

Слика 2 видови

Параметри на челични VGP цевки

Значајни појдовни карактеристики се параметрите на надворешниот дијаметар на челичните цевки и условен премин (UP). Според стандардот, номенклатурата и асортиманот на цевки вклучуваат производство со условно поминување 6-150 mm.

За изборот на челични цевки, потребно е познавање на некои карактеристики, кои се препорачуваат да се обрне внимание.

Слика 10

Како да одберете метални цевки

Изборот на цевки за употреба и создавање автопати, неопходно е да се обрне внимание на квантитативните параметри: дебелина на ѕидот, должина на производот, тежина и маса, дијаметар на условниот трансфер. И да купи цевки од челик, препорачливо е да се потпрете на сигурен продавач, како што е Челик-индустриско претпријатие во Ростов-на-Дон.

што дебелина на ѕидот на VGP цевки

Водоводни и гасни цевки се произведуваат во три серии, дефинирајќи го опсегот:

 • лесен, со дебелина на ѕидот од 1,8-4 мм
 • конвенционално, дебелината на ѕидот е до 4,5 мм
 • армирано, со дебелина на ѕидот од 2,5 мм.

Во прилог на параметрот за дебелина на ѕидот, следниот параметар за избор е димензионалниот и огромниот изглед на производот.

водогазопроводна-труба

должина на производот

Челичната цевка е произведена во следниве должини:

 • димензионален
 • огромна
 • пати-димензионална должина, земајќи го предвид додатокот на споеви (5mm).

Таблица

тежина и маса

Важна карактеристика е тежината на VGP цевките. Тежината на челичните цевки е определена од теоретската маса, која се пресметува според густината на челикот (7,85 g / cm3). Масата на цевките VGP се пресметува и од табелата, земајќи ја предвид густината на челикот. Секако, никој нема да го стори тоа во супермаркетот во зградата. Затоа, за ваша референца: галванизирани челични цевки имаат тежина од 3% повеќе од не-галванизирани.

montag_stalnih_trub

Корисни совети

Vodokazoprovodnye цевки снабдување на потрошувачот со многу. Во зависност од обемот на пратката, вкупната вредност за продажба е прилагодена. Се разбира, колку е поголем обемот на испорачаниот производ во серијата, толку е помала цената на еден примерок. За да купиме челична цевка, нема да боли за да ја открие цената за целата многу, означена со стапка од 1 тон.

Серија која се состои од еднодимензионални цевки и од челична конструкција мора да биде придружена со документ со кој се потврдува усогласеноста со стандардот за квалитет.

труба-nerzhavejushhej-stali-prjamougolnaja-gost-6

како да се направи транзиција

За да се направи транзиција помеѓу големини на цевки, инчи и метрички, е едноставно како да се движите од една метропостава до друга. Правилно, според транзицијата, само во овој случај тоа ќе биде дијаметарот на условниот трансфер.

условен дијаметар на гранка

Дијаметарот на условен пренос (DN) го покажува капацитетот на цевката и ги поттикнува параметрите на поврзувачките делови и вентилите.

Слика 9

Таквиот условен дијаметар се користи само за да се одреди пресекот на течноста или гасот што тече. Вредностите на внатрешниот и надворешниот дијаметар се одредуваат со формулата:

Д (вн.) = Д (нар.) - 2хС,

каде што S е дебелина на ѕидот.

На пример, челичната цевка DN40 (11/2 ") има надворешен дијаметар DN = 48,0 mm.

За различни дебелини на ѕидот, внатрешниот дијаметар ќе се разликува:

 • дебелина S = 3,0 mm - D (вн) ќе биде 42,0 mm
 • Ѕидот S = 3,5 mm - D (вн) е еднаков на 41,0 mm
 • дебелина S = 4,0 mm - D (вн) 40,0 mm.

 

соединение-водогазопроводните-труби

Како да се справи со инчи и милиметри, видео ќе покаже.

Познавањето на условен премин е особено потребно кога се заменуваат челичните цевки со цевки од полипропилен.

метаполи

цевки конвенции

Се препорачува да се обрне внимание на симболите. На пример, на овој начин ќе биде назначена не галванизирана цевка со вообичаена точност дебелина на ѕидот 2,8 mm, DN 20 mm без навој и спојка:

Цевка 202.8 ГОСТ 3262-75

При изборот на цевка со спојка, ознаката ќе изгледа:

Цевка М-202,8 ГОСТ 3262-75

цевка од димензионална должина, со навој означена:

Цевка Р-202.8 - 4000 ГОСТ 3262-75

VPG цевка со облога од цинк и навој:

Цевка TS-R-202.8 ГОСТ 3262-75.

Пример за означување на цевките

Само неколку писма кои фундаментално го менуваат опсегот на водоводни и гасни цевки.

Корисни совети

Сите овие акроними и букви не може да се исклучат од секојдневна употреба. Стандардите сè уште не се откажани. Затоа е неопходно да се запамети:

"М" е спојка,

"П" - нишка,

за цевки за валање по "цевката" ќе бидат означени "H"

за долгиот навој дел, по "цевка" е означен "Д".

b1124

Во прилог на параметрите и техничките карактеристики, цевките за вода и гас мора да ги исполнуваат техничките барања, имено, да го издржат хидрауличниот притисок:

 • лесни и обични VGP цевки - 2,4 MPa (25 kgf / cm2)
 • армирано - 3.1 MPa (32 kgf / cm2).

и способноста да се свитка цевката за употреба.

truba5

И сега за главната работа, што цевки (VGP) за она што тие го користат и како да се произведе нивно согорување или преклопување, видеото ќе помогне.

Може да бидат заинтересирани: