Како да го избереме вистинскиот клима уред, предностите на инвертерот климатизери, изборот на модели за одредена просторија.

 • admin
 • 22 април 2016 година
Како да го избереме вистинскиот клима уред, предностите на инвертерот климатизери, изборот на модели за одредена просторија.

Ако пред неколку децении, домашниот климатик во стан се сметаше за редок феномен, а доколку беше присутен, најверојатно беше наједноставен модел инсталиран на прозорецот. Разделни системи се дискутираа во изолирани случаи. Денес, дури и со изборот на климатска технологија, повеќето потрошувачи не се заинтересирани за конвенционални климатизери, но со уреди со тип на инвертер. Затоа, има смисла да се разгледа подетално принципот на работа на клима уредите од овој тип, нивните карактеристики и да се забележат предностите што ги поседуваат.

Како функционираат клима уредите: главните компоненти и механизми на системите за ладење на воздухот

Со цел подобро да ги разберат предностите на инвертните климатизери, треба да се проучи општ принцип на нивното работење. Дизајнот на климатизери вклучува:

 • дропки,
 • компресори,
 • кондензатори,
 • испарувачи

За да се формира кола за ладење, сите овие компоненти се поврзани со бакарни цевки.

invektornye_kondycionery14

Преносот на ладилното средство во цевката е проследен со негово преминување од гасовита состојба во течност и обратно. Секоја фаза од фазната транзиција доведува до апсорпција / ослободување на топлинска енергија пренесена на просторот околу климатизерот.

Одговорноста за виталните функции на таков систем има компресор кој обезбедува ладење компресија и циркулацијата, се разбира, овој процес бара лавовски од вкупната енергија што се троши од страна на системот.

Која е работата на системот за ладење? За конвенционалните климатик компресор завршување на работните фаза се одвива по донесувањето предодредено температура на воздухот, кога истите, по време, системот ќе се регистрирате на намалување или зголемување на температурата на воздухот во просторот од индекс - е повторно да започне на компресорот.

Честа промена на работните и неработните фази создава значителни почетна носивост на целото електрично коло и на компресорот, особено со почетни струи кои обично ги надминуваат номиналните вредности за 5-7 пати. Се разбира, ваквите процеси имаат исклучително негативно влијание врз целиот систем и го забрзуваат процесот на абење на единиците и механизмите на компресорот. Многу е тешко да се зборува за ефективна потрошувачка на енергија во овој начин на работа.

Што е инверторот во климатик

Како и познатиот факт дека сијалицата согорува побрзо, не е оној кој работи повеќе часови непрекинато, туку оној што почесто се подложува на постапката за одење. Причината е во екстремни товари, кои се искусни од уредите во електричното коло во времето на лансирање.

За жал, ова правило се однесува на апсолутно сите апарати за домаќинство што работат во нашата куќа. Работата на инверторските системи, кои се користат за контрола на компресорот, е сосема поинаква. Постигнувањето на зададената температура не е причина за целосно исклучување на уредот - системот едноставно ја намалува брзината на моторот, што резултира со намалување на перформансите на уредот до саканите вредности.

invektornye_kondycionery13

Со зголемувањето на температурата, брзината на моторот ќе се зголеми и компресорот ќе работи поефикасно. е овозможено приспособување на овој вид со превртување на процесот на претворување AC до Вашингтон, таму е исто така можност за прилагодување на брзината на моторот во широк спектар.

Разлики инверторни климатизери

Меѓу најважните разлики инвертер клима уреди треба да се запамети: висока ефикасност, намалување на потрошувачката на енергија на таквите модели од нормалните за околу 30-40%, инверторот Сплит системи имаат коефициент на енергетска ефикасност од редот на 4 - 5 EER единици.

invektornye_kondycionery12

Постигнувањето на зададената температура при користење на инвертни модели е многу побрзо. Опремени со систем микропроцесорска контрола автоматски го селектира потребното ниво на греење или ладење, за да се постигне бараните параметри времето потребно двојно помалку отколку во случај на инверторот систем.

Посакуваната температура се одржува токму отстапувања не може да биде повеќе од 0,5 ° C. Ниска брзина на моторот работи и внатрешната фан на надворешна единица може да го намали нивото на бучава да биде удобно за човекови дваесет децибели. Ладилните средства R32 и R410A што се користат во моделите на инвертер, најверојатно нема да имаат деструктивен ефект врз озонската обвивка, ниската потрошувачка на енергија дури и индиректно не влијае на животната средина, т.е. може да се тврди дека станува збор за еколошки системи.

Во студената сезона, со помош на инвертни климатизери, можно е да се загреат просториите, а неговата ефикасност ќе биде многу поголема во споредба со кој било друг електричен грејач. Единствениот услов - надворешната температура на воздухот не смее да биде пониска од -25 C. работа инверторот уреди не вложи високи оптоварувања на електричната мрежа, ова доведува до недостаток на големи струи за време на започнување на компресорот.

invektornye_kondycionery2

Ако зборуваме за недостатоци, веднаш треба да забележиме дека тие се помалку значајни од предностите, меѓу кои треба да се именуваат:

 • На повисоки трошоци на инвертер уреди во однос на нивните не-инвертер аналози.
 • Склоноста на електронскиот контролен систем е почувствителна на напонски бранови.
 • Солидната тежина на единицата, поставена надвор.
 • Поправка, како резултат на присуството на електронски компоненти во дизајнот, може да биде доста комплицирано.

Земајќи ги во предвид сите "добрите и лошите страни", тоа е безбедно да се заклучи дека, ако се планира долгорочно и ефективно работење на климатизацијата во текот на годината и имаат желба да се добие максимална удобност во куќата со минимална потрошувачка на енергија, потребно е да се спречи изборот на моделот на инвертер. Истото мислење го делат и специјалисти.

За разликите во единиците за климатизација гледаме видео:

Како да изберете соба климатик

invektornye_kondycionery10

Стоп за изборот на моделот на инверторот треба да биде случај кога една соба има посебни барања за температура, особено - во зградата на тоа може да биде детска соба, во канцеларија - соба, во која се сместени на серверот, или просторијата каде што управувана опрема со која се бара стабилна температура , многу луѓе работат, итн. Особено е важно да се земат предвид планираните промени кои можат да предизвикаат зголемување на температурата:

 • зголемување на опремата во собата,
 • преместување во неа на повеќе вработени.

Позитивен фактор во корист на изборот на инверторски систем ќе биде ниското ниво на бучава, објавено од него во процесот на работа, отсуството на топлински вибрации воочливи од луѓето и технологијата.

invektornye_kondycionery1

Оптималниот избор ќе биде инверторот климатик и во случај да постои желба постојано да се заштедуваат енергија. Инверторот климатик, чија цена е малку повисока од вообичаеното, ќе создаде микроклима идеална за живеење или работа на лице, т.е. цената на таквите модели се исплати во целост, пред се на зголемено ниво на удобност и атмосфера.

Избор на климатик препорачува да се земе во предвид ориентацијата на фасадата на собата - ако прозорците се наоѓа на јужната страна, опремата треба да биде избран со маргина на власта, таквиот пристап ќе го продолжи животот на HVAC опрема, како последица на отстранување на прекумерно оптоварување на компресорот.

Уште еден поим од експертите. Бидејќи поделните системи од секаков вид се поделени со моќност, не е излишно да се земат предвид показателите за ефикасноста, кои укажуваат на производителот. Поголема вредност значи дека уредот може да го загрева или лади воздухот во поголема површина:

 • за простор од 15 квадратни метри. m ќе биде доволно индикатор 7,
 • ако областа е околу 25 квадратни метри. m-9,
 • за површина не поголема од 35 кв.м. потребен ви е индикатор 12,
 • ако областа е 50 квадратни метри - 18,
 • на површина од околу 70 кв.м ќе биде потребен индикатор од 24.

Модели на климатизери

Во овој момент, можете да останете на најпопуларните и популарни модели на потрошувачи:

 • Самсунг,
 • Lg,
 • Купер Хантер,
 • Gree.

invektornye_kondycionery6

Samsung - AR5100  модерен, достоен на систем за поделба на вниманието, чиишто специфични карактеристики се:

 • љубител на зголемената големина,
 • обликувана форма на сечила.

Овие карактеристики овозможуваат:

 • да добиете повеќе воздух,
 • да се зголеми интензитетот на протокот на воздух,
 • обезбеди удобно и брзо ладење на воздухот - благодарение на дизајнерските карактеристики на филтерот,
 • економски трошат електрична енергија користејќи еден корисник на владата,
 • долго време, заштитувајте ја површината на куќиштето, моторот и ножевите од корозија поради висококвалитетен слој.

Погледнете видео за климатизери Samsung:

invektornye_kondycionery7

Придобивки сплит системи Gree - U-CROWN-II VIOLET  дали благодарение на новиот дизајн инвертер стана можно да се работи на температури од -30 C во зима и до +54 C во лето. Моделот има класа на енергетска ефикасност А +++, неговата работа е обезбедена од интегриран двостепен компресор.

invektornye_kondycionery8

Купер Хантер - ВИП инвертер, Новиот модел од познатите производи, може да работи на температури под - 30 ° C, класа на енергетска ефикасност Класа-А +++ енергетска ефикасност - Генерација IV, што им овозможува да се добие заштеди во енергија од околу 60%.

invektornye_kondycionery9

Уредот работи со сигурна компресорска единица. Објавувањето на моделот се случи минатото лето, но до летото оваа година, експертите предвидуваат врв на својата популарност.

invektornye_kondycionery5

 

Климатизери Lg инвектив  уште го окупираат водечка позиција на пазарот, постава оваа година збогатен со стилски и високи перформанси иновации, invector LG - Artcool Стилист A09IWK. Атрактивен изглед ќе му овозможи непречено да се вклопи во внатрешноста на секој стил. Меѓу позитивните квалитети на моделот треба да се забележи:

 • елегантен дизајн,
 • организирана од технологијата на 3D дистрибуција на воздух,
 • гаранција на производителот за 10 тета,
 • удобен и едноставен контролен панел,
 • висока ефикасност во борбата против прав - благодарение на моќните филтри кои го прочистуваат воздухот.

invektornye_kondycionery11

Објавувањето на новитет се одржа во 2017 година, оваа година компанијата очекува признавање од страна на своите корисници. Ајде да видиме видео за предностите на климатизерите Lg ^

Можеби сте заинтересирани за: