Осветлување во внатрешноста: 3Dmax осветлување, внатрешно осветлување на кујната, место осветлување, осветлување во спални, ходник и во салата.

 • admin
 • 10 јуни 2017 година
Осветлување во внатрешноста: 3Dmax осветлување, внатрешно осветлување на кујната, место осветлување, осветлување во спални, ходник и во салата.

Осветлувањето е важно во секој дом. Со помош, можете да нагласите поединечни елементи на ентериерот или да го скршите просторот во зони. За ова можете да користите различни техники и опрема за осветлување. Во оваа статија ќе ви покажам како да го направите тоа во вашата куќа.

Волуметриско осветлување

Волуметриското осветлување е метод за избор на предмети со светлина. Тој е широко користен во компјутерската графика. На пример, при креирање на игри или виртуелни распореди на згради. Ова ви овозможува да ја видите идната куќа или нејзиниот ентериер на компјутерскиот екран.

внатрешно осветлување во 3d макс

3D max е програма за моделирање. Со него може да се изгради иден ентериер и да се пополни просторот со мебел. Ова е корисно при поправка или изградба на куќа. Значи визуелно можете да замислите како ќе изгледа идната куќа однатре. За да се направи разлика помеѓу просторот е мал, неопходно е да се развие и да се осветли. Ова ќе помогне да се нагласат сите нијанси. Поставувањето осветлување во програмата не е лесно. Сега кажи како да го направи тоа. Програмата веќе има креирано ѕидови, таван и простор. Сега ние треба да го поставите изворот на светлина, за кој ние користиме VRayLight. Овие светлосни извори мора да се инсталираат длабоко во собата. Така ќе има помалку бучава. Следно, треба да го конфигурирате моделот VRay со одење до прилагодувањата на приклучокот и отворање на глобалниот прекинувач. Сега треба да ја отштиклирате опцијата за почетна светлина.

Неименуван

Сега креирајте ја камерата со поставување на потребниот приказ во прозорецот за перспектива и со притискање на Ctrl + C. Осветлување на собата е сосема неприродна, бидејќи нема сенки и извори на нејзино размислување.

Untitled1

За корекција, вклучуваме глобално осветлување на сцената. За да го направите ова, изберете го полето за Вклучено во табулаторот Индиректно осветлување.

Без наслов

Потоа, гледаме низ добиената слика, но тоа е премногу светло.

Untitled3

За да ги поправите, сменете ги поставките на VrayLight (како на сликата), отидете во GBuffer / Color Mapping, и во колоната Вид на листата изберете Експоненцијална.

Untitled4

Сега сликата е многу подобра, но малку потемна. За да го зголемите осветлувањето, зголемете го параметарот VrayLight на 12. Сега додајте ја сончевата светлина со Target Direct (како што е прикажано на сликите).

Untitled7

Сега ќе добиеме сосема природно светло. За да добиете целосна слика, можете да додадете мебел и предмети за внатрешни работи.

Без наслов

Место светла во станот

Овој вид на осветлување се изведува поради мали светилки, кои се нарекуваат точка светла. Тие се наоѓаат во суспендирани структури или ниши.

Во прилог на овој вид на осветлување, може да се каже следново:

 1. Можете да осветлите поединечни делови од собата.
 2. Единствен светлина низ собата, која не обезбедува лустерот, бидејќи ќе остави потемни агли.
 3. Економичен. Металните светла трошат помалку електрична енергија од лустери.
 4. Добар квалитет на светлина.
 5. Можност за организирање на осветлување на која било боја поради различни светилки.

Овој вид има свои недостатоци:

 1. Комплексноста на дизајнот и инсталацијата.
 2. Металните светла се користат во суспендирани конструкции, што е невозможно со ниски тавани.
 3. Кога користите 12V светилки, трансформатор или напојување мора да бидат поврзани.

Исто така, потребно е да се има предвид дека овие уреди за осветлување можат да станат многу жешки и тоа ќе го оштети таванскиот материјал. Затоа, сè е внимателно избрано. Најдобро е да ја доверите инсталацијата на професионалци и ќе добиете совршено светло за одреден ентериер. На пример, во кујна, рефлекторите можат да бидат поставени над работната површина. Ова ќе придонесе за готвење. И исто така во вечерните часови не можете да го вклучите главното светло, а со тоа да не се мешате со остатокот од домаќинството.

Кујнски осветлување-e1446692038425

Во дневната соба, овој начин на осветлување може да се користи заедно со централниот лустер. И светилките совршено ќе ги разликуваат елементите на декор на ѕидовите, и кога главниот извор е исклучен, ќе се создаде атмосфера на приватност.

10

Осветлување на ѕидовите на куќата

Осветлувањето на ѕидовите на куќата може да се направи и однадвор (на фасадата) и внатре. Во куќи со неколку спрата важно е да се потенцира скалите во вечерните часови. Ова ќе помогне да се избегнат повредите, особено кога децата се наоѓаат во куќата. За да го направите ова, точка светла се ставаат во ѕидот над секој чекор. Ова им овозможува да бидат добро осветлени, и овој метод не е само функционален, но исто така изгледа убаво.

16

Доколку во вашата дневна соба има слики во ѕидовите, а има ниши со убави сувенири, треба да ги истакнете. За ова, светилка е монтирана над секоја слика, и истата мора да се направи во нишата. Така деталите ќе бидат подобро видливи и ќе станат акцент на целата соба.

6

Зонирање со осветлување

Зони соби е интересен и интересен процес. Ова може да се направи со мебел, декор и осветлување. И втората опција е најпогодна. Оваа опција ќе остави максимален корисни простор и ќе создаде уникатен ентериер.

кујнски осветлување

Во осветлување оваа соба, треба правилно да се прави разлика помеѓу работните и јадење области. Ова е особено важно за становите за бесплатно планирање, каде што сè се спојува во една. Кујната за зонирање може да се направи со ставање светилки над работната површина. Ова ќе ви овозможи удобно да готви и секогаш да го следи процесот. Над масата подобро е да се инсталираат светилки на суспензии, а светлината треба да биде мека. Ова ќе додаде атмосфера на семејни вечери или појадок.

Пример-зонирање-кујна-студио-осветлување-2

спална соба и осветлување

Прво на сите, спалната соба е место за одмор, каде што лицето се потпира од дневната врева и ја враќа силата. Затоа, преоптоварување со уреди за осветлување не вреди. Најдобро е да се создаде атмосфера на спокојство. За оваа цел, Лампи на масите покрај креветот се сосема соодветни. Тие ќе ви овозможат да ја прочитате книгата пред да одите во кревет и да ве постави на одмор. Покрај тоа, тие можат да обезбедат пар на рефлектори на главата на креветот.

430x280_spalnia_8

Друг важен аспект, не преоптоварувајте го прагот на прозорецот со разни предмети и уште повеќе го блокирајте прозорецот. Утринската светлина ќе помогне да се направи будењето лесно и пријатно. Покрај тоа, за спалната соба е најдобро да се избере мирна, природни нијанси. Тие ќе помогнат да се релаксираат и да се ослободат емотивно.

Ергономско-зонирање-спална соба-3

Кога планирате детска соба, исто така ќе треба да го ограничите просторот. Местото за спиење мора да биде одвоено од просторот за играње и работа. И целата соба треба да биде добро осветлена. Над десктопот може да се обезбедат модели за суспензија на апаратите, а во просторот за рекреација се комбинираат со точки. Ова ќе го промени интензитетот на светлината, во зависност од времето на денот и потребите на детето. Исто така е неопходно да се игра со решение за боја и на работната површина да се користат многу светли точки кои ќе го стимулираат размислувањето и развојот на креативните способности на детето.

Освещение-рабочее-зони-и-зони-си-при-помоши-светлиников

осветлување во ходникот

Од ходникот почнува секоја куќа, а нивните димензии во повеќето апартмани се мали. Најчесто тие се тесен коридор. Визуелно проширување на просторот ѕид sconces помош. Ова ќе изгледа уште импресивно ако кабинетот ги отсликува вратите. Така визуелно добиваме голем и простраен ходник.

5496df5d2f657bb180839c952ec97046

Друг метод на зонирање е распределбата на светлосните акценти. На пример, во ходникот на ѕидот има огледало. Може да биде осветлена од две страни со мали скани. На тој начин вниманието се префрлува на овој објект и на одделувањето на ходникот во зоната каде се наоѓаат работите и се добива огледалото. Повторно, поради повеќекратната рефлексија и рефракција на светлината, собата ќе изгледа поголема.

2

осветлување во салата

Салата или дневна соба е централно место во куќата. Тука тие обично примаат гости и организираат пријателски разговори. Осветлувањето на оваа соба треба да биде мултифункционално. Ако сакате да седите удобно на каучот со книга во рака, едноставно ви е потребен точен извор на светлина. На пример, во светла дневна соба со бела троседот ќе изгледа одлично хромирана подна лампа. Неговата невообичаена, закривена нога ќе ви овозможи да ја поместите каде што сакате и светлината ќе биде светла. И користејќи го како главен извор на светлина, можете да организирате романтична вечера.

Зонирање-гостино-с-помошхју-освешния_мин

Исто така е потребен главен извор на осветлување. Така, во современа соба, сосема е соодветно да се користи лустер. На пример, модел на правоаголна форма изработен од стакло и метал. Тој дава меко и малку придушено светло, во комбинација со LED жолто светло дава впечаток на висок плафон. Сите бои се добро комбинирани со мебел и декорација. Исто така, на периметарот на таванот има рефлектори. Осветлувањето може да се промени со оневозможување на еден или друг дел од неа. За околината на комората, можете да го користите само таванското осветлување, кое ќе создаде ефект на првите зраци на сонцето. И покрај воздржаноста во внатрешноста, собата ќе биде мека и удобна за комуникација со најблиските.

zonirovanie-gostinoj-komnaty-40-foto-idej-dizajna30-730x445

Елементи на осветлување

Главните елементи на таквото осветлување се рефлектори. Обично тие користат халогенски или LED лампи. Последново е подобро, бидејќи се заштеда на енергија. Тие можат да бидат врамени во метални рамки со различни бои и дизајни. Тие можат да се ротираат со промена на аголот на осветлување.

clip_image002_thumb2

Исто така, апаратите можат да бидат со мали нијанси на проѕирно или обоено стакло. Тие ќе направат осветлување поинтересно.

ntsp4

За осветлување над табелите, може да се користат светилки за прицврстување. Нивната должина може да се прилагоди според сопствената дискреција. Најчесто имаат интересни дизајни или плафони од стакло. Поради ова, тие се чини дека се воздушни и визуелно не прават простор премногу тежок.

tochechnyie-svetilniki-dlya-gipsokartonnyih-potolkov-11

Корисни совети

Ако одлучивте да организирате место осветлување во вашиот дом, тогаш тоа нема да биде неуредно за да се земе предвид следново:

 • светилки се купени пред инсталацијата на тавани кои се водат, и потребно е да се изберат модели со прицврстувачка пролет;
 • при стекнување вакви извори на осветлување неопходно е да се запамети дека тие се загреваат многу жешко и бараат купување на топлински изолатори или топлина, додека моќта на светилките не треба да надминува 35 W;
 • сега се произведуваат многу модели со различни светилки, ако сакате некој одреден вентил, светилката лесно може да се замени;
 • следниот чекор е да се пресмета растојанието помеѓу главниот и истегнување на таванот, треба да биде од 7 до 10 см, светилките лесно ќе се вклопат во место и нема да го допрат главниот таван;
 • жици мора да се инсталираат во согласност со правилата за електрична безбедност, неопходно е да се користи разводна кутија и брановидни жици под жиците.

Овие совети ќе ви помогнат да ја пресметате техничката изводливост на место осветлување и да подготвите се што ви треба.

Во оваа статија зборуваме за центарот на вниманието и како да го искористиме за зонирање на просторот. Примери се дадени со илустрации. Користејќи ги информациите од статијата, можете да создадете уникатен ентериер нагласување на потребните елементи на собата. Успешна работа.

Може да бидат заинтересирани: