Поправка на кертриџ мешалка, дали е достоен за поправка на кертриџ миксер, како правилно да го стори тоа, корисни совети

  • admin
  • 13 април 2017 година
Поправка на кертриџ мешалка, дали е достоен за поправка на кертриџ миксер, како правилно да го стори тоа, корисни совети

Денес, се повеќе и повеќе луѓе претпочитаат мешалки со единечни лостови. Овие уреди се неопходно присутни во асортиманот на сите познати производители кои ги презентираат своите производи на рускиот пазар. Топла и ладна вода во таков миксер се меша со кертриџ.

Миксерот со единечна рачка е лесен за управување со уред со скромни, концизни дизајн. Вклучување и исклучување на водата, промена на притисокот и температурата - сето ова може да се направи само со една рачка. Мешачите со единечни лостови имаат прилично импресивен животен век - некои производители даваат гаранција за нивните производи веќе 5 години. Но сепак, миксерките од овој тип треба многу често да се поправаат.

Кои се миксери со единечна рачка, единица за миксер

smesitel-dlya-rakoviny-odnorychazhnyj

Сите миксери од овој тип се слични однадвор, но имаат разлики во внатрешното "полнење". Значи, на продажба има единечни миксери од два вида: кертриџ и топка. Можете да ги поправите двата вида, но за ова, се разбира, уредите треба да бидат способни да расклопат. И со цел да се расклопат и да се соберат миксер, треба барем теоретски да се запознаете со својот уред.

мешалка со касети, уред за касета со миксер

Името на овие уреди се должи на присуството на кертриџ со сијалица, која се поставува за исклучување и механизам за регулирање на протокот на вода. Во скапи модели на миксери, кертриџот за миксер е направен од керамика, во евтините производи обично е пластичен.

img_2190

Кертриџ миксер е добар, бидејќи е многу едноставен за поправка. Меѓутоа, за да го поставите потребниот шеф на вода, треба малку да вежбате, бидејќи рачката многу лесно се врти. Но, за промена на температурата на водата е многу едноставна - едно лесно движење е доволно.

Уредот за мешање на кертриџ е прилично едноставен.

Устроивово-сместела

Неговите компоненти се:

• Префрлете го со шраф за прицврстување.
  • Заклучете ја орев.
  • Кертриџ. Се меша и ја блокира водата.
  • Тело на миксер, со место за "слетување" за касетата.
  • Гарнитури, пинови и навртки за обезбедување и обезбедување на уредот.
• Истури, или, како што се нарекува и "гандер". Може да биде посебен дел, на пример, во ротирачки кујнски модели, или да биде дел од телото - за перење во бањата.

Доколку спојката е посебен дел, тогаш е поставена и гарнитурата и дополнителниот дел од школка.

Внатре во кертриџот има неколку (обично не повеќе од 4 парчиња) дискови со посебна форма, направени од керамика или метал. Највисокиот диск е прикачен на акциите.

c1489b703e31096bf16f237c3f04938c

Позицијата на шипката може да се смени со лизгање на плочите во однос на едни со други. Ова го менува количеството на вода што поминува низ плочите. Плочите се мерат многу цврсто - ова е неопходно за да се обезбеди нормално функционирање на миксер. Поради тоа, касетите не ми се допаѓа валкана вода, бидејќи странските честички, што се добиваат меѓу плочите, брзо ги доведуваат до занемарување - како резултат на тоа, кертриџот ќе мора да се поправи или да се замени.

како-zamenit-kartridzh-v-smesitele-krana-3

Со цел да се избегнат такви проблеми, некои производители ги снабдуваат влезните цевки со филтри за вода. Сепак, најдобро е да се инсталираат филтри на патот на воден пат, и да се добие, на тој начин, прочистена вода, која може безбедно да се примени на сите молк.

мешалка на топки, уред

sharovyj-smesitel-remont

Како што подразбира името, мора да има топка во дизајнот на миксер. И навистина е така - со помош на специјална топка со празнини внатре во уредот се меша вода. Топката е направена од метал, внатре се наоѓа подот. Надворешниот дел е целосно мазен, совршено полиран. Топката има три дупки - две за ладна и топла вода, една за мешана вода.

На топката е спроведен прачка, која на едниот крај оди во рачката. Со помош на шипката фиксирана во рачката на миксер, се регулира главата на водата и неговата температура.
  Манипулирањето со топката миксер е малку поедноставно од мешачот на кертриџот - сите компоненти добро се совпаѓаат еден со друг, рачката се движи лесно и непречено.
  Мешалката со топки не е толку потребна за вода од чешма како аналог на кертриџ, но не реагира добро на "тешка" вода и вишокот на железо. Се препорачува да се инсталира филтер за нормално функционирање и да се зголеми животниот век на уредот.

Поправка на касета со мешалка со еден лост

remont-odnorichagnogo-cmesitela-7

Во повеќето случаи, под поправка на еден мешалка со лост со касета, тоа значи расклопување и чистење на O-прстените. Гумени прстени постојано акумулираат сол и остатоци се депонираат - ова е главната причина за дефект на касетата за миксер. Поради депозитите, истекувањето е прекинато и чешмата почнува да тече. За да се елиминира истекувањето, миксер мора да се расклопи, деловите чисти од нечистотија (може да се мијат со топол раствор од сапун за перење), да се исплакнат, исушени, собрани и заменети.

Пред расклопување на мешалка со еден лост, исклучете го водоснабдувањето. Постапката е како што следува:

Го отстрануваме декоративниот приклучок кој се наоѓа на рачката на миксер - само може да го земеш со рамен шрафцигер. Зад приклучокот ќе најдете мал шраф за прицврстување, кој е одвртуван со шестоаголен клуч (понекогаш ви треба рамен шрафцигер). Шрафот мора да се извади, а потоа нежно повлечете ја рачката на миксер.

Телото е слободно инсталирано, или декоративната мијалка е прицврстена. Мора да се отстрани, а потоа одвртете ја навртката што го притиска миксер до мијалникот. Орев од голем дијаметар - ќе ви треба клуч или соодветна рога.

Извади го кертриџот, внимателно проверете го и запомнете го редоследот на распоредот на дихтунзите, затегнувачите и столпките. Запомнете да бидете колку што е можно попрецизно, подобро е да направите слика на делот на телефонот, бидејќи понекогаш е важно дури и од која страна се поставени деловите.

Ова е процес на расклопување може да се смета за завршен. Миксер содржи многу малку детали, од кои главната е картриџ, во кој се меша вода.
Во кертриџот постои т.н. гума седиштето на дното - всушност вообичаените гумена заптивка за запечатување, кој на крајот ја губи својата еластичност и од миксер почнува да тече вода. Ако проблемот е токму ова, тогаш прстенот мора да биде нежно исчистен од акумулираните соли и депозити. Чистете го делот и проверете го во работа. Ако миксер продолжува да истекува, ќе мора целосно да го замени кертриџот.

Касетите имаат поинаков дијаметар, покрај тоа, тие се разликуваат во локацијата на водни доводи / приклучоци на дното. Затоа, ако кертриџот треба да се замени, ние го отстрануваме од миксер и го земаме со нас за презентација во продавницата. Треба да купите точно исти детали, без никакви разлики. Новиот кертриџ е инсталиран на место во телото на миксер и го ротира со малку напор додека не "седне". Потоа соберете мешалка во обратен редослед:

Инсталирајте ја навртката за прицврстување, по што можете да ја проверите работата на касетата. Потоа вклучете ја водата, прилагодете ја главата и температурата со помош на прачка. За погодност, рачката на миксер може да се стави на прачка. Ако единицата работи онака како што треба, ние го собираме и уживаме во резултатот.

Расклопување и поправка на еден крак топката вентил

1456326284_746cd54679910a62b81b2e4259b46959

Овој тип миксер е измислен пред повеќе од 40 години, и оттогаш неговиот дизајн не претрпе значајни промени. Тоа е едноставно и сигурно - да се скрши, всушност, нема ништо.
  Ако се појават проблеми, тие се поврзани со слаб квалитет на водата - соли и нечистотија се собираат на површината на гумени седла, кои служат како поддршка за топката. Затегнатоста е нарушена, водата почнува да истекува, миксер протекува.

Некои модели на топки, исто така, содржат кертриџ во дизајнот, само внатрешноста не е плоча, туку топката. Процесот на демонтажа и поправка на мешалката на касетата е опишан во детали погоре - разликата е само во уредот на самиот кертриџ.

Во други модели, топката за заклучување е во специјално гумено гнездо. Во овој случај постојат неколку нијанси:

Всушност, рачката на миксер се отстранува точно како што е опишано погоре - капачето е незапечатено, фиксирачкиот шраф е олабавен, тогаш рачката треба да се повлече и отстрани. Дополнителни манипулации се прилично едноставни:

Отшрафете ја навртката за прицврстување. Извадете ја оревцата и машината под неа. После тоа, отворен е пристап до топката, што е многу лесно да се добие со повлекување на шипката. На топката има две седла со извори - за повеќе густа вклопување на гумени ленти на топката.
  Ова расклопување е завршено, можете да почнете со поправка.

Проблемот е најчесто акумулација на депозити во местото каде што топката е во непосредна близина на седлото. Целата нечистотија е внимателно отстранета. Ги проверуваме изворите - тие исто така може да се контаминираат, исто така, изворите можат со текот на времето да станат послаби и да ја изгубат својата еластичност.

Друга причина за дефект е самата топка. Идеално, тоа треба да биде направено од "не'рѓосувачки челик", и треба да се чисти само од депозити. Всушност, производителите често штедат, правејќи топки од пластични и нискоквалитетен метал. Во овој случај, површината може да почне да 'рѓосува и да олупи. Се разбира, таков детал нема да работи нормално, и треба да се промени. Неуспешната топка мора да се пренесе во продавницата со неа и идентичниот дел да се подигне.

Миксерот го мешаме строго во обратен редослед: ги поставуваме изворите во седлото, седлото на своето место, топката на врвот итн. При монтирање на миксер, сите делови мора да бидат внимателно центрирани, бидејќи неусогласеноста доведува до брзо издишување и формирање на истекување.

Посебна точка треба да се спомене поправка еден лост миксер со вртливата бескорисно, која често се инсталирани во кујната или бањата, како миксери на овој тип се многу удобен, но често е дозволено да тече. Во овој случај, механизмот за заклучување не е виновен, истекувањето е предизвикано од протекување на гуми или суви лубриканти.

настенный-dvuxventilnyj-kran

Во овој случај, ротирачкиот миксер мора да се расклопи како што е опишано погоре, а потоа отстранете го бедрото со нежно повлекување горе. Отстрани ги сите стари гарнитури. Ако тие се цврсто "прицврстени", изгребете ги од површината со шрафцигер или нож, бидејќи тие се уште треба да се заменат. Во продавницата избираме нови гарнитури, водени од старите заптивки отстранети од миксер. Дихтунзите треба да се направени од силикон, кој има добра еластичност, долго време ги задржува своите својства и е добро отпорен на вода.

Новите заптивки пред инсталацијата се подмачкани со специјален санитарски лубрикант на база на силикон. Кога го монтирате бетонот на своето место, тој мора да биде смачкан, така што делот е прицврстен за прицврстување на навртката на телото. Потоа, ги собираме останатите делови во обратен редослед.

Можеби сте заинтересирани за: