Поврзување на прекинувач за светло со два копчиња, поврзување на прекинувач за светло со еден клуч. Поврзуваме две лампи преку прекинувачот со два копчиња.

 • admin
 • 12 јануари, 2016 година
Поврзување на прекинувач за светло со два копчиња, поврзување на прекинувач за светло со еден клуч. Поврзуваме две лампи преку прекинувачот со два копчиња.

Човештвото веќе долго време ги користи постојните кола за инсталација на прекинувачи. Првите прекинувачи со еден клуч биле неверојатно едноставни. Затоа, појавата на прекинувачи со два копчиња беше примена со интерес. Но, производителите на електрична опрема за домаќинство не застанаа на постигнатиот резултат. Сега за домаќинка е достапна инсталацијата на пропусен прекинувач за N број на светилки и светилки.

Како да изберете прекинувач

Задолжителен елемент на жици, без кој е незамисливо да се контролира работата на изворот на светло, се прекинувачи. Постојниот сет на прекинувачи може да се класифицираат според различни критериуми.

05czty2h

Може да се разликуваат главните видови прекинувачи за приватна куќа или стан во градот:

• за извршување - еден, двоен клуч, влез

• по цена, од економска класа до елитни апарати

• од типот на жици што се користат: отворени или скриени.

схема-подлючения-лиустри-к-одинорному-виключателу

Единствената заедничка карактеристика е инсталирањето на прекинувач, чија кола не се менува со децении. Се разбира, за рачна инсталација на прекинувач, потребни се основни познавања за електротехниката и вештините за работа со алат за електрична инсталација. Патем, многу корисни информации за степенот на заштита на прекинувачот се наоѓаат на површината на секој уред.

rozetki_vikluchateli_prima_otkrit_01_plus

Ова е кратенка за IP. Ние ќе посочиме дека за затворени простори се препорачува користење на прекинувачи со IP20 степен на заштита, за простории со висока влажност - IP44 и за улично осветлување на приватна куќа со модел IP65. Потсетиме дека за одреден вид на жици во куќата, потребно е да се инсталира отворен инсталациски прекинувач или, соодветно, скриени.

познание-виклучателе-двахклавишни-одноклишни-9

Корисни совети

Пред да започнете со инсталирање на прекинувачот, без оглед на тоа која се користи со една или со двоен клуч, проверете го контактот на задната корица на уредот, кој е водечка ѕвезда во светот на рачно ткаени електрични жици.

Овде ќе видите слика на отворените контакти во позицијата "Off" и општиот излез. На пример, има три контакти во преклопникот со два прекинувачи. Ова е еден заеднички и два излеза, со цел да се контролира вклучувањето на опрема за осветлување.

ebooks-preview-images-ebooks324959-i_035

 

Пред да започнете со "притискање на копчињата", не боли да дознаете повеќе за дизајнот на уредот за подоцнежна инсталација.

Достапно е и разбирливо за инсталирањето на преклопни прекинувачи и не само што ќе го кажува ова видео.

Класичен прибор за ожичување - прекинувачи со еден клуч

Најпроблематичниот и затоа продаден елемент на електричниот пазар е прекинувач со еден клуч. Висококвалитетната и сигурна изведба на непретенциозниот прекинувачки механизам со еден клуч се здоби со ореол на живеење во и надвор од приватни куќи, станови и индустриски претпријатија.

ustanovka_naruzhnogo_vykljuchatelja_1

Меѓу предностите на производот е можноста за отворена инсталација за електрични мрежи со номинална струја од 6А. Принципот на работа на прекинувачот со еден клуч се базира на кршење на колото. Без оглед на бројот на клучеви на уредот, прекинувачот е одговорен за кршење на AC-колото чии функции се доделуваат на фазната жица. На овој начин, прекинувачот сигурно обезбедува напојување на светлина и безбедно одржување.

Vyklyuchatel-otkrytoi-provodki

моно-прекинувач за инсталација

Достапната инсталација на прекинувачот се состои од следниве чекори:

 • Ние ја исклучуваме електричната енергија на разводната табла.
 • Отстранете ја надворешната плоча и расклопите го прекинувачот.
 • Ние го земаме механизмот надвор од случајот.
 • Ние го примениме прекинувачот кон локацијата на идната локација (за отворен тип на жици) или до постоечка инсталација за скриен тип прикачување.
 • Поставете ги дупките за прицврстување на местото на прицврстување на ѕидот.
 • Ние го поправаме случајот на штекерот.
 • Ставивме две жици во прекинувачот.
 • Отстранете ја изолацијата и исчистете ги краевите на сите жици.
 • Ние ги поврзуваме жиците со стеги или терминали.
 • Ние го ставаме механизмот на прекинувачот во инсталационата кутија.
 • Ние го притискаме механизмот на прекинувачот со помош на "нозете" и две завртки.
 • Го собираме прекинувачот и го инсталираме горниот капак.
 • Ние ги тестираме работните капацитети.

Како да се менува-преклопно осветлување

Не помалку популарен е и прекинувачот со два копчиња, принципот на работа кој е сличен на оној на прекинувачот со еден клуч.

Прекинувачот е со два копчиња, зошто да избереме прекинувач со два копчиња

Прекинувачот со два копчиња се состои од два поврзани прекинувачи, обединети со заедничко куќиште. Кога ќе се вклучи соодветниот клуч, прекин на колото за фазна жица до изворот на светлина.

56346b2283aa7

Според коло на прекинувачот, работната жица нула и заштитниот проводник се директно поврзани со изворот на светлина. Фазата поминува директно преку прекинувачот.

Q2q0-jDy6kE

инсталација на прекинувач со два копчиња

Инсталирањето на прекинувачот на двата копчиња започнува според алгоритмот за монтирање, наменет за активирање со еден клуч до моментот на поврзување на жиците. Сега ние се утврди каде секој прекинувач проводник има фаза, нула и земјата. По одредувањето на рејтингот на проводниците, правиме заземјување и прилагодуваме секоја контролна жица.

kak-sdelat-vyklyuchatel-v-kvartire

Ако прекинувачот е модуларен тип, тогаш ние користиме напон на двата прекинувачи со помош на скокач.

Потоа ние ја продолжуваме врската на ист начин како и шемата за поврзување за еден обичен уред со едно копче. Ние ги поставуваме фазните жици во фазните клеми, и двете други жици во нашата единица во терминалите обележани со стрелки.

prostoy_vyklyuchatel_kontakty

Поврзаниот механизам е сместен во инсталационото поле. Ние го поправаме механизмот со користење на нозете и завртките. Правилното поставување на прекинувачот се корегира со ниво. Потоа ја поставивме рамката во дебеломер и ги поставивме надворешните клучеви.

kak_podkl_vicluch_12

Научив да инсталирам прекинувач со два копчиња, време е да поврзете неколку лампи во приватна куќа преку таков прекинувач. Погодностите за користење на прекинувачот ќе се чувствувате веднаш. Покрај тоа, одредена заштеда на електрична енергија со можност за вклучување на посебна лампа нема да ве чека.

shema-vykl-dvuh-700

поврзуваме две лампи преку прекинувач со два копчиња

За поврзување на 2 светилки според дијаграмот за поврзување, ќе треба да ги поврзете проводниците и уредите за осветлување на овој начин:

• Да ги дистрибуирате жиците според номиналната вредност во дистрибутивната кутија

• Поврзете го заедничкиот прекинувач со два клучеви во согласност со правилата

• Поврзете го секој светло одделно.

raspred-vykl-dvuh-on-03-700

Според општата шема во прекинувачот ќе има пет пресврти.

Поврзете го прекинувачот со два копчиња ќе му помогне на ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: