На покривот на керамички плочки: цената на природниот плочка, боја, видови на керамички плочки. Уредот на покривот под природна плочка, поставување на ќерамиди.

 • admin
 • 24 јуни 2017 година
На покривот на керамички плочки: цената на природниот плочка, боја, видови на керамички плочки. Уредот на покривот под природна плочка, поставување на ќерамиди.

Сега само на покривите на старите куќи може да се види на ќерамиди. Овој еколошки и природен покривен материјал им дава на зградите солиден изглед. Сега на мода за овој материјал се враќа, и многу сопственици на приватни куќи се соочуваат со многу проблеми: цената на материјали, сигурност, како да се избере. Во оваа статија ќе се обидеме да одговориме на нив.

Природна плочка или керамика

Плочка потекнува од древниот Египет, каде што за прв пат се користи како покривен материјал. По античкиот Рим, тоа беше широко користен. Во моментов, многу луѓе се свртуваат кон природни плочки кога градат покрив. Тоа е парче стока. Изработена е од глина со печење. Како по правило, никакви дополнителни премази не се применуваат на овој материјал. Плочка е симбол на просперитет и престиж.

изградба на природни плочки

Сега на пазарот можете да најдете различни ќерамиди. Се разликува не само во боја, туку и на изглед. Најчестите форми се:
Бивер опашка   Е рамна плоча чиј еден крај има заоблена форма. Во неа има две дупки за закопување. Силен и сигурен начин. Ова е универзален материјал и погоден за покриви од секаква сложеност. Не е ни чудо што сите средновековни замоци во јужниот дел на Германија имале покриви направени од таков материјал.

êåðàìè÷åñêàÿ ÷åðåïèöà

Шиндлеа со облик.   Од името станува јасно дека профилот на оваа сорта е сличен на латинската буква es. Покривот е направен од тоа елегантен и наликува на медитеранска куќа. Кога ќе го инсталирате покривот на оваа покривна плочка, треба да се грижите за синџирите на снегот. Изгледа одлично и е погодно за покриви од различни форми.

braas_01

Плочка монах / калуѓерка. Современиот материјал се приближува кон изгледот на средновековните модели. Претходно, ги опфаќа покривите на црквите и манастирите, па оттука и ова невообичаено име. "Нун", на врвот е тесен и се протега до дното, и "Монк" напротив на врвот и изострен на широк дното. Се поставува на следниов начин, прво парчиња се нарекуваат "монахињи", а зглобовите меѓу нив се покриени со "монаси". Изгледа убаво и ќе одговара на куќите од кој било стил.

koramic_e99-01

Боја на природни херпеси

Благодарение на модерните бои и технологии, ќе бидат дадени многу нијанси на ќерамиди. Ако сè е веќе јасно со материјалот што е поставен, тогаш како ќе изгледа за неколку години. Сега ќе ви кажеме како изгледа материјалот и од што зависи неговата боја.

Прво, треба да кажете за видовите на ќерамиди, се случува:

 • бои на природна изгорена глина;
 • целата маса е обоена, бојата е униформа на сите површини и дебелина на материјалот;
 • површината е насликана со нанесување на специјален слој од глина, песок и боја (engobed или glazed);
 • медитеранска боја или повеќебоен, се постигнува како во процесот на отпуштање, така и со примена на англиски јазик;
 • симулација на антиката со прскање глина со пигмент или менување на текстурата.

Бојата на готовиот производ може да влијае врз хемискиот состав на глината и начинот на производство. И бојата ќе биде униформа во дебелина и површина на ќерамиди. Исто така, може да варира во зависност од хемискиот состав на суровините, формулацијата и начинот на печење.

На пример:

 • глина во составот на кој варовник влегува и мал дел од железо е жолтеникав;
 • глина со содржина на железо црвена;
 • кога содржината на манган, материјалот ќе има темно кафеава боја.

Треба јасно да се разбере дека природната плочка секогаш ќе има боја од црвена до кафена боја. Ова одговара на бојата на суровината. Ако имате црна или светло зелена боја на материјалот, тогаш најверојатно е обоена.

la-a1

Видови на природни ќерамиди

Плочките може да бидат керамички и цемент-песок. Во првиот случај, тоа е направено од глина. Вториот тип е направен од мешавина на цемент песок. Ако керамички глина има природни бои, во зависност од минерали во својот состав, втората форма има различни бои и нијанси се должи на широката примена на бои.

колку е природна ќерамиди

Материјалот за природни плочки не е евтин и дозволува секој да може далеку. Ако сеуште одлучите да го покриете покривот со плочки, ќе биде корисно да се знае дека цената на квадратен метар материјал е од 1500 до 6000 рубли. Во случај на употреба на обичен материјал, без застаклен премаз, можно е да се задржи во рамките на буџетот. Се разбира, цената зависи од површината на покривот. Затоа, со скромен буџет, можете да направите и покрив со плочки во вашата куќа.

Untitled1

Покрив од природни плочки

Плочки покрив не е само убава и издржлива, но исто така е тешко во својот дизајн. За нејзина инсталација, потребно е внимателно да се пресмета не само количината на материјалот, туку и структурата на моќта на покривот. Сега да зборуваме за сите нијанси при инсталирање на покривот.

покриви за природни ќерамиди

На самиот почеток, треба да се пресмета количината на материјал. Во прилог на површината на идниот покрив, треба да знаете колку се преклопуваат со кои се монтираат плочките.

Тоа зависи од наклонот на рампата:

 • до 16 степени - 10 см;
 • до 30 степени - 8 см;
 • повеќе од 30 степени - 7 см.

За да ја инсталирате херпесот, неопходно е да се обезбеди гајба и шалтер. При што првиот и одржува потребната вентилација простор, а другиот служи како основа за утврдување на материјалот. За лајсни препорачува да се користи борови дрва без јазли и влажноста на воздухот не е повисока од 25%. Пресек на дрва треба да биде 3 до 5 см. Чекор хелиум зависи од наклонот на плочки на покривот и сорти кои се користат, во просек од 30 cm. По монтажа на покривна конструкција на власта е да се обезбеди вентилација и хидроизолација на покривот. Ова е неопходно за отстранување на влага и заштита на дрвените делови од расипување.

За да го направите ова, треба да организирате систем од неколку слоеви:

 • пареа бариера;
 • грејач;
 • водоотпорност.

Филмот за бариерата на пареата мора да се прицврсти на кровните сплавови од страната на страната, и хоризонтално и вертикално. Монтирајте го со дрвени шини, ова е потребно за да се спречи контакт помеѓу таванот и бариерата на пареата. Потоа, грејачот е пресечен до големина еднаква на растојанието меѓу скаповите и го пополнува целиот простор. После тоа покријте сè со слој од пареа бариера, а слојот од бариерата на пареата треба да се наоѓа надвор, до покривот. Сега е неопходно да се изврши контра кутија во нормална насока на rafters. Сега покривот е подготвен за поставување на ќерамиди.

blaha_shema_6001

Инсталација на природни плочки

Целиот процес на поставување може да се подели на неколку фази, од кои секоја може да се подели на неколку ставки.

Подготовката за поставување и поставување на материјалот се изведува во неколку чекори:

 • прво ја проверуваме исправноста на структурата на бандажот;
 • ние ги изложивме плочките во шест парчиња на падините на покривот;
 • за да се постават материјалите потребно е оддолу нагоре, од десно кон лево;
 • долниот ред мора да биде фиксиран со галванизирани завртки или противвратни завеси;
 • на падините на покривот и последниот ред мора да бидат цврсто прицврстени;
 • кога го поставувате материјалот на триаголен покрив, треба да ја најдете средината и да поставите вертикална линија, а потоа да ги ширам најниските и следните редови.

За дизајнот на гребен и фронтон покрив, треба да купите специјална плочка, која потоа се инсталира во место. Благодарение на ова, покривот ќе биде уреден и завршен.

Неименуван

снег носач за природни плочки

Носителите на снег се дизајни за покриви од плочки кои го спречуваат снегот да паѓа од покривите. Ова обезбедува сигурност на пешаците. Најчесто се користи решетки тип на овој дизајн. Тие се најефикасни. Оваа решетка е поставена на работ на рампата на посебни потпори, снегот кој минува низ него е поделен на мали делови и постепено паѓа, и со една голема маса. Тие се инсталирани доста лесно и можете да ги собереш носител за снег за бојата на вашиот покрив. Инсталирањето на овој дизајн ќе ги заштити луѓето од напуштање на покривот од снежна лавина.

134555023917372200

Природни ќерамиди плус и минуси

Неодамна, металните покриви или меката разновидност се многу популарни. Тие ги оставаат настрана природните плочки. Но природниот слој е одлично решение за кров и има свои предности и недостатоци. За нив сега и кажи.

Видови на природни плочки:

 1. издржливост од 50 до 100 години;
 2. отпорност на негативни ефекти на животната средина и механички оштетувања;
 3. плочки овозможуваат покривање на покривот од сложена форма, и ако е потребно, заменете ја оштетената плочка;
 4. висока изолација од бучава, тоа е особено важно во присуство на станбена сведување;
 5. еколошки материјал;
 6. таквата покриеност е престижна и ја покажува благосостојбата на сопственикот.

Негативни аспекти на плочката:

 1. висока цена;
 2. рачно поставување, со што се зголемува времето за инсталација;
 3. голема тежина на плочки покрив, кој бара силата на rafter систем;
 4. кршливост при високи оптоварувања.

Ако не сакате долго време да се сеќавате за замена на покривот и дајте му на вашиот дом повеќе благороден изглед, тогаш природните ќерамиди се ваш избор. Најдобро е да се користи во ниско-приватни и приватни градежни објекти.

Оваа статија ја опишува природната плочка и нејзините типови. Исто така, ви кажува како да го подготвите покривот и да го монтирате самиот материјал. Користејќи ги информациите од статијата, можете да го подигнете материјалот од саканата боја и по цена што ви одговара. И со помош на snegozasderateley обезбеди сигурност за себе и вашите најблиски во зима. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: