Инсталација на фото-инструкции за внатрешни врати: подготовка на вратата, монтажа на рамка на вратата, шарки

  • admin
  • 30 мај 2017 година
Инсталација на фото-инструкции за внатрешни врати: подготовка на вратата, монтажа на рамка на вратата, шарки

Значи, време е, и беше одлучено да се постават внатрешни врати. Ова е многу важна етапа во процесот на поправка, како и воспоставени и стабилна работа на вратата не само да се создаде атмосфера на удобност и безбедност во домот, надополнувајќи неговата внатрешност, но, исто така, направи одлична работа со нејзината главна функција - да ги споделат простор во станбена области. Исто така, при изборот на внатрешни врати, важно е да се разгледа нивниот стил. Пожелно е тоа да одговара на внатрешниот дизајн на целата куќа. Денес, пазарот за градежни материјали нуди огромен избор на внатрешни врати. Ова, и да стане вообичаено, еден лист врати, и двучерупчестата, и лизгачки врати од различни видови. Во оваа статија постепено ќе ја опишеме инсталацијата на внатрешните врати со свои раце.

Препораки за поставување на внатрешни врати

Инсталација на внатрешни врати се изведува во завршна фаза на поправка и завршни работи, по завршувањето на ѕидовите, подот и таванот. Затоа, од оние кои ја поставуваат вратата, ви треба екстремна точност, најдобро е да ја направите оваа работа не само, туку со партнер. Потоа, детално ќе се опише како да ја инсталирате вратата за внатрешни работи со свои раце. Почитувајќи ги препораките дадени овде, лесно можете да го направите тоа без да се повикате на специјализирани градежни организации.

Подготвување на вратата

Во почетната фаза на работата ја подготвуваме вратата за да ја инсталираме внатрешната врата. Следејќи ја точната изрека: "Мерете седум пати, исечете еднаш", прво измерете ги ѕидовите по вертикалата, како и ширината и висината на вратата.

Висината и ширината на отворот на вратата мора да се измерат земајќи ја предвид празнината (10-15 mm) помеѓу рамката на вратата и ѕидот. Пресметките се направени како што следува: ако вратата Висина - 2 метри, ширина - 90 см и дебелина од 2,5 см од рамката на вратата, целата ширина на блок вратата ќе биде 955 мм (900 мм + 25 мм + 25 мм + е потребно 5 mm на вратата јаз), а висината на единицата врата 2038 mm (2000 mm + 25 mm + 3 mm за јаз од врвот на вратата + 10 mm од дното). Заоблени и да добијат димензиите на блок вратата 2.040 mm * 960 mm. совршен отвори вратата големина во овој случај се: ширина 980 - 990 мм, висина 2050 година - 2055 мм.


Ако вратата поголем отколку што треба, на внатрешни врати ќе седат во тоа не е премногу лабава, така да се намали големината на отворот со помош на sawn дрво на соодветна големина.

Монтирање на вратата

Следниот чекор е да се соберат рамката на вратата. Прво, правиме обележување на прицврстување на шарките на вратата на листот од вратата, повлекувајќи се од долните и горните рабови до оддалеченост од 200 мм. Ќе ја претставиме контурата на јамка од правоаголна форма со помош на плоштад и наострен нож. Потоа користете остар длето за да направите жлеб под шарката на вратата до потребната длабочина. Ако користите рутер, тоа ќе ви помогне прецизно и брзо да се направи ритам од големината и длабочината што ни треба. Завртете ги дупките за завртки.

Продолжуваме да ја собираме вратата. Исечете го горниот крај на лавици под агол од 450. На знакот на петелка до локацијата на дното решетката и врвот на шарката на вратата и се сечат под нив бразди во рамката од вратата на ист начин како што го правеа порано во вратата лист.

Инсталација на шарки на врата

Во следниот чекор, се вршат инсталација на шарката на вратата, обрнувајќи особено внимание на точноста на растојание А и Б. На пример, ако рамката од вратата е опремена со печат, тогаш A = Б. Ако не, тогаш А ќе биде поголема од Б за 1,5 мм. Ова е неопходно за точно да ја инсталираме вратата (така што листот од вратата не стигнува до предворјето).


Растојание од работ на јамката до работ на вратата. Исечете ги краевите на пречката под агол од 450, така што за време на склопот помеѓу вертикалните столбови растојанието е 5 mm поголемо од ширината на листот на вратата. Од дното на вратата до подот е празнина од 10 мм.

На кутијата со шарки надолу, забележете го растојанието од долната патека на јамката, еднаква на 200 mm + 10 mm. Проверете го подот, користејќи го нивото, пред да почнеме да ја пресекуваме вратата.

За да го направите ова, нанесете ниво помеѓу точките на лоцирање на рамките на рамката и проверете го и целиот радиус на отворање на внатрешната врата. Ретко има апсолутно еднаков секс, така што тие промени во неговото ниво што го детектиравме, ги исправуваме, ги сечеме спојниците до посакуваната должина. Сите компоненти од кутијата на нашите внатрешни врати собираме со завртки, со што се подготвува единицата за врата за инсталација.

Инсталирање на вратата

Следниот чекор е да ја инсталирате рамката на вратата во претходно подготвеното отворање. За да ја инсталираме вратата на вратата, потребни ни се шрафови од дрво. За да ја инсталирате внатрешната врата за да користите големи сидра, како што е случај со инсталирање на влезната врата, тоа е непрактично. Вие само треба да се обезбеди рамка на вратата на три места на завртки. Ако само рамката од вратата е многу голем нестандардна големина, можеби ќе треба да користите дополнителни елементи, кои во секој случај ние се кријат под реципрочна бар заклучување и шарки на вратата.

Сега ние се стави на завршени, целосно склопени, кутија инсталиран во отворот на внатрешни врати, изложување на вертикална контра јамка, кој е спроведен со завртки однапред подготвени за работа со дрво. Ние висиме и поправиме вратата на вратата. Ние го поправаме заклучувањето. На листот од вратата, го правиме истиот јаз меѓу вертикалните столбови и пречката, а помеѓу рампа и вратата правиме јаз од 3 до 4 мм. Како што е познато, во современи градежни куќи ретко се наоѓаат дрвени ѕидови, па пред да го поправат внатрешни врати на решетката, тоа е потребно да се подготват за хипотеки завртки. Ние инсталираме дрвени изолација помеѓу столбовите на вратата и ѕидот околу 4 парчиња од двете страни. Формиран помеѓу кутијата и ѕидот, празен јаз е изобилно исполнет со монтажна пена, осигурувајќи дека не паѓа на самата единица на вратата или на неговите делови. Важно е да се користи само специјална монтажна пена за инсталирање на внатрешни врати и да се земе предвид дека подоцна ќе се прошири приближно пет пати.

Забележете дека додека пената се суши, не можете да извршите никакви дејства (околу четири часа, и ако е можно, еден ден).

Видови рачки за внатрешни врати

Останува да се избере фитинзи во стилот на нашата врата, имено рачката. Ве советуваме да обрнете внимание на три типа рачки за внатрешни врати:

  • притисок,
  • noobs
  • стационарно.

Ти и самиот треба да одлучи кој дизајн ќе биде за вас најдобар избор врз основа на дизајн, ергономија и функционалноста на различните рачки на вратите. Значи, да се задржиме на секој од типовите наведени погоре. е, обично, рачката (дел на рачката, надворешниот) придвижувачки механизам за заклучување (со механизам за затворање или јазикот) поставен во внатрешноста вратата лист (што е уште еден дел на рачката, во внатрешноста) - лост рачки (falevye). Дизајнот на рачките за притисок е претставен во две верзии - и со едно парче и со посебен затворач.

Инсталирање на рачка Лост е доста тешко - на крајот на слотот за внатрешни работи врата е со правоаголна форма до длабочина од 100 mm. Но, понекогаш, овој вид на doorknobs едноставно е неопходно, бидејќи нивната предност е во тоа што на внатрешни врати со нивна помош, секогаш може да се затвори на клучот.

Следно, размислете за такви популарни и модерни вид рачки на вратите, како што е noobs. Нивната распространетост, тие добија, без сомнение, не без причина. Еден од нив е нивната лесна инсталација, при што две дупки дупчат - првиот под рачката, а вториот - во рамките на блокирачка механизам.

Обликот на таквите рачки обично е сферичен или конусен, но понекогаш можете да ја видите рачката. Со нивниот дизајн тие претставуваат механизам за отворање кој се состои од два дела - надворешен (рачка со механизам) и внатрешен (механизам за заклучување). Пен-noby се опремени со посебен заклучување, што го прави возможно да се затвори вратата со која од една, и доаѓаат со заклучуваат заклучување. Ова е идеално решение за отворање и затворање на внатрешни врати.

И, конечно, третиот вид пенкала се стационарни. Овие се наједноставните, обично за нас од обичните рачки од детството, без механизам за заклучување. Сепак, поради нивната едноставност, тие, сепак, се популарни и не се лишени од вниманието на дизајнерите. Стационарни рачки се, исто така, малку комплициран дизајн. На пример, таквата рачка може да има и ролери и затворачи во форма на таб во форма на топка или ролери.

Изборот, како и во секој друг случај, останува само за вас.

Може да бидат заинтересирани: