Гас греење на приватна куќа, инсталација на греење на гас дома, како правилно да се направи

 • admin
 • 11 август 2016 година
Гас греење на приватна куќа, инсталација на греење на гас дома, како правилно да се направи

Куќата е изградена и е време да се обезбеди систем за греење. Најпогодно и ефикасно е греењето на гасот на куќата. За него, треба да ја изберете вистинската опрема, да обезбедите локација на цевките и радијаторите во просториите. Кој греен котел е најпосакуван за еднокопно или двојно коло. Кои модели се претставени на пазарот. Ќе разговараме за сето ова во оваа статија.

Опрема за гас за дома

Во приватни домови, гасот се користи за загревање домови и за добивање топла вода. Затоа, многу внимателно е неопходно да се пријде на изборот на опрема. Инаку, ако го промените котелот или колоната, ќе треба да направите прилагодувања на проектот за гас на вашата куќа. Најчесто колона е инсталирана во куќите, за греење вода и котел за греење на просториите. Тешко е да се купат два уреди и да се инсталираат посебно, земајќи ги предвид техничките барања. Наједноставен начин е да се купи котел со двоен котел кој совршено ќе го загрее куќиштето и ќе им обезбеди на потрошувачите топла вода. Оваа опција е погодна за стандардни куќи со една бања. Ако куќата е голема површина и има неколку бањи во својот распоред, треба да ја опремите сопствената мини котлара, но ова е друга работа. При изборот на грејач, потребно е да се пресмета потребната моќност на уредот. За ова, неопходно е да се земат предвид неколку фактори:

 • климата на вашиот регион;
 • областа на куќата;
 • загуба на топлина;
 • потребната количина на топла вода.

Значи, моќта на котелот може да се пресмета со следната формула:
  MK = S * UMK / 10,
  каде што МК е капацитетот на котелот за греење;
  S - површина на куќа во кв.м .;
  UMK е специфичен капацитет на котелот, тој е поставен за секој регион посебно. Овој индикатор е:

 • за јужните региони 0,7 0,9 kW;
 • за средишниот опсег 1.0 1.2 kW;
 • за северните региони 1,5 2,0 kW;
 • за Москва и за регионот 1,2 1,5 kW.

Пресметувајќи ја оваа формула, откриваме дека за куќа од 200 квадратни М, која се наоѓа во јужниот регион, потребен е котел со капацитет од 16 kW. Треба да се запомни дека не е потребно да се инсталира премногу моќен уред за греење. Ова се заканува со поголема потрошувачка на гориво и силно прегревање и одвлажнување на воздухот во собата. Затоа, изборот на котел е подобар од потребниот капацитет, тогаш тоа ќе ве служи многу години со вера и вистина.

19 слика 2

Гасен котел за греење куќи, како да се избере

Ако имате приватна куќа, тогаш греењето со гас е најоптималната опција. Ова е најекономичен тип на гориво и системи за греење се сигурни. Сите гасни котли можат да се поделат на два вида:

 • ѕид;
 • кат.

Котлите што се монтираат на ѕид се најпогодни. Тие се поставени на ѕидот, тие имаат мали димензии. И според техничките податоци тие не се инфериорни во однос на надворешните аналози. Првиот вид уреди се инсталирани на секое соодветно место на куќата или им се доделува посебна за нив. Котлара. Обично, овие се тежок модели кои можат да заземат доволно простор. Ова е нивниот главен недостаток, особено ако тие се инсталирани во мали простории. Според видот на уредот, бојлерите се поделени на:

 • еднокопче;
 • две коло.

За да заштедите пари и простор, треба да се претпочитаат модели со двојна врска. Тие работат не само за греење на просториите, туку и за производство на топла вода. Во топла сезона, кога греењето е исклучено, потребно е да го вклучите режимот од "Зима" до "Лето", а котелот ќе дејствува како колона. Многу е погодно и функционално. Исто така, не треба да се заборави и за безбедноста, бидејќи грејните котли се поврзани со високоризична опрема. Предност треба да се даде на модели со електроника што ќе го регулираат притисокот на гасот во системот. Исклучете го гасот кога дувате го горилникот, пријавете пропуштање на гориво и вода и следете ја температурата. Ова ќе ви помогне безбедно да ја користите опремата и брзо да го решите проблемот со системот.

Двосистемски котел за греење за приватна куќа

Уредите за две кола се нарекуваат уреди кои обезбедуваат греење на просториите и снабдување на топла вода со потрошувачот. Принципот на работа на овој тип модел се базира на загревање на водата со две кола. Првиот снабдува топла вода со системот за греење, а вториот ја загрева за потрошувачка. Исто така, постојат модели со две кола со биотермален разменувач на топлина. Тие се две цевки, една е вметната во другата. Водата одвнатре оди до топла вода, а од надворешната цевка течноста влегува во системот за греење. Се уште постојат разлики во типот на горилникот:

 • отворен изгореници се случуваат поради пристапот на кислородот од просторијата, а производите од согорувањето се отстрануваат преку оџакот;
 • затворено согорување се јавува поради кислород и коаксијален оџак (воздухот за согорување на гасови доаѓа преку цевката за оџаци од улицата).

До денес, на пазарот се презентирани различни модели на котли. Сите од нив се одликуваат со производители на земји, капацитет и, се разбира, цена. Да ги разгледаме најоптималните модели на уреди.
CONORD KSTS GV 12N -двокомпонентен модел на домашно производство со моќност од 12 kW. Сосема е доволно да се загрее површина од 120 кв.м. Производителот тврди дека има работен век од најмалку 15 години. Предностите на уредот вклучуваат:

 • прифатлива цена;
 • леснотија на инсталација и работа;
 • работи добро при низок притисок на гасот;
 • отпорни на промена на температурата.

Цената на котелот е 18-20 илјади рубли. Овој модел ќе биде одлична опција за греење и топла вода на мала куќа.
  Од ѕидните модели, треба да се забележи следниот котел.

f26d95446340fe08879d0043b6b135fb

VAILLANT TURBOTEC PRO VUWINT 24 - 2 3 H -германскиот модел на производство има способност да ја контролира температурата за снабдување со топла вода. Контролната плоча се наоѓа на дното на куќиштето и е затворена со капак. Контролата на котелот е лесна и удобна. Дизајнот на уредот е пријатен и изгледа добро во собата. Уште една убава карактеристика на овој уред е систем на самодијагностика и решавање проблеми. Единственото нешто што мора да се разгледа е квалитетот на водата. Ако не сте сигурни за водата, подобро е да инсталирате филтер на влезот на системот. Ова ќе помогне да се избегнат проблеми. Цената на овој модел варира од 53 до 59 илјади рубли.

Vaillant-turboTEC-pro-VUW-INT-2423-3-24-kvt-turbo-standart_02

Котел со едно коло за гас за загревање на приватна куќа

Овие модели совршено се справат со греењето на куќите. Како гориво, тие го консумираат главниот или течен гас, кој гори со ослободување на топлина. Се пренесува на разменувачот на топлина преку кој поминува носачот на топлина, најчесто водата. Кој се шири низ системот што дава топлина, а со тоа ги загрева просториите на куќата. Таков систем е едноставен и сигурен во работењето. При изборот на котелот потребно е да се води според веродостојноста на производителот, безбедносниот систем на самиот уред. Во моментов, на пазарот постои голем избор на модели со едно коло. Размислете за најдоброто од нив.
AOEV 23.2 - 3 Удобност -ова е кат котел произведен од страна на Zhukovsky машина за градење растение. Моќта е 23,2 kW, што ќе обезбеди добро затоплување на куќата со површина од 230 кв.м. Исто така, котелот е лесен за ракување, економичен. Може да работи добро со мал притисок на гасот. Цената на моделот е 22 илјади рубли. Ова е одлична опција за приватна куќа.

6566cimg8571

PROTERM мечка 40 TLO -котел со словачки котел со капацитет од 40 kW. Предностите на уредот вклучуваат:

 • независност од мрежата;
 • надворешен контролен панел; систем за заштита од прегревање и контрола на пламен.

Единствениот недостаток е претерана цена на моделот од 74 до 110 илјади рубли. Инаку тоа е одлично решение за греење на куќата, освен ако купите котел и го инсталирате на котел, можете да употребите топла вода.

medved-noback-500530-формат-3-4

Две-колото греење, што е тоа?

За да го инсталирате овој систем за греење потребно е да се користат двокомпонентни котли за греење. Таквите системи можат да се разликуваат во вид на греење на водата:

 • вода со директен проток се загрева додека патува низ разменувач на топлина;
 • индиректно греење е можно со употреба на котли, од кои вода влегува во системот.

Како и со секој систем, тука се предностите и недостатоците. Позитивните карактеристики вклучуваат:

 • заштеда на пари со купување на еден уред;
 • можноста за користење на различни видови на мускулест.

Недостатоците се:

 • ако има дефект, нема да има греење или топла вода;
 • потребата да се исцеди ладна вода за приемот на потопло.

Исто така мора да се има предвид дека греењето треба да се затвори со постојан волумен на вода. Потребно е повторно да се пополни коло за топла вода, затоа препорачливо е да се инсталира котел во кој ќе има акумулација и загревање на вода за домашни потреби.

shema_2konturnyj_kotel

Греење со едно коло

Едноколорното греење е многу едноставно и лесно се собира. Водата поминува низ патот од котелот и поминува низ цевките последователно во секој радијатор и потоа се враќа во котелот. Единствениот недостаток е добивање на помалку топлина од последниот радијатор. Во приватна една приказна куќа, можете да направите без хоризонтална цевки. При инсталирањето потребно е да се обезбеди агол на навалување за целиот систем. Исто така, ставете радијатори строго во една рамнина, така што нема разлика во висината. Оваа шема не е толку едноставна како што изгледа и подобро е да му го довериме на специјалисти, инаку дел од куќата ќе остане ладен.

двухтрубная-разводка-отопления-в-частном-купола

За двокатни куќи има вертикално жици. Дистрибуцијата на протокот оди по инсталираниот столб, кој е монтиран пред првиот радијатор. Таквиот систем може да се направи гравитација, но подобро е да се инсталира пумпа која ќе го присили течноста за ладење низ цевките. Монтажата на пумпата ќе помогне да не се пресмета аголот на наклон на системот и да се користат цевки со мал дијаметар. Инсталирањето на едноколорниот систем за греење бара разгледување на многу нијанси, па затоа е подобро да побарате помош од специјалисти и да уживате во топлината на вашиот дом.

shema-razvodki-otopleniya-dvuhetazhniy-dom
Оваа статија го опишува гас за греење на куќата. Се посветува внимание на изборот на котли за греење. Дадени се описи на модели со илустрации. Исто така кажува за системите за греење на приватна куќа. Користејќи ги информациите од статијата, можете лесно да го изберете потребниот котел и да монтирате сигурен систем за греење на вашата куќа. Успешен аранжман.

Може да бидат заинтересирани: