Канали за канализација: за надворешна канализација, за внатрешна канализација, леано железо и челик, керамика и полимер. Боја на цевки за надворешна и внатрешна употреба. Шеми и пресметка на надворешна канализација, поставување на канализациони цевки. Сврзување и прицврстување.

 • admin
 • 18 јули 2017 година
Канали за канализација: за надворешна канализација, за внатрешна канализација, леано железо и челик, керамика и полимер. Боја на цевки за надворешна и внатрешна употреба. Шеми и пресметка на надворешна канализација, поставување на канализациони цевки. Сврзување и прицврстување.

Мерките за креирање или реконструкција на канализациски системи се одговорност на времето за инсталација за цевки со најдобри перформанси. Изборот на цевките мора да се врши според критериумите: материјал за производство, дијаметар, форма и вид на конфигурација на канализацијата. Сите корисни совети за изборот, пресметката и изгледот на цевките во овој случај се соодветни и оправдани.

Не треба да се заборави дека инсталацијата на канализацијата е предмет и регулирана со правила и прописи, како и задолжителна конзистентност и постепеност.

Ние го организираме канализациониот систем

избор на цевки и фитинзи по тип

Цевки по намена

Со самоорганизирање на канализацијата, треба да се користат цевки со одредена номенклатура, специјални хамфери (сокети) и фитинзи.

канализационни-е-пластикови-е-фитинги-и-труби-

Канализациони цевки се разликуваат според нивната локација и намена за групите:

 • надворешна канализација  со испорака на одводи кон испуштање.
 • за внатрешна канализација  со собирање на одводи и нивно доставување до системот.

Локацијата и локацијата на надворешната канализација за отпадна вода, со носивост на транспорт и почва, треба да создадат отпорност на динамични надворешни влијанија. Според сегашните норми и регулативи, се препорачува да се постават канализациони цевки под длабочината на замрзнувањето на почвата.

772570

Посебностите на надворешните канали за отпадна вода се нивната зголемена хемиска отпорност кон агресивна средина, механичка ригидност поради брановидна површина и достапна инсталација.

Канализациони цевки на внатрешната инсталација се наменети за транспорт на одводни канали загревани до одредена температура под притисок.

kanalizacionnie-trubi-pvh-ap16-big

Ние додаваме дека строгите барања не се наметнуваат на канализациската цевка на внатрешната инсталација поради незначителното оптоварување на внатрешниот канализациски систем.

Избор на цевки по материјал

Цевките за отпадна вода според материјалот за производство се поделени во следниве типови:

 • леано железо и челик
 • керамика
 • полимер од пластика (PVC, PVC-np, PP).

труба-канализационна-наружна

Ние ќе направиме резервација дека цевките за леано железо, челик и керамички канали ретко се користат поради високите цени. Буџетската опција на канализациониот систем е полимерни цевки. Каде и кои цевки треба да ги користам?

Познато е дека ПВЦ цевки безбедно се користат за внатрешна гравитациона канализација како централни столбови и врски. Цевките од ПВЦ-НП се користат во секаков вид на притисок на канализација и под притисок.

канализационные-труби-для-автономной-системы2

ПП цевки, кои имаат зголемена флексибилност и аморфност, се користат исклучиво во внатрешната канализација.

Корисни совети

Ајде да ви кажам, цевките за надворешни отпадни води се поделени во класи: светло, средно и тешки, означени SN2, SN4 и SN8, соодветно. На пример, цевките SN2-SN4 се дизајнирани за територија со низок напон на моторниот транспорт.

монтаж-наружной-канализации

Детални информации за секоја класа може да се позајмат од каталогот на канализациони цевки. За локална канализација надворешни барања се брановидни цевки ø 250-280 mm, поставени на длабочина од 10-15 m

Цевки за надворешна употреба се обоени во портокалова или сива боја.

0447ed96db6b377e550ed75be87e382d

Фитинги

Инсталација на канализациони цевки вклучува употреба на уреди за поврзување на цевките помеѓу нив (фитинзи).

Во согласност со методот на инсталација, фитинзи за канализација може да бидат: навојни, прирабнички и самозаклучувачки.

Додајте дека ПВЦ цевките и фитинзи се поврзани со употреба на О-прстени.

схема-нарнуи-канализации

шеми и пресметки

Наједноставната шема за надворешна канализација е извршна аксонометриска шема од специјализирани дизајнери. Поголема, таквата шема за отпадна вода се состои од надворешни и внатрешни мрежи, вклучувајќи и обичен столб, гасовод со канализациони елементи и надворешен гасовод до резервоар-колектор.

6

Внатрешната канализациона мрежа е претставена со пластичен цевковод, надворешна мрежа со сличен гасовод од ПВЦ цевки со различен дијаметар, колектор и септички резервоар.

Ќе биде неопходно да се пресмета дијаметарот на цевките на двете мрежи.

2

Корисни совети

Пресметка на дијаметарот на надворешните канали за отпадна вода

Компонентите на надворешната инсталација на канализациони цевки се базираат на пресметаните податоци: дијаметарот на влезните цевки и формирањето на канализациониот систем. Според нормите и правилата, овој параметар се пресметува според просечните дневни празнења, според кои границата на потрошувачка е наменета за цевки ø 150 и 200 mm. Во прилог на проценетиот дијаметар на цевките за "метро", се препорачува да се земе предвид наклонот за поставување на цевките во ровот со стапка од 2,5 см за 1 метар. гасоводот.

труба-наруж-схема-голема

Пресметка на дијаметарот на внатрешните канализација

Според експертите, за изградба на отпадна вода се препорачува цевки ø 50 mm (мијалник врска, мијалник и бања) и 100 mm за канализација стој и навивачите, како и тоалет конекција. Внатрешниот канализациски систем е инсталиран со наклон од 3 °.

400400

Инсталација на канализациони цевки

Монтажа технологија канализација цевки на надворешната обвивка и уредот на внатрешната мрежа е идентичен со: соберат сегменти на саканата големина на едноставен линија или стој нарезници на "цевка" - "мета" - "штекер" - "приклучок".

муфта-полипропиленова-ремонтна-п-канализационална

Густината на зглобовите е обезбедена со посебен пресек и гумена заптивка.

Но, комплексноста на инсталацијата е прикажана на местото на производство на канализација riser и интерфејс со "метрото".

За инсталација на водотеците и главните линии на внатрешна канализација ќе бидат вклучени:

 • се наведнува со поврзување на филијалите
 • инспекциски решетки и прицврстувачки единици
 • проширување зглобовите
 • цевки.

Фазите на инсталација се: подготовка и лепење на цевки, нивно последователно прицврстување со означување, стегање.

ebc64445a6ef96000878e45f1bae4e20

подготовка и сврзување

Инсталирањето на канализациони цевки започнува со монтирање на поврзувачките делови според шемата. Потсетиме дека канализациското собрание започнува од врвот надолу - од септичката јама до куќата и санитарната опрема. Следната фаза е обележување на цевките од штекерот и фитинг кон следниот елемент. Поврзаната површина се чисти од бури. Потоа, за да се обезбеди запечатување на зглобовите, се врши лепење на елементите. Да речеме дека цевката треба да влезе во штекерот 2/3 слободно.

homut_metallicheskij_s_gajkoj_o_big1

стегање

Прицврстувањето на канализациони цевки се изведува на запирањата поставени под основата на ѕвончето. На хоризонталните делови на електричната мрежа, растојанието помеѓу застанувањата е до 40 cm, на вертикални до 1 m. Вдлабнатините и спојниците се ставаат во спојките на цевките и вдлабнатите јаки.

kreplenie-3

Конечната фаза на инсталирање на надворешниот и внатрешниот канализациски систем е стегање, чија цел е да се провери затегнатоста на системот.

Корисни совети за поставување надворешна отпадна вода се прикажани во видеото.

Може да бидат заинтересирани: