Видови печки за загреан пешкир за бања. Шеми за поврзување на водоводни и електрични шини со печка за печење.

  • admin
  • 20 октомври 2016 година
Видови печки за загреан пешкир за бања. Шеми за поврзување на водоводни и електрични шини со печка за печење.

Познато е дека дополнителен извор на топлина во ладна бања е секогаш пријатен. Барем, никој не одбива да присуствува на печката за греење на ѕидовите. Кој пешкир потопло е подобро да се избере, и според која шема е препорачливо да го инсталирате?

Сушилници за пешкири: ролки, камбали, калеми и скали

Меѓу водоводните инсталации инсталирани во домовите и становите, посебно внимание се посветува на инсталирањето на загреан пешкир, кој е радијаторско коло.

542

Современите апарати за сушење на влажни пешкири се разликуваат од примитивните и обемни дизајни на Советскиот леано железо радијатори: ваљаци во форма на М и челични галванизирани цевки во облик на М.

polotencesushitel

Денес, затоплувачите на пешкир се убави и звучни метални конструкции, кои можат да се поврзат самостојно.

bohemia_krest_big

Се препорачува да се изберат уреди според следниве параметри:

  • тип на градба (вода, електрична или комбинирана)
  • топлински капацитет на материјалот за производство
  • тип и поврзување
  • целокупните димензии и моќ.

За да ги решите проблемите што произлегуваат, можете да се запознаете со видовите уреди и постоечките шеми за поврзување.

Шема-vodjanogo-polotencesushitelja-e1421960042628

Видови печки за загреан печка

што да одбереш - вода или електрична енергија

Сушилниците за пешкири се криво радијаторско коло поврзано со топла вода од системот за загревање. Работниот медиум на водомерот е течна вода што тече. Циркулацијата на загреаната течност за ладење обезбедува одредена количина на вода до водомерот.

shema1-eko

Се разбира, функционирањето на печката за вода зависи од присуството на загреана вода во системот. Во пракса, ова значи дека снабдувањето со топлина зависи од грејната сезона или од достапноста на автономното греење. Како алатка за поврзување на водни уреди, неопходно е да се користи вентил за застанување, термостатски вентил и вентилатор.

shema_podklyucheniya_polotencesushitelya

На овие параметри, можете да одлучите како да изберете потопла вода.

Kak-vyibrat-vodyanoy-polotentsesushitel-bez-oshibok

Прашај дека водата од производи пешкир се тестираат на работен притисок од 2,0 MPa и медиум со цел да работат во постројки за греење за 0.8 -1.0 MPa фабрика. Ова овозможува употреба на уреди во сите грејни кола. Повеќе солидна модел на брендирани челик AISI -304 доживува притисок до 2,5 MPa, проширување на опсегот на работниот притисок во системите од 0,3 до 1.5 MPa.

komplektujuschie-к-vodjanomu-polotentsesushitelju-fitingi-krany-ventili-otrazhateli-1

Корисни совети

Како елемент на системот за греење, воден пешкир може да биде единечен и двоен круг. Затоа, главниот инструмент за инсталација на вода е изборот на шеми врска, имено опции: кутија во системот за греење и топла вода. Пожелно е да се користи верзијата за поврзување во системот за греење. Понатаму инсталација и моќ пешкир потопло произведени од стој или вклучување во рециркулација коло со индиректна греење котел. Но, тоа не боли да се запамети дека polotnetsesushitel се добиени јамка, врската се рефлектира во работата на целиот систем.

sxema-podklyucheniya-e1421960088437

Видови врски

шеми за поврзување на пешкир затоплувачи

Изборот на водомерот бара разумна дијаграм за поврзување.

Постојат следниве шеми за поврзување:

  • на постојниот систем за централно греење на станот (дома)
  • топла вода (двоен котел или котел)
  • на системот за подно греење.

vodyanoy-polotencesushitel-590x392

Предностите на овие шеми за поврзување се дека нема потреба од дополнителна топлинска енергија.

Шемите за поврзување според методот за спроведување на врската се поделени на две точки (две влезни точки) и четири точки. Каде да се инсталира вода пешкир во секој конкретен случај?

truby_dlya_polotencesushitelya

Корисни совети

Прашај дека инсталација во станбени згради е подобро да се користи опрема на домашните производители и да ги поврзете на додатоците на постоечките системи. Сместено ослободување вентили GOST, која се 'уште не е откажан во блиска иднина нема да се откаже.

177

поврзување од столб

Овој тип на поврзување е најчест (посетете ги старите куќички на куќи и бидете сигурни). По демонтирањето на стариот уред, потребна е инсталација на бајпас и затворачки вентили. Грејачот за пешкир е инсталиран на старата локација за инсталација, со што се елиминира дополнителниот набавка на инсталациски материјали.

схема

Патем, не е потребно инсталирање на бајпас за монтирање на машината за сушење пешкир на системот за топла вода. При инсталацијата и инсталирањето на системот за греење уредот се поставува паралелно со "Американ". На еден влез на "американски" зацврсти уред за сушење на вториот - цевки исклучување вентил. Монтажата на прицврстувањето се изведува во монтажните дупки со користење на пластични приклучоци.

Поврзување-пешкир потопло

Навојниот спој и гумениот запечатувач се подмачкани со специјална паста. Тогаш целиот систем е фиксен и фиксиран, а со извртување на елементите за прицврстување.

шема за рециркулација со индиректен котел за греење

Експертите веруваат ефективна рециркулација коло со индиректна греење котел, кога моментален проток на топла вода се врши на отворањето на чешмата во областа на потрошувачка (крпа). Можноста за поврзување на уредот се креира преку линијата со јамка. За таа цел, пумпата за рециркулација се внесува во системот и во колото.

бојлер-71

шема за поврзување на електрично загреан пешкир пруга

Добра алтернатива на апаратот за вода е електрично загреан пешкир.

Покрај тоа, електричната верзија нема да биде поврзана со макотрпни работи на водовод и инсталација. Но, основното правило, како да се избере електричен загреан пешкир железнички, е точна врска.

6734.700

Сетете се дека уредот му припаѓа на еден моќен систем, така што врската се врши исклучиво во согласност со струјното коло прекинато. Елиминира врска пешкир потопло во согласност со други високи апарати погон: машина за перење и бојлер. Уредот мора да биде заземјен без прекин. Дозволено е да се користи водоотпорен приклучок и телескопски држачи за уредот.

kak-sdelat-rozetku2

комбиниран дијаграм за поврзување

Опцијата за win-win се смета за комбинирана шема за поврзување на уредот кога фен е комбиниран со систем за греење и електрична мрежа.

1342685408-41.4400_enl

Во овој случај, почетната инсталација е направена за системот за греење, а потоа и за поврзување со мрежата.

Уредот може да се монтира со помош на телескопски носачи или во форма на ѕидна конструкција.

kak-vybrat-polotencesushitel-10

Детални информации за избор на грејач за крпи се прикажани овде.

Можеби сте заинтересирани за: