Избор на електричен бојлер

 • admin
 • 31 мај 2016 година
Избор на електричен бојлер

Тешко е да се замисли удобно живеење во градски стан или куќа без топла вода во тапа. Не е секогаш можно да се користат централизирани системи, идеалната опција за добивање на загреана вода е електричен котел. Но, со цел да се избере бојлер за дача или стан, неопходно е да се земат предвид многу фактори - типот на конструкцијата на котелот, капацитетот, материјалот за производство, па дури и обликот на водоводот за греење.

Видови на котелска конструкција

kak_vibrat_vodonagrevatel8

Основниот принцип на работа, кој ги обединува сите типови бојлери, е завршен во квалитативната и континуирана работа на грејниот елемент - десетте. Тан е ставен во сад во кој водата се загрева до поставената температура. Местоположбата на чанот во резервоарот може да биде од два вида:

 • работата на тен се случува директно во резервоарот во кој влегува вода
 • работата на тен се случува без контакт со вода.

kak_vibrat_vodonagrevatel14

Варијантите кои го исклучуваат контактот со вода се сметаат за потрајни. Во бојлерите со овој принцип на работа, скалата не се формира и, како последица на тоа, не бара честа замена на тен или целиот уред како целина. Неговата цена е многу повисока од цената на котел со слични карактеристики, но со десет потопени во вода.

kak_vibrat_vodonagrevatel15

Со цел да се утврди кој котел е повеќе практичен и удобен за користење, треба да се запознаете со принципот на неговото работење. Ценовната политика на овој вид опрема зависи од внатрешната содржина на единицата. Принципот на работа на сите котли се заснова на следново:

 1. Греењето на водата до одредена, сакана температура се одвива директно во термостатот, т.е. опремени на одреден начин со капацитет кој може долго време да ја задржи температурата на течноста.
 2. По вклучувањето на топла вода од чешма стоејќи на теренот или по одредена сума на време, температурата на водата се намалува и како последица на тоа постои прекинувач термостат, на пример, кога водата се загрева до одредена температура.
 3. Сопственикот ја поставува посакуваната температура на водата рачно (рачно), поставувајќи го регулаторот (механичка рачка) во одредена положба.

Во ефтини котли, на контролниот панел за температурата, бројките кои означуваат степени се отсутни. Поставувањето на саканата температура се заснова на симболични икони кои даваат можност да се разберат "студени" или "жешки".

Во поскапи модели, температурата е контролирана од електронски систем, што овозможува да се одреди потребната температура до 1 до 2 степени. Вреди да се напомене дека цената на таквата опрема е многу повисока од цената на бојлерите со механички систем за прилагодување.

kak_vibrat_vodonagrevatel22

Најскапите цената на бојлери вклучуваат оние во кои регулирање на температурата се врши со помош на електронски систем, во прилог на нивната функционалност вклучува способност автоматски да го вклучите топла вода во одредени периоди од денот.

Како да заштедите енергија со користење на ефтин котел

Недостатоците вклучуваат греење опрема принудени греење во времето кога не се случи потрошувачка на топла вода (на пример, кога никој не е дома, температурата на водата по одредено време се намалува за само неколку степени и автоматски да се префрлите во активен режим). Како резултат на тоа, постои бескорисна потрошувачка на скапа енергија.

kak_vibrat_vodonagrevatel11

Постои опција која ќе помогне делумно да се реши овој проблем. Можете, на пример, кога напуштање на куќата или со знаење дека нема да има потреба од топла вода за некое време да се намали температурата на греење на минимум или целосно го исклучите бојлер. Но, треба да се запамети дека кога ќе се вратите дома и ќе го вклучите уредот, ќе морате да почекате некое време додека температурата на водата не стане максимално посакувана.

Како да се избере електричен бојлер за дача или стан - земаме во предвид обемот на резервоарот и моќта на тен

Со цел да се разбере каков вид на (на моторот капацитет и моќ), потребно е да бојлер, можно е да се консултира со продавачот во специјалитет продавница или да ја видите приближното шема:

 • котел со капацитет од 80 литри и капацитет од еден и пол киловати ќе ја загрее многу ладна вода во топла состојба за 3,5 часа
 • волумен од 80 литри, но со моќност од два киловати ќе се загрее за околу два часа
 • помал волумен од 50 литри со моќност од два киловати ќе ја загрее водата на жешко 1 час 10 минути.

Купување на котел за стан со средни и малку поголеми димензии, не размислувајте за опции со поместување на повеќе од 80 литри. На продажба има котли со волумен од 120 литри.

kak_vibrat_vodonagrevatel23

Нивната цена е најмалку двојно поголема од цената на сличен модел со капацитет од 80 литри. И друго не неважно прашање во врска со модели со поместување од 120 е изборот за нив на локација и инсталација.

Лидерот во продажбата на овој вид опрема се котли со волумен од 50 и 80 литри. Тие се сосема доволни за капење на семејство од 2 - 3 лица. Постојат котли и со помало поместување - 10 и 15 литри. Тие се погодни за употреба во кујната.

Како да се избере правилно грејач за вода за складирање

При изборот на овој тип на опрема, првото нешто што треба да се обрне внимание е односот на моќ и волумен. Во случаи кога обемот е доволно голем, а моќта е релативно мала, водата ќе се загрева многу бавно, сметките за струја нема да се радуваат.

Варијанти кога волуменот не е голем, а максималната моќност исто така не е пожелна. Таквите опции најверојатно ќе доведат до палење жици, што пак е многу опасно. Оптимална верзија на бојлер за стан - со капацитет од еден и пол или два киловати.

Таквиот електричен стрес може да издржи жици на стариот потковица. Сепак, искусни експерти советуваат: кај постарите домови за да се отвори дополнителен кабел за напојување се протега од шалтер, а тоа е за него да се направи врска грејач.

kak_vibrat_vodonagrevatel24

За да бидете сигурни сто отсто сигурни дека кога е поврзан на мрежа бојлери на сите влезот станарите, а во исто време на нивното активно користење, нема да има падови на напон и проводници за палење. Варијантата со поставување на дополнителен, посебен кабел од шанкот за бојлерот ќе биде идеален. Само кога овие препораки се спроведуваат, можете безбедно да ги користите електричните апарати од ваков вид.

При изборот на котел, ние ги земаме во предвид материјалот за производство

Повеќето од постојните модели на пазарот се опремени со резервоар од челик. Производителите, за да спречат корозивни формации, внатрешниот дел (во контакт со вода) е обложен со специјално соединение. Најчестиот и буџетскиот тип на обложување е емајл и неговите различни варијации.

Но, земајќи го примерот испитуваат и конвенционалните емајлиран сад, која ужива готвење речиси секое домаќинство, станува јасно дека овој вид на слој не е многу издржлив: таа на крајот се појави деформација и крек. Максималниот период без проблемна услуга на котел со емајл слој е 3 години.

kak_vibrat_vodonagrevatel9

Оперативниот период може да се продолжи. За да го направите ова, треба да ја намалите максималната температура на греење на 55-60 степени. Но, во овој случај, штом постои уште еден проблем: температура режим е многу поволна за размножување на микроорганизми и активен живот од сите видови.

Како последица на тоа, елементарно, секојдневно четкање на забите може да доведе до негативни последици за целиот организам. Некои производители нудат решение за овој проблем. Во нивниот асортиман има бојлери со резервоари од внатре, обложени со антибактериски агенс.

Работата на овој слој се заснова на активната состојба на јони на сребро, која врши дезинфекција. Затворениот резервоар не влијае многу на цената на уредот. Неговата цена ќе биде повеќе од една петина од цената на сличен бојлер без сребрени јони.

Најмногу идеален и практичен во употребата на обложување се смета дека е пливање од титаниум. Резервоарите од нерѓосувачки челик, исто така, имаат многу позитивни карактеристики. Покрај рамнодушноста кон корозивните промени, прилично долг работен период е повеќе од 10 години. Но цената на таков производ е многу повисока од слични аналитичари: најмалку три, три и пол пати.

Исто така вреди да се напомене е дека котлите со резервоар од нерѓосувачки челик речиси секогаш се опремени со Taine капацитет од 2,5 киловат и мулти-функционален систем за контрола на електронски.

Кој бојлер да избере - ние се земе предвид формата

Најпопуларните беа котли со вертикална инсталација и цилиндрична форма.

kak_vibrat_vodonagrevatel7

На нивните предности можно е да се носат:

 • првиот - оваа опрема не бара голема површина за инсталација,
 • второ - овој дизајн гарантира мала површина на контакт помеѓу топла вода што се акумулира во горниот дел со ладна вода во долниот дел; Од ова можеме да заклучиме: намалувањето на температурата на топла вода е многу побавно.

kak_vibrat_vodonagrevatel6

Додавање на барел грејачи со цилиндрична форма, не е помалку популарни уреди на издолжена форма - Слим. Нивната форма и локација на резервоарот промовира побрзо и поефикасно загревање, во споредба со буре.

Димензиите на овој котел овозможуваат тоа да биде поставено со помало губење на корисна површина на станот. Цената на лигите не е многу повисока од цената на слични во котлите со облик на буре.

kak_vibrat_vodonagrevatel5

Исто така, постојат правоаголни котли дизајнирани за хоризонтална инсталација и други. Бројот на негативни осврти за нив во однос на техничките карактеристики и оперативните проблеми е доста голем. Ова е причината зошто тие не се во голема побарувачка кај купувачите.

Инсталација

kak_vibrat_vodonagrevatel2

Често, инсталацијата на бојлер се изведува на еден од ѕидовите во бањата или тоалетот. При инсталирање на Главната работа е да се запамети е дека тежината на котелот (околу 25 килограми) и тежината на водата внесе во него (10-120 литри) мора да бидат безбедно прицврстени на ѕидот. Изработка на сврзувачки елементи на било кој од ѕидовите (внатрешни или лежишта) е подобро да се reinsured и употреба сидра изработени од челик.

kak_vibrat_vodonagrevatel10

Во принцип, испораката, инсталацијата и поврзувањето со централизирано водоснабдување може да се врши независно. Но, специјализираната сервисна продавница врши гарантно одржување на бојлерот само во случаи кога инсталацијата и врската ги извршиле нивните вработени.

Детални информации за инсталирање на котелот:

Уништување - како да се избегне

Грејни елементи кои доаѓаат во контакт со вода во поголема или помала мера (во зависност од состојбата на вода) страдаат од скала. Во оние региони каде што водата е особено тешка, само филтри за чистење и омекнување на водата ќе помогнат од ситуацијата.

kak_vibrat_vodonagrevatel16

Вториот голем проблем за котлите е корозијата. За продуктивна борба со него се користат магнезиум-анодни прачки, кои исто така имаат антикорозивен ефект. Со текот на времето, тие се уништени. Особено брзо во оние региони каде нивото на железо во вода е многу високо.

За спречување на потреба само половина - две години од страна на квалификуван професионалец за да се оцени состојбата како PETN и шипки, кога се појави потреба, тој ќе предложи замена на компоненти.

Како да се избере електричен бојлер за летна резиденција - ние ќе разгледаме варијанта на течен бојлер и проток

Постојат неколку видови на течни грејачи на вода. Сите тие се лесни за употреба и компактни. Најмногу едноставен, како што се "Moidodyr" има во својот дизајн кабинет со мијалник, резервоарот за отпадни води и термостатот на резервоар за чување, мал обем.

kak_vibrat_vodonagrevatel3 kak_vibrat_vodonagrevatel3

Меѓу недостатоците на таков уред може да се нарече мала количина топла вода и неможноста да се тушира. Поскапи, но оптимално во смисла на функционалност, сепак, ќе биде ѕиден течен бојлер за летна резиденција.

Наполнете го со вода или кофи може со помош на пумпа, обемот на резервоарот ќе бидат доволни за земање на туш, предодредено температурата на водата во него се одржува со термостат.

На вилата е исто така погодно да се користи тече вода греалки, како да го изберат вистинскиот ние сега ќе се разјаснат.

Повеќе информации за придобивките од протокот на котелот на видео:

Flowline модели привлекуваат мала тежина и компактност. Но, нивната потрошувачка на енергија е доволно голем за да се здобијат со овие модели треба да биде само во случај ако има добар квалитет на жици и дополнителни машини на метар.

kak_vibrat_vodonagrevatel4

Да се ​​обезбеди греење на вода тапа уред бара капацитет од 3 kW, и ако власта грејачот е поставен на 12 kW или поголема - врската треба да се врши на три-фаза мрежа.

kak_vibrat_vodonagrevatel1

Поврзувањето на течен водонагревател во системот за водоснабдување не е од особено сложеност.

Можеби сте заинтересирани за: