Како да се купи пумпа за одвод за да не се меша

  • admin
  • 14 април 2016 година
Како да се купи пумпа за одвод за да не се меша

Во модерна приватна куќа не може без сточна пумпа. Дури и ако куќата е поврзана со централното водоснабдување, одводната пумпа може да се искористи за отстранување на вода од базенот, вештачко езерце, подтоплување на зафатот итн. Во домаќинството, ова нешто е секогаш потребно. Сепак, не за секоја течност може да се користи пумпа за одвод. Пумпа за одвод може да трае долго време ако чистиот вода се отстранува со овој механизам, а ако има нечистотии, нечистотијата мора да биде фина фракција.

Дренажна пумпа со површина

Дренажните пумпи се поделени на потопни пумпи и површински пумпи.

Пумпи со хоризонтална поставеност или површински изглед се способни да пумпаат вода до растојание од 100 метри.

За достоинството на пумпи со површни аранжмани, може да се наведат едноставноста на инсталацијата и едноставноста на одржувањето.

Недостатоците се неспособноста на подигање на пумпа за вода до висина, како што може да се примени само во областите близина на подземните води и на бучава за време на работата, како на пумпата се наоѓа на површината на земјата.

Потопна пумпа за одводнување

Потопни пумпи се дизајнирани да ја подигнат водата од голема длабочина, главно до 10 метри, но има посебни потопни пумпи за подигнување на вода од голема длабочина.


Пумпите од овој тип се наоѓаат директно на длабочина, во бунар или во бунар.

Предностите на пумпите вклучуваат:

- Лесно работење;

-дајте на компактна големина, не барајте широки бушотини;

- Поради локацијата на длабочина, не се слуша бучава.

Недостатоците се:

- потребата да се извлече пумпата од бунарот за одржување.

Ножеви на дренажни пумпи

Покрај горенаведените фактори, при купување на дренажна пумпа, неопходно е да се обрне внимание на материјалот од кој се прават сечилата на пумпата.

Бидејќи дренажните пумпи кои ги користат сопствениците на куќи се главно домашни, а пумпите за домаќинство создаваат тип на сечива, обрнуваме внимание на материјалот на сечилата.

Ножевите се направени од полимер и нерѓосувачки челик.

Полимерните лопатки имаат добра сила, добра отпорност на механичко оштетување и абење и не 'рѓа, т.е. тие не се погодени од корозија.

сечила од не'рѓосувачки челик имаат висока јачина, отпорност на корозија и имаат подобри отпорност на абење, но во сите карактеристики, ножеви од нерѓосувачки челик надминување на сечилото од полимер.

Единствениот недостаток на пумпи со нерѓосувачки челик е нивната повисока цена.

Користење на сите горенаведени предности и недостатоци, дополнително цртање информации на местото   за пумпи за одводнување, ќе го направите вистинскиот избор.

Ако изберете потопна пумпа, ќе трае долго време, но само ако е правилно инсталирана.

Ако ја инсталирате пумпата близу до дното на бунарот, пумпата може да цица тиња или песок, што ќе предизвика затнувањето на внатрешноста на пумпата и ќе предизвика откажување на сечилото.

Затоа, пумпата мора да биде поставена над дното.

Производителите обезбедуваат можност за навлегување на песок внатре и затоа постојат модели на пумпи со довод на вода во горниот дел на куќиштето.

Важно! Дренажни пумпи не се користат за транспорт на нечиста вода.

Изведба и притисок главата на одвод пумпа вода

Избор на пумпа за одвод за потребите на куќата во куќата, треба да обрнете внимание на перформансите на пумпата и до која висина пумпата може да ја подигне водата.

Волуменот на течност што пумпа на пумпата за 1 час е капацитетот на пумпата.

Ако има специфична задача на празнење капацитет од 20 м3 за 4 часа пред вас, а потоа поделба на обемот од кога ќе го добиете саканиот перформанси, во овој случај, тоа ќе биде еднаква на 20: 4 = 5 m3 / h. Откако решивме за перформансите, проблемот го решаваме со главата на пумпата. За да го направите ова, ние се утврди висината на подемот на течноста и за колку должина е потребно да се повлече оваа течност.

Според законот на физиката, секоја акција е придружена со опозиција. Туркање на водата низ цевката, вода противи на тоа, во овој случај, за секои 10 метри хоризонтално отстранува цевки 1 метар постои загуба на главата, со губење прифатен дизајн фактор од 0,1 на.

Ако на пумпата е инсталиран на длабочина од 1,5 метри, но цевка тече низ висината на ридот од 1 метар, а водата мора да се транспортира во должина од 20 метри, се смета за минимум притисок.

1,5 метри (длабочина) x 1 метар (височина на височина) x 20 метри (должина на транспорт) x 0,1 (сооднос) = 3 метри.

Севкупно, потребно е да се избере пумпа со минимална глава од 3 метри и со капацитет од 5 м3 / ч.

Секоја пумпа, издадена од производителот, има свој пасош во кој се одразуваат и главата и пумпата.


Различни модели се разликуваат во перформансите, но колку повеќе перформанси, толку ја намалуваат главата.

Испуст на пумпата и дијаметар

Секој од пумпа за нечиста вода има вшмукување четката (1) и излезот (2), млазницата штекер обично има голем дијаметар, но црево со дијаметар градина, па добивање на одводната пумпа на истото место да се купи или одводното црево.

Дренажната цевка може да биде вертикално монтирање и хоризонтално прицврстување.

При изборот на пумпа, земете го теренот на страницата и одберете го фиксирањето на одводната гранка, земајќи го предвид олеснувањето на страницата.

Инсталирање на пумпата за одвод

Наводната пумпа може да ја инсталира секој сопственик.

Потребно е да се набљудува правилната инсталација на пумпата на дното на резервоарот, не можете да ја ставите пумпата во милот.

Подобро е да се избере најдлабокото место, спуштете го до дното на тврд, рамен, 2-3 см дебел пиедестал и инсталирајте ја пумпата на овој држач.

Ние го поставивме цревото за одвод во вистинската насока, поврзете го напојувањето и системот е подготвен.

Можеби сте заинтересирани за: