Како да го замените гасниот шпорет со електричен? Како можам да го замените гас шпорет со електричен легално?

 • admin
 • 15 септември 2016 година
Како да го замените гасниот шпорет со електричен? Како можам да го замените гас шпорет со електричен легално?

Гасот е најеколошки и евтин вид на гориво. Повеќето од плочите инсталирани во куќите работат на тоа. Понекогаш, од технички причини, невозможно е да се доведе гасната мрежа до куќата, а купувањето балон гас е прилично проблематично. Излезот од оваа ситуација може да биде инсталирање на електричен шпорет. За тоа како правилно да го сторите тоа во оваа статија.

Инсталација на електричен шпорет

Модерните електрични шпорети се сложени електрични уреди кои имаат неколку горилници со различни форми и големини. Интензитетот на греењето е прилагодлив во широк опсег. Тие исто така можат да бидат опремени со електронски тајмер и скара. За да се осигурате дека сите овие функции функционираат правилно, мора правилно да го поврзете уредот. Инсталирањето на плочата мора внимателно да се пристапи. Таа треба да застане хоризонтално и стабилно. Секое лулка е исклучено. Кога го поврзувате уредот, оставете слободен простор за вентилација. И, се разбира, во вашиот дом мора да има сигурни електрични жици, бидејќи плочата троши многу електрична енергија. Инаку, може да има краток кабел. Најдобро е да го поврзете електричниот шпорет преку посебен кабел што доаѓа од капакот. Ова ќе обезбеди долго работење на уредот и безбедноста на самите станари. Се разбира, можете директно да го поврзете уредот. Во исто време, ако се распадне и вработените во сервисен центар утврдат дека причината за неуспехот е несоодветна врска, нема да добиете поправка под гаранцијата. Затоа, можете да се однесуваат на специјалисти кои ви поврзуваат шпорет, или направете го тоа сами преку посветен кабел. За тоа како да го имплементирате подоцна.

инсталација и поврзување на електричниот шпорет

Пред да го поврзете шпоретот, прочитајте ги неговите упатства за употреба. Потоа можете да започнете со работа која е поделена во неколку фази:
Набавката на кабелот за напојување, прекинувачот и заштитниот уред за исклучување (RCD). Храната на електричниот шпорет се изведува преку посебен кабел, кој оди директно од размавта. За ова е најдобро да се избере заглавена жица отпорна на пробивање. Жичниот пресек треба да се избере врз основа на напонот во мрежата на домаќинствата, бројот на фази. За погодност на избор, можете да ја користите табелата за да го изберете пресекот на кабелот. Уредот мора да биде поврзан од посебна машина чија струја мора да биде поголема од струјата што ја троши плочата. Овие податоци може да се најдат во документите за купената плоча. Исто така е пожелно да се инсталира уред за заштита од исклучување што ќе се осигура од електричен шок кога ќе дојде во допир со погрешен уред. Обично е монтиран веднаш до машината. Поврзете го RCD по прекинувачот и неговата струја мора да биде помала од онаа на машината.

Е-пошта:

Инсталација на приклучоци. Не секоја куќа може да се најде посебен штекер за поврзување на моќни електрични апарати. Ако не постои, тогаш треба да го инсталирате. Ако имате електричен шпорет и одлучивте да го промените во нов модел, тогаш само треба да го отстраните штекерот од стариот апарат и да го инсталирате на нов. Ако е неопходно да го инсталирате штекерот, мора да го изберете правилно:

 • тоа мора да биде направено од квалитетни материјали;
 • бројот на контакти и жици на жицата мора да биде ист;
 • користете само бакарни жици;
 • пресекот на кабелот мора да биде еднаков на напонот во мрежата;
 • инсталацијата на излезот мора да се изведува на ниво на површина од ненапарливи материјали и подалеку од топли површини и школки;
 • бојата на жиците мора да одговара на целта, и во штекерот и на приклучокот;
 • завртките мора да бидат цврсто прицврстени, а жиците во точките за прикачување на контактите мора да се лепат;
 • по инсталацијата, потребно е да се провери точноста на жици и да се осигура дека нема краток спој со помош на мултиметар.

Потоа вклучете го прекинувачот и проверете го напонот во штекерот. Изберете и инсталирајте штекер не е тешко. Вие само треба да направите се што е уредно и доследно.

rossijskaja-rozetka-vilka-dlja-jelektroplity

Прицврстување на кабел на чинија.   За да го направите ова, треба да ја отворите задната плоча на уредот, или поточно мал фрагмент што ги затвора терминалите за поврзување. По ова ја закачуваме жицата, потребно е ненамерно да го извлечете кабелот од плочата. За овие цели, специјално стегање е обезбедено на телото на уредот. На места каде жиците нема да бидат поврзани, потребно е да се инсталираат бакарни џемпери.

25

Поврзуваме жица.   Ова е најважната фаза. На задниот дел на плочата има т.н. терминален блок, до кој може да се прикаже дијаграмот за поврзување. Исто така може да се најде во инструкциите на електричниот шпорет. Водени од постојното коло и треба да ја поврзете жицата со уредот. Бојата на жиците мора да одговара на врската, и во приклучокот и во приклучокот. Прво треба да ја поврзете земјата жица, тоа е жолто-зелена боја. Потоа поврзете ја неутралната, сина жица. Потоа доаѓа крајот на фазните жици. Тоа е еден кафеав и две црни. Главната работа е да не се брза и да не се мешаат жиците на места. Во спротивно, уредот може да работи дефект.
  Затворете го панелот и поврзете го уредот со мрежата. По поврзувањето на жицата, треба повторно да проверите сè. Откако ќе бидете сигурни дека инсталацијата е точна, можете да го затворите капакот и да го поправите со завртки. Сега можете да го вклучите уредот. Првично, машината е вклучена, по неа RCD и само тогаш самата плоча може да биде вклучена во приклучокот. По вклучувањето, проверете дали уредот работи и го употребува.

38257422

Замена на шпорет на гас со електричен

Чудно е доволно, но замена на шпорет на гас со електричен, исто така, се однесува на реконструкција на стан. За да го направите ова, ќе биде неопходно да се добие дозвола од Станбен инспекторат, по што ќе се изготви проект, врз основа на кој се врши целокупната работа.

Следно, ние го набројуваме приближниот тек на работата за замена на гас апаратот со електричен:

 • треба да добиете дозвола за дополнителна електрична енергија, бидејќи за електричен шпорет е 8-10 kW, а за простории со гасна опрема 5 - 7 kW;
 • неопходно е да се подготви предлог на нова електрична инсталација и да се издадат документи во електродистрибутивната компанија;
 • исто така е неопходно да се добие дозвола за реорганизација на гасната организација која ви служи.

Само што ги примиле сите документи на рака, може да се стартуваат директни дела, кои ги вклучуваат следните фази:

 1. станот е исклучен од гасната мрежа;
 2. инсталиран е нов кабел за напојување;
 3. во тек е работа за инсталирање на нова електрична инсталација во станот;
 4. во органите за технички надзор неопходно е да се издадат документи за дозвола за ракување со новата фабрика;
 5. по завршување на работата во Станбен инспекторат е изготвен акт за завршување на реорганизацијата;
 6. по што е неопходно да се достават документи до претпријатието за електрична енергија за промена на тарифата за електрична енергија.

Ова не е едноставен процес, но ако одлучите, тогаш мора да одите до крај.

Замена на шпорет за гас

Шпоретот за гас не е толку тешко да се замени.

Сè што е потребно е ова:

 • нова плоча;
 • поврзувачко црево;
 • затворен вентил.

Прво треба да ја исклучите старата плоча. После тоа е неопходно да се обрне внимание на вентилот, ако не го отруе гасот, тогаш подобро е да го оставите. Ова ќе заштеди не само време, туку и пари. Проверете го вентилот на следниот начин:

 1. од вентилот, одвртете ја навртката на капакот;
 2. се вообичаените меурчиња и послужавник прстен со вода со сапуница на цевката, ако мочниот меур не е надуена - се е во ред;
 3. ако вентилот е отруен, тој мора да се замени.

Можете сами да го промените, но најдобро е да контактирате со специјалисти од услугата за гас. По ова, можете директно да го инсталирате уредот. Плочата мора да биде стабилна и строго хоризонтална. Ние го поврзуваме уредот со гасна цевка користејќи флексибилно црево. Сите зглобови мора да бидат запечатени, избегнувајќи протекување на гас. Ако страничните површини на шпоретот се глуви мебел може да се инсталираат внимателно. Ние мора да се запамети дека единицата се движат нагоре во близина на ѕидот не можете да, треба да се остави празнина за вентилација и лесен пристап до места на поврзување. Ако шпоретот има електрично палење, штекерот мора да се наоѓа до него. Плочата е инсталирана, сите врски се проверуваат. Сега можете да го користите уредот.

Shema-podsoedinenija-plity-s-pomoshhju-metalloplastikovoj-truby

Неовластена замена на шпорет на гас

Гасните печки, како и секоја друга гасна опрема, неопходно се земени предвид во планот за гас, кој се издава на приватни домови и станови. Услугите за гас како да ги посетуваат претплатниците со планирани проверки на состојбата на опремата за гас. Затоа, зошто ви се потребни дополнителни проблеми. Ако планирате да го смените плоча, тоа е најдобро да се јавите на сервис гас, имено домашни мрежи (тие се ангажирани во домаќинство апарати на гас) и се јавите во господар. Тој ќе ја направи целата работа за поврзување на уредот со мрежата. Во овој случај, сè ќе биде направено според сите правила.

Постапката за замена на шпорет на гас

Шпоретот за гас е опрема за опасност од пожар, која е тестирана и сервисирана од специјалисти за гасни услуги. Сакавте да ја промените шпоретот.

Пред да го направите ова, треба да добиете совет за следните точки:

 • кој модел може да се инсталира во одредена просторија, тоа зависи од областа;
 • каде што е подобро да се инсталира плоча земајќи ги предвид барањата на заштита од пожари;
 • како најдобро да го поставите мебелот до уредот;
 • кои предмети можат да бидат поставени до плочата, и на кои прифатливи растојанија;
 • што треба да биде завршница на ѕидовите во близина на шпоретот;
 • дали ви треба дополнителен штекер?
 • идентификувајте ја локацијата на кабелот за плочата.

Исто така е неопходно да се земат предвид димензиите на плочата. Тие можат да бидат:

 • 50 см;
 • 55 см;
 • 60 см;
 • 70 см;
 • 90 см.

Сепак, потребно е да се земат предвид длабочината на уред, кој може да биде 50 или 60 см. Ако тоа не се земе во предвид плоча може да биде неколку сантиметри поголема од единица кујна, која нема да изгледа многу убаво. Откако ќе се решат сите проблеми, можете да изберете модел, корист до денес, има многу продавници на апарати за домаќинство. По купувањето, мора да се грижите за инсталирање на опремата. Најдобро е да го довериме на професионалци. За да го направите ова, треба да се примени на гасната служба на вашиот град или град и да напишете апликација за поставување на плочата. Потоа плаќајте ја услугата и почекајте господарот. По инсталацијата, уредот ќе биде ставен во регистарот и во пасошот на уредот се става ознаката. Од ова време почнува гарантниот сервис. Едноставно заменете ја плочата. Неопходно е да се довери работата на специјалисти и сè ќе биде добро.

Неименуван

  Оваа статија опишува како самите да инсталирате и поврзувате електричен шпорет. Исто така ги опишува правилата за замена и инсталација на гасни модели. Користејќи го советот на статијата, можете самостојно да ја инсталирате и поврзете електричната и гасна печка. Ако се сомневате во вашите способности, секогаш можете да го повикате мајсторот кој ќе ви помогне во инсталирањето на опремата. Успешна замена на плочи.

Можеби сте заинтересирани за: