Стром куќи, градиме куќа на слама со свои раце

 • admin
 • 19 јуни 2015 година
Стром куќи, градиме куќа на слама со свои раце

Денес, за време на изградбата на станбени куќи, се користат многу различни градежни материјали, традиционални и нови, кои се појавија релативно неодамна. Становите се изградени од тули, гас блок, пена блок, бетон, камен. Градењето со употреба на традиционални материјали и технологии секоја година станува поскапо - градежните материјали не стануваат поевтини, плаќањето на градежните бригади исто така јаде најголем дел од буџетот. Програмерите се принудени да бараат начини да заштедат на изградба без да предизвикаат оштетување на квалитетот. Ова, можеби, е една од главните причини за неодамнешното зголемување на интересот за незаслужено заборавената технологија за изградба на куќи од слама. Но, ова е одлична можност да се здобие со сопствено домување - топло и сигурно и со многу скромни буџети. Ако строго се придржувате кон технологијата на изградба, куќата ќе стане потопла, посигурна и посилна од камен, тули и бетонски аналогии. Сламена куќа со свои раце може да биде целосно изградена самостојно - главната работа не е да се брза, да го избере вистинскиот материјал и строго да се придржува кон технологијата.

Куќа направена од слама: многу предности на најмалку недостатоци

слика 1

Од предностите на ваквите станови, пред сè, неопходно е да се распредели, се разбира, профитабилноста. На квадратен метар за "слама" домување ќе чини во опсег од 5.000 рубли. Во исто време, топлината и бучавата на таквата куќа ги надминуваат параметрите на дрвена куќа за 4 пати. Во зима, куќата е направена од слама топло, во лето е кул. Добро изградена слама куќа може да послужи повеќе од 100 години. Во текот на изградбата, најчесто се користи рж-сламата, кои глодари не го оштетуваат, а исто така е малку подложна на распаѓање. Меѓу другите предности - достапноста на материјали и брзината на изградбата.

Ако зборуваме за недостатоци, тие се наоѓаат не во самата технологија, но во неговата неусогласеност. Еден значаен проблем е речиси комплетен недостиг на искуство во изградба на куќи слама во нашите географски широчини. На пример, професионални градители тврдат дека во Русија тоа е речиси невозможно да се најде куќа од слама, изградена пред порано од 30-50 години, бидејќи слама куќа технологија - повеќето дека ниту е стар и треба да биде добро izuchena.Itak, сметаат дека главната можни проблеми, со кои инвеститорот може да се сретне во процесот на изградба и работење на готовиот дом:

 • Ротнување на слама. Со редовна изложеност на влага, дури и бетон е уништен, а камоли сламата. Ако забележите дури и мал локален распад, мора брзо да се елиминира со расклопување на дел од ѕидот и повторно менување. Ќе бидат потребни неколку дена без да се регрутираат дополнителни вработени.
 • Глодари. Ние го спомнавме погоре дека глувците не јадат 'рж слама, и тоа е навистина така. Но, кога на ред собранието на рамката, редење слама бали и малтерисување, зима сигурно може да почека за "станарите", кои се подготвени да се спогоди во сите достапни празнини, пукнатини и отвори.
 • Вчитај на ѕидовите. Понекогаш може да има потешкотии во обезбедувањето или закачувањето на тешки предмети од апарати за домаќинство или мебел. На пример, вистинскиот проблем може да биде фиксирањето на ѕидот од сламката на електричниот котел. И со цел да се закачи на ѕид или на полица украси, ќе биде доволно да се вози дрвена закачалка во ѕид со должина од 25-30 см, во која ќе може да ја објавите да ги нападне нокти или завртка завртка.
 • Изложеност на влага. Малтерираните ѕидови на тоалениот дом имаат потреба од заштита од влага. Секоја година, потребно е темелно испитување на ѕидовите внатре и надвор за навремено откривање и ликвидација на оштетените области. За малтерисување на ѕидовите на една сламка, може да се користи мешавина од глина со вар и песок. Во овој случај, постои опасност од пилинг и лизгање на површинскиот слој на гипс под влијание на атмосферските врнежи.
 • Проблеми со регистрација и документација. Може да се појави во процесот на легитимирање на вашиот дом. Во документите, не можете да напишете дека вашата куќа е изградена на иновативна технологија од слама. Во овој случај, потребно е да се регистрира куќиштето како куќиште со изолација од 40-50 сантиметри. Во секој случај, потребно е да се консултирате со архитект, кој ќе советува како подобро да се организира станови.

Сламена куќа со сопствени раце: фаза од фаза изградба

Оваа технологија за градење е сеуште многу честа, но проектите на котелот може лесно да се најдат на мрежата, или можете да нарачате поединечен проект од страна на архитект.

Ѕидовите на куќата се направени од слама бали, кои се формирани со бариера врзани со полипропилен кабел.

бали за изградба

Баловите мора внимателно да се избираат. Така, врзување челична жица или јаже од природни материјали не се погодни како 'рѓосува жица, а брзо и природни влакна изгние. Во последниве години, многу земјоделски претпријатија собрани бали слама во која, во принцип, може да се стркала и повторно да се создаде од бали, но не го стори тоа, освен ако е апсолутно неопходно, колку слама izomnetsya кои значително влијаат врз нејзините термички карактеристики.

изберете го материјалот

Која слама да даде предност за изградба на куќа? Рајс и 'рж се најдобри. Особено, зима 'рж слама - најдобра опција, бидејќи' рж матични високи и тесни, и зима 'рж собрани малку порано на другите култури. За изградба, потребна е сува недопрена слама без семиња. Дали бали од влажна слама не може, мора да се исуши.

Како да се одреди квалитетот на блокот од слама? Бала со сува слама со должина од не повеќе од еден метар, со густина од околу 120 кг / m може да се подигне со рака, тоа не е многу тешка. Обидете се да ставите неколку прсти во внатрешноста на единицата, кога ќе се потопени во слама, не треба да се чувствуваат влага. Доведете ги прстите кон вашиот нос и мириса - мирисате ли гниење? Ако одговорот е да, тогаш овој материјал дефинитивно не е соодветен. Отстрани од бала неколку стебла и се наведнуваат нив - премногу кршливи дршки даде стари заостанати слама, кој се користи во изградбата не е пожелно. Акцијата е добро притисната, не се деформира, под лентата за вртење, многу е тешко да ги притиснете прстите.

основата на скинатата куќа

Куќата од слама, како и секоја друга, има потреба од лесна основа, иако светлина. Типот на фондацијата се определува поединечно во зависност од карактеристиките на почвата на градилиштето. Најчесто се користи лента или куп основа.

Лента фондација.

На лента основа на soched куќа потребите топлинска изолација, за оваа цел листови на експандиран полистирен 100 mm дебелина се поставени на надворешноста на подрумот. Листовите мора да бидат поставени под длабочината на замрзнувањето на почвата.

затоплување на темелите.

Важна точка: нивото на подот во куќата треба да биде пониско од првиот ред на блокови од слама. Ова е неопходно во случај да цевката за водата поминува низ куќата - ѕидовите од слама не треба да се мокри.

куќа дизајн тип

Куќи од блокови од слама се изградени со рамка или без неа. Во верзијата без рамка, самите ѕидови ја носат поддржувачката функција, во овој случај најлесно е да се користат бали со висока густина - од 200 кг / квадратни М. м.

без рамна кујна

Куќата со слама без рамка може да има само еден кат, должината на ѕидот не треба да надминува 8 метри, вкупната површина на прозорецот и отворите на вратите треба да биде најмалку 50% од површината на ѕидот во кој се направени. Куќата без рамка има потреба од лесна конструкција на кров. Најдобрата опција е конструкцијата со четири наклони, чии рампери се оддалечени од Mauerlat од две греди или плочки, кои се поставуваат на врвот на ѕидот и се поврзани со крстови-шипки со метар чекор. Пред да го инсталирате маурерот, покривниот материјал се поставува на крајот на ѕидот. Надстрешницата на покривот мора да биде најмалку 60 сантиметри.

Рамката за декоративна куќа може да биде дрвена или метална, и е направена слична на рамката на панелните куќи.

врамена со сламена куќа.

Кога се гради куќата со слама, често се прави дворедна рамка и купишта бали меѓу столбовите на логорите. Градење ѕидови од слама со рамка е многу полесно и побрзо од отстранување на безрамниот ѕид. Потоа, ќе го разгледаме процесот на градење на куќа со слама со рамка, особено бидејќи низата на процесот е многу иста како и конструкцијата на конвенционалната рамка куќа.

ѕидна ерекција

гради. ѕидови

Во процесот на подигање на ѕидовите, блоковите мора да бидат преврзани меѓу себе. Направете го ова со дрвени колци или метални прачки со дијаметар од 40-60 mm. Тие се движат вертикално во бали.

облекување на ѕидови.

Колку е поголем ѕидот, толку подолго би требало да има влоговите. Бадењето на бали започнува по четвртиот ред. Покрај тоа, металните шипки се вградени во цоколот во чекори од еден метар. Нивната должина треба да биде доволна за да ги пробие првите два реда на бали. Алтернативно, вертикални иглички за целата должина на ѕидот можат да бидат вградени во основата и извадени под Mauerlat. После тоа, балите се само навојни на игличките, а на врвот ѕидот е притиснат од страна на плочата Mauerlat со користење на навојна врска.

стегање

Бадемите од слама се наредени само како тули - во облекувањето, без појавување на рабовите. Исто така е потребно хоризонтално зајакнување на ѕидот. За таа цел, балините се фиксираат со метални иглички до потпорните столбови на рамката. Соседни ѕидови се поврзани во секој ред со две пинови свиткани под прав агол - од надворешната и внатрешната страна.

Пред да започнете со изградба на ѕидови, треба да направите неколку едноставни додатоци: три или четири остри метални куки за носење бала и преса за облекување и стегање на блокови од слама.

балирање

Печатот е столб од околу еден метар цврсто вграден во земјата, со подвижна дрвена рачка. На крајот на лостот видов неколку жлебови, кои се прикачени капронски јажиња во облик на јамка. Ако балата треба да биде исечена, таа се става под притискање, прицврстена со закосена нога и повлечена со кабел на вистинското место, по што се отсекува.

За заштита од глодари, под челустите од првиот ред се поставува челична или полимерна мрежа со фини решетки.

Заштита од глодари од првиот ред.

Ако користите бали тежина помала од 200 кг / м, по секое ниво отвори картон или крафт хартија, кој ќе се спречи конвективни за пренос на топлина во внатрешноста на ѕидот. Блоковите од слама се израмнети, ориентирани кон нивото на јаже или градежна линија која се протега меѓу шините. За да ги усогласите раселените бали, можете да користите табла и тежок чекан. Завршените ѕидови треба да бидат прицврстени не само со иглички, туку и врзани со пластична лента со зголемување на еден метар. За таа цел, пакувањето лента, која се продава во ролни, е сосема соодветна.

пакување лента

Лентата е завиткана околу пиновите фиксирани во столбната плоча и се повлекува околу маурелата. Металната лента не се користи, бидејќи е многу вкочанета, тешко е да се затегнете и можете да ги исечете рацете.

Во местата на отворите на прозори и врати се направени кутии од одбори и фиксирани со привремени дрвени пресеци.

врати и прибл. отвори

Откако ќе се соберат ѕидовите, тие треба да се израмнат на местата каде блоковите силно излегуваат. Намалете ги бадемите со слама со помош на бензин или електрична пила. Веднаш пред малтерисување во ѕидовите, започнуваат сите жичени комуникации. нови технологии thatched куќа исто така не беше поштеден - жици може лесно да се скриени во внатрешноста на ѕидот ако за нив се водат во посебен кабелски канал на само-гаснење ПВЦ.

кабел за гаснење

Грејни цевки и цевки за вода во сламен ѕид не се монтираат, бидејќи предизвикуваат кондензација и, како последица на тоа, гниење на слама.

Последната фаза на работа со ѕидови е примена на неколку слоеви на малтер. Важна нијанса: ако за изградба на ѕидови се користат блокови со висока густина - од 200 кг / квадратни М и погоре, малтерисување може да се направи веднаш. Во спротивно, треба да почекате неколку недели додека сламата не седи и не се запечати. Цементен малтер за сламени ѕидови не се користи, бидејќи нема да дозволи ѕидот да "дише". Користени решенија базирани на вар и глина со мал додаток на цемент, средна содржина на масти.

Пропорциите на глинено-варов малтер:

 • Клеј - 1 дел.
 • Вар паста - 0,4 дела.
 • Фини парични казни - 4 дела.

Пропорции на цементно-варов малтер:

 • Цемент - 1 дел.
 • Масло од вар - до потребната конзистентност.
 • Паричен песок - 3-4 дела.

Песок и цемент се мешаат без додавање на вода, а потоа во резервоарот се додава варовно млеко. Стеблата со слама под гипс мора да се засилат. За ова, метална или пластична мрежа со клетки од не повеќе од 30 мм е прикачена на ѕидовите на надворешната и на внатрешната страна. Првиот гипс слој се нанесува на дебелина до 4 сантиметри - со негова помош ги отстрани сите неправилности.

Штуко

Вториот слој од дебелина од неколку милиметри се прави со крем раствор.

гипс 2

Откако гипсот е целосно сушен, ѕидовите се насликани со бои кои се дисперзирани со вода. Не смеат да се користат маслени бои, бидејќи се мешаат со размена на воздух.

Строу ѕидовите треба да се малтерисани тоа - обиди да се затвори на слама декорација материјали - пластика, тули, drywall, итн, ќе се создаде одлични услови за инсекти и глувци.

Исто така, надворешната обвивка значително ја зголемува запаливоста на ѕидовите поради дупките помеѓу финишот и ѕидот. Не е неопходно да се нанесе пареа бариера за сламен ѕид - ова неизбежно ќе доведе до расипување и распаѓање на сламата.

Безбедносни мерки за изградба на кадифена куќа

Безбедносни мерки.

Во текот на изградбата на ѕидот, до нивното целосно малтерисување и чистење на градилиштето на остатоците од слама на работното место е строго забрането да вршат заварување и други работи поврзани со високите температури, чад, употреба на извори на отворен оган, итн Не се притискани слама многу лесно, само најмала искра.

Во текот на работата на градилиштето, мора да има средство за борба против огнени буриња со вода, противпожарни апарати, аспиратори. Ако не може да се избегне палење, потребно е што поскоро да се земе ѕид куки за да се спречи палењето на дрвена рамка - слама блокови ќе чини многу пати поевтино од нова дрвена рамка.

Во заклучок, тоа треба да се напомене дека thatched куќи, се разбира, постојат изгледи, тоа вели дека најмалку фактот дека некои бизниси се стави на производство на струја од слама панели.

панели

Покрај тоа - производствени компании ги нудат своите услуги во градежништвото - куќа на сламен панели што ќе се изгради во најкратко време на индивидуален проект.

куќа на панели

Можеби сте заинтересирани за: