Како да направите водоотпорност во бањата. Хидроизолација на бањи со свои раце

 • admin
 • 14 септември 2016 година
Како да направите водоотпорност во бањата. Хидроизолација на бањи со свои раце

Обично во куќи, без разлика дали се приватни или мулти-апартмани, не е обезбедена заштита на структури од влага. Затоа, многу луѓе, почнувајќи да ги поправаат, размислуваат за водонепропустливи работи. Сега има многу материјали за водонепропустливи ѕидови и подови во влажни простории. За тоа што постојат материјали и како тие ја покриваат површината ќе бидат опишани во оваа статија.

Хидроизолација на тоалети

Хидроизолација бања е едноставно потребно. Тоа ќе ги заштити внатрешните и носечките структури на куќата од ефектите на кондензација. Ова, исто така, ќе помогне да се продолжи животот на завршните материјали, на пример плочки. Сите материјали за водонепропустливост може да се поделат на:

 • вметнување;
 • подмачкување.

Oakleyматеријали се нудат во форма на ролни. Работата со нив не е многу погодна. Како по правило, тие се тешки и имаат долга должина. Затоа, не е погодно да се работи со таков водонепропустлив материјал во мали простории. Цената на валаниот материјал на домашно производство е 75-80 рубли. за плоштадот. м, а увезените материјални трошоци од 220 рубли. за плоштадот. м Неодамна, популарноста на подмачкување   водоотпорност.

Тие обично доаѓаат во неколку форми:

 • битуменозни;
 • цемент - полимер;
 • полимерни.

Битуменските мастики се многу популарни.


Тие се нанесуваат на површината во неколку слоеви. Овој материјал се карактеризира со добра адхезија на површината и силата. Единствената битуменска мешавина мора да биде покриена со слој цементна ферманка за сигурност. Полимер-цементните смеси се сува смеса во која се вклучени сите потребни компоненти. Ох, соодветно разредете ги инструкциите и нанесете на површината како обичен малтер. Таквите формулации се еластични и не бараат заштита.

Друг вид, оваа полимерна хидроизолација. Тоа е раствор на полимери во облека или специјални растворувачи. Кога се нанесуваат на површината, тие формираат силен филм кој ги штити ѕидовите и подот од вишокот на влага. Од различни материјали, секој ќе може да избере наједноставна и економична опција.

Хидроизолација на подот во бањата

Пред да зборуваме за најмногу хидроизолација на просториите потребно е да се разбере, и за она што е потребно. Хидроизолацијата ќе помогне да се заштити изградбата на куќата од влага, а во случај на истекување вода нема да истекува на соседите. Исто така, ќе помогне да се спречи појавата на мувла и габи. И ако куќата е дрвена, тогаш од оштетување на дрво. Затоа, ова е прилично важна фаза во поправка на бањата. Ако планирате да направите топли подови во тоалетот, оваа фаза не треба да се занемарува. Бидете сигурни да обезбедите хидроизолација во тоалетот, tk. ова е премиса со висока влажност. При изборот на материјал за тротоарите треба да се разгледа следново:

 • состојба на подот;
 • материјално преклопување;
 • време на работа;
 • број на спрата;
 • можност за зголемување на дебелината на подот итн.

Исто така, на изборот на материјал може да влијае на нестандарден облик на собата, цената на ролна на ленти или мастика и сложеноста на работата со него. Се разбира, подовите можат да бидат обложени со мастика или налепници со ролна материјал. Но, најдобро е да работите во комплекс.

Во овој случај, се користат двата вида материјали, кои ќе обезбедат двојна заштита. Ајде да го разгледаме подетално. Прво треба да ја подготвите површината. Го отстрануваме старото покритие и естрих. Потоа, го чистиме долниот дел од ѕидот, на кој ќе дојде хидроизолацијата. Ако има чипови и пукнатини на површината на бетонот, тие мора да бидат запечатени. Во момент на подот и ѕидот е потребно да се направи ширина ритам и длабочина од 1 см. Потоа тоа е потребно да се постават на кабелот или бентонит цементно млеко. Ова ќе ги зајакне деловите на артикулација на ѕидови и подови. Потоа неопходно е да се обработи подот и дното на ѕидот со почва. Потоа продолжуваме до делата:

 • Намалување на површината двапати. И вториот слој на почвата се прави во првиот крст за да се избегнат пропусти.
 • Течна водоотпорност го обработуваме излезот од цевки, столбови и преклопувачки плочи.
 • Мастика на битуменозна основа го обработуваме долниот дел од ѕидот и соседниот дел од подот долж периметарот. Додека мастиката не е завршена, потребно е да се зајакне спојката на подот и ѕидот со лента и ПВЦ.
 • Нанесете ја избраната мастика или паста според упатствата на пакетот. После тоа, почекајте додека композицијата ќе се зголеми. Мора да се осигура дека правот не се решава на површината на хидроизолација, ова може да ги влоши неговите лепливи својства.
 • Откако ќе се исуши составот, потребно е да се отсече парче изолација според големината на подот и испакнатините на ѕидот. За оваа цел, материјали како што се Isoplast, Aquaizol, Ecoflex, итн се одлични.
 • Лепило материјал, мазнење својата ролери, а потоа ставете останатите лента на подот со 10 см преклопуваат. За подобро се вклопуваат низ површината на запечатување мора да се подложи на тешки ролери.
 • Ние завршиме со обработка на додатоците на ѕидовите. Тие може да се загреат со конструкција фен за коса на дното на ѕидот со мастика и залепете ги на него сите нелепливи ленти поставени на подот. Аглите се нежно притискани со штици и ги загреваме во топла мастика.
 • Останува само да се помине низ битуменските мастика околу сите цевки повторно.

Сè е подготвено. Сега вашата бања е заштитена од прекумерна влага и вода протекување. Останува да се украсуваат подот и дното на ѕидот.

Неименуван

Мрсна хидроизолација на бањи

До денес, пазарот на градежни материјали нуди широк избор на хидроизолација. Најпопуларните композиции се базираат на битумен или битумен. Тие се прифатливи и лесни за употреба. Во просек, пакувањето со тежина од 20 кг ќе чини од 1000 до 2300 рубли. Оваа сума е доволна за покривање на 20 квадратни метри. m површина од слој од 1 mm дебелина. Исто така, цементни полимерни мастики може да се однесуваат на материјали од типот на подмачкување.

Тоа е смеса базирана на цемент со додавање на полимери. Тие ја штитат површината добро од вишокот на влага. Кога работите со сличен материјал, мора да бидете внимателни да не се одгледувате премногу. Цената на цементни полимерни смеси варира од 900 до 1400 рубли за 25 кг. Материјалната потрошувачка е 1,6 кг мешавина по квадратен метар, со дебелина од 1 мм. Кој од видовите на изолација да одбереш да одбереш. И двата вида можат сигурно да ја заштитат просторијата и структурата на куќата од влага.

обмазочна-гидроизоляция-для-санузлов1

Хидроизолација на бања во станот

Хидроизолација на бањата мора да се стартува од подот. Ова е направено преку создавање на водоотпорен слој, чија висина на ѕидот е 10 см. Ако бања не е орев, тоа мора да се направени од тула или бетонски блокови, како опција да се пополни во монолит на бетон. По ова, неопходно е да се затвори тропањето ѕидови и подот, за таа цел бентонитскиот мозок совршено се вклопува. Кога сите зглобови се обработени, можете да продолжите директно до примената на хидроизолација. Во овој случај, најдобро е да се даде предност на докажани и квалитетни материјали, на пример:

 • битумен и латекс мастика;
 • валани материјали;
 • полимерни мешавини и мастики.

Најсигурни материјали се базираат на битумен, нивниот единствен недостаток е непријатен мирис, што ја комплицира работата. Со нивна помош, можете да создадете многу сигурна бариера за влага. Можете да користите латекс мастика. Лесно е да се нанесе и нема мирис, што во голема мера ја забрзува работата со неа. Постојат одредени нијанси на хидроизолација во тоалетот:

 • материјалот мора да се примени во два слоја;
 • неопходно е да се направи прием на ѕидовите;
 • површината на која се нанесува соединението треба да биде мазна и чиста.

Работата со материјали е многу едноставна. Битуменските или латекс мастиците се нанесуваат со четка, мора да се обидат да вршат движења во една насока. Вториот слој се нанесува во спротивна насока. Тркалезна материјали едноставно се поставени на подот, со преклопување на околу 10 см. Корнизи, исто така, мора да се направи, кои се лесно да се зацврсти со топење на гас режач или фен. Не заборавајте за ѕидовите. Исто така, им е потребна заштита од влага, особено во тоалетот и мијалник, како и на тоалетот. За водонепропустливи ѕидови е најдобро да се избере мастика, полесно е да се работи. Додека го третира ѕидот во близина на бања, тоне и тоалетна чинија, потребно е правилно да се означи областа за лекување. За ова, на пример, ние се повлекуваме од школка 50 cm во секоја насока и нагоре, токму овој дел од ѕидот треба да биде покриен со материјал. За погодност, можете да го означите со молив. По мастиката е сува, може да се наслика или да се стават керамички плочки на неа. Во хидроизолација на бањата нема ништо комплицирано, мора да стори сé што е внимателно и да ги почитувате правилата.

shema-uvlazhneniya-zon-vannoi-komnaty

Хидроизолација на бањи битуменски полимерни аквамасти

На пазарот на градежни материјали е полн со разни производи за водоотпорност. Меѓу нив, можеме да разликуваме аквамаст мастика од производителот TekhnoNIKOL. Оваа битуменска полимерна емулзиска мастика е погодна за хидроизолација бањи и базени. Има добра сила, отпорност на температурни промени, спречува појава на габи и мувла во собата. Позитивните квалитети на стоката вклучуваат:

 1. монолитен водоотпорен слој;
 2. може да се примени веднаш по отворањето на пакетот;
 3. време на сушење 5 часа;
 4. со истекување на вода обезбедува отпорност на вода за 3 дена.

Работата со мастика е неопходна за ракавици и избегнувајте да ја добивате на кожата. Во случај на контакт, исплакнете веднаш со растворувач. Со него можете да работите во температурен опсег од + 5 до +30 степени целзиусови. Овој материјал е лесен за употреба и ќе обезбеди сигурна заштита од влага во вашата бања.

uploadvg7xjs2u4is_small

Дебелина на хидроизолација

Се разбира, при вршење на хидроизолација работа, секој може да се соочи со прашањето за тоа која дебелина треба да биде водоотпорност. Ајде да се обидеме да одговориме на ова прашање. Дебелината на слојот е директно зависна од материјалот и се применува на површината. Ако да се нанесат водонепропустливи мешавини во облик на малтер, дебелината може да варира од 02 до 50 mm. Овој материјал обично се применува во неколку слоеви. Ако работите со слој за хидроизолација, дебелината на слојот ќе биде 2-6 mm. За стан ќе биде сосема доволно слој од неколку милиметри. Ако е неопходно да се спроведе хидроизолација во приватна куќа, тогаш слојот може да се направи од 6 до 50 мм. Неопходно е да се земе во предвид нивото на подземните води и дали локацијата е потопен. За да се обезбеди сигурна хидроизолација, мал слој од неколку милиметри е доволен.

бетон-пол-по-грунту-схема

Водоотпорни зглобови

Ѕидните и подните споеви се најранливите места преку кои влага лесно се пробива. Тоа придонесува не само за развој на мувлата и габите во собата, туку и за уништување на куќни структури. Затоа, зглобовите мора да се ракуваат со сигурност. Материјалите за зглобовите за хидроизолација треба:

 1. ги заштитува зглобовите од влага, но во исто време пушта воздух за вентилација;
 2. да ги задржат своите имоти подолго време;
 3. да има прифатлива цена.

Овие барања се исполнети:

 • мастика;
 • филм;
 • еластична заптивка на порозната структура.

Сите материјали ќе обезбедат сигурна хидроизолација и ќе спречат влошување на оптоварените структури од влага. Тие се произведени на индустриски начин. Најчестите материјали за запечатување на зглобовите се:

 • триколовозаптивки се прават со мешање на сите компоненти на хомогена маса, во просек, цената се движи од 300 до 600 рубли за килограм;
 • полиуретанска пена   заптивки совршено ги пополнуваат празнините и одбиваат влага, не се засегнати со киселини и масла. Нивната цена варира од 270 до 900 рубли по пакет;
 • бентонитско јаже   е направен од специјални композитни материјали, има одлични водоотпорност. Цената на тоа може да варира од 40 до 300 рубли по м.

Од овие материјали можете лесно да изберете најзгодно за хидроизолација зглобовите во бањата и станот.

gidroizolyaciya_pola

Изведување на хидроизолација

При изведување на хидроизолациони работи неопходно е да се набљудува одреден ред:

 1. Прво треба да го расклопите старата покривка на подот.
 2. Ние ја чистиме површината на нечистотија и прашина.
 3. Грундирање на површината.
 4. Продолжуваме да го нанесуваме мастикот, се движиме од ѕидот до центарот на просторијата.
 5. Бидете сигурни да направите здолништа на ѕидовите високи 10 cm.
 6. Сите извори на цевки се дополнително запечатени со гумени прстени, а на врвот се намачкани со мастика.
 7. По обложување со мастика, можете да почнете да го дистрибуирате материјалот за ролна. Листовите се насликани со преклопување еден на друг во неколку сантиметри. Материјалите мора да се намачкаат со мастика. За подобра адхезија на материјалот за ролна со мастика, вториот може да се загрее со фен за коса.
 8. Откако хидроизолацијата се суши, можно е да се направи естрих и да се постави декоративниот слој на површината.

Следејќи ги овие едноставни правила, можете самостојно да ја спроведувате хидроизолацијата.

gidroizolyacia
  Оваа статија опишува како да се направи водоотпорност во бањата. Дадени се примери на материјали и нивната цена. Таа раскажува за правилата и фазите на работа. Користејќи го советот на статијата, можете да го изберете потребниот материјал и самостојно да спроведете водоотпорни подови во тоалетот.

Можеби сте заинтересирани за: