Засилени бетонски плочи, монтажа на плочи, врвови на господарот

  • admin
  • 25 ноември 2016 година
Засилени бетонски плочи, монтажа на плочи, врвови на господарот

Различни и конструктивни мерки кои се однесуваат на трудот се инсталирање и поставување на плочи. Сите акции треба да бидат разгледани и прилагодени според технологијата. Затоа, корисни совети на мајсторите, кои поставија неколку десетици ката, темелно ќе го кажат целиот процес на инсталација.

Монтирање на подот, од каде да почне

Според едногласното мислење на специјалистите, плочите од армиран бетон се популарни кај програмерите. Дизајнот на армирано-бетонски подни плочи според силата карактеристики одговара ГОСТ 9561-91.

1_3

Без да се влезе во суптилностите на производствениот процес што се одвива фабрика zhby, на транспортерското производство на армирани бетонски плочи, се препорачува да се проучи обележувањето на производите и да се разликуваат видовите на преклопување. Потсети се дека се разликуваат следниве типови плочи:

• шупливи или шупливи јадра, наменети за двострана поддршка

• Ребрест профил преднапрегнат

• монолитен армиран бетон.

pliti_perekritiya_5

Сите барања за намена и градација на плочи во однос на големината, дијаметарот на дупката и бројот на страни за поддршка се поставени во ГОСТ за армирано-бетонски плочи. Дополнително, нормативниот документ дава наредба за тоа како да се зајакнат плочи со употреба на нагласено засилување. Пред да се започне со инсталирање на подни плочи, специјалисти и мајстори препорачуваат да го проучат нормативниот документ.

анкерова-плит-перикритија

Избираме подни плочи

Првиот впечаток дека плочите се разликуваат по големина, дебелина и конфигурација е измамен. Техничките карактеристики на структурата на плочите се "погребани" во длабочина и секоја шуплива дупка игра одредена улога во интегритетот на структурата. Затоа, на почетокот едноставно е потребно да се дознае носивост на подот, материјалот за производство и димензиите на армирано-бетонските плочи.

pliti_perekritiya_3

Се разликува оптоварувањето на плочата (оптоварување на дизајнот) за шупливи основни плочи или ребрасти плочи. Покрај тоа, за напрегнати плочи укажуваат на класата на засилување и видот на бетон. Се разбира, цената на плочи зависи од овие параметри.

Во зависност од зајакнувањето на подот и стабилноста на објектот, се избира шема за инсталација, која е развиена и дефинирана со работни цртежи.

План1 квалитет

Пресметувањето на преклопувањето на товарот се врши во фазата на дизајнирање. Ќе покажеме дека коефициентот на носивост е во опсег од 800 до 1450 kgf / квадратни М.

Според клаузулата 2.7 од ГОСТ 9561-91, при изведувањето на одредени видови плочи, дозволено е да не се инсталира тензично засилување. Ова се однесува на плочите:

• шупливи ø140 и 159 mm со дебелина од 220 m и должина од 4780 mm

• Плочи со должина од 220 mm со ų празнини 127 mm

• 260 mm во дебелина и помалку од 5680 mm во должина.

стр

Транспортното производство на армирани бетонски плочи од подни плочи е во согласност со градежните норми, што овозможува производство на долги производи

од 1,8 до 9 м.

Технологијата на монтажни плочи

Техниката за инсталација зависи од типот на преклопување, што се разликува:

• релативна дебелина на производот

• Можност за приклучување со конструкции на конструкции во конструкции.

image030

Монтажа технологија обезбедува редење и поставување таблици на решение, и го олеснува спречување scheleobrazovanie Сит се вклопуваат парење елементи. За време на инсталацијата 10-20 минути, плочите може да се преместат за да се добие саканата положба. Плочите треба да имаат поддршка на ѕидовите на лежиштата и да одат до ѕидовите до 0,15 м. За да се создадат услови за прераспределба на товарот на армирано-бетонските производи, се употребува армопауза.

pliti_perekritiya_4

Инсталационите работи за поставување на подните плочи се состојат од фази:

• Подготвителни работи (израмнување на височини и создавање на оклопни појаси)

• избор на шема за поставување и лиење на плочи

• редење плочи со специјална опрема

• Проверка на рамната положба на плочите

• Прицврстување со употреба на шарки.

10_15-500x256

подготвителна работа

Пред поставување на плочите, придружните надворешни ѕидови на куќата се израмнети. Ѕидовите мора да бидат на ниво, минималното дозволено дивергенција е 10 mm. За да го направите ова, користете зрак и зрак поставен на спротивните краеви и агли на преклопување. Податоците за висината се снимаат и снимаат на ѕидовите со маркер.

513

Потоа утврдете ги највисоките и најниските точки на надморска височина, каде што се дистрибуира бетонска мешавина и ги зајакнува потпорите. За да го направите ова, се изгради armopoyas висина од 15-20 см.

Создавањето на оклопниот тротоар е задолжително за подни плочи создадени од порозни материјали - блок за гас и блок од пена. Подлогата по периметарот на блок-материјалите, armopoyas нема да дозволи деформација на ѕидовите во иднина. Пополнетата мешавина на кофражите мора да добие сила (не помалку од 3 недели).

armopoyas-pod-plity-perekrytiya

Пред поставување на производ RC на затворени празнини со конкретно решение, туку директно кога монтажа отвори плоча е насочена надолу.

избор на шема и плоча распоред

Изборот на изгледот на плочите и пресметувањето на нивниот број зависи од големината на куќата во планот. Рачно пресметување е направено поголемо.

Потсетиме дека главниот услов за правилна монтажа на плочи е да ги набљудуваме параметрите за пресметка на поддршката на ѕидовите.

13609-1029570-a0c40075885e

Тука е неопходно строго да се придржуваат кон регулаторните барања: недоволната површина може да доведе до уништување на ѕидниот материјал, прекумерна површина на поддршка на неизбежното губење на топлина преку оладениот бетон и 'рѓа. Потсетиме дека дозволената длабочина на поддршка е:

• за бетонски и пена бетонски блокови - 150 мм

• за тули - 90 мм

• на армирано-бетонска база - 75 мм

• на челична конструкција - 70 мм.

Слика 3 Пресметка на плочи

Razlinovku производи плочи со длабочина на вградување во ѕид за тули и лесен бетон - 160 мм, а за армиран бетон - 120 мм.

инсталација на шупливи основни плочи

Главното правило на инсталацијата е да се најдат плочи и подлоги во една рамнина. Потребно е да се придржувате до инсталационата низа наведена во процесот на листот за производот.

Се препорачува за инсталација од крајните ѕидови со поставување на следните плочи за претходно поставените плочи. Инсталацијата се изведува од скеле.

perekrytija-10

Површината на подлогата се чисти до рамно лежиште, проследено со примена на работниот раствор. Подготвената плоча се преместува на местото на пакување. На висина од 40 см од потпорот, спуштањето се суспендира за да се поправи положбата на плочата. Потоа плочата се спушта на подлогата, оставајќи ги линиите во затегнато состојба. За време на ова време, финалното прилагодување на локацијата на плочата се прави со проверка на хоризонталата и позиционирање на планираната висина. По ова, линиите се отстранети.

thumb_585

складирање со специјална опрема

Секоја плочка, вклучувајќи ребрасти армирано-бетонски плочи, има импресивна тежина, во просек тежината на една плоча достигнува 2-3 тони. За поставување и поставување на подни плочи на место користете специјална опрема: камиони за кранови и манипулатори.

Подигнувањето и спуштањето на плочите се изведуваат со помош на уред за подигнување опремен со четири кабли со куки.

1789070_original

Постојат неколку шеми за виси плочи: четири и шест кабли. Должината на кабелот со куките треба да биде иста, а куката има лизгачка брава. Куките се поврзани со монтажните јамки што се наоѓаат на плочата.

remont_krana_detalnoe_opisanie4_200

Активирањето на монтажното коло спречува формирање на вртежен момент и обезбедува хоризонтална положба. Покомплицирана шема за укинување на плочките е отсуството на монтажни јамки.

Image 25

Во овој случај, квалитетот на работата зависи исклучиво од професионалноста на специјалист кој работи на камионски кран или инсталира табла со манипулатор.

Мониторингот на инсталацијата се врши според оперативните контролни картички и барањата на SNiP III-16-73.

1789511_original без уши

 

По инсталацијата на подните плочи, завршена е антикорозивна заштита на прицврстувачите и спојување на спојниците.

Детални информации за поставување на плочи се дадени во видеото.

Може да бидат заинтересирани: