Како правилно да се изолира на таванот во приватна куќа: надворешна изолација, внатрешна изолација. Избор на топлинска изолација.

  • admin
  • 12 октомври 2016 година
Како правилно да се изолира на таванот во приватна куќа: надворешна изолација, внатрешна изолација. Избор на топлинска изолација.

Разновидноста на фото-топлинска изолација материјали и препораки од производителот ќе ви овозможи да се изолира на таванот во приватна куќа со свои раце. Успехот и резултатите на топлинска изолација мерки ќе зависи од изборот на материјал, а потоа и инсталација. Потсетиме дека на топлинска изолација мерки, според експертите се сложени и одземаат многу време.

Изолација на плафон: критериуми за избор на топлинска изолација

Според статистичките податоци, околу 65 проценти од загубата на топлина паѓа на незагреана таваница или погрешен избор на изолација.

Изберете материјали и изолира на таванот се препорачува од страна на следниве критериуми на изолација:

  • на изолација својства, во зависност од густината и hygroscopicity
  • пристапноста на спроведување на изолационата работа со сопствена рака
  • огноотпорна изолација.

1366399776_ytepl-potolok

За топлинска изолација на таванот во куќата со ладна покривот, постојат неколку докажани технологии врз основа на употреба на ролна или плоча топлинска изолација (penopolistrirol, минерална волна или полиуретанска пена). Покрај тоа, методот на течното прскање на полиуретанска пена е актуелен и привлекува внимание.

пенофол

За да се одреди и оправда изборот на материјалот за топлинска изолација на таванот, треба да се истражуваат начини за изолација на таванот, и тоа внатре и надвор.

Начини за изолација на таванот

Плафонот на приватната куќа е изолиран со надворешни средства со делумна или целосна замена или без замена на покривот. Изолацијата на таванот одвнатре е направена од страната на под-покривниот простор или таванот.

utiplenie-crovli-2

надворешна термоизолација шема

Несомнени шема интерес на надворешна изолација на таванот.

Надворешната топлинска изолација е шематски прикажана како слоеви:

  • филм со пареа бариера, монтиран на систем на гребење
  • изолација на ролна или плоча
  • водонепропустливи филмови
  • покрив покрив тепих
  • заврши завршувањето.

bf54fab7fae0d47f85613036112b9d74

Уредувањето и инсталирањето на надворешната топлинска изолација вклучува задолжителна монтажа на шалтер и гајба. Инсталирањето на слоевите е поделено: филмот за водонепропустливост се поставува на ребрата на контраст. На гајба, монтирање на работ на кровниот покрив со горниот слој на завршувањето заврши.

Во споредба со надворешниот метод, на пример, изолацијата на таванот со минерална волна одвнатре е поскапа и макотрпна.

Слика 10

Специјалисти претпочитаат метод на надворешна изолација. Меѓутоа, намерата да се изолира таванот одвнатре, треба да се базира на материјали изработени во форма на ролна или широки плочи. Вкупната дебелина на таванската изолација со надворешниот метод може да биде до 15-20 см.

krovlya_gibkaya2

внатрешна шема за изолација

Апарати внатрешна изолација на таванот вклучувајќи сведување соба, може да се претстави во согласност со планот и слични надворешна изолација со пресликување на слоеви на изолација кон внатрешен простор. Се разбира, неопходно е да се изолира подот и покривот. Покрај тоа, да се направи изгледот и инсталацијата на пареа, топлина и хидроизолација е потребно земајќи ги предвид постојните или изградени ventshaht.

1paroizolyaciya-krovli

Технолошкиот процес започнува со инсталирање на сандаците и распоредот на површината на гребенот на водоотпорниот филм.

Филмот е монтиран на дрвена структура на дрвени скелиња со помош на градежен спојлер. Избраниот материјал за изолација имајќи ја предвид минималната густина на материјалот (50 кг / м3). Во оваа шема, ако сакате, изолација на таванот со пена е погодна. Понатаму, од страната на кровниот простор, изолацијата е заштитена со слој на хидроизолација.

uteplenie-potolka-v-chastnom-dome-01

На страната на куќата, изолацијата се поставува со пареа бариера мембрана. Треба да се напомене дека со цврсто вклопување на изолацијата на плочата или ролната, нејзината ширина треба да ја надмине ширината на чекорите на рафтот за 2 см.

Завршната фаза на внатрешна изолација на таванот на приватна куќа се смета за панел или панели на ГКЛ.

За повеќе информации за изолацијата на таванот на куќата, видете тука.

Секој метод за затоплување се базира на можноста за користење на материјали за топлинска изолација.

Својства и можности на материјали за изолација од топлина

Конвенционално, топлина-изолациски материјали се поделени во категории: паропропустлив и пареа бариера, кои се разликуваат во топлинска спроводливост. Проучувајќи ги особините и способностите на топлинските изолатори, можете да продолжите со акција.

image0029

проширена глина, струготини и згура

Неодамна, за затоплување на подот на таванскиот простор на приватна куќа се користеше проширена глина и отпад згура. Својства на експандирана глина со кофата. топлинска спроводливост λ = 18 W / (mK) и густина на најголемиот дел од слојот од 800 kg / m3 е дозволено брзо да се изолира просторот за ладилник.

uteplenie_potolka_v_derevyannom_dome_4

Грејач едноставно беше истуран на подот на таванот. Слично на тоа, таванот бил изолиран со струготини. Со текот на времето, стаклена волна, минерална волна и проширен полистирен беа заменети со проширена глина.

полистирен и минерална волна

Стиропор и минерална волна имаат релативно висок коефициент. кое ја остава минералната волна λ = 0,056 W / (mK) при густина на материјалот од 100 kg / m3. Овој тип на изолација се одликува со едноставноста на инсталацијата и, соодветно, брзината на изолационите материјали.

potolkiit

течни грејачи и термичка боја

Но, посебен интерес е предизвикан од течни грејачи, како течна полиуретанска пена (PPU) и топлинска изолациона боја со коефициент на. топлинска спроводливост од 0.00083-0.00085 W / mS.

При користење на течни грејачи, не е потребно да се изработуваат решетки и каси.

DSC00456

Процесот на нанесување на изолација од термичко мастило е максимално поволен за рачна само-примена.

Технологија на примена   изолација значи примена на истурање, прскање и сликање. Пена решение се применува на структурите за поддршка, намалување и минимизирање на оптоварувањата и трошоците. Разновидност со изолација боја во соработка со други термички изолатори способни за спроведување на материјалот внатре и надвор од приватен дом на таванот.

914

Можеби сте заинтересирани за: