Видови на бои за надворешни работи: реактивни фасадни бои, алкидни бои, акрилни бои, силиконски бои, мрсни бои, акрилик бои, силиконски, силикатни бои, polysilicon бои, бои цемент, вар бои, текстура бои. Сликарство на дрвени фасада, бетон, метал.

  • admin
  • 18 ноември 2015 година
Видови на бои за надворешни работи: реактивни фасадни бои, алкидни бои, акрилни бои, силиконски бои, мрсни бои, акрилик бои, силиконски, силикатни бои, polysilicon бои, бои цемент, вар бои, текстура бои. Сликарство на дрвени фасада, бетон, метал.

Надворешно уредување на неговата куќа бара најмалку сериозен пристап од внатрешниот. Фасадата е лицето на него, и тоа не треба да биде само различен од другите, но, исто така, да бидат атрактивни, и, ако можам да го кажам тоа, пријателски. За дизајнот на фасадата, можете да изберете било која боја погодна за одреден тип на облога и за секој вкус. Фасадните бои се разликуваат по составот, својствата и целта. Подолу се опише видови на фасадни бои, нивните својства, како и да даде совети - како и подобра боја да се наслика на одредена површина.

Општ концепт на фасадни бои, нивните сорти

Винил бои.

Винил бои

Неодамна, некои ги загубија своите популарност се должи на фактот дека на програмерите сакаат акрилни бои, кои имаат добра вода пропустливост на пареа, содржат мали количини на вода и се отпорни на разни хемикалии. Покрај тоа, акрилниот слој е издржлив и ја задржува бојата подолго време.

Реактивни фасадни бои.

авионски бои

Во составот - смола и зацврстувач. Оваа боја за работа на отворено има краток рок на траење, и мора да се примени многу брзо. Затоа, како по правило, се користи за завршување на мали области и се применува многу брзо.

Алкидни бои.

yvap

Тие содржат во својот состав растителна киселина, анхидрид и алкохол. Алкидните бои се многу еластични. Но, колку е поголема еластичноста на бојата, толку подолго ќе се исуши.

Акрилни бои.

m5_max

Многу добро ја заштитува површината на фасадата од ефектите на атмосферските фактори. Во модерен пазар на завршни материјали, акрилни бои се претставени во најширокиот спектар на бои. Акрилната боја е многу погодна за боење бетонски површини. Сепак, тоа нема доволно пропустливост на пареа, што, несомнено, е значаен недостаток. Постојат неколку видови на акрилни бои: оние кои содржат вода, латекс или органски растворувач.

Силиконски бои.

1004.970x0

Содржат силикатни и акрилни. Силиконските бои имаат добри водоотпорни својства. Паропропусноста на силиконските бои е доста ниска, но во исто време, силиконската боја совршено ја штити површината на фасадата од директна сончева светлина и промени во температурата. Отпорен на механички оштетувања. Силиконските бои произведуваат во широк спектар на бои.

Маслени бои.

rasxod-fasadnoj-kraski-na-1m2

Денес не е многу популарна поради масовноста на недостатоците. Фасадната маслена боја се суши многу долго. Тие се незгодно да се применуваат на површината. Со текот на времето, обоената површина станува темна и го губи оригиналниот изглед.

Акрилни силиконски бои.

4(29)

Комбинирајте ги сите најдобри својства на акрилни и силиконски бои. Тие се разликуваат во добро пропустливост на водена пареа и добро одбиваат вода. Бојата на површината добро му се спротивставува на механичките влијанија, прашината и нечистотијата не се придржуваат кон неа.

Силикатни бои.

силикат

Најдобро е да се наслика површината на вар. Не користете силиконски бои за нанесување на гипс или органски површини. Главниот поврзувачки елемент од силикатни бои е течното калиумско стакло. Благодарение на тоа, силикатните бои имаат висока паропропустливост.

Полисилициумски бои.

Полисилициум

Тие имаат акрилна смола во нивниот состав. Со полисилициумски бои, тоа е прилично лесно да се работи, тие имаат висока отпорност на влага и добра паропропустливост.

Цементни бои.

thumb-cementno-izvestkovaya-shtukaturka

Се произведува во сува форма. Вода или специјални формулации се користат како растворувач. Цементната боја има добра пропустливост на пареа, но екстремно нестабилна за влага.

Варовни бои.

Finngard_kalkkimaali

Се продаваат како паста. Разредете со вода и боја. Тие добро апсорбираат вода, практично не ја заштитуваат фасадата од нечистотија и влага. Но, во исто време, тие имаат добри антисептички својства, го спречуваат појавувањето на мувлата и габите и имаат добра паропропустливост.

Текстурирани бои.

фасадна-фактура-краска-1

Со нивна помош, можете да му дадете на фасадата уникатен атрактивен изглед. Таквите бои формираат прилично дебел полимер филм на површината, силен и отпорен на механичко оштетување. Можеби ова е најдобрата боја за дела на отворено, но тоа е прилично скапо.

Што и како најдобро да се наслика фасадата на дрво?

kraska-dlya-derevyannyh-fasadov

Пред да започнете директно со сликарството, неопходно е да се спроведат голем број подготвителни работи. Дрвото мора да биде внимателно обработено и подготвено, бидејќи е "жив" материјал за дишење, за разлика од бетон, тула или малтер. Подготвителната работа овозможува да се постигне добра адхезија на бојата на површината на дрвото и значително да се продолжи неговиот животен век.

Извадете ја прашината и нечистотијата од површината за да се насликаат. Најлесен начин да го направите ова е со конвенционален градинарски распрскувач и четка. Водата добро ја апсорбира правта и ја отстранува нечистотијата, па со користење на распрскувач ќе биде многу поефикасно да се исчисти површината отколку само со четка.

gruntovka_antiseptikom

Ако површината е мувлосна или светло сина, тие мора да се отстранат со специјална алатка. Смола (на производи од зимзелени видови) се отстранува со метална шпатула. Местото расчистено од смола е отворено со посебен лак за јазли (така што бојата на површината ќе биде еднаква). Ако површината содржи метални делови, како што се завртки, нокти глави, некои други детали или декоративни елементи, не се насликани, тие мора да бидат исчистени и покриени со буквар за метал.

По завршувањето на сите горенаведени дела, треба да му дадете на дрвото некое време за да се "опуштите", околу една недела. Во овој случај, подготвени за сликање на површината треба да бидат покриени со пластичен филм. Ако времето е добро, топло, тогаш тоа не е потребно.

Ако дрвото е влажна и исушите во блиска иднина не е можно да се применуваат буквар на површината на антисептик, се меша со шемата на бои и да ја напуштат додека имаат можност правилно да суво дрво.

Каква боја на дрво за работи на отворено најдобро се вклопува?

За таа цел, постојат неколку видови на премази:

  • Антисептици.
  • Акрилатни бои.
  • Маслени бои.

Антисептици и да навлезат длабоко во дрво во 4-7 мм., Создавање на сигурна заштита на површината од атмосферски влијанија, гниење и мувла. Можете да користите слој или облекување антисептик. Апсорпционите антисептици се целосно транспарентни, ја зачувуваат и нагласуваат текстурата и релјефот на дрвото.

Impranal Profi_3

Акрилните бои се многу отпорни на температури на влага и трансфер. Тие можат да го задржат својот оригинален изглед подолго време. Акрилните бои овозможуваат дрвото да "дише" без да ја наруши микроклимата внатре во зградата. Поради присуството во составот на слој на боја акрилат е еластичен, тоа не се појавуваат пукнатини во процесот на намалување и деформација на дрвена куќа.

Маслените бои, исто така, имаат добра отпорност на ефектите на атмосферските фактори, добро се апсорбираат, но многу бавно сува (повеќе од еден ден).

окраска-древесина-маслай-крайска

Покрај тоа, површината, насликана со маслени бои, се затемнува со текот на времето. Иако, ова не е премногу забележливо, особено ако користите нијанси.

Сликање на бетонска фасада

2cffeae23cbb9150d77c38b0422729f7

веднаш треба да се напомене дека сликарството на бетонски фасадни погодни само силикат, акрилни и силиконски бои со доволно вода пропустливост на пареа.

Пред почетокот на сликарската работа, бетонските површини треба соодветно да се подготват.

За да го направите ова ви треба:

Проверете ја основата за издржливост. За да го направите ова, доволно е да ја држите површината со метална шпатула. Ако во исто време фрагментите падне или се отцепат од бетонот, ќе биде неопходно да се заврши фасадата за сликање. Сите области на површината, чиј интегритет е скршен, внимателно исчистен, третиран со посебен хидрофобен раствор и shpaklyuyutsya.

окраска-Древесини-Маслано-Крайска2

Грундирање на фасадата. Откако кит целосно се суши, се нанесува прајмер. Ова е потребно за да се обезбеди добра адхезија на бојата на бетонска површина. Нанесете буквар во согласност со приложените упатства.

Важна точка: не можете да користите ленено масло како прајмер на акрилна основа. Ова има негативен ефект врз адхезијата на бојата на површината, што ќе доведе до брзо пукање на слојот на боја.

Ако сакате да се наслика многу абсорбента површини: гипс, тули, варовник, тогаш не постои дополнителен слој на буквар не може да се направи, како на останатите материјали интензивно се повлече водата од боја, која го спречува формирањето на висок квалитет на заштитен слој.

ние насликаме бетонска фасада

krasim_fasad

Самата работа за сликање на бетонска фасада не е од особена комплексност. Ако задачата е да се наслика голема површина, најдобро е да се користи специјална опрема наменета за сликање фасади. И ако областа не е многу голема, доволно е да се вооружите со ролери и скали или со мали градежни скелиња.

Совет: ако е неопходно да се наслика фасадата на зграда која е повеќе од една катна висока, не е препорачливо да го направите тоа сами, подобро е да се прибегнете кон услуги на професионалци.

Постапката за сликарски дела е прилично едноставна. Бојата за бетон за работа на отворено се влива во специјална лента.

dacb1bed96a695bf894968aeaa4e46d6

Наматете го ролерот во бојата, нежно отстранете го вишокот, нанесете ја бојата во една насока. Секоја следна "патека" се применува на таков начин што се преклопува со претходниот околу 4-5 сантиметри.

walik

Сликањето треба да започне од аглите, бидејќи треба внимателно да се сликаат.

На основната столбната плоча треба да се нанесе во последниот чекор, бидејќи нејзиниот вишок постојано тече надолу. Приближно еден час по примената на првиот слој на боја, може да се примени вториот завршен слој. Направете го ова со неразреден боја. Пожелно е да се работи на сликање на бетонска фасада во суво и топло време, така што бојата е добро исушена. Сите прегради, колони, прозорци и други елементи на фасадата можат да се насликаат во различна боја, што ќе ја "освежи" фасадата.

Како што може да се види од горенаведеното, сликањето на бетонска фасада на зградата не претставува нешто комплицирано и може да го направи самиот, за разлика од завршувањето на фасадата со други материјали. Потребно е само внимателно да се изучува теоријата пред да се започне со работа: како да се избере вистинската боја, како и што да се засади, итн. И тогаш ќе излезе сè.

Сликање на метални делови од фасадата

Олимпс дигитална камера

Изборот на бои за метал за надворешни работи, кои можат да бидат покриени со метални елементи на фасади, е доста широк. Во повеќето случаи, боите се користат врз основа на органски растворувачи - нафта, алкид, поливинил, итн. Ако е неопходно да се наслика галванизирана или алуминиумска површина, се препорачува употреба на дисперзивни бои. Тие можат да се разликуваат во времето на сушење, имаат различни бои и нијанси. За различни типови дисперзивни бои, се користат различни растворувачи.

Во поново време, металните површини се насликани во неколку фази: прво, површинска обработка со конвертор за 'рѓа, потоа се нанесува прајмер, потоа се бои. Денес, постојат универзални буквари на пазарот, кои исто така се конвертори на 'рѓа.

14951461

Постојат универзални бои кои ја неутрализираат 'рѓата. Тие можат да се нанесат директно на нелекуваната површина. Сосема популарни украсни бои кои имаат антикорозивни својства, кои можат да се нанесат на површината, малку погодени од 'рѓа. Ако треба да насликате мал детал од фасадата, многу е погодно да се користи бојата во лименки за прскање.

Пред работата, бојата мора да се меша темелно. Ако содржи тромби, или површината е покриена со филм, тоа значи дека истекот на датумот на истекување или мастилото не е правилно зачувано. Да се ​​меша квалитетна боја, обично е доволно само да се тресат теглата. Но, подобро е, се разбира, да го промеша со стап или специјален миксер.

Ако сакате да добиете нова боја, можете да измешате различни бои. Во овој случај, не можете да измешате различни видови на боја и боја, веќе разредени со растворувач.

Се надеваме дека горенаведениот материјал ќе помогне не само да одговори на прашањето: како да се избере бојата за работа на отворено, туку исто така ќе им користи на оние кои одлучија да направат своја сопствена слика за прв пат.

Можеби сте заинтересирани за: