Слепата област на куќата, како правилно да се направи слепа област дома, корисни совети

  • admin
  • 29 јули 2015 година
Слепата област на куќата, како правилно да се направи слепа област дома, корисни совети

За да се обезбеди удобно работење на приватна куќа, слепата површина е неопходен елемент. Соодветната технологија на работа и висококвалитетните материјали за водонепропустливост можат да обезбедат непроблематично сместување. Дали имате намера да сторите сами? Ќе мораме да го одвоиме времето, бидејќи дојде време да биде подигната.

Во која фаза на изградба е поставена слепа област

Последната фаза од изградбата на приватна куќа е изградбата на слепа област. Целта на уредот е да се отстрани вода од подрумот, цоколот и ѕидовите на куќата. Извршете слепи кон куќата на крајот на градежните и монтажните работи по завршувањето на фасадата или цоколот.

otmostka_iz_trotuarnoj_plitki12

Правото стапало на куќата, особено во случај на плитка основа, е задолжителна мерка.

Потребни параметри на слепата област

Уредот на слепата област не е само заштита на темелите на куќата од поплави или дождовница. Слепата област ја игра улогата на елемент за подобрување на соседната територија.

otmostka1

Се разбира, слој мора да се совпаѓа слепи област или во комбинација со дизајн материјали поплочени пешачки патеки, тротоари и на влезот во подрумот гаража.

Ги нарекуваме основните параметри на слепиот простор:

• Ширина

• наклон

• висина на капакот

• јазот во компензацијата

• материјал за создавање на слепа површина и обложување.

otmostka

Овие параметри мора да бидат избрани во фаза на изградба и изградба на приватна куќа.

правилно изберете параметри: ширина и наклон

Според градежните стандарди, минималната ширина на слепата површина треба да биде 0,8 m. Максималната ширина зависи од желбите и способностите на сопственикот или градителот на куќата. Познато е, подалеку од основата на куќата се апсорбира влага, веројатноста за оштетување на подрумот или цоколот е намалена.

 

betonnaya-otmostka6

Во прилог на заштитната функција, слепата област е способна за вршење на функциите на пешачка прошетка по периметарот на објектот. Прифатливата ширина на слепите е ширина од 1-2 м.

Наклонот на слепиот во идеалниот случај треба да обезбеди проток на вода насочен од подрумот или сокот.

Отостки основа

За гравитација отстранување на вода доволно агол на наклон од 10-15 мм по 1 метар. Оваа вредност е прифатлива за мазна и рамна површина. Но, каде што гледате слепи со мазна површина? Да, никаде! За асфалтирање на тротоари користете материјали со груба површина, така што аголот на наклон може да достигне 20 mm по 1 m.

voronka-dli-vodostok-otmostki

Потребниот агол на наклон е обезбеден со компактирање на почвата во ровот или со вертикалниот распоред на завршниот слој за време на положување. Ние ќе сугерираме дека аголот на наклон треба да биде 2% од ширината на слепата зона. Ова ќе обезбеди гравитација одвод на вода од основата на ременот.

висината на цоколот е важна

При изградбата на сцената, висината на цоколот зависи од материјалот на слепата област и обратно. За цврсти материјали од слепиот простор (бетон, клинкер, плочки за поплочување), висината на столбната плоча треба да достигне 50 см.

53f8689a0857a

На површината на чакал или кршен камен висина дел може да биде до 30 см. Без оглед на висината на капа, јазот помеѓу ѕидот на слепи област и поедноставува животот otmostki водоотпорност. Во отсуство на јаз, слепата област неизбежно ќе изврши притисок врз основа и ѕид.

видy-otmostki

Резултатот од притисокот ќе биде слегнување на слепата област и оштетување на надворешната површина на основата или темелот. Затоа, потребно е да се остави компензационен слој до дебелина до 2 cm со полнење со песок и чакал.

Како да го изберете материјалот за слепата област

шема на уред

Класична otmostki коло уред се состои од основните слој и слој бара специфичен сет на материјали за градба. Традиционално, тоа е песок, кршен камен и цемент за подготовка на малтер бетон.

1394710253_1352089097

Главната функција на основниот слој е да создаде надуена база за идно обложување. Песок и чакал од ситна фракција се користат за основниот слој. Дебелината на основниот слој достигнува 20 см. Слој на слој обезбедува водонепропустливост, обезбедувајќи отпорност на уништување од влијанието на водата. За обложување употреба: груб кршен камен, асфалт мешавина и бетон.

6

Постојат следниве видови на слепи области:

• едноставен дел

• од песок и урнатини со дополнителна хидроизолација

• бетонски коловоз

• завршени армирано-бетонски плочи.

Сите видови на слепи области се направени и инсталирани на место. Важна улога во уредот се игра со водоотпорните материјали за слепиот простор.

CHEM-obrabotat-betonnuyu-otmostku-2

водонепропустливи материјали

За извршување на хидроизолација на слепата област, јас лично ги користам овие материјали:

• битуменска мастика за нанесување на основа или основа

• ролна хидроизолација (геотекстил, полипропилен)

• Посебна пенетрациска хидроизолација за бетон (xipex, mastersil)

• полимерни водонепропустливи соединенија.

gidroizol-otmostki

Највообичаен начин е да се инсталира бетонски слепи со хидроизолација геотекстил.

Технолошки уред слепа област

фази на уред слепи

За да се спроведе слепа област околу куќата со свои раце, ќе биде неопходно да се вршат такви активности:

• подготовка на локацијата за слепа област

• инсталација на база на песок

• уред на дренажен систем

• инсталација на дрвена кофражна конструкција

• хидроизолација и изолација

• Површинско засилување

• поставување на гарнитури направени од дрво

• Бетонско истурање

• декоративна завршна обработка.

Фази на уредот

Конечната фаза на подигањето на слепите е обилното мокрење на бетонска површина со вода.

Технологијата на уредот на слепата зона практично не се разликува од асфалтирањето на тротоарите или патеките.

Корисни совети

Отстранувањето на плодна почва за време на подготвителната работа е важен услов. Затоа, почвата се отстранува за 20-30 см во согласност со вертикалните ознаки. Потсетиме дека за уредот за песок база, потребно е да се избере песок кој не содржи глинени подмножества или ги содржи во минимални количини.

ukladka-plitki04

Леј слој од песок 10 см дебел темелно напои, а потоа удри. Целиот слој на песок е предмет на компактно полнење, особено внимателно компактен песок во подрумот. Присуството на компензационен слој ќе го заштити цоколот и соседната област од доделување.

Слика 32

Пополнување на експанзиониот зглоб

Кога технологијата на изградба на ширината на слепи област проширување јазот треба да биде 1-1,5 см. Компензација шиење исполнета со мешавина од песок и чакал, проследено со вградување мастика. Во некои случаи препорачливо е да се употреби запечатувач.

За повеќе информации за уредот, видете го видеото.

Можеби сте заинтересирани за: