Како да изнајмите стан во согласност со законот: договор за закуп, пресметка на цената за изнајмување, хипотекарен стан за изнајмување, контрола над условите за домување. Како да го прекине закупот?

 • admin
 • 8 февруари 2017 година
Како да изнајмите стан во согласност со законот: договор за закуп, пресметка на цената за изнајмување, хипотекарен стан за изнајмување, контрола над условите за домување. Како да го прекине закупот?

Дали е можно да се изнајми стан? и на кои услови? Обично овие се стандардни прашања кои го интересираат сопственикот. Дека тие не се појавија, неопходно е да се знаат некои правила како за почетници, така и за искусни "наемачи". Само во овој случај имотот ќе биде во правилна состојба, а предметот ќе го донесе утврдениот профит.

Може ли да изнајмувам стан за изнајмување?

Теоретски, можете да изнајмите стан, но само ако ги имате сите релевантни документи на рака:

 1. Сертификат за сопственост;
 2. Катастарски пасош (може да биде неопходен во случај на испорака на дел од станот);
 3. Писмена согласност од сите сопственици;
 4. Договор за заем (во случај да заминете за стан за хипотека, но за ова подолу);
 5. Договорот за вработување (ако ви се случува да се изнајми станот законски).

За изнајмување стан за изнајмување постојат два начина: ангажирање во согласност со рускиот закон и нелегално вработување. Ако сакате да го користите првиот метод, тогаш подгответе пакет на документи. За еден сопственик, третата точка не е неопходна за извршување, но во случаи со неколку сопственици, треба да ја формализирате оваа формалност.

Важен документ во законското доставување на домување е договор за вработување на живеалиште. Секој адвокат може да го компонира. Да, тоа ќе потрае одредени средства, но ќе бидете сигурни дека имотот ќе биде во ред и под надзор. По годишниот прием на добивката, нема да биде излишно да отиде во даночната управа и да предаде декларација за приходот што го добил, по што следи плаќањето на данокот.

Ако сакате да заштедите на договорот и даночната служба, може да ги испуштите овие две точки. Сепак, вреди да се запамети дека нелегалното предавање на домување е казниво барем со член 23 од Даночниот законик на Руската Федерација. Покрај тоа, сите загуби (финансиски и материјални) предизвикани од незаконско доставување на домување за вас никој нема да бидат надоместени. Вие едноставно нема да има ништо да им се допадне на измамниците.


Изнајмување на стан, од кој сумата е сумирана

Не е важно на кој начин избравте да изнајмите куќа, главната цел на оваа активност би била да остварите профит. Исклучок се однесува само на случајот кога станот е изнајмен бесплатно за роднините.

 • Површина  - ако целосно го изнајмите стан, тогаш поставете ја цената за станот како целина. Во случај да земете само една или неколку соби, тогаш пресметајте го надоместокот врз основа на доделениот простор;
 • Стан услови  - Нови згради се повредни од "сталинистички" или "Хрушчов". Но, ако новиот стан се наоѓа на самиот крај на градот, тогаш цената може исто така да падне;
 • Далечина од центарот  - овој фактор влијае на киријата не помалку од сите наведени критериуми. Колку повеќе стан е од центарот, толку е поевтино. Повисоки цени за станови со прифатливи места за рекреација, забава, трговски центри;
 • Застанува во јавниот превоз  - Не ги преувеличувајте трошоците за стан ако престането за јавен превоз се преку две области;
 • Градска област каде што се наоѓа станот  - Трошоците за кирија за стан може да се зголемат ако областа има развиено инфраструктура;
 • Ситуацијата  - Необзаведен стан се наплаќа со пониска кирија. Како плаќање за стан со стар мебел и поправки ќе бидат пониски отколку за стан со модерна и пријатна атмосфера.

Ако не знаете што плаќате за изнајмен стан, најдете слично на рекламите од сайта. Споредете неколку слични примероци и одберете ја просечната цена. Вие исто така може да се направи на агенција за недвижности, преправен како закупец, како и да дознаете приближна цена на изнајмување на станови во вашата област.

За да започнеме или да не дозволиме, бараме клиенти

Клиенти (работодавци) може да се бараат на различни начини:

 • рекламирајте во весникот;
 • поставете реклама на страницата со слични реклами;
 • испратете реклама на хартија на подрачје во кое е изнајмен стан;
 • дистрибуирање на огласот на универзитетите, институтите, стручните училишта. За овие цели, постојат посебни списанија во фоајето на образовните институции;
 • барај станари преку пријатели;
 • барајте клиенти во агенции за недвижнини.

Сега кога ќе добивате повици и понуди, бидете внимателни со клиентите. Обрне внимание на состојба на лицето, да разговараат со него, каде што беше се учат, работат, го прават она, колку долго планира да изнајмат стан, без разлика дали претходно под кирија, дека ви се допадна / не како во минатото искуства.

Поставувајте прашања, не заборавајте да го прочитате пасошот на идниот подносител. Ако планирате да се земе стан на "сивата вработување", и клиентот се појави доаѓаат од странски земји (Украина, Белорусија, Таџикистан и други земји), а потоа ќе бидат подготвени за фактот дека вашата "менториран" може да оди подалеку од границите на Руската Федерација, и да ве остават без профит. Дури и ако клиентот е вашиот сонародник, тогаш се сеќавам на неговото име, презиме, возраст. Разговарајте со пријатели или запознаени полициски службеници, можеби тие го знаат закупецот. Можно е и независно да се ангажира во бура на социјални мрежи. На фотографијата ќе се покаже она што потенцијалниот клиент е љубител на, и каков начин на живот тие се.

Однапред разговарајте за лошите навики. Ако планирате да живеете во овој стан подоцна, тогаш, веројатно, чадените ѕидови нема да бидат пријатни за вас. Со еден збор, размислете пред да изнајмите стан на одредено лице.


Изнајмување стан за изнајмување

Договор за закуп  може да се направи во било која канцеларија на адвокат. Исто така, може да се симне на Интернет, многу правни веб-сајтови нудат примероци бесплатно. Документот за лизинг мора да има три дела:

 • Главниот дел од договорот,  каде е преамбула  со наведување на пасошот и информации за контакт на работодавачот и сопственикот. Предмет на договорот, во кој ќе се припишат условите за изнајмување на живеалиште, адреса на стан, област. Редоследот на станот. Услови на сопственикот и работодавачот, односно одговорностите на странките. Надоместок според договорот за вработување - колку време е потребно да се префрли изнајмување и во кое количина. Одговорност на странките  - Внесете ја оваа ставка во договорот, во случај на "одложување" на изнајмување, уништување на имот. Пролонгирање и раскинување на договорот за вработување  - Обично договорот е склучен не помалку од 1 месец, но не повеќе од 5 години. Стандардниот рок е 11 месеци, тоа е договорот со таков рок на вработување кој може да остане без регистрација во Rosreestr. Дури и ако сакате да изнајмите стан за 6, 7 или повеќе години, тоа не е предвидено со закон. Договорот ќе истече по 5 години;
 • Акт за трансфер на прифаќање.  Треба да ги опише активностите за намерата за пренос на стан за изнајмување од одреден датум;
 • Инвентар.  Во оваа апликација треба да одредите во која држава станот се изнајмува. Опишете ја состојбата на водовод, мебел, ѕидови, подот, таванот. Во приложената табела можете да внесете и колку плочи и тави биле во кујната за време на преносот во станот.

По склучувањето на договорот, тоа е потпишано од две страни. Доколку е потребно, тој е регистриран кај Rosreestr. Потоа една копија останува кај работодавачот, а другата со сопственикот.

Дали е можно да се изнајми хипотека стан?

Според статистичките податоци, хипотекарните станови се изнајмуваат почесто од станови без оптоварувања. Факт е дека многу должници се домување во хипотека, и во иднина плаќаат станува потешко и потешко. И тогаш ми паметат мислите за изнајмување дома. Некои сопственици на хипотека домување намерно го изнајмуваат на станарите со цел да се добие профит и дополнително отплата на долгот. Сега да видиме дали е можно да се изнајми хипотека за изнајмување?

И покрај фактот дека станот е хипотека, тој е во сопственост на закупувачот. Во Граѓанскиот законик постои таков член "Содржина на имот" (Глава 13, член 209). Таа вели дека "Сопственикот ги поседува правата да поседува, користи и да располага со својот имот", се разбира, постојат ограничувања што се однесуваат на трети страни. Трето лице, ова е банка. Но, тука е членот 29 на број на федералниот закон 102, кои јасно вели дека должникот може да "извлече овошје" и "генерираат приходи" и "употреба на станот за други цели" - да се живее во него. Значи, можно е да се земе стан купени во хипотека.

Сепак, некои банки можат да ги пропишат "своите" точки под условите на договорот. На пример, кога вработувате залог, треба да ја известите банката. Инаку, можете да го прекинете договорот за заем и да побарате предвремена отплата на долгот. Службата за обезбедување на банката во ова време може да провери назначување на купениот стан. Обично тоа се случува не повеќе од еднаш годишно. Таквите акции се поврзани со стравот од губење на предметот на залог.

Се согласувам, не сите станари се грижат за имотот што им бил даден. Станот може да го изгуби својот претставителен изглед и во случај ако заемопримачот нема доволно средства да го плати кредитот, просториите ќе бидат оставени по пониска цена, која му била доделена претходно. Постојат банки и нивните придобивки во овој поглед. Во случај на пожар или други околности на виша сила, тие ги принудуваат своите клиенти кои вршат ангажирани активности за осигурување. Затоа, при донесувањето на хипотека стан, да се биде внимателен на сите услови на банкарскиот договор.

Следење на состојбата на домувањето

Се согласувате со станарите за специјални денови кога ќе дојдете за изнајмување. На овој ден, во исто време, проверете ја состојбата на станот, кој е поддржан од нејзините привремени жители. Оваа ставка може да биде назначена и во договорот (доколку постои). Повеќе контрола може да се направи на повик. Од една страна, учтиво, од друга страна, во рок од 5-10 минути можете да стигнете до станот и да ја процените ситуацијата.

Ако го цениме станот и угледот кај соседите, не е излишно прашањето на жителите на најблиските станови за однесувањето на станарите. Во случај на итност, оставете го вашиот телефонски број.

Прекинување на договорот за закуп, во кои случаи

Баналното откажување на договорот се случува по истекот на периодот на важење без можност за продолжување. Но, постојат и случаи кога договорот е прекинат предвреме. Ова може да се случи на барање на страните или од волјата на едната страна (работодавачот или сопственикот). Тука, исто така, има свои конвенции. Ако станот се изнајмува со договор, тогаш постои веројатност да биде клаузула за престанок со предвремено известување. Тоа е, сопственикот не може да испрати од станарот стан кога тој е угоден. Договорот треба да го одреди времето за предупредување на закупецот да го напушти станот.

Постојат, исто така, случаи кога станарите ги кршат условите на договорот: тие не плаќаат кирија, се изгради неред, систематски наруши редот на станбена зграда. Тогаш не треба да застанете на церемонијата, дајте неколку часови за обука и неколку раздели зборови.

Меѓу причините за предвремено раскинување на договорот за вработување е продажба на стан, поправка. Од страна на станарите, иницијативата може да се заснова на неисполнување на обврските од страна на сопственикот. Често, сопствениците на станови во исто време да помине на простор за живеење и да се обиде да го продаде, да организира чување на личните работи и задржете на аукција во "продавница", дојде во време кога тие сакаат. Во такви случаи, не сите жители ќе издржат нерви, и може да има желба да се прекине лизинг односот. Бидете како што е можно, обидете се да го почитувате законот, а потоа интеракцијата на страните може да трае долго време.

Можеби сте заинтересирани за: