Инсталација на дрвени подови, уред на дрвен под, корисни совети

 • admin
 • 06 август 2016 година
Инсталација на дрвени подови, уред на дрвен под, корисни совети

Кога е изградена куќата, неопходно е да се пресели во неговата внатрешна декорација. Првиот чекор е да се направат подови. Повеќето претпочитаат дрвени подови. Тие се прилично лесно и брзо инсталирани и не ја тежат конструкцијата на куќата, за разлика од бетонските плочи. Во оваа статија, ќе ви кажеме како да организирате дрвени подови и правилно да ги усогласите.

Уред на подот во дрвена куќа

Дрвото е најеколошки и оптимален избор за тротоарите во дрвена куќа. Подот е најгорниот дел од подот што може да се користи. Сите катови во куќата може да се поделат на следниве типови:

 • socle;
 • интер-кат;
 • мансарда;
 • сведување.

Исто така, поните мора да ги исполнуваат следниве услови:

 • бидете цврсти и не дисторзии;
 • едноставноста на инсталацијата.

Секој вид на преклопување се соочува со одреден товар од стоење на мебел или други предмети. Затоа за секоја соба потребно е да се земе предвид степенот на вчитување на површината. Со методи на инсталација, подот може да се подели на два вида:

 1. монтажа на логови;
 2. инсталација на дрвени греди.

Неименуван

уредот на дрвениот под на логови

Кога ќе изградите под, затегнатоста може да се стави на бетонска основа. Лагите може да се постават на специјална подлога, но мора да се има предвид дека со текот на времето може да се деформира или да се намали. Како резултат на тоа, подот може да скрика или деформира. Исто така, дневниците може да се постават на цементни кошули кои ја израмнија површината. Таквиот под ќе биде мазен и издржлив. Пред поставување на дневникот на бетонот, треба да го направите следново:

 • хидроизолација чекање база (бетон е хигроскопна), погоден полиетиленски филм е одлична за таа цел;
 • лежи звук и водоотпорност;
 • подот е цементиран со цемент.

Исто така е можно да се постават дневници на теренот. За ова, површината е внимателно задушена. Потоа направете мерења и инсталирајте ги колоните за дневници. Тие треба да бидат покриени со хидроизолација, за да се спречат навлажнувачки плочи. По инсталирањето на заостанувањето треба да се спроведе топлинска изолација на подот. Затоплување може да биде било каков материјал погоден за вас (минерална волна, проширен полистирен, итн.). Грејач е поставен на растојание помеѓу заостанувањата. Ако се наоѓаат на теренот, тогаш слојот од топлинско-изолационен материјал се става на груб под. Поставување на подните плочи обично почнуваат од далечниот агол на собата, постепено се движат кон вратата. Првиот ред треба да се постави на растојание од 1 см од ѕидот, со што ќе се компензира проширувањето на дрвото за време на работата. Потоа поправете ги завртките. Доколку должината на плочата е помала од должината на собата, следните редови мора да бидат наредени со офсет. Плочите мора да бидат вметнати во жлебовите од претходниот ред. Сите редови на материјали се поставени цврсто еден до друг. Последниот ред е добро фиксиран со завртки, имајќи предвид дека тие ќе бидат покриени со столб. Дрвениот под на логови е лесен за инсталација и издржлив, па затоа е популарен.

дрвен под

дневник на уредот

Лагите се вкрстени зраци, на кои се врши инсталацијата на самиот под. Тие се табли, тие можат да бидат метални, дрвени или армиран бетон. При инсталирање на подот на логови, постојат неколку предности:

 • подобрување на изолација од бучава;
 • оптимална дистрибуција на оптоварување;
 • присуство на подземје во кое е можно да се постават инженерски комуникации;
 • подобра топлинска изолација на подот;
 • сила;
 • добар пристап за замена на поединечни предмети во случај на штета.

За логови најчесто избираат прилично евтини дрво: бор, смрека. Најмалку веројатно е изборот на ариш поради високата цена. Исто така, не е потребно да се избере материјал од највисоко одделение, сосема соодветни се 3 или 3 видови дрво. Подобро е да се користат плочки од правоаголен дел, а висината треба да биде двојно поголема од ширината. Оваа големина на дневникот ќе обезбеди голема сигурност на подот. Исто така, потребно е да се избере дрво со содржина на влага не повеќе од 12%, а исто така е неопходно да се испита материјалот за дефекти. Тие нема да придонесат за рамномерноста и сигурноста на подот.

shema-kreplenija-lagov-pod-chernovoj-pol

кат инсталација на дрвени греди

Кога не можете да го ставите подот на заостанува, останува да го монтирате на гредите. Тие се составен дел на дизајнот на куќата и ја сочинуваат својата рамка. Затоа, подот на греди ќе им даде на структурата дополнителна сила. Овој метод на тротоарите има недостаток. Тоа е дека секое влијание на површината на подот се пренесува на ѕидовите и на носечките структури на куќата. Затоа, пред да го инсталирате подот на греди, треба да изградите дополнителна рамка. Но, овој вид на инсталација на слој ги има следните предности:

 • мали инсталациони трошоци за долниот кат;
 • мала тежина на целата структура.

Размислете чекор-по-чекор како да го поправите подот до гредите:

 1. На двете страни од секој зрак се поставени решетки, на кои без празнини го прикачуваме подот. За овие цели, можете да користите различни материјали: гипс картон, плочки, честички, итн. Како резултат на тоа, ќе се направи подот во пониското чистење на греди.
 2. Потоа, на површината на подот, ние сме водоотпорни за безбедноста на објектот.
 3. Ние ја спроведуваме изолацијата на добиениот простор помеѓу гредите. Ова може да се направи како специјално обезбедени за оваа намена материјали (минерална волна, стиропор), и едноставно да заспие со пилевина или проширена глина.
 4. По извршувањето на подготвителната работа го положивме самиот под. Треба да се направи од плочки со дебелина од најмалку 35 мм. На греди, можете да поставите логови, и на врвот од нив да го покриете обложениот слој. Ова ќе обезбеди дополнителна вентилација на целиот кат.

Овој процес не е доволно комплициран. За да го инсталирате подот на греди не треба да трошат многу напор, време и пари. Со оваа работа може да се справи дури и лице кое е далеку од конструкција.

Untitled1

Инсталација на дрвен под

Најдобро е да го инсталирате подот на крајот на грејната сезона. Ова е директно поврзано со влажноста на дрвото, одборите нема да се скршат од вишокот на влага. Ако летото е во дворот, а подот треба да биде заштитен, почекајте стабилно сончево време. Пред да ја стартувате инсталацијата, третирајте ги таблата со посебни антисептици. Ова ќе го заштити вашиот пол од гнили и расипувајќи го со инсекти. За тротоарите дрвен под може да излезе:

 • одборот не се движи;
 • разни листови материјали (OSB, иверица, иверица);
 • одбор изработен од ламиниран фурнир;
 • обработен одбор.

Првите два вида на материјали се погодни за подот на груба подлога, кој потоа го става крајниот слој. Најновите материјали се користат за инсталирање на подот. Тие можат да бидат насликани или лакирани. Одборите најдобро е да одговараат на ширината на собата. Најчесто се користи материјал од зимзелени дрва: бор, кедар или ариш. Многу ретко подот е направен од тврдо дрво.

паркет

Израмнување на дрвениот под

Дрвениот под е многу убав. Но, со текот на времето, дрвото може да попушта, а подот почнува да скрипта и да се разгори под товарот. За да трае долго време и да не предизвика проблеми, треба да се израмнат. Како да го направите сега кажете. Кога се усогласувате, првото нешто што треба да направите е да ги одредите висинските разлики. За ова можете да го користите и ласерот и нивото на водата. Со ласерско ниво, сосема е лесно да се одреди разликата. Ако имате модел на вода, подобро е да го однесете долг 2 m. Потоа започнуваме да го мериме целиот кат во собата и да ги обележуваме ѕидовите. Ако добиената капка е 1 мм, тогаш подот може да се смета за апсолутно рамен. Ако разликата е 1 - 3 мм, лесно може да се коригира со мешавини за да се израмни дрвениот под и да се отстранат плочките и да се брусаат на место. Во големи разлики, потребно е да се израмни подот со иверица. Тоа е брзо и едноставно. Усогласувањето на подот е како што следува:

 1. потребно е да се измерат димензиите на просторијата и да се исечат листовите од иверица според димензиите (потребно е да се земат предвид празнините од ѕидовите од 1 см и помеѓу листовите од материјал 5 мм);
 2. откако е неопходно да се инсталираат логови 3 - 4 cm широк со помош на лепак или завртки;
 3. после тоа, ги монтираме плочките од иверица на подготвената површина и ја прицврстуваме со шпорети или завртки.

Не заборавајте да го третирате материјалот со антисептици. Исто така, иверица може да се распрсне со сврзувачки елементи, па затоа е неопходно да се вежбаат дупки за прицврстување.

vyravnivanie-derevjannogo-pola-svoimi-rukami_1_1

Цената на дрвени подови

Кога го инсталирате подот, можете да ангажирате специјалисти. Потоа квадратен метар на подот ќе чини 1400 рубли. Ова вклучува:

 • бетон ферман;
 • инсталирање на заостанувањето;
 • тротоарите;
 • инсталација на плинтуси.

Можете да направите се што е. За да го направите ова, треба да купите кат заостанати. Просечната цена на еден кубен метар е 7000 рубли. Исто така, на сексуалните одбори ќе им требаат цените, кои се движат од 550 до 2500 рубли во просек. Исто така, ќе ви треба хидроизолација во просек 1000 рубли за 15 кг мастика и топлинска изолација од 500 до 4000 рубли по пакување, во зависност од материјалот. Во овој случај, не мора да плаќате за работа и ќе бидете во можност целосно да го контролирате процесот. Во секој случај, независна инсталација на подот ќе чини помалку од ангажирање работници.


  Оваа статија ги опишува видовите на дрвени подови. Се даваат совети за поставување и израмнување на површината. Исто така, дадена е приближна пресметка на цената на самоинсталирање на обложување и регрутирање на специјалисти. Благодарение на советот на статијата, можете лесно да ја изберете најдобрата опција за подот, лесно да ги соберете материјалите и да организирате дрвен под во вашиот дом. Среќно во вашите напори.

Можеби сте заинтересирани за: