Летни тушеви на терен: избор на место, дренажна дупка и одвод на вода, варијанти на туш кабини, капацитет за вода одозгора.

  • admin
  • 21 март 2016 година
Летни тушеви на терен: избор на место, дренажна дупка и одвод на вода, варијанти на туш кабини, капацитет за вода одозгора.

Ако имате своја сопствена локација и започнете со сопствена конструкција, се грижи за летниот туш, кој можете да го направите за само неколку часа.

Изберете место за изградба на летниот туш

Пред да започнете со изградба, размислете за местото каде што вашата архитектонска структура ќе биде во форма на летна туш.

Ние продолжуваме од фактот дека летниот туш треба да биде на отворено сончево место.

Ако во текот на денот сончевите зраци постојано го осветлуваат летниот туш, не мора да размислувате за снабдување со енергија за загревање на водата. Сончевите зраци можат да загреат пристојна количина на вода во текот на еден лесен ден.

Откако ќе го одреди местото на вградување на летниот туш, исто така треба да се разгледа проблемот со отстранување на одводните води.

Влажност, и ако неколку луѓе се мијат во туш, секогаш ќе се зголемува, а тоа природно ќе доведе до појава на разни инсекти.


Ова значи дека вториот услов за избор на место за летен туш е тоа што летниот туш треба да биде на одредено растојание од станбената зграда.

Изберете место, така што локацијата на летниот туш е сончева, оддалечена од станбени згради и до ова место можете лесно да доведете вода за да го наполните тенкот на летниот туш.

Уредување на дренажна јама или елементарен канализационен систем

Многу важна поента, кога се поставува летниот туш, е создавање на мала јама за собирање на отпадна вода.

На локацијата за инсталација, плитка јама се копа околу тушот, во зависност од почвата.

Ако почвата е светлина песочна или песочно-супа, тоа ќе биде доволно да има дупки до 0,5 метри длабоко.

И ако почвата е тешка, ја апсорбира водата лошо и јамата ќе мора да биде подлабоко и може да биде неопходно да се направи одвод на вода.

По ископаната јама потребно е да се зајакне парче земја околу јамата, да се затвори јамата со капак, да се направи депресија во капакот во форма на одвод за да се исцеди водата.


Можете да конкретизирате мала површина околу јамата, повторно направете наклон за исцедување на водата во јамата.

Сега, ако се инсталира тротоарите, и во форма на тротоарите можете да го користите пластични палети  - Дното на тушот е подготвено.

Градење туш кабини

По основањето на идното летно душо е направено, можете да почнете да креирате туш кабина.

Туш кабини може да се изградат на различни начини.

Размислете за наједноставниот, најбрзо изграден начин за градење туш кабина изработен од поликарбонат.

За ова го купуваме потребниот материјал:

- метален агол 45x45 mm (од него ќе завараме рамка на идниот туш, не заборавајте за вратата);

- поликарбонат, подобар боја (треба да ги покрие сите страни и таванот на тушот, вратата е исто така поликарбонат);

- капацитет за вода, поставен на покривот на тушот;

- вода за полнење.

Димензиите на тушот се произволни и зависат од вашите желби, но не заборавајте дека тушот мора да стои цврсто, инаку ветерот може да го преврти.

Размислете за моментот на одредување на тушот.

Горенаведената варијанта на летниот туш е најевтина, издржлива и нема да го наруши естетскиот изглед на вашата страница.

Можете да понудите туш кабина направена од дрво.

Но, со цел да се стабилизира структурата, рамката на дрвениот туш мора да биде направена од дебел бар.

Во овој случај, дрвото треба да биде со добар квалитет и сите дрвени структури мора да се третираат со средство за заштита од распаѓање на дрво.

Доколку основата на структурата на рамката е бетонирана во земјата, долниот дел треба да биде добро измазнет или завиткан со рубероид.

Подот на летниот туш може да се направи од дрвени плочки, но оставете го растојанието помеѓу плочките најмалку 1 см.

Но, тоа е подобро да се користи пластични палети, тие не гние и служат за долго време.

Изграден летен туш од плочи мора да биде насликан однадвор, со цел да му се даде на естетскиот изглед структурата.

Покривот на дрвен летен туш може да се направи седло од метален профил.

Инсталирајте го резервоарот за вода

Резервоарот за вода може да биде и метал и пластика.

Капацитетот зависи од количината на потрошената вода.

Најчести се волуменот од 100 и 200 литри.

За да се загрее водата во контејнерот побрзо, контејнерот мора да биде темно или црно.

Темната боја на резервоарот е способна за поактивна апсорпција на сончевата светлина и водата во резервоарот се загрева побрзо.

инсталација на резервоарот на покривот, неопходно е да се завари метална основа за резервоарот. Димензиите на базата зависат директно од големината на контејнерот.

Прво е неопходно да се поправи основата под резервоарот до рамката за туширање, а потоа самиот резервоар е инсталиран.

Во резервоарот вода се снабдува од системот за водоснабдување и се поставува кран.

Од дното на резервоарот до тушот е направена цевка со вентил, на крајот на цевката е прикачена глава за туширање.

Поење може да се монтира на флексибилно црево.

Откако ќе ја направите таквата работа, ќе добиете вистинско задоволство по напорниот ден, зајакнете го вашето здравје и со гордост ќе кажете: "Летен туш, дело на моите златни раце".

За да ја завршите работата, планирајте прекрасен пат од hozpostroek до летната душа и декорација на пристап со прекрасно цветни грмушки и годишни растенија.

Можеби сте заинтересирани за: