Снежните држачи на покривот, одберете го вистинскиот, инсталација на носители на снег

 • admin
 • 13 септември 2015 година
Снежните држачи на покривот, одберете го вистинскиот, инсталација на носители на снег

Снег, кои смирено и рамномерно се потпира на покривот, на крајот почнува да се топи од внатрешната топлина на покривот и под влијание на сончевите зраци, а потоа се претвора во мраз. Ненадејното спуштање на снежната мразна маса од покривот претставува вистинска закана за здравјето, па дури и за животот подолу. За да се спречи снегот и ледената маса да се напушти покривот, елементите се поставуваат на покривот, кои се нарекуваат носилки за снег. Во оваа статија ние ќе се погледне на неколку прашања: Што е станица на снегот, кои се нејзините функции, видовите на снег стража, снег чувари инсталација, како и можноста за производство на стража снег со рацете.

Зошто ги поставувате сопствениците на снег?

Кои се

Треба да се напомене дека целта на овој елемент не е ограничена само на обезбедување на безбедноста на луѓето. Снег стража намалува веројатноста за појава на оштетување на кров, појавата на гребнатини, пукнатини, вдлабнатини, итн

Присуството на носителот снег на покривот е толку важно што во многу европски земји на осигурителните компании одбиваат да сопствениците на куќи во добивање на осигурување, доколку не постојат податоци елементи на покривот.

Особено важни снежни покривки за покриви покриени со метал материјал за покривање: метал, метал, кровен калај, итн. Тоа е суштински елемент за мулти-ниво на кров и инсталација на носителот под снег се бара на прозорци.

Во централниот дел на Русија под секој метар на носителот снег, кој е поставен на околу пет метри од сртот, може да се акумулира до еден тон на снег и мраз.

Снег станица и врши и други функции: да се спречи оштетување на системот за одвод и елементи на покривот - покривот е деформирано поради тежината на снегот, нема да излегуваат во јавноста тавани, плантажи, кој се наоѓа во близина на куќата не ќе страдаат истото важи и за паркираните автомобили. Покрај тоа, со брзото затоплување, протокот на вода нема да ги оштети ѕидовите на куќата.

За да се обезбеди правилна безбедност при инсталирање на snegozaderzhateley, потребно е да се користат безбедносни уреди. За да ја исчистите површината на покривот од вишокот снег, на нејзината површина се поставуваат посебни скали.

Ако височината на објектот на повеќе од шест метри, тоа го прави смисла да се постави на периметарот на покривот за заштита на уред во вид на огради фитинзи.

https://www.youtube.com/watch?v=jZ4UMCahtRI

Видови на снежни ланци

Постојат неколку видови на носители на снег. Неколку модели се универзални и се инсталирани на било кој тип покрив. Постојат модели дизајнирани само за одреден тип материјал за покривање.

Снег замки се:

 • Аголна.
 • Тубуларен.
 • Решетки.
 • Плоча.
 • Показано.
 • Кука во облик.

Избор на специфичен модел треба да бидат водени од страна на следниве фактори: видот на кров, тип на покрив, како и карактеристиките на временските услови во вашата област.

тубуларни и решетки за снег

Овие два типа на snegozaderzhateley целосно универзална. Тие се инсталирани на покриви покриени со лим, материјали за покривање на ролни, а исто така се користат како држачи за снег за ќерамиди. Овие се доволно сигурни производи, тие се инсталирани дури и на покриви со голем агол на наклон на лизгалки.

Тубуларен

Ако аголот на наклон на покривот падините над 60 степени, потребата да се инсталира снег чувари оттогаш таква стрмен снег на покривот нема да биде одложен. Т.н. "изложени на ризик" вклучуваат, прво и основно, покрив со мал агол на наклон на зраци - 25-35 степени.

На вакви покриви се акумулира голема снежна маса и веројатноста за негово ненадејно потекло е висока. На таков покрив во вид на цевка стража снег ќе биде под висок статички товар, а снегот се топи, додаде него уште и динамичен товар. Решетки и тубуларни snegozaderzhateli доста се справат дури и со многу тешка снежна покривка.

решетки

Една од главните предности на овие видови на структури е можноста за монтажа на готовиот покрив, кој е во функција, а не само на нови, како и рацете на носителот снег е во прилог на гајба преку правото на кровот. Држачи може да имаат должина од 30 см до 1,5 метри. Должината зависи од видот на покривот.

Тубуларните држачи за снег се прошируваат на потребната големина со приклучување на цевките на конструкцијата. Решетките елементи се продолжени со додавање на дополнителни секции.

кука-снежни топки

кука-снежни топки

Овој тип на snegozaderzhateley користи на покривите на европски и покриви се чувствува. Тие се инсталирани само во фаза на инсталација на покриви или во случај на големи поправки на покривот. Овој тип на носилка за снег се користи на покриви со агол на падина помал од 30 степени. Куките се инсталирани на целата површина на покривот со повлечен начин, обично во неколку реда.

Монтирајте ги во процесот на поставување на покривот, прицврстувајќи ги на гредите на гајтанот. Држачи за снег треба да имаат најмалку две точки за поддршка на потпорната конструкција. Освен ако буџет дозволува, тоа не е можно да се инсталира куките на сите покривни површини, но само во најопасните точки, како што се над влезната врата, пешачка патека, на место за паркинг, итн

агли и плочки за снег

Како снег стража плоча (аголни е неговата варијанта) е погоден за монтажа на метални покриви материјал.

ламеларен

Ова може да биде метален, метален профил или покривен поцинкуван лим. Овие држачи за снег на покривот се направени од ист материјал како и покривот. Тие се инсталирани како нов покрив и веќе се користат. Значителен недостаток на овие модели е недоволна маргина на безбедност. Тие не може да се одржи голема маса на снег, па плочата за инсталација и искосени снег чувар на покривот со агол на наклон помалку од 30 степени не дава никаква смисла.

аголна

Треба да се напомене дека инсталацијата на снег чувари не значи дека снегот од покривот не треба да се исчисти. Покривот на снегот треба редовно да се чисти. Ако ова не е направено, тогаш снегот може да се акумулира толку многу што ќе ги оштети и покривот и самите сопственици на снег.

замрзнување на снегот на мек покрив

Меки покриви имаат свои карактеристики на дизајнот, кои ги преземаат посебните правила за инсталирање на snegozaderzhateley. Значи, според општо прифатените градежни кодови, максималниот агол на рампата за мек покрив не треба да надминува 15 степени. Така, покривот е речиси рамен, и практично нема опасност од паѓање на големи маси снег и мраз. Затоа, за овие типови на покриви можете да го користите не премногу силни модели snegozaderzhateley. Друга карактеристика на мекиот покрив е груба површина, бидејќи покривниот материјал има слој од плитки базалтни чипови. Поради ова, снегот не може слободно да се движи на површината на покривот. Друга карактеристика на инсталацијата snegozaderzhateley на мек покрив - нема потреба да се промени дизајнот на гајба, бидејќи во овој случај тоа е солидна основа. Овој факт го поедноставува и го поедноставува процесот на инсталација.

Инсталација на синџири за снег

инсталација 1

Инсталација ако не може да го направи тоа поради некоја причина, овие елементи се најдобро да се прави во текот на инсталацијата на кров pokrytiya.No, снег инсталација стража може да се направи и по него, на веќе поставени материјал за покривање.

Инсталацијата започнува од дното, од работ на корпата, следејќи го растојанието од работ на покривот од околу 50 сантиметри. Методот на монтирање на снежни покривки е директно зависен од нивниот тип. Тубуларните снежни држачи се поставени во една линија. Точка и агол - во ред за проверка. Ако во вашиот регион има висок интензитет на врнежи, тогаш е пожелно да се монтираат носителите на снег во неколку редови. Меѓу редовите се препорачува да се задржи растојание од 5 - 5,5 метри.

инсталација 2

Тубуларните модели, како по правило, се продаваат со комплети. Овие snegozaderzhateli Болт завртки на греди на гајба преку слој на кров материјал. Тубуларните држачи за снег се поставени долж периметарот на покривот на локациите на ѕидовите на лежиштата. Ова ви овозможува значително да го намалите притисокот на снежната маса на покривот. Помеѓу прилозите кои се наоѓаат еден до друг, треба да се задржи растојание од 60 сантиметри до еден метар. Завртки, кои обезбедуваат snegozaderzhateli, треба да бидат опремени со гумени пломби.

Сноутерите за меки покриви се произведуваат по точка, или во форма на снег. Овој модел е челична лента со мала ширина, на крајот е свиткана во форма на триаголник. Овие модели се изработени од галванизиран челик или друг метал. Површината на држачите за снег е покриена со слој од боја на прав. Ако snegozaderzhateli монтирање за време на инсталацијата на кров, тие се прицврстени на база - гајба. Во овој случај, следниот лист материјал за покривање ја покрива приклучната точка. Ако snegozaderzhateli монтирани на веќе завршениот покрив, не заборавајте да користите гумени дихтунзи-заптивки. Ова е неопходно за да се спречи продирање на влага во под-покривниот простор.

Одржување и нега на покривот во зима

грижа за покривот

Дури и ако на сите правила се поставени снежните ловци, веројатноста за снежна маса е сеуште можна. Затоа, во секој случај, потребно е редовно да се чисти покривот од снег. Ако ова е запуштен, како снег ќе се зголеми пропорционално зголемување на оптоварувањето на структурата на бандаж .. рамен покрив со метален слој (трговски простории, магацини, гаражи) може да се наведнуваат под тежината на снегот, па дури и да пропадне. Кога почнува затоплувањето, може да дојде до истекување на покривот. Особено е голема веројатноста за истекување во местата на акумулација на снежни "кеси", виси и ѕидни олуци.

Покрај тоа, системот за одводнување може да биде запушен со снег. Во исто време, остар температурен скок ќе доведе до протекување. Ако резултатот од механички оштетувања нарушен интегритетот на хидроизолација материјал, процесот на распаѓање почнува да кров торта, на температури под нулата.

Затоа, за чистење на покривот од снег треба да се третира со сета сериозност. Оваа работа може да се направи самостојно, или можете да се обратите до услугите на специјализирани организации.

Во зима, редовно треба да се врши следната работа:

 • Отстранување на снег од покривот.
 • Отстранување на мразови и мраз од покривот и фасадата.
 • Периодична инспекција на системот за одводнување.
 • Инсталација на заштитни капаци на дренажните цевки.

Кога чистете снег од покривот, не заборавајте да ги почитувате правилата за безбедност. Не фрлајте снег на зградите подолу, на прегради на ѕидови, жици и зелени површини.

Ајде да ги сумираме сите погоре. Snegozaderzhateli - уреди кои го спречуваат ненадејното спуштање на снежна мразна маса. Тие доаѓаат во неколку форми. Изборот на носител за снег зависи од видот на покривниот материјал, од аголот на покривите на покривот, така и од локалната клима. Секој модел е поставен според одредени правила. Дури и со инсталираните snegozaderzhatelah не се занемарува работата на чистење и чистење на покривот на снегот.

Снежни држачи на покривот со свои раце

Од горенаведеното, јасно е дека станица снег - уредот е прилично едноставна, па ако не постои можност да ги купат, тоа може да се направи независно. Како што веќе видовме погоре, системите со решетка се универзални, па сметаат дека се работи за производство на уред од овој тип.

Ќе бидат потребни следниве материјали и алатки:

 • Вежба, бугарска.
 • Нивото.
 • Машина за заварување.
 • Рулет.
 • Катче метал.
 • Метална цевка со дијаметар од 15-30 мм.
 • Суспендирани потпори.

Пред да започнете со работа, измерете ја површината на покривот. Врз основа на добиените податоци се пресметуваат димензиите на снегот. Големината на носителите на снег е многу поинаква, во овој случај висината на снегот треба да биде 15-20 сантиметри, во зависност од покривот. Се препорачува да се направи еден дел не подолг од два метри. Сите работи се изведуваат на теренот.

Со свои раце.

Прво, на хартија, мора да скицирате барем скромен цртеж на кој ќе ја извршите инсталацијата на структурата. Металниот агол служи како материјал за рамката, а цевката се користи за зајакнување на држачот за снег

Со помош на Бугарин, го преселивме потребниот број празнини. Парчињата од металниот агол мора да бидат поставени на рамна површина во форма на правоаголник. Потоа ги заваруваме горните агли на рамката со заварување и ја проверуваме целата структура со помош на ниво. Рамката мора да е рамна хоризонтално и вертикално. Ако сето тоа е направено правилно, може целосно да се завари рамката. По ова, ги заваруваме цевките до рамката, ставајќи ги строго нормално на горните агли на водичот. Едноставно кажано, правиме вертикални пресеци.

Откако ќе се направи потребниот број рамки, можете да ги обесувате на потпирачи за потпирање. Тие можат да се купат во повеќето специјализирани продавници. Не е препорачливо да се произведуваат самите потпори, бидејќи тие носат и подлежат на значителни товари. Поддршката треба да се произведува во фабриката и да ги задоволи сите технолошки барања. Суспендираните потпори се прицврстени на покривната летва со помош на завртки за самопреслушување.

Можеби сте заинтересирани за: