Фонтана на локацијата со сопствени раце: шема за водоснабдување, хидраулична пресметка, изградба на фаза по фаза, типови на млазници за фонтана.

 • admin
 • 26 октомври 2015 година
Фонтана на локацијата со сопствени раце: шема за водоснабдување, хидраулична пресметка, изградба на фаза по фаза, типови на млазници за фонтана.

Благодарение на напорите на Петар Велики се добиени прекрасни хидротехнички конструкции со светско име. Денес, фонтаната изградена според сите правила на парцелата е централно место. Создаде гламурозна и шик агол на Водолија може и треба да биде рачно изработена. Со какви правила и со какви средства може да го постигнете ова?

На фонтаната

Појавата на фонтана во просторот на земјата, нивните широки плоштади и пријатни плоштади, им должиме на своите креатори. Тесни и живот-афирмира млазници на вода на фонтаната даде радост на битието. Затоа, во фонтаната назначете посакувани состаноци, деловни состаноци, прошетки со деца и одмори стари луѓе.

file24_11

Невообичаена "дијалектика на природата" е затворена во протокот на вода, што го истура клучот од длабочините на структурата. Секоја фонтана, почнувајќи од помпезните и величествените фонтани на Петродворец и завршувајќи со скромна фигура "Манекен Пис", инсталирана на завесата, е хидраулична структура.

Слика 5

Комплексен систем на цевководи, специјални млазници кои ја формираат оригиналната форма на блика, е практично непотребен за изградбата на фонтана на приватна парцела. Благодарение на можностите за пумпи и достапноста на собранието, можете да изградите фонтана со свои раце, и купи опрема за пумпање   сега не е проблем.

index2

Корисни совети

Производната пумпа е срцето на фонтаната. Од правилното функционирање на пумпата и нејзината моќ ќе зависи: еластичноста на млазот, лепењето и обликот на куполата на водени млазници. Затоа, не штеди на пумпата, туку обидете се да го одберете уредот со разумен капацитет по прифатлива цена.

 

пумпа

Што е потребно за изградбата на фонтаната

Изградбата на фонтаната со свои раце мора да започне со избор на локација и дизајн на конструкцијата. Процесот на изградба и изградба на фонтана ќе се состои од следните фази:

 • избор на шема за водоснабдување
 • едноставна хидраулична пресметка
 • подготовка на јами и резервоари за инсталација
 • подготовка на фондацијата
 • монтажа и монтирање на компонентите на фонтаната
 • декорација на надворешна структура и соседна територија.

58129208_VODOPADIK1

шема за водоснабдување на фонтаната на локацијата

За уредот на фонтани потребно е да се направат разлики во шемите за директен проток и рециклираното снабдување со вода.

Директното снабдување со вода со фонтана од сопствени раце на локацијата е препорачливо да се спроведе во присуство на два или повеќе струи кои имаат значителна разлика во надморската височина или формираат заеднички екосистем на водотеците.

Image 2

Во ова сценарио, водата од горниот водотек ќе ја храни фонтаната, а потоа ќе се пресели во понискиот водотек. Покрај тоа, директното водоснабдување на фонтаната овозможува користење на градска мрежа за водоснабдување. Сепак, таквата опција е можна по ниска цена на вода. Затоа, со цел да се заштеди вода и струја, најпрактичната опција е снабдувањето со вода за рециклирање.

Слика 1

Прашање: "Како да се направи фонтана" според шемата за рециклирано водоснабдување ќе се состои од рециклирање и повторна употреба на водата користејќи специјална опрема за пумпање. Патем, постои тенденција на изградба и реконструкција на фонтани на принципите на рециклирана вода.

build7_3

хидраулична пресметка

Резултатот од хидрауличната пресметка е загубата на вода. Со хидраулична пресметка, мора да се земат предвид следниве параметри:

 • потрошувачка на енергија на пумпата
 • цената на една коцка вода
 • цена на еден киловат-час електрична енергија
 • почетна цена и амортизација на пумпата
 • загуби на вода на калниците и испарување
 • времето на функционирање на фонтаната за еден ден.

32_18_0

Покрај тоа, за фонтана која има рециклирано водоснабдување, се препорачува да се обезбеди надополнување и одржување на нивото на водата. За да се измами снабдувањето со водоснабдување, можно е, откако во скулптурален состав се воспостави ниша со сензор за контрола на нивото на вода и цевка од полнење. Ако импресивните бројки за имплементација на шемата за водоснабдување и пресметка не ве збунуваат, можете да продолжите со подготвителната работа и фазната изградба на убава фонтана.

66593547_1289755122_generatortum9

Корисни совети

Важноста на хидрауличната пресметка била позната дури и од античките Римјани, изградбата на првото снабдување со вода. Затоа, вредноста на пресметката не треба да се потцени. Потоа, дури велите, благодарам, фаќање заштеди на вода и електрична енергија по економски оправдана пресметка. За референца: при просечна цена на пумпата, амортизацијата годишно изнесува 12,5%.

1369546877_3

Изведена изградба на фонтана

Изградбата на чешмата со чешла наредена со гранитни плочки или гранитна трошка од фаза по фаза ќе биде следната:

 • подготовка и расчистување на работната платформа
 • ископувачки работи насочени кон ископување на ровот и рововите за цевководи и електрични кабли, вклучувајќи и подготовка на фондацијата со зафаќање
 • поставување инженерски мрежи за водоснабдување, канализација и кабелски канал
 • инсталација на кофражни, засилување и бетонирање на сад за фонтана
 • хидроизолација на сите бетонски конструкции
 • монтажа и монтажа на изработка на фонтана
 • инсталација на опремата за фонтани
 • проверка на оперативноста со потребното прилагодување на структурата.

1311100043_sam_2852

Солидноста и монументалноста на една таква фонтана, како и претстојните материјални трошоци на многумина, ќе се исплашат. Затоа, можно е да се запре на едноставна конструкција на фонтана од готови стекнати специјални пумпи и млазници.

1384241569_fontan-kopiya

На пример, можете да изградите фонтана користејќи автомобилска гума.

Фонтана-на-на-дача-со-раце1

Патем, со креирање на дизајнот и дизајнот на фонтаната, можете да ги користите фонтанските млазници.

Видовите и принципот на делување на мамки за мамка

Постојат следниве видови на млазници за фонтана:

 • ѕвона
 • лале (да не се меша со мијалникот)
 • гејзер
 • хемисфера
 • fishtail
 • прстен.

230546

"Бел" е најпопуларниот тип на млазница, што е цевка опремена со два дискови со јаз на крајот од штекерот. Прилагодување на ширината на јазот може да ја смени дебелината на слојот на проточна вода. Фино прилагодување овозможува да се постигне континуиран филм со вода во форма на купола или хемисфера.

Слика 20

За "лале" е типично формирање на филм со вода сличен на ѕвоното, но само нагоре под агол до 40 степени.

Млазот "гейзер" или "вулкан" се применува за моќни пумпи, кои формираат струја по должината на страните на фонтаната, која се удира со широк поток.

За "хемисфера" се користат неколку млазници од типот на ѕвонче. Млазниците се лоцирани строго симетрично и пропорционално, затоа формираната каскада на вода ја претставува хемисферата.

foamycolumn_specs

На млазницата "риба опашка" формира одделни авиони, слично на лалева млазница под агол.

Млазницата од цевката, формирана во форма на традиционален "прстен", е затворена на елементот со олово. Прстенот се формира со помош на млазници со млазницата за водење, вметната во дупките на цевката.

Како да се изгради фонтана, прикажана во ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: