Мебел направен од иверица, ние правиме мебел од иверица со свои раце, корисни совети

 • admin
 • 23 јули 2015 година
Мебел направен од иверица, ние правиме мебел од иверица со свои раце, корисни совети

Пред да започнете самостојно да произведувате високо квалитетен мебел од иверица што ќе трае долго време, треба да ги знаете сите нејзини својства и правила за правилна обработка на овој материјал.

Основни правила за работа со иверица

mebel_is_fanery5

 1. Прво, почетниците треба да знаат дека иверица има различни дебелини и, во зависност од тоа, се скратува со различни алатки. На пример, листови со дебелина до 1,5 мм се шијат со добро изостри нож, листови со средна дебелина (до 6 мм) - жигана пила, за пиење подебели листови користете специјална пила со дискови.
 2. Кога има потреба од попречен пресек на листот од иверица, постои ризик дека ќе се формираат пукнатини од линијата на намалување. Со цел да се реши овој проблем, експертите советуваат да направат паралелни прекини со нож, со што ќе се зголеми слабеењето.
 3. Не е препорачливо да се користат ноктите и шрафовите ако листовите од иверица се приклучени ако дупките од потребниот дијаметар не се дупчат однапред.
 4. Ако конструкцијата е направена од иверица изработена од меки дрвени сорти, тогаш под капките на сврзувачите ставаме подлошки.
 5. Доколку е неопходно да се свитка листот од иверица, прво се потопува, а потоа се чува 12 часа во свиткан по саканиот агол, состојба.
 6. За прекршување на квалитет иверица лепење делови треба шмиргла за полирање на целата површина на која планираната примена на лепило, а потоа нејзината единствена примена во текот на собата и сврзување дел од еден вид на печатот за целосно сушење на лепилото.
 7. Ако работата на структурата на иверица е планирана во услови кога е можно да се изложи на било каква изложеност на влага, лепилото треба да се одбере од серија лепила отпорна на вода.
 8. Деловите што треба да се залепат мора да бидат позиционирани така што влакната да бидат паралелни едни на други.
 9. Во случаи кога иверица веќе се одржала, може да се обидете да ја поправите ситуацијата со хартиени влошки вгнездени помеѓу стратифицираните делови и лепилото.

Мебел со сопствени раце од иверица, цртежи на производи и монтажна технологија

mebel_is_fanery7

Производителите на дизајни на мебел многу ги ценат иверите како градежен материјал. Тоа е затоа што работата со иверица е едноставна и јасна. Ако сакате, иверица мебел лесно може да се произведува дома, со свои раце и без присуство на посебни вештини и способности. На пример, можете сами да направите кревет кој ќе ги задоволи вашите пријатели со оригиналноста и уникатноста.

Направете делови од делови од креветот

mebel_is_fanery6

За да изградите кревет, треба да нацртате цртеж на производот, или барем скица, за да ги означите димензиите на него.

mebel_is_fanery4

Понатаму треба да се подготви дебелина иверица лист не помалку од 18 mm, должина од 3 метри и ширина од 1,5 м. Целиот лист треба да се сече парче од 2 метри долга, која подоцна ќе биде на дното на креветот. Од остатокот (1,5 м) можете да изградите глава на производот. По сечење сите рабови добро се третираат со шкурка. Ако сте го купиле иверица лист не се ламинат, на парче иверица замина за покривање на главата на дамки или со боја и оставете да се исуши.

градиме скелетска основа

Сега дојде до изградбата на рамката основа на креветот. Оваа фаза е важна и бара точни пресметки, концентрација и внимание. Рамката е направена од бар. 2 треба долго парче 2 метри и две парчиња од 1,5 метри, но минус ширина на лента множи со дрво парчиња 2 се прицврстени заедно со завртки или ноктите, влечкаат во однос на друг.

mebel_is_fanery1

Дното на иверите е монтирано на прицврстената рамка. Неговото зацврстување се одвива со долги завртки. Нозете на лентата се прикачени на внатрешните агли на рамката.

украсување на производот

И на крај, headboard е монтиран со долги завртки. Тоа може да биде украсено со крпа наменета за тапацир мебел или кој било друг посакуван начин. Ткаенината е прикачена со помош на степлер. Доколку сакате, можно е да се постават пена под ткаенината, што го прави готовиот наслон повеќе конструиран и врежан.

Лулање од иверица

mebel_is_fanery8

Често, во специјализирани продавници за мебел се моделите на еднокреветни столици. Фановите на создавање мебел со свои раце можат да сфатат сон и да изградат стол за лулка за двајца. Впрочем, можете да потрошите време заедно многу поефикасно и поинтересно.

подготви материјали и алатки

mebel_is_fanery3

Првиот чекор е да се подготви градежниот материјал и алатки. Колку е поголем квалитетот на материјалот ќе биде избран, толку поудобен и практичен ќе биде производ. Процесот на производство на столче за лулка за двајца не е толку комплициран, како што може да изгледа на почетокот. Во однос на алатките, во секој случај ќе ви требаат:

 • електрични сложувалка,
 • комплетен сет на пили за дрво,
 • диск мелење машина со млазници со различна гранулација (ако таква алатка не е на располагање, за да го замени рака рутер)
 • шрафцигер со вежби и битови,
 • агол со присуство на димензионална, доволна должина, владетел,
 • шпатула, лента мерка, чекан, молив, четка за боја.

Почетниците треба да ги организирате вашите работа правилно и удобно, а тоа е да се стави сите алатки, така што тие се во директен пристап и лесно може да се користи во право време. Само таква организација на трудот ќе биде клучот за успешен исход на производството.

лулка-стол од иверица со свои раце - цртежи и пресметки

mebel_is_fanery11

Втората фаза од работата вклучува создавање на цртеж на конструираната структура. Тоа е првенствено потребно за правилна пресметка на изворниот материјал. Пред да ја исечете страната на столот, треба да направите пресметка (креирајте дефиниција) и да ја пренесете на хартија. Потоа, закачете го образецот до листот од иверица, заокружете го и исечете ги 2 идентични делови од одредени димензии. Важна за воспоставување на странични кога сечење сложувалка иверица, делови во контакт со подот (нишање) за време на сечење за да се спречи формирањето на проектирање и издлабени делови.

ние ги отсекуваме празнините и ги подготвуваме сите потребни материјали

mebel_is_fanery2

Третиот дел од работата ќе се состои од сечење на иверица и дрвени решетки. Тука ви треба дебелина на иверица од најмалку 30 мм. Од него, како што веќе е наведено, ќе бидат исечени страничните делови на столчето и држачите за навои (800 x 120 mm). Од решетките ги отсекувате деловите што ќе бидат потребни за дизајнот на потпирачот за грб и седиштето на столчето. Пресекот на дрвото треба да биде 50 х 25 мм. Ќе треба да се пресмета бројот на трчање метри на зракот, решавајќи го следниов проблем: за дизајнот на потпирачот за грб и седиштето на столчето за лулка, ви требаат по 35 бари 1200 mm.

Пред да го купите бар треба да ја знаете должината на неговото сечење во специјализирана продавница, во која се планира купувањето. Врз основа на овие информации, ќе произлезе правилна пресметка, во која вишокот материјал нема да се купи. Со поставување на шаблон на материјалот, треба да се обидете да го направите ова што е можно повеќе, за да направите така што остатоците и отпадот ќе бидат колку што е можно помали. За прицврстување на дрвени фрагменти, ќе ви бидат потребни 12 парчиња завртки 5 х 120 мм, 140 парчиња завртки за самоприслушување 4 х 45.

mebel_is_fanery9

Во принцип, во овој момент, можеме да претпоставиме дека почетната фаза на работата на самостојното производство на столбот за лулка е завршена. Но, за да го добиеме конечниот резултат, ќе мораме да го продолжиме производствениот процес со помош на следниве средства: специјален лак за обложување на дрвени површини, масло за сушење, антисептик, кит. Нивното купување може да се направи во ист објект на хипермаркет, во кој се одржа купување на алатки и градежни материјали.

ние мелење на делови и им даде на површини отпорност на влага

mebel_is_fanery22

Следниот дел од работата ќе се состои од обработка на шмиргла на сите дрвени и иверица делови, како и во усогласувањето на рабовите на деловите. Ако chamfering е направено со помош на машина за мелење, овој процес нема да потрае премногу време. Ако работата е направена рачно, тогаш мора да работиме напорно. Имајќи го предвид фактот дека столбот за лулка може да се управува на улица, сите краеви на производот се потребни за внимателна обработка.

Неопходно е да се заштити структурата од штетните ефекти на влага и влага. Таквата заштита се произведува кога има непречен пристап до сите страни на секој од деловите. Крајниот дел од деловите мора да биде импрегниран, загреан до одредена температура, со ленено масло. Во исто време, дрвени влакна на крајот дел, малку срамнети со земја со чекан. Откако ќе го направите ова, може да сметате на фактот дека влагата практично нема да навлезе во производот низ крајните делови. Процесот на третман, импрегнација и лакирање мора да се врши 2 пати пред собранието на производот.

собранието на лулка

Сега можете да продолжите до крајниот процес на работа - до собранието. Во оваа фаза, треба да се запомни дека не постојат јасни и експлицитни стандарди во производството на овој внатрешен производ. Како да се постави пауза за кралот, ќе поттикне логично размислување: во долниот дел, во горниот дел и во средината од надворешната страна на страничниот лак. Кралевите треба да се повлечат настрана. На страничните ѕидови претходно се формира обележувањето. Потоа, страничните делови се споени и преку нив се дуплира жлебот со вежба со осум милијарди.

mebel_is_fanery33

Со цел да се дупчат дупка на крајот од лентата, потребна е вежба со 5 мм. Сега можете да направите скелет естрих со завртки. Забелешки за кралот исто така се претходно обележани на деталите, потоа преклопени и дупчат преку. Со цел правилно и точно да се вежба дупки на 35 минути барови, ќе мора да прибегне кон помош на диригент. Ова е еден вид маркер кој помага да се изврши селектирање на сет од идентични фрагменти.

На секоја лента дизајнирана за потпирачот за грб и седиште, потребно е да се вежбаат 4 дупки (2 на секоја страна). Диригентот може да се направи самостојно. Треба да земете парче од иста должина на лента од 250 мм, да извадите дупки во неа за примерок од оваа големина, така што тие ќе вклучат молив кој ќе биде обележан.

mebel_is_fanery14

Собранието на производот може да се нарече најдолгата и најтешката работа. Меѓу прикачените решетки треба да остават растојание од 15 mm. Со цел да не се формираат деформации, растојанието што одговара на ширината од 6 бари е земено од страна, земајќи го во предвид интервалот од 15 mm. Споредете со вметнувањето шаблони. Ако нема отстапувања, работата за одредување може да се продолжи. Ако се забележат отстапувања, тогаш тие ќе треба да се коригираат.

Конечната работа веќе на готовиот производ се сведува на шпакување на дупките добиени со извртување на завртките. Потоа се обработува со антисептик и три пати ја отвора површината на структурата со вода-отвратителен лак.

Олимпс дигитална камера

За да се осигура дека произведениот производ послужил долго време, целата работа на неговото производство мора да се направи што е внимателно и внимателно.

Можеби сте заинтересирани за: