Видови на подно греење под ламинат: топла вода кат, електричен кабел, инфрацрвена филм кат - со свои раце.

  • admin
  • 31 октомври 2015 година
Видови на подно греење под ламинат: топла вода кат, електричен кабел, инфрацрвена филм кат - со свои раце.

не треба да се верува, особено на оние кои упорно повторува дека се направи инсталација на подно греење е едноставна. Подно греење е комплексен систем, исправноста на инсталацијата е оправдано поради неколку причини. Основни елементи на системот се користи за завршување на ламинат, добро дизајниран за "суво" инсталација тип. Со цел правилно извршување на виткање, не може да боли да се слуша корисни совети момче.

Жешка понуда - електричното подно греење

Пред извршување на инсталација на подно греење, тоа е потребно да се произведе подготвителната работа за израмнување на површината. Работата не е толку комплицирано, пополнување на подот со своите раце  може да се направи. Следниот чекор е да изберете кој тип на подно греење.

До денес, од најпопуларните пристап кон креирање на удобен престој во куќата е електричен систем за греење "топол кат".

teply-pol

Овој метод на загревање е поефикасен во споредба со радијаторско греење и е алтернатива на независен систем за греење. Собранието на колото и методи на поставување подно греење овозможи инсталација под линолеум, плочки и ламинатни подови.

1313428767_montazh_pol_1

Главната очигледни предности на подно греење жешка линија  Тие се: ефективноста на системот со униформа дистрибуција на топлинска енергија, нема прашина, инсталација и достапноста на електрично поврзување за себе. Да, и купување на систем за топла кат под ламинат не е проблем. Каков вид на систем продавачите нудат, и како да се избере топла кат под ламинат?

слика 16

Контурите електрични подно

Секој систем "топол кат" модел се состои од електрични кола. Затоа, при креирање и дизајнирање на домашен систем или во стан што треба да се создаде распоред. Потсетиме дека топол кат не е препорачливо да се постават во зоната под проследено со поставување на мебел.

kak_sdelat_teplyi_pol

Контурите на системот, на пример подно греење вода, треба да се постават со простор од ѕидовите од 20 см. Препорачаната растојанието помеѓу електрични кола во близина на ѕидовите од 10 см, а поблиску до центарот на собата до 15 см. Шема поставување цевки или жици коло може да биде погубен како " спирала "или" змија ".

shemi-ukladki-trub

Корисни совети

На чекор надворешниот агол ѕид на поставување цевки направи јамка е помалку од или поминуваат контура директно на ѕидот. Секоја одделна коло можност да се собираат од една цевка, елиминирање заварување или жица. патот должина не треба да достигне 80-90 м.

kabel-teplyi-pol

Форми системи "топол кат"

Потсетиме дека "топол кат", постојат такви системи:

• Водата кат

• електричен кабел

• Инфрацрвен филм.

teplyi_pol_pod_laminat6

ламинат и систем за топла вода кат

Сончева подно греење е најсигурниот начин на греење со униформа загревање на подлогата. Поставување на системот на подот под ламинат користење на овој систем се врши во следниов редослед:

• подготовка на подлогата

• супстрат монтирани на ферман

• инсталација на амортизерите лента

• поставување на хидроизолација и решетката монтирање

• поставување елементи коло систем за вода

• поставување звучна изолација материјал слој

• Поврзување на колекторот

• Проверка на притисокот

• завршна обработка ламинат.

3

Корисни совети

Кога поставување на ферман на подлогата е подобро да се даде предност на подлогата со ознаката. Поради обележување на патиштата визуелизација поставување на кола тоа е практично во реално време, што ќе ви овозможи да се изврши брзо и правилно инсталирање.

teplo1

систем електричен кабел кат

Главниот елемент на системот за греење е кабел кој го претвора електрична енергија во топлинска енергија. За систем со користење на dual-core, барем еден-core кабли, со дистрибуција на функции живееле: хранење проводник и греење.

untitled-152

Поставување и инсталација на подно греење под ламинат, со помош на електричен кабел, се врши на таков фази:

• подготовка на теренот

• подигне тенки спојка до 0,3 см., А тоа е засилен мрежа

• наредени изолација слој однадвор со осуетен

• извршување на поставување и поврзување на кабли во конкретни ферман

• да се соберат и да се произведе завршувањето ламинат кат.

1365697506_struktura-nagrevatelnogo-kabelya

систем за вода и кабелска "топол кат" е доста напорни и скапи. Покрај тоа, системот ужасно скапи, цената на електрична подно многу подалеку од потрошувачката на енергија и енергија за затоплување на подот е висока.

48-460x452

Поздрава алтернатива е инфрацрвена филм под кој, иако повисока од цената на водата и кабелски системи, но тоа брзо плаќа за себе, земајќи го предвид зголемувањето на цените на енергијата, за 3 години.

E51

шема инфрацрвена филм кат - се соберат себе

филм-подно греење систем е варијација на електрични топло. Инфрацрвена филм кат е првично поставен на најниската потрошувачка на енергија. Ова е потврдено од страна на присуство на термостат на моќноста 3,5 kW (16 A).

shema4

Атрактивна дека, во случај на било каков механички оштетувања на системот не се прошири на целиот систем, бидејќи филмот кат и нејзините контури претставуваат делови или ленти. Филмот, се во топла кат тлото не е изложена на оштетување или корозија. Подготвени комплет електрично поле инфрацрвена филм овозможува да се направи план за инсталација за 2 или 3 ч. И особено, потребата за врски на уредот целосно отсуствува.

шема

Процесот на поставување електричното подно греење под ламинат ќе се состои од следново:

• подготовка за поставување на подот

• поставување на водоотпорност филм или рефлектирачки материјал

• редење филм делови или ленти според Шема

• контакти за поврзување и изолација делови (битумен изолација на бакар собирнички ленти на филм)

• поставување на поврзување на жици за обезбедување на соединенија "термостат-мрежа", "термостат-термо" и делови помеѓу fuser

• инсталација развод контролер и подот сензор

• тестирање и тестирање на перформансите на системот, тестирање на квалитетот на изолацијата

• редење на полиетиленски филм

• Ние го произведуваме завршниот слој.

Слика 1 вкупно

Корисни совети

Купување систем на филмски кат, ќе биде неопходно да се купи:

• електричен бакарен проводник од мин. 1,5 mm.

• полиетиленска фолија за хидроизолација

• леплива лента на база на битумен ширина од 15 см

• Комплет за монтирање "Рак"

• поврзување на клипови

• контактори.

Слика 15

Подетални информации за релативно самопоставување на подот на филмот се претставени во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: