Куќата на арболита плус и минуси: состав, добар во обработка, технички карактеристики, видови, форми.

 • admin
 • 18 октомври 2015 година
Куќата на арболита плус и минуси: состав, добар во обработка, технички карактеристики, видови, форми.

Познато е дека потрагата по оптимални решенија за изградба на приватни куќи е "затворена" во корист на заштеда и подобрување на домот. Но, за недостатоците на ѕид од тули или бетон се преклопуваат со мизерна шумоизолация исто така е позната. Но, изгледот и промоцијата на достапните материјали се уште е малку внимание. Градежната индустрија неволно ги открива тајните на заборавените предци: пена и арболит. Сакате да го пополните своето знаење и да направите вектор на креативна активност во корист на арболита?

Арболит, што е овој материјал?

Најдобриот материјал, кој ги вклучува квалитетите на бетон и дрво, е обработка на дрво (пилести бетон) или арболит. Во согласност со стандардот (GOST 222-84 19) "... arbolit е еден вид на мобилните лесни Бетон", во која беа вклучени дрво чипови (полнење), високо квалитетен цемент (минерални врзивно средство на органски материјал) и зацврстување.

арболит

Строгата пропаганда за заштеда на ресурси од тие времиња и недостигот на иновативни технологии, кои сега изобилуваат со изградба, создадоа пилеви бетон. Евтини и лути! Повик на новина на овој материјал е невозможно, бидејќи во златното советско време од блокови на арболит изградил поларните станици и куќи.

144914475

Заборавени за време, материјал повторно се појави на хоризонтот на градежната индустрија, но во нов капацитет во изградба на приградски еднокатна куќи и колиби. Дали сакате да знаете што се промени во обликот на арболитот од 60-тите? Речиси ништо, истата успешна комбинација на одлични квалитети на дрво и подобрени својства на лесниот бетон од органски филер.

vhsQvulNibQ

Но, бавниот шут од минатото работеше непогрешливо, а цената точно ја погоди целта. Затоа, модерната конструкција од арболита може да се нарече "хит" на векот.

Зошто толку едноставен материјал од дрвени чипови и бетон привлекува внимание толку многу?

Слика 3

Арболит - структура, видови

Дрвските чипови за арболит се главната компонента на материјалот, и ние мора да дадеме кредитни, евтини и ниски трошоци. Дрвените чипови не бараат дополнителна обработка за време на производството. Со индустриското производство на арболит во составот, користете било какви дрвни чипсови.

GW9UqxrKF1c

Затоа, монтажни блокови и панели се подложен на механички работни arbolita добро: нивните пила, сече, дупчат и намалување како дневник. Површината совршено ги држи шрафовите и ноктите, претставувајќи го розовиот сон за секој мајстор.

илустрација_3D_getty_images_

Карактеристичната површинска структура на арболитните производи е во состојба да обезбеди прва класа адхезија на традиционалниот малтерски слој и бетонска површина, со исклучок на дополнително засилување. Се разбира, таквите прекрасни квалитети се добиени поради технички карактеристики.

3

Технички карактеристики на арболит

Да ги наведеме главните карактеристики на дрво-бетон:

 • густина (просек) од 500 до 850 kg / m³
 • сила: при компресија - 3,5 MPa; кога свиткување - до 1,0 MPa
 • топлинска спроводливост 0,08 - 0,17 W / (m * C)
 • апсорпција на звук од 126 - 2000 Hz
 • апсорпција на вода од 45 до 85%
 • отпорност на пожар 0,75 - 1,5
 • група за биостабилност -V
 • намалување на 0,5%.

1e5b066fa69a5e8d2a0c6fe5fc427

Патем, преовладува мислењето дека појавата на микроорганизми или инсекти во дрвените ѕидови е погрешна. Во производите и куќите од арболитната мувла, не се садат габи и инсекти. Тие едноставно немаат каде да одат - низ целиот бетон.

Жук-Дравод

Форма и видови на арболит

Арболитските производи ги разликуваат видовите и формата на ослободување.

Следните видови арболита се разликуваат по густина:

 • топлинска изолација (од 400 до 500 кг / м3)
 • изградба (500 - 850 кг / м3).

Слика 1 панели

Термоизолацискиот материјал се користи како грејач на арболитички куќи, и структурен како ѕиден материјал.

Според присуството на текстурата на надворешниот слој, арболитот е поделен на блок на лице и обични ѕидни блокови. Постојат блокови за ѕидови и партиции.

Слика 2 блок пресметка

Во зависност од индикаторот за густината на материјалот во сушената состојба, арголит е означен со 5; 10; 15; 25; 35 и 50.

форма на издавање

Според формата на производство на арболит со индустриски средства, постои таква номенклатура:

 • ѕидни блокови (600x300x200 mm)
 • поделба блокови (400х190х190 мм)
 • мали панели.

1896883995

Според присуството на текстурата на надворешниот слој, арболитот е поделен на блок на лице и обични ѕидни блокови.

Познавањето на рецептот и составот на арболитот е можно да се произведат блокови со свои раце.

Како да направите сопствени блокови од арболта ќе му кажете на Владимир од видеото.

Од сортен арболит можно е да се изградат еднокатни, двокатни приватни куќи и други објекти (бањи, гаражи, огради и помошни простории).

Поради фиброзната дрвна структура на арболитот, силата на свиткување е висока. Патем, овој квалитет не е поседува од кој било друг ѕидарски материјал.

vozvedenie-doma-iz-opilkobetona

Арболит куќи

Производите на Арболите се лесни конструкции, што го олеснува поставувањето на основата при поставување и изградба на куќа. За куќата, можно е да се подигне плитка основа до 1,5 m. При изградба на ѕидови, 40 cm столбната плоча ќе овозможи последователно поставување блокови од арболитот.

Слика 4

Процесот на подигање на ѕидови не се разликува од инсталацијата на ѕидови од тули или гас блок, но дополнителна изолација нема да биде потребна.

Блокови и панели од арболит имаат класична геометрија, така што ѕидањето и подигањето на ѕидовите се врши брзо.

Слика 15

Иако цената на арболитните производи сеуште е доста висока, но практиката на живеење во селска куќа ја потврдува практичноста и удобноста на една куќа од арболит. Единствениот недостаток на арболитот е дека куќите многу ја апсорбираат влагата. Изградените куќи се речиси двојно поевтини отколку од зрак, пена бетон и тула.

Можеби сте заинтересирани за: