Како да се изолира куќата од тули. Како да се направи изолација на тули од надвор со свои раце? Зошто е неопходно да се изолира ѕидната површина од влијанието на температурата на надворешното опкружување

 • admin
 • 17 октомври 2014 година
Како да се изолира куќата од тули. Како да се направи изолација на тули од надвор со свои раце? Зошто е неопходно да се изолира ѕидната површина од влијанието на температурата на надворешното опкружување

За изградба на куќата на своите градилиште земјата материјали денес има многу, тоа е газирана и газобетон, природно дрво и слично, но сепак, барем не во оваа сорта зазема тула. Купување, идни сопственици на куќи често се водени од својот долг живот, неговата профитабилност и погодност. Избор на тула, купувачите се уверени дека куќата на овој градежен материјал ќе служи повеќе од една генерација. Вкупните трошоци за куќа од таков материјал ќе бидат доста големи, но по извесно време, трошоците ќе бидат покриени.

Добрите и лошите страни на ѕидање

uteplenyje11

Масоните направени од цигли речиси немаат недостатоци. Главниот недостаток на оваа ѕидарија е лошата задршка на топлина. Печатот од пет сантиметри не може правилно да гарантира добра топлинска изолација. Имајќи запознаени со сите горенаведени информации, лесно можете да одговорите на прашањето: дали е неопходно да се изолира куќата од тули. Специјалистите едногласно го потврдуваат она што е потребно, и од надвор и однатре.

uteplenyje22

Надворешен ѕид не само што заштедува вредни простор, тоа создава заштита за ѕидот, тоа е заштитена од влијание на температурата ефекти на животната средина и ја спречува можноста за негово замрзнување. Ако внатрешна изолација за намалување на загубите на топлина во собата, дебелина на ѕидот додека замрзнува на температури под нулата, како загревање. тоа Dewpoint префрли кон граничната површина помеѓу внатрешниот ѕид и изолација слој, ова е местото каде кондензација на пареата. Познато е дека такво место е идеално опкружување за развој на габи и мувла. Покрај тоа, поради зголемената влажност, се зголемува ладењето на ѕидот.

Како да изолирате куќа од тули надвор

uteplenyje1

До денес, на пазарот за градежни материјали постојат многу видови на изолација. Откако ќе се запознаете со нив и ќе се консултирате со специјалисти, можете да изберете најсоодветен од кој ќе биде направена надворешната топлинска изолација на тула. Најчесто, размислувајќи за тоа што да се изолира фасадата на куќа од тули дојде до заклучок дека тоа е минерална волна, проширена глина, згура, експандиран полистирен, пена и други. За секој од наведените материјали за изолација постои метод на редење и фиксирање. Покрај тоа, секој слој по положување е покриен со трим. Произведувајте го за да создадете прекрасен изглед, како и да создадете бариера која ќе го заштити дизајнот од пенетрација и ефектите на влагата. Во форма на главниот материјал за завршна обработка можете да нанесете гипс, со кои се соочува тула, декоративни панели, термо панели. Ние ве советуваме да купите плочка за слепа област тука, не заборавајќи за хармонијата на изгледот на зградата и дизајнот на населбата.

uteplenyje5

Надворешната изолација на ѕидовите од тула од секој од топли-изолационите материјали е направена поинаку. На пример, најпрофитабилната изолација е направена со минерална волна. Неговата употреба во форма на грејач може да се појави и надвор и внатре во куќата. Пред почетокот на затоплување на ѕидови од тули потребно е да се направи решетка од сигурни метални профили или дрвени лавици.

uteplenyje3

Работниот тек со овој тип на изолација е следен:

 • мерење на должина и ширина на листови од минерална волна;
 • сврзувачки елементи од труп, дрвени или метални, со користење на шпорети;
 • поставување на минерална волна;
 • создавање соодветен слој.

Исто така е добро да се направи изолација на ѕид од тули со помош на пена пластика. Познат по своите добри својства на топлинска изолација и квалитетни својства на влага.

uteplenyje2

Погодно е да се зацврсти пената со фиксирачки елементи и лепила. Пред нанесувањето на лепилото на површината на топлинскиот изолатор потребно е да се одржи ролери со игли. Оваа постапка, ќе гарантира потребни за најдобра адхезија, нерамномерност. Треба да се напомене дека пена и неговите аналози мора да се прицврстат само на рамна површина. Кога има остри промени во областа изолирана со топлина, пената не лепи, но е прикован. Во вакви случаи, само на овој начин можно е да се постигне силна и квалитативна фиксација.

Работниот процес за лепење на овој материјал е како што следува:

 • чистење на изолираното подрачје од прашина, нечистотија и негово следење;
 • монтирање ребра во дното на ѕидот, што ќе ви овозможи да ја контролирате хоризонталната и рамномерноста на слоевите на изолацијата;
 • прицврстување на лавиците под одредена дебелина и ширина на грејач;
 • локацијата на лепилото на листот на изолациониот материјал во неговиот центар и периметарот;
 • лепење пена на површината за да се изолира;
 • изведба на обложувалници.

uteplenyje6

Работниот процес за инјектирање на пена е како што следува:

 • чистење на површината од контаминација;
 • монтирање на бариерниот слој;
 • прицврстувачка шина на дното на ѕидот;
 • складирање во топлинска изолација;
 • прицврстување на најлон со големи капи;
 • запечатување на зглобовите со пена;
 • примена на малтерски слој;
 • изведба на свртени дела.

uteplenyje7

Квалитативните перформанси на работата за производство на топлинска изолација од надвор обезбедуваат добро запечатување на сите видови празнини и празнини. Не оставајте без соодветно внимание на отворите на вратите и прозорците. Како филер за слотови, можно е да се користи не пластичниот формат, стаклена волна и слични материјали.

Меѓу градителите, материјалот е исто така многу популарен. проширена глина. Тој зазема едно од првите места во листата на лабави грејачи. Методот на изолација со овој материјал се користи за ѕид ѕидарски. Тие го исполнуваат просторот помеѓу две ѕидари. Растојанието помеѓу спојките не треба да биде повеќе од 8 сантиметри.

uteplenyje4

Масовно материјал, во секој случај, со текот на времето, ќе се намали. Затоа, експертите советуваат во просторот меѓу ѕидовите да се направи т.н. "рок", на која ќе се произведуваат врнежи материјал. Овие "полиците" треба да биде поставен вертикално, на различни нивоа, во хаотичен начин. Дали овие "полиците" направени од бетон или цигла.

Како да се изолира куќа од тули внатре

Само со сеопфатен пристап за решавање на прашањата за домување изолација може да се постигне високи резултати и успешно извршената работа. Прво треба да се утврди она што е потребно за извршување на топлинска изолација во внатрешноста на куќата вид на материјал. Се разбира, овој материјал мора да биде различна од онаа за неговата добра термичка изолација својства. И бидејќи изолација на топлина се направени од внатре и допира корисен простор, избраниот материјал треба да биде малку дебела. Затоплување да се направи без "кражба" простор за живеење.

Врши пресметки, резултатите од кои стана јасно дека дебелината на ѕидот, без надворешна и внатрешна изолација, треба да биде со дебелина од околу 2 метри. дебелина на ѕидот е како да се осигури безбедноста на топлина во зградата. Се разбира, куќата со таквите ѕидови ќе биде исклучително скапи. Затоа, тоа го прави смисла да се произведуваат изолација тули. Исто така, треба да се напомене дека на внатрешна изолација направени само во случаите каде што не постои можност да се спроведе изолација од надвор.

Главно се користи во три различни начини за внатрешна изолација, со помош на:

 • пена
 • малтер
 • минерална волна.

како да се изолира ѕидовите на тула куќа од внатре со малтер

uteplenyje33

Прво на сите, без да не мора да бидат исполнети следниве услови:

 • протегала зајакнување на решетката ткаенина за која се применува на растворот;
 • примена на најмалку три слоја на малтер.

Првиот течност слој на малтер прилепува, така што сите празнини и пукнатини беа полни со градежен материјал. Таквите дебелина на затоплување слој да биде околу 1 сантиметар.

Следниот слој прави буквар. Нејзината дебелина треба да биде од 5 до 6 см. Примени буквар во голем број на пристапи, односно nakidyvanie тоа се случува во повеќе слоеви.

На третиот слој се нанесува во 0,5 cm дебелина раствор. Овој слој носи естетски товар, затоа мора да бидат дизајнирани внимателно, точно, ефикасно. Тој ќе се направи мазна површина на ѕидот и се кријат сите недостатоци и неправилности.

како правилно да се изолира куќа од тули однатре со полистиренска пена

uteplenyje8

Пена - не е скапо градежен материјал, не ужива малку популарност во оваа област, но, како и други материјали, која има свои предности и недостатоци е опишано погоре. Процесот на неговата употреба за топлинска изолација е како што следува:

 • подготовка изолирани ѕидови за инсталација на материјалот;
 • малтерисување за да се добие рамна површина;
 • монтирање на водоотпорност слој;
 • сврзувачки елементи пена специјален лепак (лепак применува на ѕидот, пена листови се сместени во заеднички, без пукнатини и празнини);
 • пареа бариера материјал слој;
 • работи на завршувањето (последниот слој може да се направи постава, гипс картон плочи, декоративни панели - сето тоа зависи од подготвеноста и способноста на сопствениците дома).

како најдобро да се изолира куќа од тули однатре со минерална волна

uteplenyje9

Минерална волна - градежен материјал е добро воспоставена, на позитивната страна, тоа е погоден за топлинска изолација од надвор ѕидарски и внатре тула структура, има добри карактеристики, е релативно скапи, дава значително намалување на загубите на топлина по завршувањето на затоплување.

Процесот на монтажа минерална волна малку сличен на процесот на поставување пена.

Исто така е можно да се подготви уште еден начин да се изолира на работната површина. Во овој процес, потребно е изградба на каси. Гајба направени од вертикално отстранува ленти, растојанието помеѓу кои е директно зависна од ширината на материјалот стекнати за производ на изолација. Изолирајте ѕидарски на овој начин треба да се запомни дека изолација листови треба да бидат поставени во близина на едни со други.

Чекор по чекор процес е како што следува:

 • опрема каси;
 • водоотпорност слој;
 • полнење на минерална волна;
 • поставување на слој за изолација од пареа (сите слоеви се фиксирани од шините на кутијата);
 • слој на материјал за завршна обработка (како што е веќе опишано погоре - која било посакувана и прифатлива опција).

Да ги сумираме резултатите

uteplenyje13

 1. Топлинската изолација на која било тула структура може да се врши и надвор од зградата и внатре.
 2. Топлинската изолација е направена само кога е невозможно да се направи надвор.
 3. Технологијата на изолација на врска е директно зависна од купениот материјал.
 4. Загревање со пена пластика, важно е да не се заборави да се направи подготвителна работа на површината, со цел да се избегне држење на студ помеѓу ѕидовите и градежниот материјал.
 5. Површината може да се доведе на рамно ниво со гипс-решенија.

Можеби сте заинтересирани за: