Како да изберете лепак за подни плочки, совети за избор

 • admin
 • 25 декември 2013 година
Како да изберете лепак за подни плочки, совети за избор

Кое од првокласни керамички плочки ќе најдете атрактивни, никогаш не заборавајте дека квалитетот и сигурноста на готовиот производ во голема мера зависи од употребениот лепак за плочки. Правилниот избор на лепило за керамички плочки се базира на оперативните параметри на просторијата што треба да се декорира, површината за врзување и видот на обложување. Која е особеноста на лепилостите и како да се избере најсоодветен лепак, ајде да се обидеме да ја разбереме статијата.

Правилно прилагоден лепак за подни плочки - гаранција за квалитетен облога

Отстапувањето на обликот не е секогаш поради непрофесионалноста на уметникот или смалувањето на ѕидовите. Главните причини за низок квалитет и краткотраен резултат се слабата подготовка на основниот кат или неточниот избор на лепилото. Овие две точки се сметаат за најважни за успешното обложување. Често уметникот при купување лепак смета само генерички брендови на формулации, познат и веќе тестиран од страна на време, на пример, Ceresit мешавина, несвесни за фактот дека современиот пазар на градежни материјали може да понуди многу поширок линија на производи со висок квалитет и во исто време, значи ниска цена, ќе ве заштити со тоа од непотребен отпад и нов слој на плочки - од толку непривлечна и непријатна работа во работата на "соседот" - песок-цементен малтер.

Значи, постојано зголемување на опсегот на материјали за обложување на stroyrynka доведува до брза реакција водечките фабрики - производители на сува миксови за керамички плочки и други каменина обложување облоги.

Под лепило плочка е наменета мулти-компонента, полимер состав кој има висока еластичност, отпорност на топлина, вода и отпорност на влага.


Видови лепила за плочки

Во зависност од технологијата на обложување и завршни материјали, лепиловите може да се класифицираат во следниве групи:

 1. цемент;
 2. плочки епоксидни;
 3. дисперзивен;
 4. полиуретан.

1. Цементни лепила за плочки,  што е најпопуларниот и функционален начин, овозможува да се направи огромен асортиман на активности за завршување на ентериер во станбени простории. Нискиот, прифатливиот трошок на лепилото, брзото производство и леснотијата на примена во комбинација со ефективен проток, го одредуваат успехот на лепилото.

Нејзини главни компоненти се фракциониран песок, портлентен цемент и елементи за модификација, земени во строго пропорција. Цементното лепило се смета за високо ефективен состав кога се соочуваат со ѕидни и подни површини во просториите.

  2.  Плочка епоксиден состав Тоа е адхезивен раствор од вид на пастило, кој не содржи никакви растворувачи во неговиот состав. Нејзината посебна карактеристика е можноста за апликација за поставата на таваните во простории со било која намена. Подеднакво се справува со функциите на сврзување и усогласување на ткаенина, се користи за обезбедување на лепење на керамика, железо, челик, алуминиум, бетонски и дрвени површини, за сигурен и незабележливо печат мали дупки или пукнатини во бетон, пополнување на плитки рабовите.


3. Лепило dинвазивниисклучува содржина во неговиот состав  растворувачи и има конзистенција на пастили. Се користи за свртени површини со масивни и тешки плочки. Дисперзија состав ефикасни во сврзување меѓу себе, плочки во листови иверица и гипс картон плочи, има одлични изолациони својства.

4. Леплива лентаполиуретане  компонента полиуретан раствор со висока еластичност за ефективна изолација и адхезија на површината на сите видови на материјали, вклучувајќи керамичка плочка. Успешно се користи за соочување со деформабилни супстрати.

За вршење на традиционалните спектар на завршувањето на мерките доволно да се користи плочка композиции сува цемент-песок, кои имаат голем број на предности во споредба со лепак паста:

 • широк спектар на лепила производи од овој тип;
 • високо ниво на сигурност на адхезија на плочки слој на база;
 • одлични механички својства;
 • можноста за вршење надворешно соочуваат активности;
 • прифатлива цена.

Како да го избереме најдобриот лепак за поставување на плочки

За правилно да го изберете најдобриот лепак, треба да се фокусирате не само на параметрите на трошоците, туку и на следните точки:

 1. Вид на основаВо која целиот спектар ќе се соочи со дела, а неговите карактеристични нерегуларности, како што отстапувања во вертикална или хоризонтална ѕирка. За да ја уништите површината на дебелината, ќе мора да обработите различни области со различни количини на лепило;
 2. Вид на плочка, кој го одредува нивото на својата хигроскопичност. На пример, за цврсто пакет Гранит со низок степен на hygroscopicity подобро да се откажат од употребата на лепило со висока содржина на вода, инаку тоа е многу тешко од испарување на течноста лепило, кои ќе го намалат зависноста на сврзување со кои се соочува материјал и базата. Како што велат tilers во такви случаи, лепило состав "sizzles" под плочка;
 3. Димензии на плочки, одредување на потрошувачката на лепак;
 4. Плочка со површина. За кои се соочува површини во кујната или во една соба која е опремена со системи за греење електрични кат, тоа е повеќе целисходно да се користи лепило кои под влијанието на промените на температурата материјал дава уникатна можност да се намали или да се прошири.

При изборот на вистинското лепило, треба да обрнете внимание на нејзините квалитетни карактеристики:

1. Отпорност на лизгање.  Составот, кој поседува тиксотропни квалитети, до одреден степен го спречува лизгањето на поставениот слој. Повеќето од композициите не дозволуваат плочката да скокне повеќе од 0,5 мм;

2. Отворени часови.  Должината на времето во кое слојот на применета лепило ги задржува своите квалитети и не замрзнува. Просечниот интервал на отворено време не го надминува обично 10-15 минути;

3. Време за прилагодување на композицијата.  Ова е периодот во кој можете да ја поправите конечната локација на залепениот материјал пред да се стврдне лепилото;

4. Време на адхезија на плочки и основи.  Постојат случаи кога треба брзо операција на просториите во кои работата на ѕидот, а со тоа, составот треба да бидат избрани со посебни брзо конфигурација;

5. Потрошувачка на плочки лепило.  Покажи зависи од големината на плочка, состојбата на површината на основата, па дури и поголема ширина на забите. Просечната потрошувачка е помала од 3-4 кг по 1 м.

Технологијата за подготовка на лепило и поставување на подот на лепилото може да се научи од видео на YouTube.

Можеби сте заинтересирани за: