Аквариум, како елемент за внатрешни работи, како да се инсталира аквариум, корисни совети

 • admin
 • 21 декември 2016 година
Аквариум, како елемент за внатрешни работи, како да се инсталира аквариум, корисни совети

На аквариумот им се допаѓа не само децата, туку и возрасните. Водата сад со жителите на морињата и реките фасцинира од првата секунда. Покрај површината на водата, жуборот филтер призвук и непречено движење риба придонесува за смирување на нервниот систем. Можете да поставите аквариум во кој било дел од вашата куќа или стан. Ова е универзална работа која се вклопува во секој стил на ентериерот. Главната работа е да го опремиме со сите правила и да доделиме целосно место за тоа.

Аквариум во внатрешноста

Аквариум во внатрешноста на стан или куќа земјата - е, пред сè, е индивидуална одлука. Рибната куќа ќе се смести во посебен агол на секоја зона. Многу сопственици на куќи забележуваат како уживаат да видат дел од дивиот свет во поставувањето на нивниот дом. Навистина, по влегувањето во собата, првото нешто што се обрне внимание на вашите очи, тоа е аквариум. Без оглед на формата, обемот и пласмани овој сад со живи жители испуштањата на околните атмосфера.

За разлика од почеток сместување, аквариуми инсталиран во канцелариите, кафулиња, ресторани и барови, театри, санаториуми и останатите домови, болници. Најуспешните опции во станбена површина се сместување:

 • во дневната соба;
 • трпезарија или пространа кујна;
 • детска соба;
 • канцеларија.

Во други простории, како што е ходник, купатило, спална соба стан, инсталирање на аквариумот не се препорачува. Фактот дека аквариумот треба константна температура и нацрти не се пожелни за чувствителна риба, koi може да ги наруши во ходникот. Што се однесува до бањата, ова е едноставно бескорисно место. Повеќето бањи имаат мал простор, па уживајте во убавината на аквариумот во собата сте само 10-15 минути на ден. Покрај тоа, нема апсолутно ништо да се ограничи и така мала област. И сопствениците на рибните базени ја избираат својата спална соба уште почесто од дневната соба. Со текот на времето, сепак, тие сфаќаат дека бучавата што се создава од страна на филтер, ги спречува да целосно да се релаксираат во соба на станот.

Аквариум во внатрешноста на станот

Постојат неколку опции за станови: мали, со мала област, обично една или две соби, просечна површина од 45-50 квадратни метри. m, и со голема површина, која се состои од 4 или повеќе соби. Без оглед на метри на простор за живеење, аквариумот се вклопува во секоја ситуација. Во некои случаи, на пример, за еднособен стан, аквариумот може да делува како преграден ѕид, кој ќе ја подели просторијата на два дела. Така, можете да го решите проблемот на многу млади семејства. Одделете го местото за спиење на детето од возрасно лице. Слична опција е погодна за одделување на зони во кујната-студио. Во сите други случаи, со дозволено планирање, можете да размислите за различни видови сместување.


Аквариум во внатрешноста на дневната соба

Да се ​​инсталира аквариум во дневната соба треба да му се пристапи практично. Мора да се земе во предвид масата на аквариумот и нејзиниот притисок врз мебелот, ѕидот, таванот на плочата, во кој ќе се монтира. Одредете ја локацијата за аквариум. Опциите се:

 • Сместување на аквариумскиот кабинет. Овој тип на дислокација е дозволен дури и за најголемиот аквариум, бидејќи производителот однапред се грижеше за сигурноста на објектот. Вообичаено, аквариумите-камења можат да стојат или во средината на дневната соба, или во близина на слободен ѕид или во близина на кабинетот, во комбинација со стилот на камен;

 • Аквариумот се наоѓа на полицата на кабинетот. Кога инсталирате стаклен сад, треба да ја земете во предвид тежината на исполнетиот аквариум. Обично за оваа опција се избираат живеалишта со резервоар со не повеќе од 80-100 литри;

 • Во пространата дневна соба можете да го монтирате аквариумот директно во ѕидот. Само тука gipsokartonnoe конструкција е веројатно нема да издржи многу тежина. Се грижи за зајакнување на структурата. Идеален ќе биде полнење на ниша од аквариум со слика, аквариум-транзиција, аквариум-партиција. Одлична идеја за дневна соба со скалила ќе биде инсталацијата во ѕидот со чекори, ако има внатре во изгледот;

 • Суспендиран аквариум - уште едно решение за пространа дневна соба. Суспендирани загради може да имаат аквариум со различна форма и волумен. Само овде мистериозната убавина на живописното сад е малку веројатно да биде достапна за самообладание;


 • Аквариумот е маса. Погоден за вистински љубители на невообичаени работи во внатрешноста. Под превезот на масата е самата лажат на самиот аквариум. Стаклената конструкција може да има различни облици и волумени, а тоа ќе биде сосема соодветно за работа за наменетата цел.

Катче аквариум во внатрешноста

Катче аквариум во внатрешноста - одлична идеја за просторот каде што отворени агли остана. Добра опција за агол резервоар ќе биде nightstand со аквариум подготвени. Често овие аквариуми се продаваат како составен. Садот сам по себе е на пиедесталот во облик на плакарот со затворени врати.

Понекогаш аквариумите од овој тип се реализираат веднаш со морска вода и подводни жители. Во нишата на кабинетот постои систем за филтрирање, кој не бара честа замена на вода, за разлика од резервоарот за слатка вода.

Катче аквариум изгледа добро како во близина на слободен ѕид, со пристап за хранење риба, и во поставување на троседот агол. Значи, да се потроши време, восхитувајќи се на задното осветлување на површината на водата е задоволство.

Аквариум за внатрешни работи дома

Приватната сопственост на домот подразбира многу поголем простор од станбената рамка. Во вашата куќа можете да поставите аквариум во речиси секоја просторија. На пример, со леснотија, резервоарот за риби ќе се вклопи во кујната. За време на ручекот, и други оброци, ќе уживате во промена на сликата на водата. И колку е убава аквариумот е ноќе, романтична вечера е сосема можно без свеќи и светлина. Доволно е да го вклучите врвот на водното тело и ќе бидете опкружени со вистинска бајка.

Дневната соба е друго место каде што сопствениците на куќи инсталираат аквариуми. Во комбинација со камин, домашно кино или извонреден бар, рибната куќа изгледа посебно. Резервоарот за дневната соба може да биде со многу поинаква големина. Впрочем, во приватна куќа не може да се плашиш дека садот може да предизвика штета во случај на истекување на вода.

Друг популарен тип на аквариум за голема куќа се масињата на аквариумот, арки на арки и други видови на обликувани форми.

Преку аквариум - ова е тип кој ќе изгледа убаво во секоја соба на вилата. Преку своите ѕидови, ќе биде видлива друга просторија. Овој вид не само што ќе предизвика восхит, но исто така ќе го победи со својата убавина. Монтирана стакло конструкција директно во ѕидот, одржување на аквариум се случува преку скриена ниша. Обично ова се декоративни решетки, полици што се повлекуваат, врати се наоѓаат на задниот дел на ѕидот.

И покрај советите за стан жителите да не се инсталира аквариуми во спалната соба, за дома можете да направите храбар исклучок. Впрочем, постојат сосема различни можности. Резервоарот може да се организира на таков начин што ќе има форма на панорама. Во исто време, неговите елементи за одржување на системот за вода ќе бидат сигурно запечатени во ѕидот. Сите понатамошно одржување на аквариумот, како на сликата, ќе се одвива од друга соба, па дури и на друг кат. Современите аквариуми на оваа сметка прават вистински чуда.

Често во приградски домови организира бар во форма на аквариум, со што на панорама во бањата со голема површина, место контејнери во близина на скалите. Овие типови на аквариуми имаат голем kuboturu, па еве што треба да се грижи за стакло на безбедноста и сигурноста на дизајнот.

Па, конечно, друг вид на аквариуми, кои, патем, може да биде соодветен за стан - сува аквариум. Во неа нема живи суштества и нема течност. Пополнување се состои од песок, камчиња, декоративни камења, корали, вештачки растенија, крцкави. Во комбинација изгледа многу необично, и како што самиот вид, тоа не е помалку природно се вклопуваат во внатрешноста на домот. Можете да го поставите во ѕид, маса, бар-зона, пиедестал, па дури и на подот.

Видови аквариуми

По типот на полнење аквариумот се дели на:

 • Слатководни;
 • Со морска вода;
 • Суво полнење.

По дислоцирањето се разликуваат следниве:

 • Низок волумен - до 20 литри;
 • Со просечен волумен - од 20 до 80 литри;
 • Со голем обем - од 100 литри.

Според типот на поставеност, се разликуваат следниве:

 • Отворен аквариум (камен, табли, островчиња);
 • Водни аквариуми (инсталација во ниша на ѕид: аквариуми-слики, преку тенкови);
 • Суспендирани аквариуми (со прицврстување на тавански загради);
 • Мобилни аквариуми (преносни садови со мал волумен);
 • Панорамски аквариуми (зафаќаат голема половина од ѕидот, обично овие "гориво" од друг кат или друга просторија).

Во форма на аквариуми се:

 • Плоштад;
 • Катче;
 • Дијамант во облик;
 • Правоаголна;
 • Тркалезна;
 • Со невообичаени форми. Се изведува на поединечен ред. Може да вклучите аквариуми во форма на колона, мијалник, тоалетна чинија.

Инсталација на аквариум, чекор по чекор

Да земеме една едноставна инсталација олицетворение на резервоарот на просечна зафатнина - 60 л вода за пиење и да се најде на полиците на кабинетот. За да започнете, ќе треба да се купи аквариум, песок, школки или мешавина од чакал, растенија, филтри, украси, мала плоча, вклучете го тајмерот и да го исклучите светлото, термометар, кислород систем, храна и лекови за рехабилитација на водната животна средина со менување на течноста. Покрај тоа, треба да се полни со постојана вода еднаква на волуменот на аквариумот. Риби сепак не може да купи.

 • Извадете ги камчињата заедно со декорациите (заклучување, градите, амфорите, школките). Потоа пополнете го со песок до дното. Пополнувањето на дното во висина не треба да биде помало од 7 см во наведениот волумен;

 • Сега истрчај вода. Нежно насочувајте го млазот по ѕидот на аквариумот, за да не се тресат дното;
 • Кога аквариумот се полни, обично полнењето се врши до работ на стаклото, а потоа ги зафати растенијата. Ставете ги во земја. Во водата тоа не е толку лесно да се направи, посипете корените со камчиња;
 • Сега стартувај го кислородот. Приклучете го уредот во штекерот, ставете ја цевката во водата. Додека аквариум без риба, растенијата, исто така, ќе добијат воздушни честички, и покрај фактот што го произведуваат. Во исто време, проверете ја оперативноста на уредот;
 • Потоа инсталирајте го филтерот. Прицврстете го на страничниот ѕид и приклучете го во штекерот;
 • Прицврстете го термометарот со чашата за вшмукување на стаклото, за да можете да го видите. Така ќе биде погодно за вас да ја контролирате температурата на водата на вашите миленици;
 • Сега зацврстете ја светлосна линија на капакот на аквариумот. Рибите ќе добијат доволно количество светлина заедно со растенијата. Обично панелите одат во купето со тајмер. Ако овој систем не е обезбеден, тогаш само го поврзете тајмерот.

Во оваа форма, аквариумот треба да се внесе во најмалку еден ден. Идеално, ова трае 2-3 дена. Веднаш по пополнување на резервоарот за вода се фрла во тегла, да ја купите риба и се депонира заедно со куповна вода во тегла. Дополнително се движат кислород на домашни миленици отколку што беше за дишење, по еден ден (или 2-3 дена, да одлучите) риби внимателно истури водата од тегла во аквариум. Нахрани ја рибата. Сега додадете аква-лек со антимикробен ефект. Таквите производи се продаваат во секоја продавница со аквариуми. Затворете го капакот и уживајте во жителите на аквариумот.

Корисни совети

 • Пред купување на аквариум треба да знаете колку сад соодветен за избраната област. На пример, ако остануваат непополнети кабинетот лажат, мерење на димензии, со познати вредности на главата на продавница;
 • Знајте дека повеќето опрема за аквариум што се советува во продавниците не може да се купи. На пример, фидер за риби. Исто така, можете да заштедите пари со тоа што ќе направите свој пронајдок. Особено, ова се однесува на опрема за осветлување. Светлина панели во продавниците чини околу 2-3000 рубли, ќе биде доволно за еден пар на рамен цевки, жици за излез мрежа, фасадни и стакло екран. Значи, ќе направите многу помалку трошоци и ќе ја направите опремата според Вашите потреби;

 • Овие растенија може да биде заменет од страна на бранот на вештачки, со нив ќе биде помалку од еден проблем во грижата. Слично на тоа, може да се промени и вештачки пејзажи да се живее или само да се комбинираат два вида;
 • Жителите на аквариумот треба да се комбинираат едни со други во темперамент. Предатори со предатори, смири риба со смиреност. Тогаш твоите очи нема да бидат претставени со искинати отпадоци и мртви лица;
 • Избегнувајте сатурација резервоарот, секое живо суштество треба да имаат свој простор;
 • Не заборавајте за промена на водата. За замена, однапред чувајте со стоечка вода. Водата треба да биде најмалку 1/3 од волуменот на аквариумот. Зачестеноста на замена не е почеста од 2 недели, но не помалку од 1 месец. Во аквариуми со вграден систем на филтрирање, како морска вода, замена јавува многу поретко, во зависност од кубатурата;
 • Бидете поддржани со поддршка на лекови;
 • Во прилог на убави риби, растенија и минерални - сом, која ќе ги собереш остатоци од храна од дното, алги да се биде вистински медицински сестри во областа на чистење на ѕидовите на "црна брада" и други алги израстоци;
 • На живот целосно функционирање во аквариум, не заборавајте да ги нахрани своите жители.

Можеби сте заинтересирани за: