Тераса на парцела, терасирање на заговор со свои раце

  • admin
  • 04-мај-2016
Тераса на парцела, терасирање на заговор со свои раце

Вековната желба на човештвото да ја негува и да ја оплоди почвата доведе до појава на тераси на локацијата. Секое парче земја, на кое имало неправилности во природниот релјеф, вешто раце се претвориле во живописни оази и зачекориле каскади. Буквално за неколку дена имаше платформи за набљудување и панорамски области за рекреација. Но, терасирањето на локацијата е тежок процес, вклучувајќи го и правилниот распоред и димензионалната референца за теренот и структурите.

Ако приградската област има наклон

Идеално дури и олеснување на земјата заговор е сон на секој летен жител. Познато е дека повеќето приградски приградски области имаат природни природни градиенти или неразвиени мулти-издигнати места.

cokolnyj-jetazh-na-sklone_3

За да се олесни нормалната можност да се остане на место со наклон и да се реализира неговата рационална употреба, овозможува сопствено создавање на тераси. Со цел профитабилно искористување на недостатоците на теренот и рационално користење на територијата, на терасите им се дава оригинална форма. Основата е принципот на терасирање - вештачко создавање на падините на уникатни локации во форма на високи широки чекори.

uchastok-na-sklone

Принципи на терасирање

Тераси се земјиште низа која се состои од мрежи патеките - рефус ископување и недопрена делови на наклон помеѓу тераси (ERB). Падините на терасите може да бидат наклонети или вертикални.

Terrasy-na-uchastke-2

Во некои случаи, терасите се подигнуваат во форма на чекори, во кои вдлабнатината на долната тераса служи како главен наклон на горниот дел.

1(5)

Терасите се граничат со ролки, создавајќи сигурна бариера која предупредува за отстранување на почвата. Принципите на терасирање на локацијата овозможуваат зголемување на просторот на територијата и зголемување на функционалноста на користењето на почвата.

terassa2

Креирај експресивен и незаборавни дизајн на теренот на теренот овозможува различни потпорни ѕидови и скали.

тераси-падини

Затоа, почетната фаза на дизајнот на локацијата на падината е анализа на состојбата на релјефот и видот на почвата.

Ние ја анализираме состојбата на олеснување на локацијата

Олеснувањето на приградската област е од суштинско значење за следните композициски конструкции, формирајќи општ впечаток. Се разбира, постојните форми на површината на земјата го поставија општиот тон за организирање на садење на растенија. Затоа, опциите за тераси на местото на многуте лица.

00028440

Анализата на состојбата на релјефот и површината на локацијата се изведува со преглед на око, истовремено создавајќи визуелно терасирање. Тогаш е потребно да се пресмета проценетиот број на тераси на локацијата и димензиите на потпорни ѕидови и организацијата на локациите. Потребно е да се земе предвид големината на завесата пропорционална со големината на терасите.

dizain_terrasi_chastnogo-doma2

Димензии на тераси се исто така 5-6 метри широк и не повеќе од 80 см. До 4 тераси може да се наоѓаат на местото. Анализата на состојбата на релјефот ќе овозможи:

• ги проценува условите на локацијата и неговата функционалност

• спроведување на правилно вертикално планирање

• да се создаде сложено решение за тераса

• Изберете вегетација за садење.

geo1

Преувеличена, терасата се смета за хоризонтална или слабо подредена подредена област на падините, ограничена со горните и долните корнизи. Како и за секое парче земја кое се препорачува за одгледување и развој, вертикален распоред со димензионална референца за планот на распоред се користи за тераси.

Рис.-1.-Вертикална-планировка-плошадок-на-скрина

Вертикален распоред, план за изглед и димензионална референца

Под вертикалниот план се разберат мерките за вештачки промени на постојниот терен. Активностите на Земјата се вршат со сечење или обновување на почвата. Да се ​​направи една страница на тераса значи да се растури во фрагменти според димензионалната референца. Ако планирате да се создаде таков парчиња сцена како алпски градина, алпинеуми и цветните градини, mixborders и бари, треба да се создаде едноставен план за усогласување со скала.

Image 50

Оваа информација ќе овозможи развој и пресметка на пејзажни фрагменти. Планот за изглед е нацртан на графиконот, заменувајќи ја геодетската мрежа, со симбол за поединечните фрагменти. Општо е прифатено дека оските на геодетската мрежа се означени со арапски броеви (број на стотици метри) и букви од азбуката.

Рис.-2.-Вертикална-планировка-елементи-парковая-територија

Врзувањето со големина се врши со помош на директна основа, што е права линија. Тоа е на овој начин, при дизајнирање на тераса план на сајтот на падина, можете безбедно да ископите и да го постигне првиот колче.

фази на терасирање

Главните фази на терасирање се:

• обележување на дел со натрупување на штипки и влечење на вертикални навои

• Распоред за намалување на аголот на наклонот со намалување на почвата во горниот дел и фрлање во долниот дел

• Цевководи на цевки за водоснабдување и одводнување

• Бетонска подготовка на потпорниот ѕид и чекори

• инсталација на алпски ридови, водопади, микроблози

• декоративна обвивка на потпорни ѕидови и чекори

• асфалтирање на мрежата за патот

• Подготовка на мешавина на почва за понатамошно садење

• поставување и инсталирање на мали архитектонски форми

• садење растенија во почвата, почнувајќи со наводнување и полнење на резервоари за вода.

elem

Терапијата на локацијата може да се направи самостојно или со помош на специјална опрема.

Терачење на страницата со свои раце

ние го чекаме првиот колче

На сајтот имаше строги хоризонтални, потребно е да се подготви условен хоризонтали, кои создаваат со помош на штипки и јаже. Ние го натрупуваме првиот клин на косината на локацијата. Следната дефект се врши на сегменти кои се еднакви на една и пол ширина на идната тераса.

image001_9

Се движат низ падините, наоѓаат со помош на нивото на точката, лоцирани на иста висина, и го заглавуваат следниот колче.

1053

Така, ќе се формира првата линија на хоризонт, проследена со следната хоризонтална линија.

b06458

По утврдувањето на распоред и контурите на сите, можете да се започне изградба на приватна тераса, каде што површината на земјата дампинг не се препорачува строго хоризонтална, и со одредена пристрасност во однос на падина. Зајакнете го пополнувањето на почвата со потпорни ѕидови.

podpornaya_stena_iz_dereva

потпорни ѕидови

Со мала разлика во височините на падините, нејзиниот наведнат дел е зајакнат со користење на наклон палуба поставена над насипот. Бурекот е зајакнат и фиксиран со камења и дрвени штипки. Во основата лежат големи камења, и повисоко до наклонот помал. Камењата се поставени во специјално подготвени жлебови од штици поставени на ребро под агол од 45 ° во правец на наклонот. Во прилог на тревата, наклоните и бермите се зајакнати со користење на биоматите и геомерите.

35

За падините со значителна падина подигнете потпорни ѕидови од камен, дрво, бутобетон. Вертикалниот потпорен ѕид може да се подигне без претходни пресметки и планирање, со користење на принципите на бетонирање и гајби. Сепак, оваа можност постои за задржување на ѕидови до високи 80 cm. За високи и моќни потпорни ѕидови ќе биде потребно посебно пресметување и фунционирање на основа.

Терапење со чекори

Потсетиме дека за белодробни потпорни ѕидови 30 см во висина и фондацијата не е подигната, а главни ѕидови 80 см во висина и длабочина на фондацијата треба да достигне 30 см ѕид висина и 150 см - фондација направи длабока (50 см).

image12

При креирање и поставување потпорни ѕидови од камен и тула, се препорачува да се одлучи како да се украсуваат парцелите и кои растенија ќе се засадат во земјата.

shutterstock_113810035

Правните потпорни ѕидови се зајакнуваат со потпорници или пиластри, кои истовремено можат да служат како рампи или скали.

Задржувачките ѕидови може да се подигнат со помош на:

• бетон

• дрво

• камен и тула

• користење на габиони со различни пломби.

101_0392

Бетонските потпорни ѕидови можат да издржат значајна тежина на земјата. Стабилноста на масивни бетонски и добра отпорност на материјали, како и можноста за користење на надворешна декорација, може да се претвори безличен монолит во живописната вештачки област.

Сепак, како подигнат комбиниран или задржувачки ѕид на блоковите.

Можеби сте заинтересирани за: