Зајакнување на основата, видови на засилување, дијаметар на засилување, каде што е применливо

 • admin
 • 17 јули 2015 година
Зајакнување на основата, видови на засилување, дијаметар на засилување, каде што е применливо

Силата и веродостојноста на темелите на секоја структура зависи од тоа колку квалитетни материјали се користеле при неговата изградба и дали технологиите биле доволно одржливи. Една од важните компоненти на солидна основа е засилувачка мрежа. При изборот на арматура, треба да обрнете внимание на материјалот од неговото производство, дијаметарот и сообразноста на неговиот тип со барањата.

Што е арматура?

Арматурата е еден од видовите на валани метали. Кога се формира монолитна основа, од него се создава метална рамка на идната база на куќата, додека металните прачки се ставаат во дебелината на бетонот. Вентилот исто така се користи за поврзување на фрагменти од префабрикувани монолитни основи, прицврстување се врши со користење на заварување или пролет клипови од челик. Способноста на вентил за да се спротивстави товари во режија на притисок и истегнување подобрува силата на целиот веб-монолитен, да се спречи појавата на пукнатини во него.

armatura_dlya_fundamenta8

Технолошките процеси за производство на арматурни шипки можат да бидат различни и да резултираат во:

 • јадро топло валани арматура, наликува на прачка има мазна или ребрести површина;
 • периодични, со ребрести површина, дозволувајќи им да се добијат одлични адхезија на бетон монолит предавањето доволно сила, со дијаметар од овој тип вентил може да биде различно, тоа оди на продажба во калеми;
 • ладно подготвената арматура изгледа слична на претходната, но технологијата на производство има сосема поинакво, произведена без греење.

Издавачките засилувачки шипки се произведени во согласност со стандардите на ГОСТ.

Изборот на материјал за зајакнување на фондацијата треба внимателно да ги проучи неговите карактеристики. Во согласност со видот на основата, се избира материјал за зајакнување на одредена класа.

Фитинги за основата, кои карактеристики треба да се земат предвид при изборот

armatura_dlya_fundamenta9

Првиот избор треба да се изврши фокусирање на видот на основата - обично преферираат долги челични шипки со должина од 6 -. 11,7 метри дијаметар вентили при што, во зависност од сложеноста на фондацијата може да биде 8-14 мм. Во некои случаи може да се бара подебел материјал со дијаметар од 40 мм.

????????

Материјалот за армирање на челик е различен:

 • сила, надминувајќи ја силата на композитниот аналог со иста специфична тежина речиси 9 пати,
 • еластичност, способност да издржат значително оптоварување на девијацијата,
 • широк шири, можноста за брзо и без проблеми купување,
 • можност за виткање,
 • отпорност на ударот однадвор,
 • широк дијаметар - од 6 мм до 80 мм
 • релативно голема должина - до 11,7 m.

Фиберглас засилување и неговите карактеристики

Овој композитен материјал за зајакнување е направен врз основа на стаклена волна - полимер изработен од епоксидни смоли. ГОСТ 31938-2012, кој го означува овој метал-пластичен материјал, е легален од почетокот на 2014 година. Иако овој зајакнувачки производ може да се смета за новина, веќе успеа да се здобие со слава, па дури и да се здобие со некоја популарност. Во градежната индустрија, беше пронајден уште еден вид засилување - базалт пластика.

armatura_dlya_fundamenta11

Иако засилување од фиберглас сè уште не е во можност да се натпреварува на еднакво рамниште со арматурата традиционално користена во градежната индустрија, неопходно е да се обрне внимание на неговите позитивни особини:

 • тоа е поволно одликуваат со ниска цена,
 • неговата специфична тежина е сосема мала, таа е речиси 4 пати полесна од слична дебелина на челичната шипка, со што ќе се овозможи значителни заштеди при товарање и транспорт,
 • нејзиното производство се произведува во прачки со различни должини, на побарувачката во градежништвото,
 • материјалот има висок индекс на еластичност,
 • нејзината сила при кршење на товарот е 2,5 пати повисока од цврстината на металот.

armatura_dlya_fundamenta4

Како и сите полимери, GRP е слаб проводник на топлина, кој го елиминира создавањето на ладни мостови и спречува дополнителни загуби на топлинска енергија. Температурниот опсег во кој може да се користи полимерниот материјал е доста широк, во опсег од -70 до +100 ° С. За разлика од метален аналог, тој не создава ефект на екранот и не го попречува преминувањето на електромагнетни бранови. Влијанието на алкалните и киселинските медиуми, како и морската сол, влагата, која било друга корозивна средина, не врши деструктивен ефект врз површината на композитниот материјал и не предизвикува корозија во неа. Полимерната арматура ги има сите знаци на диелектрик и не е проводник на електрична струја. Дијаметарот на полимерното засилување варира помеѓу 4-20 mm.

Недостатоците на овој материјал се:

 • неможноста да му се даде лачен облик,
 • неможност за вршење на заварување.

Како се избира арматурата за фондацијата

За да се изврши точната пресметка на арматурата, прво треба да се утврди видот на основата, чие издигнување ќе биде најдобра опција за овој тип на почва. Во овој случај, неопходно е да се земе во предвид капацитетот на носивост на почвата и оптоварувањата што ќе ги обезбеди зградата на нејзината површина. Според тоа, избраните параметри се избрани арматури и се утврдува вкупната количина на материјали.

armatura_dlya_fundamenta6

Имајќи го предвид избраниот тип на основа, се утврдува потребната дебелина на арматурната лента и се пресметува површината на пресек на шипката и класата на нејзиното обележување. Во случај да се изгради тешка зграда на слаба земја, треба да се постави арматура чиј дијаметар ќе надмине 16 mm.

Ако зборуваме за тоа каков вид засилување за темелите не е соодветен - тогаш со сигурност можеме да кажеме дека ќе биде ирационално да се користи шипка со дијаметар помала од 10 мм - ова не може да издржи дури и умерени товари.

armatura_dlya_fundamenta5

При градење на касета-тип на основа, пресметката ќе биде малку поинаква, причината е нестандардна конфигурација на фондацијата, нејзината ширина ќе биде помала од висината. Оваа нестандардна ситуација овозможува да се користи мала дебелина на армирање на шипки, околу 10-14 mm, кога се гради лента основа. Изврши лента за арматура одоздола и одозгора, поставувајќи ги решетките во надолжната насока.

Метални делови - материјал од која класа може да се користи при поставување на темелите

armatura_dlya_fundament1

За да го направите вистинскиот избор на материјалот кој ви е потребен во одреден случај, треба малку да разберете за означувањето кое се применува на него:

 1. Присуството во него од буквата А означува термомеханично засилено засилување на топло валање.
 2. Материјалот за тркалање означен со B е ладно деформиран.
 3. Буквите А и Б, исто така, ја одредуваат цврстината на истегнување на материјалот.
 4. Присуството на буквата C во означувањето означува дека материјалот може да се завари.
 5. Знакот на зголемена отпорност на корозија на металот е означен со буквата K.
 6. Буквата P означува материјал со зголемена адхезија на бетон.
 7. Според државниот стандард, јакоста на принос на материјалот треба да биде 500 MPa.

Стандардите за изградба бараат употреба на три вида на арматурни шипки при изградбата на армиранобетонските конструкции:

 • мазна или флуирана, топло валање, со дијаметар од 6-40 мм,
 • брановидни, засилени термомеханички, со дијаметар од 3-12 мм,
 • брановидни, ладно деформирани, со дијаметар од 3-12 mm.

За да се создаде основа на фондацијата, вообичаено е да се користат топло валани арматурни решетки, брановидни или мазни. Дозволено е да се користи тркалачки материјал од неколку класи, по правило, нивната кратенка содржи симболи:

 1. А-I марка A240 (со мазна површина), оптимална верзија на неговата употреба - како поврзувачки материјал за брановидни зајакнувачки фрагменти од внатрефундаментални структури.
 2. А200С, АIII, А400 (брановидни), ова е препорачливо да се даде предност - поврзувањето на бетонот со нерамна површина е поквалитетно, истовремено обезбедувајќи прилично високи отпорни вредности под затегнувачки и компресивни товари.
 3. Прифатливо е да се користат следните видови на арматурни шипки: А500 (П и С), В500С, А-II (А300), В500.

Арматура со каков вид на профил е пожелно да се користи во изградбата на фондацијата

Типовите на профили за зајакнување на профили може да бидат различни. Додека порано во изградбата на темелите изборот беше даден единствено на материјалот со кружен профил, денес градителите претпочитаат покомплексни четиристрани полумесечини или профили со српови кои се нарекуваат евро профил.

armatura_dlya_fundamenta12

Меѓу недостатоците на таквото засилување, треба да се забележи намалување на површината на дробење на ребро, што подразбира такви негативни појави како намалување на јачината на арматурното поврзување и намалување на нивниот индекс на ригидност. Предностите на europrofile се да се зголеми издржливоста на секоја прачка, што за возврат помага да се намали ризикот од деформација на рамката под влијание на оптоварувањето.

Како да се плетка арматура за фондација

Како што покажува практиката, поставувањето на фитинзи на ниво на работи ќе бара иста потрошувачка на челик и полимер материјал. Посебно внимание треба да се посвети на аглите - јазлите на снопови од засилување во никој случај не треба да се совпаѓаат со нив. Избегне ситуацијата може да се користат челични прачки - да ги свитка под прав агол може да биде без многу напор. Со полимери засилување, таква операција нема да биде можно. Ако зајакнување се врши со полимер прачки, тогаш ќе биде потребно да се купат дополнителни агли.

Плетење челични арматура на неколку начини.

armatura_dlya_fundamenta13
  Заварување, најчесто користен. Проблеми со овој метод се јавуваат кога потребата за заварени прачки со дебелина од околу 20 мм. Заварување лак има премногу висока температура, под влијание на кој стврднати прачки губат сила.

armatura_dlya_fundamenta14

Позитивен аспект во користењето на заварување на плетењето е можноста за некои материјални заштеди - нема да се бараат долги преклопувања во крстосниците. Специјалисти предупредуваат: не може да се вршат заварувачки зглобови кога се градат плитки основи лоцирани на компирни почви, во случај на слегнување на земјата, ќе се појави ризик од испакнување на целата основа.

armatura_dlya_fundament3
А жица, овој метод ја зголемува потрошувачката на материјал во зглобовите мора да се надредениот материјал се преклопуваат, тоа треба да биде од се наметнати од 0,5 до 1 m Посебни барања за силата на жица, нејзината потрошувачка на обврзувачки -. Околу 20 см.

armatura_dlya_fundamenta7
  Парењето со помош на пиштол се изведува со помош на челични штипки, лаптирањето со такво прицврстување треба да биде околу половина метар.

Врзувањето на полимерната арматура може да се врши со помош на пластични спојки, преклопувањето на материјалот е до 50 см.

Како да се пресмета вентилот

armatura_dlya_fundament2

Во пресметката, проверете го следново: создавање на структурата на појас бара инсталација на два слоја на решетката, на врвот - да се спречат можните празнини помеѓу почвата оток, пониски штити база од оштетување за време на намалување. Количината на жица која е потребна за усогласување ќе се утврди во текот на пресметката. Треба да се напомене дека за тркалање прачки може да се користи класа А1 тркалање, неговата цена е помала, за надолжни прачки - нејзината класа мора да биде најмалку А3.

Исто така, се зема предвид потребата да се заокружат аглите и елонгациите на секоја прачка, додека должината на скутот треба да биде 1 m.

Можеби сте заинтересирани за: