Течни топлинска изолација оклоп, што е тоа, каде се применува и методи за примена на течни топлинска изолација оклоп

  • admin
  • 18 септември 2014 година
Течни топлинска изолација оклоп, што е тоа, каде се применува и методи за примена на течни топлинска изолација оклоп

Технологиите на заштеда на енергија и топлинска изолација на станбени и индустриски објекти брзо се развиваат, постојано се појавуваат нови материјали, кои во голема мера се разликуваат во механизмот на нивното дејствување од топлинските изолатори што се користеле претходно.
  Еден од таквите материјали е течни топлински изолациски оклопи, или, како што се нарекува, топлина боја. Во оваа статија ќе ги разгледаме најпопуларните марки на течна топлинска изолација: "Оклоп", "Изолат", "АстраТех", нивните карактеристики и обем.

Течна изолација - што е тоа?

што е тоа

Teplokraska е најновиот материјал со помош на кој се создава многу тенок термоизолациски слој на изолираната површина. Течната топлинска изолација има навистина уникатни квалитети, поради што е можно да се постигне опиплив ефект при заштеда на топлина со изолаторски слој од 1 мм дебелина. Како и многуте најнови случувања, топлината е производ на вселенската индустрија. Одлично докажано во оваа индустрија, течната изолација почна активно да се користи во градежништвото.

Примената на течна топлинска изолација се врши со помош на четка, ролери или со безвоздушно прскање. Откако материјалот е комплетно полимеризиран, на изолираната површина се формира термоизолациски слој, кој има одлични карактеристики за заштеда на енергија. Облогата делува како "топлинско огледало", со што се обезбедува зачувување на топлината во просторијата.

Бојата на топлина се состои од следниве компоненти:

• Полнење. Тоа е мешавина од керамички, стаклени и полимерни топчиња, невидливи за голо око. Внатре во топките се полни со воздух.

• Биндер. Изработен е од латекс или акрилик.

• Адитиви. Составот на адитивите зависи од тоа каде е наменет да се користи топлината.

Составот на топлотната боја директно зависи од неговите својства, како и од барањата за изолираната површина и, соодветно, начинот на примена на материјалот. Затоа, за да го добиете посакуваниот резултат, пред да ја купите топлината, потребно е да се обрне внимание на неговиот состав и опсег.

Како функционира течната изолација?

како функционира

Топлината, како што секој знае од школскиот курс на физиката, се пренесува на три начини:

  • Термичка спроводливост. Термичката енергија се пренесува од топол предмет на студ. Термалната боја содржи само 20 проценти од компонентите што можат да вршат топлина.
  • Конвекција. Топлината се пренесува од самата супстанција. Поради фактот што најголем дел од масата на течна топлинска изолација се состои од топки, конвективните загуби се занемарливи.
  • Зрачење. Топлината се пренесува од внатрешната енергија на загреаната супстанција. Благодарение на сите исти шупливи топки, топлината ја рефлектира и дисипира топлината. Практично 90% од топлинската енергија се рефлектира и останува во собата. Принципот е нешто слично како функционира еден термос.

Течна изолација за фасади

фасади

Фасадната топлинска боја може да се користи за затоплување на домашните и индустриските објекти. Најпопуларниот бренд на течни изолација фасада "Astratek", "Isollat", "Класик оклоп", "оклоп Фасада" - исто така се користи за изолација на дрвени згради.
  Во изолацијата на брендот "Izollat" се содржат специјални супстанции кои обезбедуваат површина за самочистење - дождот се мие од површината на сета нечистотија и прашина.

Назначувања на фасадна изолација:

Намалување на топлина загуби преку фасада на минимум, заштеда на климатизација во топлиот период.
  • Затоплување на внатрешните ѕидови.
  • Затоплување на балкони, лоѓи.
  • Затоплување на подови и подруми.

teplokraski примена на внатрешни и надворешни ѕидови на зградата не само што помага во зачувување на топлина и зачувате на греење, но, исто така, ја спречува појавата на мувла, мувла, кондензација и мраз ѕидови.

За објекти кои треба дополнителна заштита од пожар, постојат посебни модификации teplokraski со запаливост класа "НГ", "оклоп за заштита од пожари" "Огнениот заштита акција", "KORUND вулканот", "НГ-акција."

Пред примена на течна топлинска изолација, површината мора да биде правилно подготвена, во спротивно ќе се зголеми потрошувачката на течна топлинска изолација и може да се појават проблеми со адхезијата. Упатството за површинска обработка е прицврстено за материјалот, но во повеќето случаи се користи акрилатна прајмер со длабока пенетрација.

Ако мислите на бројните прегледи на купувачите, а потоа покријте ја целата фасада, топлината е непрактична. Но, термоизолациониот третман на одредени области - на пример, падините и другите тешко достапни места - дава одличен резултат.

Течна изолација на телото за работа во зима

оклоп на зими

Таа се разликува од другите аналози со тоа што може да се примени на површината на негативни температури. Тука спаѓаат брендови како "Актерм Норд", "Корунд зима", "Оклопна зима".
  Термичката боја "Akterm Nord" ги задржува своите својства на температура од -300C. Како растворувач се користи мешавина од бел дух и растворувач за овој топлинско-изолационен материјал. Пред нанесувањето на бојата "Acterm Nord" мора темелно да ја исчистите и исушите површината. При работа со овој материјал постојат ограничувања на влажноста на површините: за гипс и тула, не повеќе од 5%, за бетон 4%. Влажноста на животната средина не треба да надминува 75-80%.
  Оваа топлина боја е систем базиран на вода. Таа содржи маса на микрогранули со затворени пори. Микрогранулите се наоѓаат во раствор од силиконски модифицирана смола. Како дополнителни компоненти, се користат различни пластификатори, фунгициди и биоциди.

Примена на течни топлинско-изолациски материјали за топли цевки

Олимпс дигитална камера

За изолација на различни видови на цевки, оџаци, вентилација канали, следниве бренд teplokraski "Емери Класик", "Стандард-акција", "Keramoizol".
  Со цел да се постигне максимален резултат, во изолацијата на цевките се користи т.н. "сендвич-технологија", според кој слоевите на течна изолација се менуваат со слоеви од стаклени влакна со дебелина од 0,5 мм. Се применуваат вкупно 4-5 слоеви. За да ја направите површината мазна, специјалниот лак се нанесува на последниот слој.
  Ако е неопходно да се изолира полимерната цевка, прво се изведува испитување на врската. Ако површината на цевката е сува и чиста, тогаш не треба да се појават проблеми.

Течна топлинска изолација "Оклоп" - обем и технички карактеристики

Оклоп

Самото име на овој термоизолациски материјал покажува дека претставува сигурна заштита. Материјалот беше развиен во Волгоградскиот иновативен ресурсен центар. Основата беше донесена од страна на американските случувања, врз основа на кои беше можно да се добие подобрен материјал за топлинска изолација по пристапна цена за просечниот потрошувач.

Зошто е толку популарна течни топлинска изолација оклоп осврти за кои меѓу купувачите, во овој момент само позитивни?

Производителот нуди широк спектар на производи: оклоп Класик, оклоп Антикор, оклопна зима, оклопна фасада, оклопна светлина. Секој тип на боја има јасно дефинирани и тестирани спецификации. Затоа, нема да има проблеми со изборот на изолаторот и начинот на кој се применува.
  Сите производи на брендот "Armor" се еколошки чисти и безбедни за здравјето. Термоизолациониот оклоп не гори, лесно се применува на сите видови површини, работниот век на топлинската изолација е неколку десетици години.

И ако одлучите да го прекинете изборот за овој бренд, тогаш топлинската изолација на оклопот може да се купи многу поевтино од аналози, бидејќи оваа изолација е направена на територијата на Русија.

боја на топлина "AstraTech" - главните карактеристики

astratheus

"AstraTech" е најновиот топлинско-изолациски материјал на база на вода, кој во својот состав има микроскопски керамички сфери. Акрилните полимери се користат како врзивно средство.

Ова teplokraska се користат во областа на енергетиката, во градежништвото за изолација на ѕидови, фасади, подови, покриви, падини, цевки топла вода и ладна вода, системи за климатизација. "Astratek" создава на површината на ултра-тенок изолациски слој кој го спречува појавата на кондензација, штити површината од корозија, мувла и габи. Бојата може да се нанесе на бетон, полимер, тула и метални површини. "AstraTech" може да издржи температурни промени од -600С до + 2500С.

Бојата не е токсична, еколошки, апсолутно не поддржува горење. На температури над 8000C, изолаторот почнува да се распаѓа во јаглерод моноксид и азот, што значително го успорува согорувањето.

течна топлинска изолација "Изолат". Затоплување со течна топлинска изолација на метални конструкции

изолира

Ова одделение се препорачува за нанесување на површински површини кои брзо се подигнуваат метални конструкции: гаражи, хангари, магацини и сл. Максималниот ефект се постигнува со двострана површинска обработка - однадвор и внатре. На овој начин бојата ја штити просторијата однатре од загубата на топлина, а од надвор од прекумерното загревање во топлиот период.

Доколку е неопходно да се нанесе Izollat ​​на галванизиран метал, површината прво мора да биде обезмастена, бидејќи може да се појават проблеми со адхезијата. За целосна доверба на поцинкуваната површина, можете да нанесете ефтин прајмер, на пример, GF-1.

"Isollat" лошо се држи до нерѓосувачки челик и алуминиум, поради оксидниот филм формиран на површината на овие метали. Затоа, пред да се примени топлинската боја на овие материјали, неопходно е претходно да се третираат со прајмер.

Што топлина боја да се избере?

Се надеваме дека горенаведениот материјал, до одреден степен, ќе помогне да се одреди изборот на течен топлински изолатор. И со цел да се поедностави прашањето за избор на боја колку што е можно, подолу ќе дадеме приближни цени за грејачи, наменети за ѕидови и други елементи на изградба на станбена куќа.

"Корунд класик" чини 10 литри - 3700-4960 рубли.
  Астартек Универзал "чини 1 литар - 415-450 рубли.
  "Armor Classic" чини 1 литар - 380-415 рубли.

Можеби сте заинтересирани за: