Дрвени прозорец прагови, инсталација на прозорецот правец, чекор по чекор инструкција

  • admin
  • 4 ноември 2015 година
Дрвени прозорец прагови, инсталација на прозорецот правец, чекор по чекор инструкција

На врвот на модата на пластични прозорец прагови незабележливо помина. Стрелите на барометарот наречен "Моден тренд" се пресели на страната на прозорецот на Природното дрво и се замрзна. Инсталирајте го готовиот прозорци од производителот е задоволство: pshikn инсталирате пена, го поставив прозорецот и сега инсталацијата е речиси завршена. Сепак, неопходно е да работите со монтажата на пена и вешто да го инсталирате прозорецот.

Изберете прозорец праг од дрво

Готовиот поглед на внатрешноста на просторијата и прозорецот е даден со удобни и практични прозорци изработени од дрво. Инсталирањето на дрвениот прозорец е сосема ламерен, можете да создадете атмосфера на спална соба, дневна соба или кабинет.

podborka-28092012-017

Покрај тоа, вештото инсталирање на прозорецот од сите правила ќе ја подобри функционалноста на структурата за време на застакувањето, на пример, чардак.

поглед на прозорецот

Како дел од прозорецот, прозорецот може да биде:

• Широк или тесен

• со или без почеток на ѕидот

• Правоаголни или заоблени (радиус) агли.

Но, главниот критериум за избор е квалитетот на дрвото.

29006417.lc0fxngf0r

дрво

При изборот на прозорецот од дрво, неопходно е да се фокусираме на дрвените видови, правилната инсталација и секојдневната нега на површината.

1315574933_12820

Најпогодна опција е прозорецот на дабовите прозорци. За прозорската табла исто така погодна за бор и букова дрва. По можност избираат залепени прозорци од бор, кои се најмалку подложни на свиткување при температурни разлики.

podokonnik-iz-dereva

димензии

Според технологијата на инсталацијата на прозорецот, само 1/3 од одборот треба да излезе надвор од ѕидот. Затоа, конвенционално препорачаната ширина може да биде 20-25 см. Не можете да забраните да инсталирате широк прозорец. Сепак, ова бара дополнително затегнување на структурата и, соодветно, прицврстување. Класичните димензии на прозорецот изработени од дрво се: должина 1,50 м и ширина од 250 мм, дебелина од 40 мм.

Шема-монтажа-подконикника

Начини на инсталација и инсталација на прозорец праг од дрво

Постојат неколку начини за инсталирање на дрвени прозори:

• на цементна кошулица

• користење на специјален лепак

• за двокомпонентна монтажна пена.

1324556208_stoika1

Методот на инсталација е идентичен. Разликата лежи во употребата на монтажа малтер. Изборот на монтирање метод зависи од работната база на прозорецот и материјалот на производство на прозорец.

А единствен стандард за поставување на дрвени прозорец прагови е отсутен, но препорачува стандард 30971-2002 вклучува отпорност на топлина, звучна изолација и димензионална стабилност на собирање и експанзија зглобовите на прозорецот во однос на отворот и ѕидовите.

Слика 1

Секако, пред инсталацијата и инсталацијата на прагот на прозорецот, ќе бидат потребни неколку подготвителни мерки.

Ние правиме чекор-по-чекор инсталација

Инструкциите за чекор по чекор инсталација на дрвени прозорци ќе се состојат од следните фази:

• Подготовка на прозорецот за инсталација

• подготовка на основата за поставување

• поставување и усогласување на заштитните решетки

• означување на одборот за одредување

• нанесување на малтер (цементна ферманка, лепак или пена)

• монтажа на прозорецот на монтажен малтер

• создавање на јазот во компензацијата помеѓу одборот на праг и ѕидот

• инсталација на изолатори помеѓу инсталираниот праг на прозорецот и горниот дел на прозорецот

• примена на заптивната смеса за проширувањето

• Отстранување на спојници.

Слика 6

подготовка на прозорецот за инсталација

Пред да го инсталирате прозорецот, потребно е да го третирате со соединение за заштита од влага. Обработката е предмет на плочата на праг и местата на прицврстување на отворот и ѕидовите на прозорецот.

подготовка на основата за ерекција

Пред инсталацијата, површините на основата и отворот на прозорецот се одводнуваат и подготвуваат. Прозорецот влегува во низа.

Инсталирање на дрвени прагови работат на сува, цврста основа, врзива или преплавена во барови со растојание од 80 см. Предуслов е прилив во ѕидот на праг од 2-3 см од двете страни. Затоа, ќе биде неопходно да се изврши лизгање на ѕид.

4. -Подготовка-површина-пред-инсталација-праг-во-прозорец-ПВЦ

редење и усогласување на барови за поддршка

Препорачаната висина на кошулицата или поддршката од решетките треба да осигура дека работниот праг на прозорецот влегува во профилот без јаз. На пример: за праг на прозорецот од дебелина од 40 мм, дозволениот простор од фишерот до профилот на држачот треба да биде околу 50 mm.

podgotovka_02

шини за поддршка поставени на база е препорачливо со 800 mm широчина, поаѓајќи од работ на делот од ѕидот од најмалку 100 mm. Како поддршка барови се погодни шипки до 80 милиметри широк, обезбедување на најдобро одговара за дебелина.

Слика 17

примена на малтерот

За монтажниот раствор на прозорецот, дрвото може да се користи: цементна ферманка, малтер за лепак и двокомпонентна монтажна пена.

mastercity_a3f800e28abcd4e487224ab84ffc7d833c

Дрвен прозорец на панел или тула куќа се препорачува да бидат поставени на пена. За бетонска база употребувајте суви мешавини на цементни фундаменти и лепило.

styazhka-Ceresit-rastvornaya-suhaya-МСП-dlya-styazhek-10167-B

поставување цемент ферман и лепило

Подготовка на цементен малтер или лепак смеса се изведува на традиционален начин. Растворот се нанесува на подлогата со помош на шпатула.

Image 2

Висината на применетото решение треба да биде поголема од нивото на распаднатите шипки. Откако ќе притиснете надолу на прозорецот, решението се дистрибуира под тежината на прозорецот. Кога се инсталира, мора да се запомни дека прозорецот има мала падина (3 степени) во внатрешноста на собата.

werzalit_uatanovka

примена на пена

Инсталирањето на двокомпонентна пена е едноставен процес, кој може да се совлада за неколку минути. Во рок од 2 минути цилиндар пена е разнишан пред поднесувањето на барањето, а потоа со помош на специјални алатки устата сад се насочува кон местото на апликација.

pristrojki-вендинди

Контролата на дистрибуцијата на ослободената пена се контролира со употреба на млазници. Може да се примени пена во цик-цак движења. По нанесувањето на пена, неопходно е брзо да се инсталира прагот на прозорецот, бидејќи времето на стврднување на пена е минимално.

pistolet_dlya_montazhnoy_peny

создавање на надомест на штета

Вуд има својства на промени во волуменот под влијание на промени на температурата и влажноста. Затоа, при нанесувањето на монтажната малтер, неопходно е да се потсетиме на потребата од создавање на надоместок.

За да го направите ова, инсталирајте дебелина на плочата од 3-5 mm помеѓу прозорецот и ѕидот. По завршното сушење на малтетот, се отстранува, а швукот е заштитен со заптивната смеса.

Во процесот на зацврстување на монтажната пена, лепак малтер или цемент ферман, позицијата на инсталираниот праг на прозорецот може да се смени. Елиминирање на појавата на деформација помеѓу прозорецот праг и на врвот на прозорецот единица, можеби со инсталација на специјални изолација.

62

Спротивставеноста на површината на потпорниците на силите на отекување на пена или ферман обезбедува идеален начин за монтирање на прагот.

Инсталирањето на прозорецот со вашата рака ќе му помогне на ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: