Како да изберете клима по област. Мобилни климатизери се плус и минуси.

 • admin
 • 31 март 2016 година
Како да изберете клима по област. Мобилни климатизери се плус и минуси.

Потребата за комфорни климатски услови во просториите од различни видови доведе до широка инсталација на климатизери. Денес е тешко да се најде канцеларија, продавница или кафе кое не е опремено со оваа корисна клима опрема. Сопствениците на многу станови и приватни куќи исто така имале време да ги оценат предностите на живеење во климатизирана просторија. Единствената пречка за инсталацијата може да биде финансиско прашање - цената на единицата е прилично голема. Поради оваа причина, пред да купите климатик, треба да се запознаете со препораките на експертите за карактеристиките и параметрите кои влијаат на функционирањето на климатизерот.

Како да изберете клима уред за стан

одредување на капацитетот за ладење на уредот

За мерење на овој индикатор е киловат, треба да знаете дека во киловатите исто така се мери потрошувачката на енергија на уредот, но тие не можат да бидат збунети. Капацитетот за ладење на уредот е околу 3 пати повисок од неговата потрошувачка на енергија. При пресметувањето треба да се земе предвид дека за ладење на секои 10 квадратни М. m ќе бара 1 kW енергија, под услов висината на таванот да биде стандардна, а температурата на воздухот на улица нема да биде над + 30 ° C.

каков тип на климатик би сакал

На продажба можете да најдете модели на клима моноблок и создадени од принципот на сплит-системи. Првиот е уред со телото, вториот - агрегати од две компоненти, од кои еден е инсталиран во стан, вториот - на ѕидот од улица, инсталација често произведуваат директно под прозорецот.

conditsyonery12

Ако ги следите советите на експерти, а потоа за употреба дома, треба да изберете Сплит-систем. Најмоќните аргумент во нивна полза е тивка работа - бучна дел на клима уредот се наоѓа надвор од собата, звук што излегуваше од тоа речиси и не запре луѓето кои се во куќата. Што се однесува до изборот на одреден модел - има многу од нив, изборот на вистинскиот за квалитет и цената нема да биде проблем.

conditsyonery7

Анализирајќи ја статистиката за продажба, можеме да заклучиме дека ѕидните модели се поатрактивни за потрошувачите. Трошоците што ги имаат не е висока, во опсег од 6 илјади рубли, но во исто време тие можат да обезбедат доста ефективно ладење.

conditsyonery2

Не помалку популарни, надворешен клима уред  со Сплит-систем, цената е повисока, но совршено се вклопува во внатрешноста, може да се справи со ладењето на голем кубен капацитет. Употребата на систем за поделба на канал не влијае негативно на дизајнот на ентериерот - тој е инсталиран во затворен тип, системите за воздушни канали украсени со решетки се користат за снабдување со чист воздух.

Ваквите системи се мултифункционални, тие се:

 • излади воздухот,
 • се меша со свеж воздух,
 • нивната интеграција во системот за вентилација овозможува одржување на неколку соби.

Треба да се разјасни - системот за поделба на ѕидот ќе биде идеална опција за еднособен стан, канал еден за стан со повеќе соби.

Мислење на специјалист за различни типови на климатизери:

Како да изберете клима уред за стан - разгледајте неколку опции

Препорачано за употреба во систем за поделба на дневна соба може да биде едноставно или инвертер. Инверторот, иако тие се разликуваат во високата цена, работат речиси тивко.

conditsyonery13

За рационална одлука, експертите сметаат дека стекнувањето мулти-сплит системи,  овозможувајќи поврзување со една надворешна единица од неколку внатрешни. Треба да се напомене дека инсталацијата на таков систем може да има цена повисока од купувањето на посебна единица за секоја од собите. За инсталација во домот или стан, постојат многу различни модели на климатизери и сплит-системи. Се разбира, секој од нив има некои карактеристики.

conditsyonery5

На пример, ѕид монтирани модели  се посложени инсталации, нивното работење ќе чини малку повеќе - како резултат на конзумирање повеќе електрична енергија. Покрај тоа, изгледот на моделот треба да биде таков што лесно се вклопува во внатрешноста на собата. Ако зборуваме за тоа каков вид на климатик е подобро да се инсталира во живеалиште, тогаш дефинитивно може да се препорача кат модел.

conditsyonery1

Модерен отворен клима уред:

 • има прилично атрактивен дизајн,
 • лесен за инсталација и одржување.

Главен услов за успешно работење е точниот избор на моќ - премногу ќе доведе до појава на предлог во станот. Тоа е сосема прифатливо да се погледне во модерен стилски дизајн модели инсталирани на таванот. Овие евтини климатизери:

 • се ефтини во работењето и одржувањето,
 • не предизвикува нацрти.

Единствениот недостаток на таванските климатизери е прилично комплицирана инсталација. Најмалку веројатно да се инсталираат во куќата се користат канал тип клима, иако тие ви овозможуваат да ја креирате посакуваната микроклима во секоја соба. Но, инсталацијата на овој тип на агрегати е комплициран и макотрпен процес, поставувањето на канали за снабдување со воздух се врши под таванот. Нивната цена, во однос на аналози од други видови, е доста висока, а услужниот процес не е поевтин.

conditsyonery10

Според експертите, најдобрите климатизери за инсталација во станови со мала област - Сплит-систем. Електричната енергија што ја трошат малку, процесот на нивно одржување не бара големи трошоци, но во процесот на работа тие се покажаа како доста ефикасни. Од предностите на моделите со едно парче може да се забележи:

 • ниска цена,
 • едноставноста на инсталацијата.

Но, во исто време моноблок единиците тешко може да се наречат внатрешна декорација, тие не можат да се инсталираат во куќа каде што живеат луѓе кои страдаат од алергии, работата на моделот предизвикува зголемена содржина на прав во воздухот.

Како да изберете клима уред со оглед на површината

За да се земат предвид димензиите на просторијата во која ќе се инсталира климатизерот при изборот на единицата е задолжително - неточната пресметка во еден случај ќе доведе до недоволно ладење на просторијата, а од друга - до појава на нацрти.

conditsyonery7

Доколку станот има многу соби, најдобро е да се избере каналниот систем на сплит. Иако инсталација на Сплит систем и последователните трошоци за одржување не е многу евтини, но дека тоа ќе им овозможи да се ослободи од внатрешноста на голем број на различни уреди монтирани на ѕидови, подови и тавани.

Одлуката во корист на Сплит системот може да биде точна во случај секоја од собите да има димензии не поголеми од 18 квадратни метри. метри, инаку постои опција дека воздухот ќе се олади до недоволна мера. Во една соба стан е сосема можно да се направи со инсталирање на подот, таванот или на ѕид-уред, со доволно енергија, неговата работа ќе биде ефикасна.

conditsyonery8

Ако станот има една голема соба и неколку мали, што е разумно да се инсталира на климатик, касета тип, тоа е во можност да обезбеди доволно количество на свеж воздух канали во таков случај ќе мораат да се кријат под лажен таванот. Започнете го изборот на климатизацијата од само:

 • составувајќи план на простории и пресметување на површината и обемот на секоја од нив,
 • создавајќи знак на зимски и летни температури,
 • проверете ја можноста за инсталирање на надворешни единици.

Треба да изберете од модели кои се докажале во текот на периодот на работа, можете да научите од пријатели, познаници или вработени, исто така можете да прочитате осврти за различни модели на Интернет.

За карактеристиките на изборот на климатизери, видете го видеото:

Најдобрите климатизери - која марка да се избере

conditsyonery11

За да се одговори недвосмислено на прашање од ваков вид е тешко, меѓу светските лидери дефинитивно треба да се нарекува:

 • Mitsubishi Heavy Industries,
 • Даикин,
 • FUJITSU GENERAL,
 • PANASONIC.

Сепак, често критериумите за избор се трошоците и неговиот однос со квалитетот на уредот. Исто така, треба да се има предвид дека трошоците не се ограничени само на купување на одреден модел, средствата потребни за понатамошно одржување понекогаш се преклопуваат со трошоците за нискобуџетните модели.

Каде е подобро да се направи купување

Експертите препорачуваат да ги земат сите добрите и лошите страни пред купување на единица за продажба или непроверени места, исто така, не треба да се полнење луѓето да се инсталира на климатик без специјална обука и соодветно искуство за работа. Во овој случај, одговорноста за квалитетот на уредот ќе лежи целосно со вас.

Откако добивте мали заштеди при купувањето и инсталирањето, како резултат на тоа, може да добиете лоши перформанси. Лошите перформанси можат дури и клима уред со одличен квалитет - во случај да не е правилно поврзан. Не е неопходно да се заштеди при купување скапи инструменти со долг животен век.

conditsyonery14

Купи подобро во продавници специјализирани за клима опрема, кои нудат широк спектар на производи од различни производители. Квалификуваните менаџери на такви локации секогаш се подготвени да помогнат при одредување на оптималната цена и квалитетот на производот.

Мобилни климатизери се добро решение за оние кои не сакаат да потрошат многу пари

conditsyonery33

Ако не постои можност да потрошите значителен износ за купување на неколку стационарни климатизери, можете да обрнете внимание на мобилните модели. Тие се мали по големина и опремени со тркала, движејќи ги од соба во соба не е тешко. Природно, инсталацијата на таков климатик нема да биде потребна - доволно е да се повлече воздушниот канал во вентилаторот или вентилационото вратило.

Можете сами да го направите тоа.

Ние гледаме видео за работата на мобилниот климатик:

Мобилните климатизери се опремени со стандардни функции - тие се способни за ладење и греење на воздухот. Некои модели се посовршени - тие се опремени со далечински управувачи и тајмер, кој ви овозможува да програмирате одреден начин на работа на уредите. Напредната функционалност на таквите модели овозможува да го прочисти воздухот и да го јонизира.

Можеби сте заинтересирани за: