Topiary во градината, topiary со свои раце, корисни совети

  • admin
  • 08 јули 2016 година
Topiary во градината, topiary со свои раце, корисни совети

Идеалниот начин да му се покажат на светот своите креативни способности и да се потврдат себеси е создавањето на градинарски фигури и скулптури. За ова, не е неопходно да се заврши уметникот или да се биде напреден дизајнер. Малку имагинација, правилна грижа и стрижење на растенија во блиска иднина ќе ја обезбедат вашата градина со парк на егзотични животни и зелени скулптури кои далечински слични на изгледот и обликот на саканата жена.

Од Гурзуф до Камчатка ќе ги исечеме грмушките

Сфатеното сечење грмушки и дрвја, како уметност, неговите корени во буквална и фигуративна смисла, се враќа во времето на Римското царство. Првиот елемент, пресечен со умен рацете на градинар во вид на коцка или топка, беше кум на градината.

10-2

Најубавите градинарски области сега се невозможни да се замислат без оригинални и експресивни фигури во форма на геометриски простори, архитектонски структури или смешни животни. Денес, модата за топијар од цвеќиња или растенија е на врвот. Но, за да ги совладате техниките и техниките на кадрава фризура, потребна ви е трпеливост и имагинација, како и љубов и време.

top2

Првите срамежливи обиди да се создаде нешто слично во Гурзуф парк беа несмасни и непроценливи. Нешто недостасува при креирањето на фигурите: дали градинарот се плаши да го намали вишокот, или немал насилна фантазија и олицетворение на неговите идеи. Ако целосно ги поседувате сите овие квалитети, или се стремиме да ги стекнеме, тогаш овој вид пејзаж е уметност за вас!

cf1ef03b43c078eecd43fb82166893bf_9

Но, имагинацијата на новоизградените градинари на топијарот не ги познава границите во куќите и убавините. Денес, величествените фигури може да се видат не само во здодевните паркови од јурачкиот период. Како да станете вистински ториариум?

Слика 1 Животни

Топиари техники или како да се направи зелен ѕвер

Постојат неколку техники за создавање топиари. Ова е рамка и технологија на жица.

на

без рамка техника

Рамковната технологија се базира на рачно сечење грмушки со градинарски ножици. Со технологијата без рамка, точноста на сечење и создавање на потребниот волумен зависи од вештината и вештината на градинарот. Со технологијата без рамка, треба да се избере соодветна постројка за да има можност обрасната круна да влијае врз изборот на обликот на саканата форма. На многу начини, ова зависи од видот на растенијата и густината на лисјата, неговата должина и обликот на летоците. Ние ќе сугерираме дека за создавање на убава topiary или ограда, подобро е да се користи thuju, зеленчук, бреза (Ligustrim) и четинари.

20150503162459

секој градинар сака да знае

Не сите растенија и грмушки се погодни за изработка на топијар. Ова треба да биде растенија со тврди и брзо растечки лисја, како што се thuja и зеленчук. Thuya е род на зимзелени четинари и грмушки од мала висина на семејството на кипарис. Постојат неколку видови на thuya кои се погодни за изработка на топијар.

Samshit020-0

Симбол  е исто така претставник на зимзелени грмушки и има околу 40 видови. Шише е грмушка до 12 метри висока со лиснато пука. Листовите од седечка форма доаѓаат во различни големини. Засади кутија во пролетта и за време на искоренување на првата фризура на листовите се изведува. Со навремено наводнување и прскање на грмушки, тоа не го спречува растот на пука, што обезбедува густа зелена круна.

Самшит - вечнозеленый-куштарник

Biryuchina е род на грмушки растенија од маслиновото семејство и има 40 видови.

За скулптури и фигури, се користат качувачки растенија, имено: quinquinia abernia, обичен бршлен, леопард од заокружен лек, тривистрија со тривици и гуштери со пет листови. Времетраењето на зелениот покрив ја одредува климата на локалитетот и растителниот сорт за врвот со можност за презимување.

73c540cd5b1566201e751fb72808e743

Корисни совети: изберете растенија за топиариум

За самостојно создавање на облици и скулптури, предност е најдобро да се даде на растенија со мали листови кои можат да формираат замена на пука во текот на сезоната на растење. Не е лошо, ако на гранка ќе има сет на живеење спиење пупки, подготвени за следните раст на зеленило. Сега е до правиот избор на инструментот за сечење на растенијата.

25666ca8fb675704c9fa491fa70a6d94

алатка за фризура

Работилницата на овој врв треба во својот арсенал да има моќна алатка - алатка за сечење на листовите. Со кои критериуми треба да изберете алатка за фризура?

За секојдневно згрижување фигури и скулптури на грмушки, потребен е минимален сет на алатки, што е претставено со резко изостри нодачи (градинарски), секиратори (исправени и странични) и виткање и пила.

1ecb12c0a3ff29d46599cc8e62cdd2a3

Грижата со употребата на алатката претпоставува редовно усогласување на круната со клипинг на растечки пука по должината на семантичкото оптоварување на растението. Покрај тоа, грижата вклучува и наводнување и оплодување на растението.

технологија на жица

Технологијата Wireframe е фундаментално различна од кадрава фризура.

Откако ја совладале техниката, со сигурност може да одговорите на прашањето: "Како да направите топеара со свои раце". Во технологијата на topiary frame, техниката се користи за пополнување на рамката на сликата со почвата и последователно садење во рамките на вегетацијата.

Процесот на создавање фигура или скулптура се состои од фази:

• избор на локацијата на фигурата и фабриката

• создавање на мачор модел и жица

• пополнување на рамката со почва

• садење на вегетација во пополнетата рамка.

topiari_topiariy_karkasnye_novyy_trend_414156

Основата на topiary рамка е домашна или купени готови жица рамка. Користејќи скелет, креирајте комплексни скулпторски форми и десктоп мали композиции.

Секој чекор-по-чекор topiari на wireframe технологија започнува со скица на wireframe и ја отелотворува идејата во макета на картон. Моделирањето ќе овозможи да се направат прилагодувања на сликата на скулптурата и да се елиминираат грешките при моделирање.

qWEHWt8

каротидна анатомија

Анатомијата на трупот треба да одговара на идејата за фигурата. Да речеме дека ако зајак е наведено, тогаш акцентот треба да се зајакне на долгите уши, и ако тоа е слон - тогаш на трупот и опашката. Долгите задните нозе на зајакот се анатомски совршени за слонот и обратно. Имаше и новина во topiary - животни со светилки.

1021732_4-модел-анатомија-животни-500x500

Замислете рис или тигар, стоејќи на две задни нозе и држејќи светилка напред. Затоа, неопходно е да се пренесе во рамката целата динамика на зелениот ѕвер.

Потоа, монтажната рамка е составена од жица, имајќи ја предвид можноста за раслојување на формирањето на најголемиот дел. На раскрсниците жицата се фиксира со заварување, обезбедувајќи стабилност на скулптурата. Завршената рамка е плетенка со решетка со клетки не повеќе од 10 мм.

 

3c1abbf801d4

Корисни совети: ја собираме почвата за полнење

Мешаната почва за содржината на трупот е внимателно избрана. Во една резервоарна мешавина на хранливи материи и почва, која се состои од лисја земја, трева и горниот слој на тресет. Потоа, ситно сецкани слама се додава кон добиената маса. Благодарение на присуството на слама и навлажнување на мешавината на почвата, таа нема да има доволно спиење надвор од рамката. Тогаш топки се направени од смесата и се ставаат во сад за рамка.

Како да се пополни рамката со буквар е прикажан овде.

пополнување на пејсажи

Конечната фаза во креирањето на топијатот на рамката е садење на филер. Пополнувачот е населен со растенија по редоследот по кој тие подоцна растат. Ова значи дека првично засадени "култура", а потоа тревник. На пример, за да се создаде имитација на лав кожи, првично никнуваа семиња беа воведени во почвата смеса, а потоа и за грива - тревна смеса со долги стебла.

green_table_7

Ајде да кажам дека за да се пополни скелет со градинарство започне со фини детали - опашка, уши, клун и екстремитети. Технологијата на садење е како што следува: во грутка смеса остар објект се продлабочува до длабочина во која ќе се сместат семиња или растенија со корени.

По таквата инјекција, жлебот е затворен и потиснат со мов.

Секоја скелетна фигура е опремена со потпорни столбови и платформи, благодарение на што рамката, исполнета со мешавина на почва, стабилно стои на конвенционално место.

69e4490dd57c1d7f0d77548984018a1f

За погодност за одржување на структурата, се разгледува и се спроведува систем за наводнување капка по капка. Цевките имаат рамка за унифицирано наводнување, олеснувајќи ја заштитата на оригиналниот и живописен објект на приградската област - за топиари.

Можеби сте заинтересирани за: