Детско игралиште во предградието: одберете место, безбедност, покривка, детска игра опрема.

  • admin
  • 12 март 2016 година
Детско игралиште во предградието: одберете место, безбедност, покривка, детска игра опрема.

Едно лице мора да изгради куќа, да засади дрво и да ги одгледува децата. Децата, нивното здравје и безбедност се главната цел во животот на возрасните. Свеж воздух - една од компонентите, може да се каже главната задача, со цел детето да порасне здраво. Нашите климатски услови не секогаш дозволуваат детето да остане во воздухот долго време. Затоа, во топла сезона се трудиме да го зголемиме времето за наоѓање на деца на улица. На детето било интересно дека времето поминато на отворено е корисно за детето, неопходно е опремувањето на игралиштето на таков начин што детето не може да се повреди и да игра интересно, со што го одвлекува вниманието од телевизорот и компјутерот.

Игралиште - безбеден агол за деца

Ако започнеме со изградба на голи терени, тогаш кога се дизајнира куќа, паралелно е неопходно да се создаде и развие проект на целата завеса.

На локацијата, потребно е да се стави игралиштето на таков начин што игралиштето е во полето на гледање на возрасните, дури и ако се наоѓаат во куќата, а децата се на улица.

Кога креирате проект, прво размислете - дека во пејзажот дизајнот на страницата може да создаде опасност за детето.

Ако децата се мали, не инсталирајте длабок базен или езерце во близина на игралиштето.

И ако на сајтот има базен или длабок езерце, мора да создадете ограда што малите деца не можат да ги надминат.

Сега постои огромен избор на декоративни огради, кои дури можат да го красат сајтот и да спречат проблеми.


Децата, љубопитни луѓе и некои од нив се во можност да отворат брави и да влезат во забранетиот простор.

Заклучок - Запек треба да биде сигурен и недостапен за децата.

Во жешка сезона, вода ги повикува сите со својата свежина и малите деца постојано се влеваат во водата.

Ако имате живо воден тек на локацијата, која има длабочина на постела не повеќе од 5-10 см - мали деца и постари деца, со големо задоволство долго време ќе поминат во игри со вода.

Ако пејзажот на страницата не ви дозволува да изградите ваков животен тек, размислете за создавање на плитки езерца во игралиштето, и ако направите добра фантазија вода игралишта.

Откако ќе ги избришате информациите на Интернет, можете да поканите специјалисти да креираат водопади, и ако таквите не се појавуваат до вас, сами можете да направите вода.

Главната задача е да се отстранат сите електрични апарати и да се спроведе сигурна изолација на кабелот за напојување.

Детето ќе биде многу заинтересирано за следење на движењето на водата, од врвот надолу, за да пуштате мали чамци или стапови.


Ако постојат потпорни ѕидови покрај едни со други, сите камења и камења мора цврсто да се обезбедат со цемент.

Ако има алпски слајд до него, треба целосно да ги елиминирате лизгањата и движењето на камењата.

Запомнете дека децата сакаат да се искачат некаде, па кога создавате пејзаж од вашата градина, прво размислете за безбедноста на дизајнот на градината за деца.

Кога украсувате цветни леи со украсни растенија, запомнете дека некои се отровни.

Покрај тоа, отровот може да се најде не само кај овошје, туку и во цвеќиња и лисја.

На веб-сајт како растенија не треба да расте:

-линии;

- планинска арника;

-функционален русомак;

- Градителот;

-дифиниум;

пилули за спиење, итн.

Територија на игралиште, изберете место

Со цел органот да се развие детето, територијата на игралиштето мора да биде доволна за игри и за криење.

Избор на место за игралиште, како што е споменато погоре, ви треба добар поглед за возрасни и топло суво место.

Но, во топлината на детето не е многу добро да се биде на сонце, па затоа е соодветно да се запали сенка или делумна нијанса од дрвото.

Кога садат зелени насади, ставете грмушки и дрвја, така што во иднина, проширувајќи се, тие не го прикриваат гледиштето на игралиштето. На игралиштето не треба да има камења и остри агли.

Ако на локалитетот има големо дрво, изградете "детска куќа на дрвото" околу неа.

Ако семејството има деца од различни возрасти, првиот кат од "детската куќа на дрвото" може да се направи на мала висина од земјата, но куќата мора да има пристојна големина, пар прозорци и неопходно топол кат - тротоар.

Дури и во дождливи денови, децата можат да играат во оваа куќа и да не се навлажни.

За постарите деца е подобар вториот кат на "детска куќа на дрво". Вториот кат може да има не само куќа со покрив, туку и платформа за гледање.

Покривање на игралиште

Кога уредувате игралиште, обрнете внимание на покриеноста на игралиштето на локацијата.

Децата трчаат наоколу, можат да притискаат едни со други за да ги избегнат повредите не користат асфалтен слој, бетонски слој и керамички плочки.

Се разбира, би знаел каде да паднам - би направил сламки, но бидејќи немаме место за падот на детето, ќе разгледаме неколку опции за покривање на детските спортски терени:

- Зелена трева - најбезбедна опција за покривање на игралиштето.

На основаноста може да се припише - ефтино, еколошки, не го расипе дизајнот на страницата.

Недостатоци - во текот на играта на децата ќе газат надолу, во сенка расте само посебен сенка тревник, бара сечење и наводнување;

-Покривање на игралиште со чакал.

Предности: релативна безбедност, еколошка компатибилност, не ја контаминираат детската облека.

Недостатоци, ако чакал е повеќе од 0,5 мм, детето може да гребење неговите колена и лактите, чакал мора постојано да се олабави и истури;

- Дрвени подови.

Предности: децата можат безбедно да седат на таков кат, не само да играат, туку и да се подготвуваат со креда, ако има покрив над игралиштето, можете да играте во дождливи денови.

Недостатоци - под влијание на влагата, можат да станат непогодни за употреба;

- Термо-обложувања, изработени од пластични гумени теписи од платформа или облога во вид на вештачка трева.

Предности: безбеден за деца, долго сервира.

Недостатоци: скапа цена и теписи на подот треба да се исчистат за зимскиот период.

Детска играчка опрема

По безбедноста, мултифункционалноста на игралиштето е прва.

Идеална варијанта на играта инвентар е опремата, која, како што растат децата, може да се менува или трансформира.

Современите производители создадоа цели детски комплекси, но грижливите родители и нивните сопствени раце прават интересни игралишта.

Впрочем, кој е подобар од родителите, ги познаваат интересите и темпераментите на своите деца.

Главниот попис на игралиштето е:

- нишалки од сите можни форми, избрани според големината и возраста на децата;

- песок - обично направен од насликани дрвени плочки. Многу погодно за деца ако има ниски столици-сидушки. Во песокот е неопходно да се достави чист, безбеден песок;

-различни куќи, сето тоа зависи од желбите на децата и од можностите на родителите;

-gorki, нужно сигурен излез, удобен скали и огради.

Постарите деца треба да инсталираат хоризонтална лента, шведски ѕид, кошаркарски прстен и сите видови јажиња.

Можеби сте заинтересирани за: