Како да изберете подлога за ламинат

  • admin
  • 23 септември 2013 година
Како да изберете подлога за ламинат

Подлогата под ламинатот е исклучително важен дел од подот. Ламинатот е многу деликатен материјал. Стави директно на бетон, тоа нема да трае долго. Освен тоа, ламинатот без подлога целосно не ги апсорбира звуците и не ја задржува топлината. Подлогата, напротив, има водонепропустливост, топлински изолациони, звучни апсорбирачки и израмнувачки својства. Тоа е поради оваа причина, изборот на подлогата - важен дел во процесот на поставување ламинат на подот во стан или куќа.

Избирање на подлогата за ламинат

вештачки подлоги за ламинат

Подлоги под ламинатот се вештачки и природни. Вештачки подлоги за ламинат се супстрати изработени од полиетилен со пена. Тие се најевтините и затоа најчестите, тие се лесни и едноставни за сечење и магацинот.

Овие супстрати не апсорбира влага, поради неговата клеточна структура, отпорни на различни хемиски отпор на нападите на глодари и разни инсекти штетници, како и формирање на мувла пусти. Подлогата на пена полиетиленска пена има одлични звучни, топлински и звучни изолации.


Меѓу недостатоците може да се нарече неговата релативна фрагилност, бидејќи таквата супстрат е тенка и лесно искинати.

По околу три до четири години активно работење, губи значително во дебелина поради стврднување. За да се зголемат неговите перформанси, таквите подлоги често се произведуваат со заштитен слој од алуминиумска фолија.

природни плута супстрати за ламинат

Размислувајќи за она што супстрат за ламинат пик белешка suberic супстрат кој е направен со користење природна плута притискање, обично две дебелини и четири милиметри, или листови, со јачина од 915 за да се 610 mm, или еден метар широк ролни.

Природна плута подлога за ламинат - најмногу топло, не скапува, не е предмет на напади на глодари, разни инсекти штетници и мувла. Единствениот недостаток е високата цена. За оваа причина, за купување на плута поддршка е оправдано само во случај на врска тоа под скапи високо-квалитетни ламинат, која е наменета за долгорочна издржливост.


Исто така можете да купите подлога од гумени плута. Тоа е специјална мешавина на гранулирана плута и синтетичка гума, што им дава предност над конвенционалните плута супстрати во звукоизолациски својства. Тоа е во можност не само да се намали разните шок звуци, но исто така и да се потисне вибрации на електрични уреди.

Битумен-плута супстрат обично е направена од посебни, т.н. крафт хартија импрегнирани со битумен и од една страна посеан плута дијаметар на ронки од два до три милиметри. Таквите супстрат е ставен плута-грануларен надолу кон подот за да се обезбеди микро-вентилација на тротоарите, што е многу важно во случај на ламинат, од под кои ќе се отстранат или случајно стигнавме таму влага.

Така, употребата на плута супстрат при поставување на ламинат не значи дополнителна употреба на хидроизолација филм, кој на некој начин ја оправдува високата цена. Дополнително, ако се потребни високи топлинска изолација на подлогата, тогаш плуботната топла подлога за ламинатот ќе го направи најдоброто.

Поставување на подлогата под ламинатот со свои раце

Ако ги следите едноставните правила, тогаш сосема е можно да го поставите подлогата под ламинатот со свои раце квалитативно. Бетонските основи на подот прво мора да се израмнат така што нема големи неправилности и разлики (не повеќе од 1-1,5 см) и темелно се вшмукувани, мора да бидат чисти и суви. Потоа се поставува првиот слој на премазот - полиетиленски филм. Неопходно е за хидроизолација. Тогаш супстратот е поставен.

Брановираната подлога се поставува со страната што е со брановидна површина. Така, основата на подот ќе биде подобро усогласена. Подлогата која има слој од алуминиумска фолија е поставена со оваа страна нагоре.

Подлогата под ламинатот, без разлика дали е во ролни или плочки, се поставува во иста насока како и ламинатните панели, без употреба на лепак.

Рабовите на подлогата одат до самите ѕидови, лентите се ставаат заедно задник, спречувајќи пристап еден до друг. Потоа, лентите од наредената подлога се споени со употреба на градежна леплива лента или широка леплива лента.

Намалете го подлогата со градежен нож или конвенционални ножици, претходно измерени на линиите што ги нанесува некој маркер или молив со метар долг метален владетел.

Некои мислат дека можат да ја подобрат издржливоста и најдобро да ја усогласат површината на подот, поставувајќи ја супстрат (особено синтетички) во неколку слоеви. Но, ова е сосема неприфатливо, бидејќи под таков притисок уредите за заклучување на ламинатот може да се скршат. За еднаква и сигурна основа, дебелината од два до четири милиметри е доста погодна, тоа не е доволно и не е потребно. Сите видови на експерименти во овој поглед може да доведат до сите работи, а ламинатот ќе треба повторно да се постави.

Одење на ламинат со дебела подлога под него е сосема незгодно, бидејќи неговите панели се наведнуваат и на крајот стануваат сосема безвредни. Ако подот навистина не е ни доволно, едноставно можете да ги соберете најгустите супстрати со дозволена дебелина од не повеќе од три до четири милиметри. Иако е подобро да се работи внимателно на израмнување на основата на бетонскиот под, не се надевајќи се дека ќе ги поправи своите недостатоци поради дебелината на подлогата.

При поставување на подлогата под ламинатот, не е важно дали супстратот го користи истиот производител како самиот ламинат.

Можеби сте заинтересирани за: