Хидроизолација филм, водоотпорност филм за кров

  • admin
  • 9 октомври 2015 година
Хидроизолација филм, водоотпорност филм за кров

Со цел влагата во форма на врнежи да не падне во просторот под покривот и да не ги уништи грејачите и структурираните структури, користете ги хидро- и пароизолационите филмови и мембрани. Овие материјали се исто така важни компоненти на системот за вентилација на покривот. Затоа, нивниот избор треба да се земе многу сериозно. Во оваа статија ќе ги разгледаме видовите на заштитни филмови, ќе ги објасниме материјалите од кои се направени, а ќе ги разгледаме и сферите на примена на секој вид филм за под-покривниот простор.

Филмови за изолација од пареа

пареа бариера филм

Материјалот за изолација од пареа е инсталиран во просторот под покривот на изолираниот покрив. Филмот за изолација од пареа е наменет, пред сè, за заштита на грејачот од влага и пареа што се издигнуваат од дното, од живеалиштата на куќата.

Кога се инсталира, многу е важно да се направат сите зглобови помеѓу плочките запечатени. Истото важи и за местата каде филмот се граничи со структурата на покривот. Ако зглобовите се запечатени поради некоја причина, влагата од дневните простории ќе проникне во термоизолациониот слој и почнуваат постепено да ја уништат.

При изборот на пареа бариера филм, прашајте го продавачот-консултант за пропустливост на пареата на материјалот. Намалувањето на овој индикатор, толку е подобар материјалот и подобра пареа бариера. Исто така, не се обидувајте да заштедите на хидроизолација за покривот и обидете се да го замените со аналози. Значи, водоотпорниот филм за подот не се препорачува за поставување под покривот.

Водонепропустлива фолија за кров

хидроза за кров

Овој материјал може да се користи со речиси секој материјал за покривање. Водоотпорен пропустливост на пареа на филмот е многу пониска од онаа на греалка, па кога тоа го прави инсталирање на повеќе празнини воздух. Од предностите на овој материјал може да се забележи, на прво место, мал трошок.

Меѓутоа, пред да одлучите за овој материјал, треба да размислите за целесообразноста да ја користите. Бидејќи филмот за хидроизолација работи само во присуство на вентилациони празнини, во некои случаи ќе биде подобро да се инсталира мембрана.

Долниот вентилација јазот за хидроизолација филм со инсталирање на дополнителни каси, кои се монтирани на врвот на дрвени скелиња. Така, повеќе дрво кои се користат и материјали: сврзувачки елементи, антисептици, итн Исто така, се зголемува времето за инсталација на покривот "пита".

Хидроизолација фолија - најмногу евтина опција за изолација не изолирани покриви (во споредба со мембрани), тоа е добро заштитена изолација преклопуваат горниот кат од влага. Ако не е изолиран покрив мембрана е поставен, е дел од нејзините својства нема да се користи, па перфориран хидроизолација филм - најдобра опција за "кул" покриви.

Ако зборуваме за недостатоците на овој материјал, тоа треба да се напомене дека, прв од сите, на зголемување на комплексноста на инсталација работа (екстра каси). Пожелно е исто така да се користи водоотпорен филм на покривите на комплексни форма, што е да се каже, неколку долини, dormers, на повеќе нивоа, итн Во овој случај, тоа ќе биде тешко да се обезбеди адекватна вентилација на покривот простор, кој е полн со појавата на мувла и мувла.

Избор на водоотпорен филм, тоа е потребно прво да отидете на отпорност на вода на материјалот - способноста да се спречи навлегување на влага. Отпорност на вода се мери во милиметри вода колона. Ако отпорност на вода на филмот подолу, тоа не е препорачливо да се инсталира привремен покрив дури и за кратко време и веднаш по монтажа материјал на покривен материјал да бидат заштитени.

Исто така треба да се обрне внимание на отпор на инфрацрвено зрачење, како материјал е изложен на топлина флукс. Јачината на материјалот мора да биде најмалку 150 N / cm2.

Анти-кондензациски водонепропусни филмови

антиконденсентен водонепропустлив филм

Се користи главно за метални покриви - метални кровови, покриени материјали со намалени површини. страна на филм-обложена куп апсорбира влага, спречување на тој начин неговата пенетрација во внатрешноста на торта покрив. Затоа е потребно да се обезбеди соодветна вентилација на покривот простор за влагата да испари во навремено. За таа цел се прави помал вентилациски јаз.

Анти-кондензат филм штити внатрешната површина на покривот од влага, но тоа не ги спречува формирање на кондензација во потоплите месеци, кога двајцата навлезат на покривот во текот на денот и кул во текот на ноќта.

Избор anticondensate филм, потребно е да се обрне внимание на пропустливост на водена пареа, кои треба да имаат тенденција да се нула (околу 0,3 g / m2chPa). А филмот со максимална експонент штити метални покриви материјал од дејството на кондензација и корозија.

Дифузија и супер дифузни мембрани

мембрани

Сите видови на мембрани се користи во комбинација со кров материјали кои имаат висок коефициент на топлинска спроводливост. Тие вклучуваат метални плочки и Euroshield. Мембраните се користат главно за керамички плочки, evrocherepitsey, tsementnopeschanoy, ќерамиди, композитни метал - коефициент на топлинска спроводливост на останатите значително помала од онаа на метал и evroshifer.

Мембрана инсталирани на покривот со сложена форма, како на пример на покривни конструкции е многу тешко да се направи дупки за вентилација со дополнителни лајсни. Од предностите на инсталацијата треба да се истакне потребата за таков уред е само еден вентилација јаз - на врвот. Значи значителни заштеди во материјалите и времето.

Сепак, употребата на мембраните во комбинација со evroshifer останува контроверзна, и недвосмислени препораки за оваа тема никој не дава. Во нашиот случај, бевме водени од фактот дека evroshifer има висок коефициент на топлинска спроводливост.

Дифузионни мембрани на волуменот на сепарација

Волуметриска сепаративна мембрана

Применуваат кога инсталирање на метал покрив опфаќа: бакар, цинк, челик, алуминиум, итн Особено, тоа е препорачливо за покривање на титаниум-цинк на благите падини (до 15%).

Мембрана поделба материјал за покривање е добро заштитени од кондензација поради вентилација, која обезбедува дел гајба. При спојување на овој тип на мембрана има потреба од само еден горен вентилација јаз, кој, патем, може да се обезбеди од страна на самата мембрана.

При изборот на сепарациони мембрани, главниот критериум е пропустливост на пареата. Во согласност со европските стандарди, пропустливост на водена пареа беше оценета од страна на почнувајќи од водена пареа индекс отпор дебелина - SD / намалување на резултат, толку подобро.

Во Русија паропропусноста на материјалот се мери во g / m2 на ден. Тука, напротив, толку е поголем овој индекс, толку е поголема пропустливоста на материјалот. Оптималната бројка е 1000 g / m2 дневно.

Антикондензатните филмови и мембрани, според професионалните градители, се најпогодни за мансардите. Изборот на материјал зависи од видот на покривот на покривот.

Така, дифузна и superdiffuznye мембрана се користи само со еден отвор јаз (помеѓу материјал за покривање и на мембрана) во комбинација со материјал за покривање има слаба топлинска спроводливост - природни плочка, цемент и песок, битумен, итн

Волуметриските мембрани исто така се монтираат со една вентилација за метални покривни материјали. Antikondensatnye филмови се користат само со две вентилација празнини - на дното и на врвот. Монтирана под металот, профилирана, Euroshaft.

Подолу ќе ја разгледаме примената на наведените материјали за хидроизолација под покрив со бетонски видови покриви во загреана куќа.

Покрив од битуменозни ќерамиди

битуменска покривна хидроизолација

Како водоотпорност материјал е дозволено да се користи и superdiffusion дифузија мембрана со уред за вентилација празнина. Исто така е можно да се качи на хидроизолација филмови од полиетилен или полипропилен, но во овој случај воздухот јазот треба да биде два. Откако подготвени гредата кадрирање, водоотпорност слој оџакот врвот монтирани kontrobreshetku, а потоа хелиум цврсти, материјал за покривање, слој од изолационен материјал и бариера пареа. Филтри за хидроизолација се поставени на ист начин, без оглед на материјалот за покривање

Метални покриви

метал покрив

Препорачливо е да користите анти-кондензат филм, со оглед на метални плочки има многу висок коефициент на топлинска спроводливост, и пад на температурата во различни времиња кондензација на внатрешната површина на таванот. Во овој случај, исто така е можно да се користат водонепропусни филмови. Категорично не се препорачува употреба на дифузни мембрани. Прифатливо е да се користат посебни волуметриски сепарациски дифузни мембрани.

За да се спречи акумулација на влага помеѓу материјал за покривање и водоотпорност слој задоволни горниот вентилација празнина од околу 40 mm во височина. Помеѓу слојот на топлинска изолација и водоотпорност, исто така се прави вентилација - помал јаз. Внатрешната страна на материјалот за топлинска изолација е заштитена со филтер за бариера на пареа. Изолацијата на пареа е прикачена на шафер со главен пиштол. Пареа бариера листови се lapped. Зглобовите се запечатени со леплива лента.

Покрив од композитен метал со внатрешна акрилна покривка

композитен метал

Како водонепропустлив материјал, супердифузијата и дифузните мембрани се препорачуваат за употреба само со горниот дел од вентилацијата. Дозволено е користење на водонепропустливи филмови - потребни се две вентилациони празнини. Во внатрешноста, слојот на топлински изолатор е заштитен со филтер за бариера на пареа.

Покрив од природни плочки

конвенционални покривни плочки

Во овој случај, се препорачува да се користат супердифузиски и дифузни мембрани со еден, горен вентилациски јаз. Можно е да се користат водонепропусни филмови. Надворешниот изолатор е заштитен со филтер за бариера на пареа. Кога се користи водоотпорниот филм, потребни се две вентилациони празнини - горните и долните.

Скриј покрив

ги поврземе водонепропустите

Во случај на покривање од азбестни цементни плочи, се користат дифузни и супердифузни мембрани со една горна вентилација. Прифатливо е да се користат водонепропусни филмови со уред на две вентилациони празнини. Топлинската изолација мора да биде заштитена одвнатре со филтер за бариера на пареа.

Покрив од еврозоната

евро-сфера

Evroshifer се разликува прилично висока топлинска спроводливост, и со разлика во температурите во различни периоди од денот, кондензацијата се формира на нејзината внатрешна површина. Поради оваа причина, анти-кондензација и водоотпорност филмови се препорачува како водоотпорност. Дифузните мембрани не се препорачуваат (иако, како што веќе забележавме, ова е контроверзно прашање). Потребно е да има две вентилациони празнини - горните и долните. Топлинската изолација е заштитена со пареа бариера.

Покривни покриви

намалени

Се употребуваат анти-кондензатни и пареа-филтри - потребни се две вентилациони празнини. Дозволено е користење на хидроизолациони филмови - перфорирани и не перфорирани, од полипропилен или полиетилен со уредот на двата отвори за проветрување. Неприфатливо е да се користат дифузни мембрани, освен за специјални волуметриски сепарациони материјали за хидроизолација кои се наменети за покриви со метални покриви.

Скрининг од шкрилци

шкрилец

Се инсталираат супердифузиски и дифузни мембрани со еден клиренс за вентилација. Можете да ги користите водонепропустливи филмови - полиетилен и полипропилен. За ова се потребни горните и долните вентилациски климатизери.

Во куќите кои не се загреваат и во куќи со ладен простор под покрив, не е потребна пареа бариера. Монтирајте само водонепропустлив материјал.

За оваа намена се препорачува да се користи хидроизолационен филм перфориран од полипропилен или полиетилен.

Можеби сте заинтересирани за: